pieczona kapusta - 1500 przepisów (strona:63/100)

Zapiekanka z brukselką i ziemniakami 74

mała kulka ma w sobie skoncentrowany smak całej dużej główki kapusty. Tym razem podałam ją w postaci zapiekanki z ziemniakami i kiełbasą. Wyszło pyszne i sycące danie. Polecam!  Inne przepisy na brukselkę znajdziecie tu: Sałatka na ciepło z brukselki z orzechami Brukselka i gnocchi zapiekane z boczkiem Pieczona brukselka (sałatka na ciepło) Zapiekanka z brukselką i ziemniakami

Obiad gotowy
Jakich przepisów kulinarnych szukają Polacy? 71

jeden z najbardziej ulubionych przepisów mięsnych. Zarówno dla nas jak i naszych czytelników przepis na golonkę w piwie i miodzie to hit ostatnich tygodni. Golonka pieczona w piwie i miodzie po bawarsku Golonka pieczona w marynacie z piwa, miodu i musztardy. Kawał rozkosznie tłustego mięsa według bawarskiego przepisu. Przepis na jajochlebki Przepis na jajochlebki czyli tosty po francusku(...)które zawsze wychodzi. Ciasto 3 BIT bez pieczenia z masą krówkową 3 Bit bez pieczenia, na spodzie z herbatników. Ciasto któremu nie da się oprzeć i skończyć na jednym kawałku. Pochłania bez reszty! Przepis na okonomiyaki Czas na trochę egzotyki i kuchnię japońską. Ostatnio niezwykłą popularnością cieszą się japońskie placki z kapusty pekińskiej czyli okonomiyaki. To swojego rodzaju czyściciel lodówki

ProstePesto.pl
Smażone plastry selera w panierce z bułki i sezamu 144

Myśląc o jesiennych warzywach zawsze myślę o dyni, buraczkach ćwikłowych, marchwi, kapuście, papryce, pietruszce czy selerze. Zapewne tych warzyw także najczęściej urzywam w mojej kuchni od września do marca włącznie. Seler a dokładnie jego korzeń jest tym typem warzywa, które idealnie nadaje się do sałatek, do smażenia, gotowania, pieczenia. Na blogu znaleźć możecie kilka przepisów na dania z wykorzystaniem tegoż

mecooks
Naleśnikowa zapiekanka z warzywami 138

ogniu tak długo, aż zmiękną. Do dyni dorzucić cebulę, jalapeno i kapustę toskańską. Całość poddusić. Naleśniki rozłożyć na okrągłej formie dopieczenia. Użyłam formy do tart. Na naleśniki wyłożyć sos pomidorowy (jego ilość to kwestia gustu). Na sos wyłożyć podduszone warzywa. Na wierzchu ułożyć kawałki wędzonej makreli i sera. Piec ok. 20 minut w temp. 200 stopni C. Podawać gorące. ------- Podobne

Weekendy w domu i ogrodzie
Miodowe pancakes 101

otrębami i miodem :) Miła odmiana po dużej dawce kapusty, uszek i niekończącym się paśmie filmów rodzinnych, gdzie plastikowi bohaterowie przeżywają swoje wzloty i upadki. Teraz łóżko, mandarynki i wyczekiwanie na lato!   Składniki (na ok. 10 sztuk placuszków) 250 g mąki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 2 łyżki otrębów owsianych 2 jajka 1/3 szklanki oleju 200 ml mleka

pink envelope
Chłopska chata, czyli ziemniaki w mundurkach. 147

zjeść ziemniaki z ogniska. To oczekiwanie, zapach popiołu, w którym się pieką, hmmmm sama przyjemność :P, potem brudne ręce, smak przypieczonej skórki, ciepło ogniska, sól i masełko spływające po gorącym ziemniaku :) Pychotka ! Narobiliśmy Wam smaku ? My przygotowaliśmy wersję domową, równie smaczną :) Ziemniaki w mundurkach z masłem, solą i kapustą kiszoną na dodatek, a do tego kwaśne mleko

vegetanie
Gołąbki z kaszą gryczaną i mięsem 194

głąb kapusty.6. W dużym garnku gotujemy wodę z dodatkiem octu. Wkładamy kapustę i kolejno ściągamy sparzone liście kapusty.7. Przy każdym liściu odkrawamy zgrubiałą część, nakładamy farsz i i ciasto zwijamy. Na dnie brytfanki kładziemy liść, na nim układamy gołąbki. Zalewamy wodą. 8. Całość przykrywamy liściem wierzchnim i pokrywką. Pieczemy godzinę w 180-190 st.C.9. Gołąbki podajemy z ulubionym sosem

Kuchnia domowa Ani
"Oszukane" gołąbki 311

półmiękko, wystudziłam. Kapustę drobno posiekałam. Do mięsa dodałam jajko, ryż, kapustę. Doprawiłam przyprawami. Wszystko razem wymieszałam i uformowałam kotlety. Gołąbki lekko podsmażyłam na oliwie, a następnie wszystko przełożyłam do żaroodpornego naczynia. Sos Napoli Knorr przygotowałam zgodnie z instrukcją na opakowaniu, dodałam suszone pomidory. Zalałam nim gołąbki i piekłam w 150 st. przez 30 min. -------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------- "Cheated" Stuffed Cabbage 400 g minced

bastalena
Roladki wieprzowe z suszonymi śliwkami 35

jeszcze trochę wilgotności, postanowiłam nasączyć śliwki. Winem. Bo akurat miałam otwartą butelkę. Aromat wina nadał roladkom trochę innego klimatu. Na tyle innego, że moje dziecko, które normalnie bardzo lubi pieczone mięso zjadło tylko jeden kęs, zrobiło grymas i w sumie tyle było z jedzenia mięsa (jakoś mnie to nie zmartwiło). Uprzedzam więc, roladki smakują trochę inaczej niż zazwyczaj(...)Wszystko zwinęłam, usmażyłam i wrzuciłam do pieca na jakąś godzinę. Roladki wieprzowe z suszonymi śliwkami wyszły pierwsza klasa. Jeżeli nie macie jeszcze pomysłu na świąteczny obiad, bardzo polecam Wam ten sposób przygotowania schabu. Pierwszą partię zjedliśmy oczywiście z puree ziemniaczanym i burakami (jedną niewielką porcję zrobiłam z sałatką ze zdjęcia), drugą z kiszoną kapustą. Nie muszę chyba pisać, która wersja

Kardamonovy
Kapuśniaczki 1037

cudowny smak i prostota wykonania. Sprawdź przepis na kapuśniaczki! Składniki Farsz 2,5 kg kapusty kiszonej 4 cebule 1,5 kg pieczarek sól pieprz vegeta Ciasto 5 szklanek mąki 100 g świeżych drożdży 2 łyżki cukru 1 łyżeczka soli 2,5 szkl mleka Przygotowanie Kapustę kiszoną namoczyłam na noc, następnie zmieniłam wodę i zagotowałam. 4 cebulki pokroiłam w kostkę(...)tarce jarzynowej. Poddusiłam do odparowania wody i dodałam ugotowaną kapustę. Doprawić vegetą, pieprzem i solą wedle uznania. Drożdże rozpuścić w ciepłym mleku, dodać sól i cukier, a na koniec mąkę i wyrobić ciasto. Odstawić do wyrośnięcia. Robić kapuśniaczki, zawijać wedle uznania. Posmarować rozkłóconym białkiem i posypać kminkiem. Piec na złoty kolor w 180 C przez około 20 minut. Autor

Wasze Przepisy
Francuskie paszteciki z kapustą i grzybami 612

drobną kostkę i dodać do cebuli. Dusić około 30 minut. Kapustę odcedzić, wymieszać z pieczarkami i doprawić do smaku solą i pieprzem. Ciasto podzielić wzdłuż na dwie części, na środku ułożyć farsz, brzegi posmarować rozkłóconym jajkiem, zawinąć, posmarować z wierzchu jajkiem, posypać nasionami, pokroić na mniejsze części i piec w temp 200*C około 20 minut. Najlepiej smakują podawane

Malinowo w kuchni
Chrupiace Udka Z Piekarnika 150

Nastawiam piekarnik na 190 stopni i od czasu nagrzania piekarnika, piekę około 60-80 min. Czasami obracam nogi jeśli u góry zbytnio się rumienią lub przykrywam folia alum. którą wcześniej zdjęłam. Po tym czasie sprawdzam czy mięsko jest miękkie, wyjmuje i podaje z ziemniakami i np. surówka z kapusty pekińskiej lub marchewka z groszkiem na gęsto

Gotowanie...to proste !
Gęsina na Świętego Marcina 139

dania z gęsiny są oczywiście najlepsze. Gęś z jabłkami, czerwoną kapustą czy z grzybami przyciąga smakoszy. Gęsia wątróbka i klasyczna czernina to dania, którymi może się pochwalić niejedna restauracja. A po domowemu najlepiej upiec gęś w całości w piekarniku. Oporządzoną tuszkę należy natrzeć solą, pieprzem i majerankiem i piec w brytfance w towarzystwie warzyw. Duża pięciokilogramowa gęś potrzebuje 3 godziny

codojedzenia
Gołąbki – przepisy na gołąbki 866

jajko, dokładnie wymieszaj. Spróbuj farsz i ewentualnie dopraw więcej. Podziel kapustę na liście. Na każdy ułóż porcję farszu i zwiń. Układaj gołąbki na blasze, ciasno jeden obok drugiego. Wlej bulion, a na wierzchu poukładaj kawałki masła. Wstaw blachę do piekarnika nastawionego na 160º na termoobieg (bez termoobiegu 175ºC). Piecz przez 40 minut. Gorące gołąbki podaj z sosem kurkowym

codojedzenia
Gołąbki z łopatki i ryżu 106

obcinamy twarde końcówki i nakładamy farsz. Krok 3 Zwijamy kapustę najpierw do środka,a potem wzdłuż.Obsmażamy na patelni dosłownie po kilka chwil . Krok 4 Do bulionu drobiowego dodajemy przecier pomidorowy,mieszamy i przelewamy do ceramicznego naczynia wyłożonego liśćmi kapusty.Na to układamy podsmalone gołabki i  wkładamy do pieca na około 45 minut, pieczemy w 200 stopniach.Po wyjęciu

Różowa kuchnia