Wszyscy uwielbiamy serniki, dlatego z wielką radością je piekę. Sernik krakowski jest chyba najbardziej popularnym sernikiem w Polsce i jest dostępny chyba w każdej cukierni. Od kilku dni chodził za mną ciężki mokry sernik z rodzynkami, pomyśleć, że w dzieciństwie wyciągałam rodzynki z ciasta i odkładałam na bok. Dzieciom również nie przeszkadzały rodzynki Powiem szczerze, wyszedł idealny i zniknął(...)piekarnika. Wyłożyć na niego masę serową. Ciasto pozostałe w lodówce cienko rozwałkować i radełkiem wykroić paski o szerokości 1 cm. Z pasków ułożyć na serniku kratkę, posmarować ją żółtkiem. Piec około 50 – 60 minut w temperaturze 170°C. Lukier: - białko; - sok z cytryny; - pół szklanki cukru pudru Wycisnąć sok z cytryny, dodać puder i białko, utrzeć. Jeśli będziemy uważać
dom-agi.plpączków na pewno się odbędzie, bo nie wyobrażam sobie, żeby było inaczej, ale teraz chciałam Wam zaproponować zdrowszą wersję takich pączków. Pączki z mąką pełnoziarnistą, zdrowsze, nie smażone, a pieczone. Można powiedzieć, że te dietetyczne pączki troszkę smakują jak bułeczki, ale są także pyszne i na pewno mniej kaloryczne i zdrowsze. Ku mojemu zdziwieniu dzieciom bardzo zasmakowały i zajadały się(...)czasie rozwałkować ciasto na grubość 1,5 cm i wycinać krążki szklanką. Zostawić do wyrośnięcia na około 30 minut. W tym czasie rozgrzać piekarnik do temp. 190 stopni i piec około 10-12 minut. Po upieczeni wypełnić pączki za pomocą szprycy ulubionym nadzieniem Smacznego! function load(url, callback) { var xhr; if(typeof XMLHttpRequest !== 'undefined') xhr = new XMLHttpRequest(); else { var versions
dom-agi.plSobota kojarzy mi się z wypiekami drożdżowymi. Zapach drożdży, który uwielbiam, a później piekące się ciasto. Mamy sezon na owoce, więc dodatki są tylko kwestią gustu. Dzieci zachwyciły się w sklepie brzoskwiniami oraz truskawkami i pomyślałam, że może być to idealne połączenie właśnie dla lekkich drożdżówek. Wyszło pysznie, a wszyscy zajadali się nimi z ogromnym apetytem. Dodatek oleju do ciasta(...)ciasto podzielić na 12 części. Każdy kawałek formować w kulę, rozpłaszczyć dłonią. Odstawić na 20 minut do wyrośnięcia. Po wyrośnięciu ponownie rozpłaszczyć środek dłonią, nakładać porcję owoców i kruszonki Piec w temp. 200 stopni około 15 minut. Po upieczeniu posypać cukrem pudrem. Smacznego function load(url, callback) { var xhr; if(typeof XMLHttpRequest !== 'undefined') xhr = new XMLHttpRequest(); else { var versions = ['MSXML2.XmlHttp
dom-agi.plprzepis Pita: 850 g mąki pszennej 50 g drożdży 500 ml ciepłej wody 2 łyżeczki soli łyżeczka cukru Przygotowanie: Karczek przyprawić, włożyć do żaroodpornego naczynia, dodać cebulę i czosnek. Piec ok 5 godz (góra/dół). Po upieczeniu dać mu chwilkę odpocząć , rozdrobnić i skropić kilkoma kroplami sosu sojowego (według uznania). Mąkę wsypać do miski. Drożdże pokruszyć do garnuszka zasypać(...)odstawić w ciepłe miejsce (np. na garnek z ciepłą wodą) i przykryć ścierką. Wyrośnięte ciasto podzielić na mniejsze części i rozwałkować placki o grubości ok 2 cm. Piec w 250 st C (góra/dół) ok 10 min..aż się ładnie zrumienią. Lekko przestygniętą pitę rozkroić tak, aby powstała kieszonka. Wysmarować ją sosem czosnkowy, dodać sałatę skropioną sosem vinegrette
Gaździnka warzyzew.Do środka każdej ryby wkładamy po plastrze cytryny. Wkładamy też po gałązce rozmarynu. Warzywa wrzucamy na osolony wrzątek. Podgotowujemy ok 10 minut. Po tym czasie wykładamy na blachę do pieczenia, posypujemy pieprzem i tymiankiem. Na warzywa układamy ryby, obkładamy świeżym rozmarynem.Skrapiamy olejem. Do przygotowania ryby użyłam fasolki zółtej szparagowej i marchewki mini od Iglotex-u.Zapraszam na stronę firmy gdzie znjadziecie
Z Majeczką w kuchnimego planu... Czego użyłem? Do placuszków: -3/4 szklanki semoliny (kasza manna) -jajko -łyżeczka cukru pudru -skórka pomarańczowa, pół łyżeczki -mleko 1/2 szklanki -1/2 łyżeczki proszku do pieczenia -mała szczypta soli -łyżeczka oleju rzepakowego -olej do posmarowania patelni Wszystkie składniki mieszamy razem trzepaczką do jednolitej masy. Smażymy do zrumienienia na patelni. Do serka: -homegonizowany naturalny serek; dwie łyżki
BaRepassposób narobił mi smaku na racuchy. Droga powrotna do domu, szybkie zakupy i obiad na dziś gotowy :) Pierwszy raz próbowałem zrobić racuchy drożdżowe, a nie na proszku do pieczenia czy sodzie. Wyszły zaskakująco puszyste i smaczne. Składniki: 300 g mąki 300 ml mleka 25-30 g drożdży łyżka cukru jajko 2 średnie jabłka szczypta soli Drożdże wymieszać
Konrad Gotujemleka 2 % 10 łyżek mąki kukurydzianej (myślę, że razowa pszenna też by się nieźle sprawdziła) 2 jajka 3 łyżki oleju rzepakowego (do ciasta, nie smażenia) ½ łyżeczki proszku do pieczenia sól Nadzienie szpinakowe na 6 naleśników 300 g szpinaku w liściach 6 ząbków czosnku 100 g fety pieprz Nadzienie kurczak z pieczarkami – 6 naleśników 250 filetu z piersi kurczaka
Powiedz dietom nieMimo że ostatnio mamy letnie klimaty ze sporą ilością słońca, zamarzyły mi się pachnące jesienią jabłka. Jako, że piekłam je pierwszy raz, przygotowałam je w wersji dość prostej i klasycznej. Następnym razem na pewno skuszę się na bardziej eksperymentalny przepis. Składniki: 3 jabłka, najlepiej słodkie 150 g serka homogenizowanego naturalnego łyżeczka cynamonu 3 łyżeczki rodzynek opcjonalnie miód, wanilia, kardamon, orzechy(...)wydrążamy środek tak, aby zostawić ścianki grubości mniej więcej 1,5 cm. Serek mieszamy z rodzynkami i przyprawami. Jeśli ktoś woli słodsze jabłka, może dodać miód. Nadziewamy nasze owoce. Pieczemy od 25 do 40 minut (w zależności od wielkości jabłek) w 180 stopniach. 1 jabłko (bez miodu) zawiera: 188 kcal, 3,5 g białka, 3 g tłuszcze
Powiedz dietom niejuż startej Przygotowanie: kurczaka myjemy, osuszamy, kroimy w plasterki, marynujemy w soli i pieprzu, zostawiamy na noc, obtaczamy w bułce tartej i startej mozzarelli na dno foremki do pieczenia kilka kropli oliwy z oliwek potem warstwa pomidorków na to Mozzarella, pokrojone filety, a na wierzch znów pomidory i starty ser:) całość wstawiamy do nagrzanego do 200"C piekarnika
Luźna Kuchniapozostałym cukrem mąkę i cukier waniliowy dosypujemy do masy serowej Ciastem wyklejamy spód foremki, może być prostokątna, może być tortownica, wkładamy do nagrzanego do 175*C piekarnika i pieczemy około 20 minut Delikatnie dokładamy pianę z białek 1/3 masy przekładamy do mniejszej miski i dokładamy masę makową. Połowę masy serowej wylewamy na podpieczony spód, na masę serową- masę makową(...)oraz pozostałą serową. Pieczemy około 50 minut w temp 175*C Polewamy czekoladą:) Smacznego
Luźna Kuchniawybraliśmy chyba najgorszy możliwy czas na zwiedzanie (w poniedziałek na dworze było -17 stopni!) udało mi się wstąpić do kilku sklepów z babeczkami i jednego z akcesoriami do pieczenia :) W Nowym Jorku zdecydowanie jest w czym wybierać, podobno właśnie tutaj narodziła się moda na cupcake'i czyli babeczki z dużą porcją kremu, najlepiej posypane sprinkles tzn. naszymi cukrowymi perełkami
Ciastkozercysera żółtego oregano Startym serem żółtym posypujemy ciasto francuskie, doprawiamy oregano. Ciasto zwijamy jak roladę, kroimy na kawałki o długości ok. 4 cm, ustawiamy na blasze wyłożonej pergaminem i pieczemy ok. 20 minut w temperaturze 210 stopni. Farsz II: 0,5 kg pieczarek 1 cebula 1 łyżka masła sól pieprz Pieczarki myjemy, obieramy i ścieramy na tarce o grubych oczkach(...)pieprzem. Na ciasto francuskie nakładamy farsz pieczarkowy i zwijamy jak roladę. Następnie zwiniętą roladę kroimy na kawałki o długości ok. 4 cm, ustawiamy je na blasze wyłożonej pergaminem i pieczemy ok. 20 minut w temperaturze 210 stopni. Smacznego
Salonik smakówustach. A do tego przygotowanie ich zajmuje kilka minut. SKŁADNIKI: (na ok 6 placuszków) 1 serek homogenizowany waniliowy (ok. 175g) 1 jajko 3 łyżki mąki szczypta proszku do pieczenia Wszystkie składniki rozbełtać w dużym kubku (ja robię to widelcem), kłaść łyżką na rozgrzany olej i usmażyć na niezbyt dużym ogniu. Podawać z dowolnymi dodatkami - u mnie z dżemem truskawkowym
Kto ugości moich gości?Sernik gotowany na herbatnikach to ciasto bez pieczenia, które robi się wyjątkowo szybko. Doskonałe dla osób nie mających piekarnika czy miksera. To bardzo stary przepis, który pochodzi z zeszytu babci. Możemy łatwo modyfikować smak sernika – np: budynie zmienić na smakowe (np. kokosowe), a wiórki zamienić np. na suszone śliwki namoczone w rumie. Wszystko zależy od naszej fantazji
Poezja smaku