pieczenie - 19054 przepisów (strona:952/1271)

Razowo-pszenne naleśniki z warzywami, prażonym sezamem i serem "śmierdziuchem" :-) 222

pieprz. Ser ścieramy na tarce o grubych oczkach.  Kiedy warzywa przestygną dodajemy sezam i starty ser (zostawiając odrobinę na posypanie naleśników po zawinięciu). Nakładamy farsz, zawijamy naleśniki i pieczemy przez 10-15 minut w 180 stopniach. :-) Smacznego

kuchnia do kwadratu
Prosty, swojski chlebek pszenny 214

zbyt twarda). Odstawiamy do wyrośnięcia na 30 minut. Nagrzewamy piekarnik do 220 stopni, następnie zmniejszamy temperaturę do 180 stopni. Przed wstawieniem do piekarnika smarujemy chlebki roztrzepanym jajkiem z sezamem. Pieczemy ok. 1godziny i 20-30 minut. Wskazówka: żeby skórka nie była zbyt twarda, poza posmarowaniem chlebków wodą można też spryskać piekarnik wodą w środku na początku rozgrzewania, przed wstawieniem chlebków

kuchnia do kwadratu
Zupy 172

Zupa rybna Zupa czosnkowa Zupa z kapustą i fasolą Zupa z pieczonej dyni i czosnku Gazpacho andaluz Francuska zupa szczawiowa Egipska zupa z soczewicy Ekspresowe gazpacho Letnie minestrone

Chilli Czosnek i Oliwa
Relacja ze Street Food Festiwal - 16.06.13 Warszawa 134

fast food idzie w stronę zdrowia i produktów najwyższej jakości. Mówimy tu o daniach sprzedawanych nie przez wielkie koncerny, lecz przez małe bary, w których np. bułka do hamburgera pieczona jest na zakwasie, a do tego używa się najwyższej jakości wołowiny i świeżych warzyw. Takich knajp jest coraz więcej na kulinarnej mapie Warszawy, ale podobno w innych miastach trend

Chilli Czosnek i Oliwa
Wiejska zapiekanka w stylu greckim 278

papryki, całe mięso, resztę papryki, resztę cukinii i resztę ziemniaków.  Wierzch zapiekanki posyp pokruszonym w dłoniach serem Feta. Wstaw na środkową półkę piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piecz ok. 40 min. (ser Feta powinien się lekko roztopić i zarumienić, a ziemniaki powinny być miękkie

Chilli Czosnek i Oliwa
Śródziemnomorska sałatka z fasolki szparagowej z suszonymi pomidorami i marynowaną cebulką 186

przystawką lub dodatkiem do głównego dania. Ugotowana "na chrupiąco" (3-5 min) świetnie połączy się z drobno pokrojonymi składnikami, takimi jak: cebula, czosnek, oliwki, anchois, kapary, pomidory świeże/suszone, pieczona papryka, świeże zioła, cytryna orzechy piniowe, pistacjowe, migdały, rodzynki pokrojony w kostkę zrumieniony boczek lub szynka parmeńska parmezan, feta fasolka świetnie łączy się z octem winnym - białym, czerwonym lub balsamicznym

Chilli Czosnek i Oliwa
Robimy marokańskie kiszone cytryny! 226

czego można wykorzystać kiszone cytryny? Kiszone cytryny możemy wykorzystać we wszystkich przepisach, w których występuje sok lub skórka z cytryny - dodać do sałatkowego dressingu, dipu, kuskusu, warzywnego gulaszu, czy pieczonej ryby. Z ich pomocą możemy przygotować fantastyczne dania marokańskie i północno-afrykańskie, a nawet indyjskie. Za 4 tygodnie , kiedy to pokaże Wam, jak wyglądają gotowe kiszone cytryny, podam Wam więcej

Chilli Czosnek i Oliwa
Dżem z pomidorów i chilli 176

mięs ciepłych i zimnych, np. do grillowanego kurczaka grzanka z dżemem i serem feta może być fajną przekąską na przyjęcie w fikuśnych daniach inspirowanych Grecją, ja wymyśliłam ser feta pieczony w cieście filo z dżemem pomidorowym a Wy jak byście zjedli taki dżem? Dżem z pomidorów i chilli na 4 słoiczki ok. 200 ml przepis własny, trochę inspirowany tą recepturą

Chilli Czosnek i Oliwa
Do czego można wykorzystać kiszone cytryny? 225

kiszonych cytryn: Jak już pisałam, kiszone cytryny możemy wykorzystać we wszystkich przepisach, w których występuje sok lub skórka z cytryny - dodać do sałatkowego dressingu, dipu, kuskusu, warzywnego gulaszu, czy pieczonej ryby. Z ich pomocą możemy przygotować fantastyczne dania marokańskie i północno-afrykańskie, a nawet indyjskie. Ze względu na swój marokański rodowód, kiszone cytryny idealnie nadają się do wszelkich tażinów

Chilli Czosnek i Oliwa
Pilaw z kurczakiem i pestkami granatu 165

danie bożonarodzeniowe, ale jego efektowny wygląd czyni je idealnym na przedświąteczne przyjęcia.  Dzisiejszy pilaw to proste w przygotowaniu danie z ryżu, do którego możecie wykorzystać resztki gotowanego lub pieczonego mięsa , które zostało Wam z innych obiadów. Ja dodałam do niego mięso z piersi i udek kurczaka, ale równie dobrze sprawdzi się tu wieprzowina czy indyk. Danie jest jednak

Chilli Czosnek i Oliwa
Sos czosnkowy z kiszoną cytryną i kaparami. Doskonały do ryb. 282

świeżej cytryny.  Do czego pasuje taki sos? Cytryna i kapary to dobrzy przyjaciele ryb, dlatego możesz śmiał podać ten sos do wszystkich rybnych potraw : ryby grillowanej, pieczonej, kotlecików rybnych czy rybnych burgerów. Spróbujcie również, jak będzie smakował z zimnymi wędlinami oraz jako sałatkowy dressing (np. do surówki z marchewki).  W tle pity z grillowaną rybą i surówką

Chilli Czosnek i Oliwa
Havuc plakisi - duszona marchewka 190

Dzień dobry, Lubicie gotowaną marchewkę? Moja Mama zawsze gotowała ją na skrzydełku kurczaka i był to mój ulubiony dodatek do niedzielnego pieczonego kurczaka z ryżem. Z kolei moja Teściowa słynie z marchewki z groszkiem gotowanej na masełku - przysmak mojego Męża. Gotowana marchewka to świetny dodatek do obiadu pod warunkiem, że nie jest rozgotowana.  Dziś chciałam pokazać Wam gotowaną marchewkę

Chilli Czosnek i Oliwa
Akcja kulinarna ¡Viva España! - Zapraszam do udziału w akcji! 200

Asia). Na moim blogu również jest małe  hiszpańskie co nieco . Przez cały czerwiec będę dzieliła się z Wami hiszpańskimi przepisami - będą dwie paellie, chłodniki na letnie upały, pieczona dorada, coca i zobaczymy co jeszcze. To kto z Was włączy się do akcji i zawoła ze mną "ole!"?:)  Mam nadzieję, że wspólnie stworzymy inspirujący spis wspaniałych hiszpańskich potraw

Chilli Czosnek i Oliwa
Jajka zapiekane z botwinką i parmezanem 179

kokilki - dzięki temu żółtko pozostanie w całości.  W czasie moich wędrówek po Internecie natrafiłam także na włoską odmianę zapiekanych jajek - Uova al Forno , czyli jajka z pieca. Włosi zapiekają jajka z sosem pomidorowym i serem  (a jakże by inaczej) i nazywają Uova Al Pomodoro , choć nie koniecznie umieszczają je w małych naczynkach, tylko w większych formach do zapiekania

Chilli Czosnek i Oliwa
Sałatka z pomidorów i mozzarelli w letnim sosie ziołowym 221

pieczywa i cieszcie się smakiem lata! Sos ziołowy możecie przechowywać w lodówce w szczelnym pojemniku (np. zakręconym słoiku) przez tydzień i dodawać do różnych potraw, np. sałatek, kanapek, czy pieczonego mięsa. Wychodzi go nieco więcej, niż potrzeba do sałatki, ale na pewno się nie zmarnuje:) Ja zjadłam resztę ze świeżym pieczywem. Myślę, że sprawdzi się także jako sos do makaronu

Chilli Czosnek i Oliwa

Proponowane wyszukiwania