pieczenie - 19054 przepisów (strona:701/1271)

Cannelloni ze szpinakiem, suszonymi pomidorami i serem ricotta 232

rurki Cannelloni ostudzonym farszem. Układamy je w naczyniu (np. żaroodpornym) posmarowanym masłem, jedna przy drugiej. Zalewamy wszystko naszym sosem beszamelowym. Posypujemy posiekaną natka pietruszki. Na końcu układamy plastry mozzarelli. Pieczemy pod przykryciem w piekarniku rozgrzanym do 180'C przez 40 min. Ostatnie 5-10 min pieczemy z trybem termoobiegu, aby się ładnie przyrumieniło :) Smacznego

kulinarnyJa
Tarta ze śliwkami na kruchym cieście 152

masy, posypujemy szczyptą cynamonu i ścieramy na nie nasze ciasto, które wcześniej chłodziliśmy w zamrażarce. Tak przygotowaną tartę wstawiamy do nagrzanego do 180' C piekarnika na 45 min.Po zakończonym pieczeniu tartę ze śliwkami pozostawiamy w piekarniku z uchylonymi drzwiczkami na ok. 35 min. Przed podaniem posypujemy tartę cukrem pudrem.Smacznego

kulinarnyJa
Placek z musem jabłkowym i cynamonem na kruchym cieście 279

jabłkowy. Resztki ciasta rozwałkowujemy i wycinamy nożem paski, które układamy na musie na wzór szachownicy. Tak przygotowany placek wstawiamy do nagrzanego do 180' C piekarnika na 45 min.Po zakończonym pieczeniu placek pozostawiamy w piekarniku z uchylonymi drzwiczkami na ok. 35 min. Przed podaniem posypujemy placek cukrem pudrem

kulinarnyJa
Pająki na halloween 188

zrobiłam. Przecież porządny pająk ma minimum 3 pary oczu. Ja niestety wpadłam na to po fakcie ;)Palczuszki łamiemy na 3 równe części. Na talerzyku, na papierze do pieczenia tworzymy z nich nogę złożoną pod kątem prostym i łączymy ją czekoladę. I tak 48 nóg. Wkładamy talerzyk do zamrażlanika, wtedy czekolada szybciej stężeje.Główkę mocujemu na szczycie muffinki roztapiając delikatnie

W kuchni wieczorem
Chleb na mleku 140

mąkę i wodę zastępuje dziecinny zew odkrywcy. I zaczyna się od nowa. Mierzenie, ważenie, mieszanie, czekanie, a gdy ciasto grzeje się w piekarniku, nieustanne podglądanie. Całe mieszkanie wypełnia zapach pieczonego chleba. I ten zapach składa się na kilka niby małych a wielkich przyjemności związanych z samodzielnymi wypiekami.Tym razem wszystko się udało. Powstał imponujący bochenek, który napawa mnie dumą. Chleb(...)wyrobić na elastyczne ciasto. Odłożyć w misce przykrytej ściereczką do podwojenia objętości na jakąś godzinę. Po godzinie wyrobić ponownie i włożyć do foremki wysmarownej masłem. Przykryć ściereczką aż wyrośnie.Piec 35 minut w temperaturze 200 stopni. Obok postawić żaroodporne naczynie z wodą

W kuchni wieczorem
Marchewkowe babeczki - w przerwie świątecznych przygotowań 132

warto coś przekąsić, chociaż na chwilę usiąść i odpocząć. Babeczki, które pokazuję pewnie mogłyby wyglądać lepiej, trzeba by popracować nad konsystencją kremu, ale smakują świetnie. Jeśli macie zbędne marchewki, pieczcie babeczki!Składniki (12 babeczek)ciasto1 szklanka mąki1,5 łyżeczki cynamonu1 łyżeczka sody1/2 łyżeczki soli1,5 szklanki startej marchewki (ok. 5-6 sztuk średnich marchewek)2 jajka3/4 szklanki oleju słonecznikowego1 szklanka(...)Następnie dodać sypkie składniki i wymieszać szpatułką.Dodać marchewkę, ponownie wymieszać szpatułką. Masa będzie dość rzadka. Taka ma być.Formę na muffiny wysmarować masłem, wlać masę do 3/4 wysokości.Piec 30-35 minut w 180 stopniach. Aż wykałaczka włożona w ciasto będzie sucha.Składniki polewy ubić mikserem na jednolitą masę. Mi jednolita nie wyszła, ale i tak była smaczna.Dekorowałam

W kuchni wieczorem
Kuchenna ABC - Naan i paratha, czyli chlebki indyjskie 164

masła do smarowania chlebków3 łyżki suszonej miętymąka do podsypywania chlebkówSposób  przygotowaniaWymieszać mikserem 140g mąki, wodę, drożdże i cukier. Odstawić na 30 minut.Dodać resztę (110g) mąki, proszek do pieczenia, sół, jogurt i masło. Wymieszać ponownie i odstawić na kolejne 3 minut.Po tym czasie ciasto będzie lepkie. Wylać je na omączony blat i posypać mąką. Podzielić na 6 części

W kuchni wieczorem
Makowiec 152

jajka i śmietanę oraz sól.Zagnieść ciasto.Ciasto podzielić na 2 części , każdą rozwałkować na prostokąt ,wyłożyć dowolne nadzienie i zwinąć roladę.Przełożyć na blachę i odstawić do wyrośnięcia.Przed pieczeniem posmarować jajkiem.Piec około 50 minut w piekarniku nagrzanym do 170 stopni

Moje domowe kucharzenie
Ravioli zapiekane w mięsnym sosie ze szpinakiem / Baked ravioli with meat and spinach sauce 370

Dziś przedstawiam pomysł na przepyszną, łatwą i szybką zapiekankę. Ravioli, u mnie z pieczoną dynią, w gęstym, mięsnym sosie pomidorowym z dodatkiem szpinaku i zapieczone pod grubą warstwą mozzarelli i parmezanu. Użyłam ravioli bo akurat miałam je pod ręką, zamiast nich można dodać tortellini, dopasowane smakowo pierogi czy po prostu zwykły makaron. Sos z mięsem mielonym ze szpinakiem i dużą(...)dodaj szpinak i smaż do jego „zwiędnięcia”. Dodaj ravioli i wymieszaj.Przełóż zawartość patelni do naczynia do zapiekania i posyp mozzarellą i parmezanem.Przykryj naczynie folią aluminiową i piecz przez około 15 minut, po tym czasie zdejmij folię i zapiekaj kolejne 5-10 minut, do zarumienienia się sera. Odstaw na kilka minut przed podaniem.Smacznego!English versionBaked ravioli with meat

karmelowy
Maślane rogaliki z ekologicznym dżemem truskawkowym Symbio 174

Dostałam najlepszy kulinarny komplement na świecie. :-) Babcia powiedziała, że przeniosła się w czasie, bo takie same maślane rogaliki piekła jej mama. Przez dodatek ekologicznych produktów: mąki i truskawkowego dżemu odniosłam wrażenie, że jestem jeszcze bliżej tamtych czasów. Polecam, bo są pyszne, delikatne, maślane. Rozpływają się w ustach. Przepis znalazłam dawno temu tutaj: KLIK.(U mnie rogaliki powstały z 1/2 porcji(...)dzielimy na 8 trójkątów. Smarujemy je roztopionym masłem. Na szerszą część nakładamy dżem i zwijamy rogaliki. Ponownie smarujemy masłem i odstawiamy do wyrośnięcia na około 30 minut.5. Rogaliki pieczemy w 200 stopniach do zarumienienia (około 10 minut). Po wyjęciu z piekarnika po raz trzeci smarujemy roztopionym masłem i studzimy

Szefowa kuchni
Jajko w koszulce, na sałatce 410

panierowaniajajko do panierowania Sos do sałatki:3 łyżki olejułyżka soku z cytrynyłyżeczka mioduząbek czosnkupieprz czarny, sól Boczek kroimy na mniejsze kawałki, układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i podpiekamy w piekarniku, aż będzie chrupiący. Sałatę rwiemy na mniejsze części. Cebulę kroimy w piórka, pomidora i paprykę w kostkę.Wszystkie składniki układamy na talerzu.Składniki

Czerwona Porzeczka
Babeczki Czekoladowe z batonikiem Lion 125

czekolady gorzkiej2 batoniki LionSposób przygotowania:Piekarnik rozgrzewamy do 180`CCzekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej (w naczyniu położonym na garnek z wrzącą wodą). W dużej misce mieszamy mąkę, proszek do pieczenia, kakao i sól.W drugiej, masło ucieramy z cukrem na jasną, gładką masę, a następnie dodajemy jajka dalej miksując. Naszym kolejnym krokiem jest dodanie do masy rozpuszczonej czekolady. Wszystko

Słodkie Przyjemności
Śniadaniowe placuszki z jabłkiem 190

Składniki:2 szklanki mąki2 szklanki mleka2 jaja z wolnego chowu2 duże starte jabłkałyżeczka proszku do pieczenia2 łyżki cukru z prawdziwą waniliąSposób przygotowania:Mąkę mieszamy z cukrem i proszkiem do pieczenia. Dodajemy jajka i mleko, wszystko dokładnie mieszamy. Jabłka ścieramy na małych oczkach i dodajemy do ciasta. Na patelnię wylewamy olej i dodajemy odrobinę masła (najpierw olej aby masło

Słodkie Przyjemności
Bruchetta ze świeżym oregano 117

kajzerki3 pomidoryoliwa z oliweksól, pieprzmieszanka ostrych przyprawlistki świeżego oreganożółty ser/mozzarellaSposób przygotowania:Piekarnik rozgrzewamy do 200`C .Kajzerki kroimy na 2 cm kromki, układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i polanej oliwą z oliwek. Pomidory parzymy, obieramy ze skórki, wydrążamy miąższ i kroimy na małe kwadraciki. Przekładamy do miski, polewamy lekko oliwą z oliwek i przyprawiamy według

Słodkie Przyjemności
Walentynkowy tort migdałowy 171

wyjmujemy z zamrażalki i dzielimy na 5 części. Cienko rozwałkowujemy i wycinamy koła o tej samej średnicy. Wstawiamy do rozgrzanego do 180`C piekarnika na blacie wyłożonym papierem do pieczenia na około 10 minut (w zależności od grubości placków). Upieczone blaty odstawiamy do całkowitego ostygnięcia.Kruche placki przekładamy kolejno bitą śmietaną, na wierzchu lekko wyrównując nożykiem do dekoracji.Białą

Słodkie Przyjemności

Proponowane wyszukiwania