pieczona kapusta - 1500 przepisów (strona:74/100)

Co jeść w podróży? 147

Kupować "gotowce" na dworcach czy stacjach benzynowych, a może przygotować w domu świeży, własnej roboty prowiant? Chrupiące tosty z wędzonym serem Chrupiąca surówka z sałaty lodowej Drożdżowe pierożki z kapustą i pieczarkami Drozdżowe ślimaczki z cukinią i czosnkiem Flatbread z patelni Flatbread z masłem cukiniowo-paprykowym Focaccia z czarnuszką i majerankiem Focaccia z czarnuszką, majerankiem i oregano Grillowane kanapki razowe(...)pestkami z dyni Kasza bulgur z brokułami i czosnkiem Kasza gryczana z pieczarkami i czarnymi oliwkami z tymiankiem w occie balsamicznym Kasza gryczana z pieczarkami, rukolą i włoskimi orzechami Pieczone pierożki z ciasta na focaccie z kuskusem i kurczakiem Śliwkowe ciasto z chrupiącymi płatkami migdałów Tarta z ciasta francuskiego z cukinią  Tarta z ciasta francuskiego z cukinią

Moja smaczna kuchnia
Kolorowa sałatka z dressingiem vinaigrette 186

Dziś polecam Wam coś co nie tylko cieszy smakiem, ale również kolorami. Pyszna kolorowa sałatka z dressingiem vinaigrette . Idealna na kolację, od tak lub jako dodatek

Słodkie okruszki
Gołąbki bez zawijania 81

posmarowaną oliwą i dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek. Kapustę posiekaj w drobne paski i następnie pokrój je na części. Możesz też zetrzeć na tarce. Pokrojoną kapustę dodaj do cebuli i zalej gorącą wodą. Gotuj 15 minut i następnie odcedź wszystko na sitku. Do miski włóż surowe mięso, surowy ryż, odcedzoną kapustę oraz jajka i przyprawy. Całość dokładnie wymieszaj i następnie(...)wrzątku. Jeśli dodajesz wrzątek, dopraw przecier solą, pieprzem i ziołami. Gołąbki zalej przecierem pomidorowym. Jeśli przecier nie przykrył gołąbków, dolej więcej wody. Włóż naczynie do nagrzanego piekarnika i piecz gołąbki 1 godzinę w temperaturze 200 stopni C (bez termoobiegu). Podawaj z warzywami lub pieczywem. Wartości odżywcze (sztuka): Kcal: 149 | Białko: 11,8 | Węglowodany: 13,8 | Tłuszcze: 5,6 Smacznego! Polub

Przepisy na widelcu
Pierogi z kapustą i grzybami 3574

Prawda, jak wspaniale wyglądają takie pierożki, namawiamy, by się nieco potrudzić i robić je samemu naprawdę warto! Wydaje się, że wszyscy lubią pierogi, prawda, że każdy

kgwjanczewo
Gołąbki z koperkiem w sosie pomidorowym 197

liście laurowe.  Kapustę oczyść, wytnij głąba i ugotuj w garnku z osoloną wodą od spodu i góry po około 5-6 minut. Możesz też gotować liście oddzielnie. Kapustę w całości po kilku liściach zdjętych, trzeba ponownie obgotować.  Cebulę i czosnek posiekaj, przesmaż na 3 łyżkach oleju, dodaj resztę przypraw. Mięso zmiel. Teraz dodaj przestudzony ryż i cebulę, oraz(...)zawijaj w podgotowane liście, ja te twarde kłyki wycinam. Gołąbki układaj na pozostałych liściach i nimi też przykryj ruloniki, aby się nie spaliły. Zalej wszystko połową szklanką wody. Piecz przez 1 godzinę w 180­°C. Po tym czasie, zalej je sosem pomidorowym, przygotowanym w/g tego przepisu . Piecz jeszcze około 30 minut. Podawaj z pieczywem lub ziemniakami. Smacznego. CMOK

Pasje Jolki
Paszteciki 123

taki sam sposób tworzymy kolejne rulony. Następnie każdy rulon kroimy na paszteciki dowolnej długości. Układamy na blaszce, smarujemy roztrzepanym jajkiem (możecie też posypać wierzch makiem lub kminkiem) i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni ok. 20 minut. Z tej ilości wychodzi 80 - 100 pasztecików. Moje propozycje farszu: 1.  Gotowane mięso z 4 udek, 1/2 kg pieczarek, 2 cebule(...)pieczarki kroimy i podsmażamy na oleju, a następnie razem z mięsem mielimy w maszynce. Dodajemy jajka, przyprawy i wyrabiamy na jednolitą masę. 2. 1/2 kg pieczarek, 1/2 kg kapusty kiszonej, 2 cebule, 2 listki laurowe, 2 ziela angielskie, 4 łyżki oleju, sól, pieprz. Kapustę odciskamy, siekamy, a następnie wkładamy na rozgrzany olej, dodajemy listki i ziele i przez chwilę dusimy

Czary - gary w kuchni
Sałatka z zupek chińskich (z kurczakiem i kapustą pekińską) 367

fasolki (pominęłam; dodałam groszek) Dodatkowo: majonez sól, pieprz   Umyte piersi z kurczaka pokroić w kostkę, oprószyć przyprawami i podsmażyć na niewielkiej ilości oleju. Mięso przełożyć do miski (dużej). Kapustę pekińską drobno posiekać, paprykę pokroić w kostkę, kukurydzę i fasolkę/groszek - odcedzić z zalewy. Warzywa połączyć z mięsem. Dodać makaron (pokruszony, twardy) i przyprawy (również olejki, jeśli są) z zupek(...)Makaron wchłonie majonez i pod jego wpływem zmięknie, więc nie powinno się go żałować. Przed spożyciem, jeśli sałatka okaże się zbyt "sucha" - należy dodać więcej majonezu.) (*) Można użyć kurczaka pieczonego lub takiego z rosołu. (**) Najlepiej użyć zupek o smaku krabowym, krewetkowym lub rosołu

Di gotuje
Soljanka 186

udało im się akurat zdobyć. Soljanka jest więc potrawą niezwykle różnorodną. Można gotować ją na wywarze z ryb albo dowolnego mięsa. Najczęściej miesza się różnorodne rodzaje mięsa - świeże, wędzone, pieczone, smażone. Przez lata udało się wyodrębnić pewien podstawowy przepis, niemniej nie traktujcie mojej receptury jako czegoś wiążącego, możecie, a nawet powinniście, szukać własnych smaków. Zasadą jest jednak, że soljanka(...)litry wody - 300 gram wołowiny (lub innego, dowolnego mięsa) - 250-300 gram salami - 3 papryki (różnokolorowe) - 300 gram pieczarek - 3 cebule - 4 ogórki kiszone - 4 ogórki korniszony - 400 gram kapusty kiszonej - 4 pomidory obrane ze skóry lub puszka pomidorów - mały słoik oliwek - 3 łyżki kaparów - 4 ząbki czosnku - przyprawy: sól, pieprz, chili lub pieprz cayen, liść laurowy, ziele angielskie Przygotowanie

Życie zamknięte w smaku
Pieczony udzieć indyczy. Smaczne, zdrowe mięso z piekarnika. 194

skórką do góry. Przykryłam pokrywą i wstawiłam do zimnego piekarnika. Piekarnik nastawiłam na 200 stopni, z termoobiegiem. Kiedy już się nagrzał do tej temperatury, zmniejszyłam grzanie do 160 stopni. Piekłam mięso ok.1.5 - 2 godziny. W międzyczasie, odwróciłam udźca kilka razy i dolałam pół szklanki gorącej przegotowanej wody, aby mięsko było soczyste i nie za mocno się zrumieniło. Kiedy mięso osiągnęło(...)naczyniu powstał lekki sos, który można zagęścić mąką, lub śmietaną, ja nie zagęszczałam, bo taki delikatny bardziej pasuje na upały :) Podałam z ziemniakami z wody i młodą duszoną kapustą. http://kuchniazwidokiemna.blogspot.com/2014/04/moda-kapustka-duszona-wg-mojej-mamy.html Smacznego

Kuchnia z widokiem na ogród
Pieczone ruskie pierogi. Przepis na idealne pierogi z piekarnika 156

Pierogi pieczone z piekarnika nie wymagają takiej precyzji i uwagi przy lepieniu jak te tradycyjne. Na pewno pokochają je wszyscy, którzy nie znoszą lepienia zwykłych pierogów.  Praca z ciastem drożdżowym idzie sprawniej, bo ciasto jest grubsze, a i pierogi większe. Aby tak sie stało, podstawą jest dobre ciasto drozdżowe. Musi być elastyczne i łatwe do formowania. Nie powinno(...)jest pulchne i puszyste, a skórka chrupiąca. Dzisiejsze pierogi wypełnione są ruskim nadzieniem - moim ulubionym, ale możesz zrobić je z każdym innym farszem. Po przepis na świąteczny farsz z kapustą, grzybami i orzechami laskowymi zapraszam tutaj . Nadzienie ruskie możesz wykorzystać w tradycyjnych pierogach ruskich ( tutaj przepis na pierogi pełnoziarniste) lub naleśniach z ruskim nadzieniem ( przepis tutaj) . Składniki na ciasto (około

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Gołąbki z nutą kalafiora 37

jest, więc polecę Arek Gie Składniki:         1 kapusta włoska 200 g ryżu 1 kg mięsa mielonego z łopatki wieprzowej 1 mały kalafior 5 łyżek oleju 5 łyżek posiekanego koperku 400 ml bulionu warzywnego         Przygotowanie:         Z kapusty usuwamy uszkodzone liście. Nie wyrzucamy, myjemy i odkładamy. Następnie wycinamy głąb(...)Masę doprawiamy solą oraz pieprzem. Na każdy liść układamy farsz. Zawijamy gołąbki.   Brytfankę wyściełamy uszkodzonymi liśćmi, na nich układamy gołąbki i zalewamy bulionem. Całość zakrywamy uszkodzonymi liśćmi i pieczemy (pod przykryciem) 40-50 min w temperaturze 180°C.   Podajemy z ulubionym sosem

R'n'G Kitchen
Gołąbki inaczej 49

zawijania. Gołąbki inaczej to gołąbki z ryżem, mięsem i posiekaną kapustą, zapiekane w sosie pomidorowym. Też lubię gołąbki ale uważam, że ich przygotowanie jest dosyć pracochłonne. Gołąbki bez zawijania przyrządza się o wiele szybciej, bez ryzyka, że zabraknie kapusty. W tym przepisie mieszamy farsz z pokrojoną kapustą, formujemy podłużne gołąbki i gotujemy lub zapiekamy w sosie. U mnie najczęściej jest(...)passaty pomidorowej 150 ml śmietanki, 36% tł. sól i czarny pieprz do smaku Kapustę rozdrobnić w melakserze. Cebule pokroić w drobną kostkę i zeszklić na maśle. Dodać kapustę i smażyć przez 20 minut, uważać aby kapusta się nie zrumieniła. Mięso wymieszać z cebulą, kapustą, jajkami, parmezanem i ugotowanym ryżem, doprawić solą oraz pieprzem. Uformować 18 kotletów, i układać

codojedzenia
Bułka pita – idealny Kebab! 374

nowymi wpisami! Możesz również polubić ten przepis. Składniki: 250 g mąki pszennej 20 g świeżych drożdży 2/3 szklanki wody 1 łyżeczka soli 1 łyżeczka oleju 1/2 łyżeczki cukru Wnętrze: kapusta pekińska kurczak smażony w przyprawie kebab – gyros pomidor kukurydza sos lub Sałatka kebab Przygotowanie: Drożdże rozpuszczamy w ciepłej wodzie, dodajemy cukier i połowę mąki . Gdy drożdże zaczną pracować dodajemy(...)miejscu, by podwoiło swoją objętość (ok 1h). Aby nie zaschło, przykrywamy je mokrą ściereczką. Gdy ciasto wyrośnie, chwilę je wyrabiamy i formujemy okrągłe placki o grubości ok 1 cm. Pieczemy w piekarniku rozgrzany do temperatury 220 stopni, ok 5 minut. Jeszcze ciepłe pity przekrawamy i wypełniamy.. np. Sałatką kebab – gyros .   Post Bułka pita – idealny Kebab! pojawił

Za drzwiami kuchni
Paszteciki z kapustą i pieczarkami na Sylwestra 379

proszek grzybowyWykonanie:Przygotowujemy ciasto z TEGO przepisu.Na patelni rozgrzewamy masło. Pieczarki kroimy w kosteczkę i wrzucamy na patelnię. Czekamy aż odparuje z nich woda. Następnie szatkujemy kapustę kiszoną i dodajemy do pieczarek i smażymy około 20 - 25 minut. Na sam koniec doprawiamy solą, pieprzem, vegetą. Ja doprawiam również proszkiem grzybowym, który sama przygotowuję jesienią z suszonych(...)wtedy pysznego grzybowego smaku.Ciasto rozwałkowuję na długi prostokąt. Nakładam na środek farsz i zlepiam brzegi. Długi rulon z nadzieniem nacinam co około 3-4 cm. Przekładam na papier do pieczenia i piekę około 15 minut w temperaturze około 200 st.C. Przed włożeniem do piekarnika można ciasto od góry posmarować białkiem jajka.Życzę smacznego

Anielska Kuchnia Ani

Proponowane wyszukiwania