pieczona kapusta - 1500 przepisów (strona:70/100)

Gołąbki ziemniaczane 157

osolonym wrzątku. Kapustę parzymy ,zdejmujemy liście ,obcinamy zgrubiałe miejsca. Cebule siekamy ,szklimy na maśle. Odsączone ziemniaki (ciepłe) przepuszczamy przez maszynkę (średnie oczka) ,wbijamy jajka ,dodajemy ostudzoną cebulę ,dodajemy gałkę muszkatołową ,majeranek ,sól i pieprz do smaku. Masę dokładnie wyrabiamy. Na każdy liść kładziemy farsz i zawijamy. Przekładamy do brytfanki ,zalewamy szklanką bulionu warzywnego i pieczemy 30 min w temperaturze180

R'n'G Kitchen
Mój dzienny przykładowy jadłospis :) 232

Pieczona owsianka ze śliwkami i migdałami 2. Kurczak z ryżem i warzywami 3. Jajko sadzone z batatami 4. Wafle ryżowe z twarożkiem, syropem z agawy i cynamonem 5. Naleśniki razowe z serem feta i szpinakiem 6 1. 2 jajka na miekko, 1/2 grejfruta, owsianka marchewkowa z maslem orzechowym🍯 🍶 2.  Wafle z tunczykiem, kapusta kiszona  😊 3. Krewetki

Czarnawisienka
Burgery z kurczakiem i surówką z czerwonej kapusty 122

okazję zjeść w takim miejscu, oczywiście to robię. Później jest mi łatwiej skomponować własny zestaw. Burgery wołowe są moimi ulubionymi, ale burgery z kurczakiem i surówką z czerwonej kapusty kojarzą mi się z wakacjami, lekkim zapachem lata i słońcem . Spróbujecie? Zaczynając tworzyć tego burgera, musicie wybrać dobre pieczywo . To musi być naprawdę dobra maślana bułka – może być czysta(...)przygotowanie bułki , to ja robię to zazwyczaj w piekarniku, ale możecie zrobić to również na patelni. Jeśli jednak zdecydujecie się na piekarnik to nagrzejcie go do 200°C i pieczcie bułki przez 5 minut, czyli dokładnie tyle, co kurczaka. Jeśli chcecie zrobić to na patelni, to posmarujcie patelnie masłem, połóżcie bułki i podgrzewajcie na średnim ogniu do zrumienienia krawędzi. Następny

Słodkie Gotowanie
Gołąbki bez zawijania – z mięsa drobiowego 321

kroimy wzdłuż na pół). Polecam. około 700 g mięsa drobiowego (u mnie 500 g udek bez skóry i kości i dodatkowo 2 małe pojedyncze piersi kurczaka) 1/2 główki białej kapusty (około 500 g) 2 cebule 2 małe jajka 100 g ryżu pęczek natki pietruszki sól, pieprz bułka tarta olej Sos: 2-3 szkl. bulionu 2 szkl. passaty pomidorowej 1 łyżka(...)dodajemy ugotowany ryż, kapustę, cebulę, posiekaną natkę oraz jajka. Doprawiamy solą oraz pieprzem. W miarę potrzeby dodajemy taką ilość bułki tartej, by możliwe było formowanie z masy kotlecików. Zwilżonymi zimną wodą dłońmi formujemy owalne kotleciki. Na dużej patelni rozgrzewamy olej. Obsmażamy krótko kotlety z obu stron (tylko do lekkiego przyrumienienia). Podsmażone kotleciki przekładamy na blaszkę do pieczenia. Na patelnię wlewamy

Smaki Na Talerzu
Barszcz ukraiński na wędzonych żeberkach 115

blasze do pieczenia i zapiekałem do miękkości w piekarniku nagrzanym do 200 stopni, przez około 1 godzinę. Po ostudzeniu obrałem, pokroiłem w dość grubą kostkę.. Żeberka pokroiłem, zalałem wodą, gotowałem do miękkości. Dodałem obraną pietruszkę, obraną oraz pokrojoną na cienkie plasterki marchewkę i gotowałem przez 10 minut. Dodałem pokrojonego pora, posiekaną na szerokie paski kapustę oraz obrane i pokrojone

R'n'G Kitchen
Sałatka z jarmużem, pieczoną dynią i quinoą. 112

gardło kapusta... No cóż. Na każdego jest jednak jakiś sposób! Tym razem, po raz pierwszy, potraktowałem jarmuż wstępnym masażem z oliwą, cytryną i solą. I co? Nie obraził się (wręcz przeciwnie) i myślę, że się nawet polubimy! Wszystkie pozostałe składniki sałatki są po prostu pyszne i świetnie się łączą, a moim ulubionym jest zdecydowanie pieczona dynia - ale ciii

zadanie-gotowanie
Paszteciki z kapustą i mięsem mielonym 226

mielone, potem dodajemy kapustę, przyprawiamy solą i pieprzem. Nadzienie podsmażamy, aby trochę odparowało, studzimy. Ciasto i masę dzielimy na 5 części. Z ciasta formujemy prostokątne placki, wzdłuż dłuższych boków rozkładamy odpowiednią część nadzienia, zwijamy rulony, każdy nacinamy skośnie na 5 pasztecików. Układamy (spojeniem do spodu) na blasze posmarowanej tłuszczem. Odstawiamy w ciepłe miejsce, by paszteciki wyrosły. Pieczemy na złoty kolor

psgotujemy
Naturalnie barwione jaja na Wielkanoc 85

Nigdy nie byłam zwolennikiem farb do jajek i innych tym podobnych sztuczności. Moje pisanki żółte i niebieskie zawdzięczają swój kolor kurkumie i czerwonej kapuście. Jeśli chcecie

Moja Delicja
Domowa przyprawa do pierniczków 183

zarówno przy pieczeniu piernika, jak i świątecznych pierniczków. 3 łyżeczki cynamonu 2 łyżeczki goździków 2 łyżeczki imbiru mielonego 2 łyżeczki gałki muszkatołowej 5 kulek ziela angielskiego szczypta pieprzu Goździki i ziele angielskie wrzucamy do młynka elektrycznego lub moździerza i rozdrabniamy na proszek. Mieszamy z cynamonem, imbirem, gałką muszkatołową i pieprzem. Gotowe! Sprawdźcie też inne wigilijne przepisy! Kapusta wigilijna z pieczarkami

Dieta bez mleka
Paszteciki drożdżowe z kapustą i grzybami 584

ugotowane kapusty, wymieszać i przyprawić do smaku solą, pieprzem, kminkiem i majerankiem. Wyrośnięte ciasto rozwałkować na prostokąt grubości około 1 cm. Przekroić do poziomo na pół. Na każdą połówkę na brzegach ułożyć farsz i zawinąć w rulon. Końcówki ciasta odciąć. Powstałe wałki ciasta pokroić na równej wielkości kawałki. Paszteciki ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Posmarować je z wierzchu

My simple kitchen
Złocisty kurczak 162

wodą. Pieczemy 1,5  godziny, wyciągamy kurczaka, usuwamy z wewnątrz cebulę i nożycami kuchennymi dzielimy na  cztery porcje: dwa udka i dwie piersi wraz ze skrzydełkami. Porcje wkładamy znowu do garnka z wywarem i przypiekamy jeszcze 20 minut. Mięso będzie bardziej aromatyczne. Gotowe wykładamy na talerz. W moim przypadku dodatkiem były ziemniaki pure, surówka z kapusty pekińskiej oraz

Kulinarne przemyslenia
Warzywa korzeniowe w akcji – dni otwarte Bejo Zaden Poland 208

SELER NACIOWY Składniki: – 1 l soku jabłkowego – 4 łodygi selera naciowego – 500 gramów szpinaku – 4 soczyste brzoskwinie KOKTAJL MARCHEW I KAPUSTA Składniki: – 0,5 l świeżego soku z marchwi – 0,5 l soku jabłkowego – 4 liście kapusty – 4 jabłka WYKONANIE: Wszystkie składniki należy dokładnie opłukać, pokroić na mniejsze części i zmiksować na gładki płyn blenderem ręcznym lub kielichowym. Można podawać(...)zalewie – 20-30 czarnych oliwek – spora garść świeżej rukoli – sól i pieprz do smaku Wykonanie: Ta kapusta ma specyficzne płaskie główki i doskonale nadaje się na wrapy. Jej liście są niezwykle kruche i delikatne, dlatego wystarczy je tylko odrobinę sparzyć wrzątkiem. Kapustę należy odpowiednio przygotować – obkroić ogrągłe boki do formy kwadratu. To spowoduje że będziecie mieli już gotowe liście

karmelowy
Kapuśniaczki z ciasta francuskiego 163

popieprzyć. Ugotowaną kapustę kiszoną odcedzić i pozbyć się jak największej ilości wody. Po przestygnięciu posiekać i wymieszać z podsmażonymi pieczarkami. Gdyby farsz był za mało słony i pieprzny, doprawić. Ciasto francuskie przekroić na pół wzdłuż i położyć farsz ( ułożyć wzdłuż pasek farszu ), zawinąć, mocniej docisnąć by ciasto się skleiło i pokroić kapuśniaczki. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia i poukładać kapuśniaczki

W kuchni u Moniki
Paszteciki z kapustą i grzybami 189

kapustą, dodać pokrojone grzyby wraz z wodą.Wym ieszać i przyprawić do smaku solą, pieprzem i majerankiem. Gotować jeszcze 5 minut. Po wystudzeniu dokładnie odcedzić, ponieważ farsz musi być suchy. Wyrośnięte ciasto rozwałkować, pokroić w pasy i na każdym paku  rozłożyć nadzienie.Zwinąć roladki i pokroić na małe kawałki.Przełożyć na blachę z papierem do pieczenia. Przykryć i pozostawić

Moje domowe kucharzenie
ŻEBERKA DUSZONE W PAPRYCE Z KARTOFELKRAUT 120

kawałki. Można je dusić, zapiekać, marynować i piec. Ja najpierw dusiłam je pod przykryciem, a później piekłam. Warto pamiętać, że żeberka stają się delikatniejsze i o wiele smaczniejsze, jeżeli są pieczone powoli(...)DODATKOWO : kartofelkraut-ciapkapusta surówka z czerwonej kapusty                                                         PRZYGOTOWANIE :  Żeberka myjemy, dzielimy na kawałki i nacieramy solą, pieprzem, kminem i paprykami. W wysokiej patelni rozgrzewamy olej, podpiekamy mięso kilka minut z każdej

Kulinarne Fantazje Marioli

Proponowane wyszukiwania