pieczona karkówka - 1980 przepisów (strona:110/132)

Gołąbki z ryżem i mięsem mielonym – przepis tradycyjny 50

który jest odpowiednio delikatny i miękki. Jednocześnie ani ryż, ani mięso nie dominuje, co gwarantuje właściwą równowagę smaków. Najlepsze mięso na gołąbki, to naszym zdaniem świeżo zmielona łopatka lub karkówka wieprzowa, z kolei jeśli chodzi o najlepszy ryż, to sprawdzą się zarówno odmiany krótko jak i długoziarniste. Warto jednak wybrać klasyczny biały ryż w 1 kg opakowaniach(...)składniki. Do farszu na gołąbki nie dodajemy jajka, ponieważ zadziała ono jako swoisty utwardzacz i nadzienie będzie zbite i twarde. Ugotowanie ryżu do stopnia al dente sprawi, że podczas pieczenia lekko zbierze on wilgoć, dzięki czemu gołąbki będą zwarte, a jednocześnie delikatne. Tak wykonany farsz do gołąbków odstaw na bok i zajmij się przygotowaniem liści kapusty. W tym celu odetnij

Kuchnia Na Wypasie
Lasagne bez glutenu i bez mleka 251

Lasagne bez glutenu i bez mleka Sos pomidorowy: SKŁADNIKI: 400-500 g mielonej karkówki 1-2 cebule 1 czerwona papryka (ważne - czerwona daje najlepszy smak) 4-5 ząbków czosnku 1 przecier pomidorowy (500 ml) oliwa/olej sól i pieprz WYKONANIE: Cebule i paprykę zmielić w maszynce do mięsa. Na dużej patelni rozgrzać 2-3 łyżki oliwy/oleju. Mięso obsmażać aż zmieni kolor(...)warstwę beszamelu (2-3 mm), następnie warstwę 1-1,5 cm sosu pomidorowego, kolejne płaty i znów beszamel, na ostatnią warstwę płatów kładziemy cienką warstwę majonezu (2-3 mm). Pieczemy ok. 25-30 min. w temp. 190-200 stopni

Tradycyjna kuchnia inaczej
Gotowanie w parowarze przepisy 47

Gotowanie Pieczenie Przechowywanie Przygotowanie Smażenie X Gotowanie w parowarze przepisy Gotowanie w parowarze przepisy - Zdrowe i smaczne dania. Odkryj różnorodność przepisów na pyszne posiłki przygotowane w parowarze. CZYTAJ WIĘCEJ Parowar - co to za urządzenie i dlaczego warto z niego korzystać Parowar to innowacyjne urządzenie kuchenne, które umożliwia gotowanie potraw na parze. Metoda ta jest nie tylko bardzo zdrowa, ale także(...)parowarze - mięso, warzywa, ryby i więcej Parowar to wszechstronne urządzenie, które pozwala gotować różne składniki. Mięso gotowane na parze zachowuje swoją soczystość i delikatność. Możemy przyrządzać drobiowe pierś, karkówkę, indyka czy wołowinę. Parowar jest również doskonały do przygotowywania zdrowych i lekkich dań z warzywami. Warzywa zachowują swoje witaminy i minerały, dzięki czemu są pełnowartościowym elementem posiłków. Możemy gotować brokuły, marchewki

Podstawy Gotowania
Schab gotowany w majonezie dziesięciominutowy – soczysty i mięciutki 7023

być jedynie czas jaki mięso musi odstać w wodzie z przyprawami, gdyż schabu nie można jeść od razu po gotowaniu. Zamiast schabu w ten sam sposób możecie zrobić szynkę, karkówkę, czy pierś z indyka. Ja zazwyczaj wykorzystuję tzw. schab karkowy, który ma warstwy tłuszczu, nadające mu jeszcze więcej soczystości. Składniki na schab gotowany w majonezie: około 1,2 kg schabu(...)obiad lub do kanapek Schab gotowany w mleku – smaczne mięso do obiadu lub na kanapki Schab gotowany w rękawie – mięciutki i delikatny Domowa wędlina czosnkowa na kanapki Schab pieczony w rękawie Artykuł Schab gotowany w majonezie dziesięciominutowy – soczysty i mięciutki pochodzi z serwisu e-PrzepisyKulinarne.pl

e-PrzepisyKulinarne
Świąteczny pasztet z żurawiną 78

Pyszny, wilgotny i delikatnie słodkawy od żurawiny pasztet wieprzowo-drobiowy. Rewelacyjna przekąska świąteczna. Polecam!     Składniki: 3 kg mieszanego mięsa, drobiowego i wieprzowego (użyłam ćwiartek drobiowych, szynki, łopatki, karkówki i boczku) włoszczyzna: 1 marchew, 1 niewielka pietruszka, kawałek selera, kawałek pora, opcjonalnie zielona pietruszka garść suszonych grzybów 1 cebula 3 jajka pół szklanki suszonej żurawiny 40dkg wątróbki drobiowej(...)możemy dodać więcej wywaru *** *** Białka jaj ubijamy na sztywno ze szczyptą soli i delikatnie łączymy je z masą mięsną *** *** Dodajemy suszoną żurawinę, mieszamy *** *** Pasztet przekładamy do wyłożonych papierem do pieczenia lub wysmarowanych tłuszczem foremek *** *** Pieczemy przez około 1 godzinę w temperaturze 200’C, a następnie zmniejszamy temperaturę do 180’C i pieczemy jeszcze przez około 30 minut. W połowie

Blog z Apetytem
Pasztet idealny 190

pasztet nie jest suchy tylko mięciutki i wilgotny. Zdjęcia nie są zbyt piękne, bo niestety nie zabrałam ze sobą aparatu :( Składniki na 2 keksówki: 40 dag łopatki 40 dag karkówki 1 udko z kurczaka, bez skóry i kości podwójna pierś z kurczaka, oczyszczona 40 dag podgardla lub surowego boczku 40 dag wątróbek drobiowych, oczyszczonych 1 czerstwa bułka 1 cebula, pokrojona(...)mieszamy z wątróbką. Mielimy dwukrotnie w maszynce do mięsa na średnich oczkach. Dodajemy jajka, doprawiamy solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Bardzo dokładnie mieszamy. 4. Dwie keksówki wykładamy papierem do pieczenia. Układamy w nich plastry słoniny, aby pokryć całe dno. Wykładamy zmielone mięso do 3/4 wysokości i ponownie wykładamy plastry słoniny. Pieczemy przez godzinę w 180 stopniach Celsjusza. Odstawiamy do całkowitego

My Culinary Art
Zapiekanka z mięsem, ziemniakami i cukinią 205

wymiarach około 18 cm x 30 cm, lub trochę większym. Składniki farszu: 2 duże cebule 5 ząbków czosnku 4 łyżki oliwy z oliwek 0,5 kg mięsa - mielonej karkówki 400 g pomidorów 1/2 łyżeczki cukru 3 czubate łyżeczki suszonego oregano 1 czubata łyżeczka majeranku 2 duże garście świeżej siekanej bazylii 2 duże garście świeżej siekanej natki pietruszki 2 łyżeczki(...)warstwy. Na cukiniach rozkładamy resztę sosu. Naczynie żaroodporne wkładamy do zimnego piekarnika. Zapiekanki nie przykrywamy. Piekarnik ustawiamy na 200 stopni  i od momentu osiągnięcia tej temperatury zapiekankę pieczemy 40 minut (grzanie od dołu).   Po tym czasie na zapiekance rozkładamy pokrojoną w cienkie plastry mozzarellę i ponownie zapiekamy. Tym razem przez 20 minut, na grzałkach: dolna + górna

Smak mojego domu
BIGOS SŁODKO-KWAŚNY NA WINIE 298

tylko kilka razy w roku. Składniki: - 1-1,5kg kapusty kiszonej - 1 główka białej kapusty ( u mnie 1,9kg) - suszone grzyby ( dużo) - mięso ok.1-1,5kg ( u mnie łopatka,chuda karkówka, schab) - 3 plastry chudego wędzonego boczku - 4 kiełbasy mocno wędzone ( u mnie chłopska) - 0,5l czerwonego wytrawnego wina - ziele angielskie 10-12 sztuk - liść laurowy 4-6 sztuk - powidła(...)małym ogniu. Alkohol odparuje a pozostanie super smaczek. Mięso po usmażeniu kroimy na małe kawałki i dodajemy do gotującej się kapusty. Wlewamy tłuszcz, który nam się wytworzył z pieczenia, kawałki cebuli oraz czosnku, jeżeli jeszcze się nie rozleciały. Doprawiamy powidłami, ketchupem, cały czas grzejemy. Wkrawamy kiełbasy oraz drobno pokrojony boczek. Całość doprawiamy świeżo mielonym pieprzem oraz w razie potrzeby solą

Smaczne Zdrowe
Grillowany mini kebab z cukinią 147

kebabach z patelni brakuje mi nieco tego drzewnego zapachu, ale smak pozostaje bez zmian. Grillowane mini kebaby z cukinią polecam wszystkim, którzy nie przepadają za ociekającymi w tłuszczu karkówkami i kiełbaskami z grilla, ale lubią grillowanie. Jeśli zbyt mocno kebabów nie spieczemy, to bez obaw można podać je dzieciom. Ilość sztuk: 10 Czas przygotowania: 40 minut + marynowanie Składniki na grillowane(...)trakcie obracając kotleciki kilka razy, aby dobrze były przypieczone. Mięso z indyka jest delikatne i nie wymaga długiego grillowania. Po usmażeniu odłożyć mięso na chwilę, aby zatrzymał się proces pieczenia. Cukinie pokroić w 1,5 cm plastry, posmarować delikatnie olejem, oprószyć solą i przyprawami. Grillować do delikatnego przyrumienienia

Kuchcik gotuje
Zapiekane kuleczki mięsne w sosie cebulowo- borowikowym wg Aleex 158

Nowy Rok (szósty rok na blogu) zaczynam od pysznego dania, które zrobiłam inspirując się przepisem na karkówkę w cebuli i borowikach . Mięsne kuleczki zapiekane w pysznym sosie z dodatkiem grzybów zaspokoją niejedno wymagające podniebienie. U mnie zniknęły w błyskawicznym tempie. Danie jest proste i szybkie, ale naprawdę świetnie smakuje. Nadaje się nie tylko na zwyczajny obiad, doskonale sprawdzi się także(...)każdą z nich dokładnie obtoczyć w powstałym płynie. 8. Kuleczki posypać zezłoconymi grzybami. 9. Formę wstawić do piekarnika nagrzanego do 190 stopni C na 25 – 30 minut. W połowie pieczenia wysunąć formę i każdą kuleczkę obrócić. 10. Gotowe kuleczki podawać z ulubionymi dodatkami. Smacznego

W mojej kuchni
Tosty z szynką i serem 203

Tosty z szynką i serem to bardzo proste i szybkie śniadanie. Można je wykonać zarówno w piekarniku ale również przy użyciu kuchenki mikrofalowej. Listę składników i

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Sznycel z jajkiem sadzonym i fasolką 187

Już nie raz mieliśmy ochotę z Madzią na sznycel z jajkiem sadzonym i fasolką. Akurat mieliśmy chwilę wolne czasu, więc postanowiliśmy zrealizować nasze plany… Nasza

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Bułki czosnkowe - idealne na grilla 214

sezon grillowy czas zacząć! Ja już go otworzyłam - w zeszłą niedzielę. Razy dwa. Po urodzinach Natalii, na których zostaliśmy uraczeni kiełbaskami, karkówką i szaszłykami, z grilla rzecz jasna, udaliśmy się na kolejne urodziny - tym razem do młodszej Siostry C. Tam również grill - burgery, piersi z kurczaka i kiełbaski w ilości wystarczającej na wyżywienie pułku wojska. Uff... Najadłam się. Bardzo(...)godzinę wyrośnięcia. Wyrośnięte ciasto podzielić na 8 części, z każdej uformować podłużną bułkę. Odstawić na 20-30 minut do wyrośnięcia. Wyrośnięte bułeczki naciąć po skosie dwa razy, spryskać wodą. Piec w 220 st. C. przez 20 minut. Ostudzić na kratce. Smacznego! I znów weekend... Ja ten czas szybko leci... Tym razem jednak przeważą obowiązki nad przyjemnościami - z uwagi na Wielkanoc

Pożeraczka, czyli raz adobrze

Proponowane wyszukiwania