pieczenie - 19054 przepisów (strona:702/1271)

Kukurydziane ciasteczka cytrynowe 154

około 30 minut.Po tym czasie ciasto dzielimy na 3 części i każdą kolejno rozwałkowujemy na około 3-4 mm i wykrawamy kształty. Ciasteczka przekładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i wstawiamy do nagrzanego do 180`C piekarnika na około 7-9 minut, do zarumienienia. Studzimy na blaszce.Smacznego

Słodkie Przyjemności
Brownies mocno czekoladowe 117

mieszamy.Na koniec do masy dodajemy 1/3 ubitej piany z białek - lekko mieszamy, następnie kolejne 2/3 piany i całość lekko mieszamy łyżką.Ciasto przekładamy do prostokątnej blaszki wyłożonej papierem do pieczenia i wstawiamy do nagrzanego do 170`C piekarnika na około 30 minut.Podajemy na ciepło.Smacznego

Słodkie Przyjemności
Rozetki cytrynowo-tymiankowe 124

przygotowania:Do miski wsypujemy cukier dodajemy miękkie masło i ucieramy na gładką masę, następnie dodajemy jaja, wkraplamy sok z cytryny i dalej miksujemy.Do drugiej miski przesiewamy mąkę, proszek do pieczenia, wsypujemy szczyptę soli, dorzucamy tymianek, ścieramy skórkę cytrynową i wszystko mieszamy.Do płynnych składników wsypujemy suchą mieszankę i mieszamy. Ciasto przekładamy do szprycy z końcówką w kształcie gwiazdki i wyciskamy

Słodkie Przyjemności
Ciastka grejpfrutowo-kardamonowe 122

szprycy zakończonej końcówką w kształcie średniej gwiazdki. Masę wyciskamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia.Ciasteczka wstawiamy do nagrzanego do 180`C piekarnika na około 15 minut - do zarumienienia.Czas pieczenia uzależniony jest od wielkości ciastek.Studzimy na blaszce.Smacznego

Słodkie Przyjemności
Miseczki chlebowe do zup 146

nich lekko spłaszczam i formuję w sakiewki tworząc mały bochenek – powtarzamy do 2-3 razy dzięki czemu ciasto będzie bardziej elastyczne. Każdy chlebek układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia łączeniem do dołu i odstawiamy ponownie do wyrośnięcia – około 45 minut. Bochenki smarujemy roztrzepanym żółtkiem, a następnie wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 200`C na około

Słodkie Przyjemności
Plecione wianuszki drożdżowe 120

ciasta umieścić na pętli i przełożyć przez środek, natomiast prawy koniec ciasta zawinąć do spodu i przełożyć przez pętlę do góry).Uformowane wianuszku układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia pozostawiając je do ponownego wyrośnięcia (około 15-20 minut), każdy z wianuszków smarujemy roztrzepanym białkiem i posypujemy makiem albo sezamem.Pieczemy około 25 minut w piekarniku rozgrzanym

Słodkie Przyjemności
Domowe Pieguski 153

składniki dodajemy do masy maślanej, dolewamy ekstrakt waniliowy i ucieramy do połaczenia się wszystkich składników.Ciasto przekładamy do szprycy z okrągłą końcówka i wyciskamy na blaszkę wyłożona papierem do pieczenia równe ciasteczka. Przed włożeniem do piekarnika rozgrzanego do 190`C ciasteczka wyrównujemy zwilżonym palcem i odwracamy do góry nogami.Pieczemy około 8 minut. Studzimy na kratce. Podajemy z mlekiem!Smacznego

Słodkie Przyjemności
Mieszanka grillowa + szaszłyki 183

ziół. Rozgrzewamy grilla. Na rozgrzany rusztu układamy w lekkich odstępach nasze szaszłyki. Skraplamy je na sam początek octem balsamicznym i dajemy troszkę czasu na zarumienienie. Podczas pieczenia można polać je jeszcze ze dwa razy aby po zdjęciu z grilla odczuć smakowity winny smak i zapach. Smacznego

Słodkie Przyjemności
Kukurydziane ciasteczka truskawkowe z melisą 134

mąki pszennejszklanka truskawekkilka listków melisy cytrynowejSposób przygotowania:Masło ucieramy razem z cukrem, dodajemy jajko i ekstrakt waniliowy i dalej miksujemy.W drugiej misce mieszamy obie mąki z proszkiem do pieczenia. Dodajemy do masła i mieszamy.Z gotowej masy przygotowujemy małe ciasteczka, za pomocą dwóch łyżeczek, tworząc małe kulki, które układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.Truskawki myjemy, odrywamy szypułki i kroimy

Słodkie Przyjemności
Omlet gruszkowy 147

ubijamy do białości, w trakcie ubijania dodajemy cukier, a następnie żółtka i delikatnie mieszamy. Następnie dolewamy mleko i wszystko ze sobą łączymy. Mąkę przesiewamy razem z proszkiem do pieczenia, wsypujemy do białek i mieszamy lekko łyżką. Gruszki obieramy, wydrążamy. Jedną ścieramy na tarce, drugą kroimy na cienkie plasterki. Do masy jajecznej dodajemy startą gruszkę i mieszamy,Na rozgrzaną

Słodkie Przyjemności
Jesienne ciasto orzechowe 161

pieczeniaSposób przygotowania:Jajka ubijamy razem z cukrem na puszystą masę, następnie dolewamy ekstrakty i lekko mieszamy.W oddzielnej misce łączymy ze sobą mąkę ziemniaczaną z mąką pszenną i proszkiem do pieczenia. Dosypujemy do masy jajecznej i chwilę miksujemy do uzyskania jednolitej masy. Orzechy lekko rozgniatamy i szatkujemy na małe kawałki. Dodajemy do ciasta, które następnie przekładamy do średniej formy prostokątnej

Słodkie Przyjemności
Pączusie bez drożdży 176

oczyszczonejekstrakt waniliowy2 łyczki cukru waniliowegomąka około 300 g - lub więcejSposób przygotowania:Do miski wbijamy jajka, dodajemy mleko i mieszamy. Następnie dolewamy ekstrakt waniliowy, dodajemy cukier, sodę i proszek do pieczenia - łączymy. Ostatnim krokiem jest dodanie mąki - masa powinna być klejąca, powinno dać się uformować lejącą się kulkę - ciasto powinno przypominać konsystencją ciasto na lane kluski - nie powinno być zbyt

Słodkie Przyjemności
Pączki z ciasta parzonego 162

pozostawiamy do całkowitego ostudzenia.Po tym czasie do ciasta dodajemy ekstrakt waniliowy, jajka i mieszamy do momentu uzyskania jednolitej masy.Z ciasta wyciskamy małe gniazdka na wycięte kawałeczki papieru do pieczenia. Następnie na rozgrzany olej (około 175`C) wkładamy ostrożnie każdy pączek - papierem od góry. Smażymy chwilę do momentu aż papier łatwo odejdzie od ciasta, następnie chwilę czekamy i odwracamy. Smażymy

Słodkie Przyjemności
Crumble bananowo-jabłkowe z kukurydzianą skorupką 153

plusy i minusy. Jak mam więcej czasu to robię mniej, dużo mniej. Nie jestem uporządkowana i strasznie się rozleniwiam. Dlatego, gdy w końcu się w sobie zbiorę to piekę, dużo piekę, bo jak już złapię bakcyla to nie mogę przestać. Gorzej, jeżeli dzieje się to w nocy. Dlaczego? Bo trzeba czekać całą noc na zrobienie zdjęć, a to oznacza, odłożenie

Słodkie Przyjemności
Muffiny brzoskwiniowe z kremem truskawkowym 155

mieszamy. Masło z wodą rozpuszczamy w garnuszku i odstawiamy do ostudzenia, następnie dolewamy do żółtek i miksujemy (można to zrobić zwykłą trzepaczką) następnie dosypujemy mąkę i proszek do pieczenia wcześniej wymieszane z solą. Białka ubijamy, gdy masa będzie sztywna dodajemy partiami do wcześniej wymieszanej masy, dodqajemy drobno pokrojone, wcześniej przekładamy do formy wyłożonej papilotkami.Pieczemy około 25 minut

Słodkie Przyjemności

Proponowane wyszukiwania