łyżeczki proszku do pieczenia 1 cukier wanilinowy szczypta soli cukier puder do posypania olej do smażenia Serek wymieszać z jajkami, dodać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i cukrem wanilinowym. W garnku rozgrzać olej do temperatury 175ºC. Na rozgrzany olej nakładać porcje ciasta [ małą łyżeczką]. Smażyć z każdej strony na złoty kolor.Usmażone pączki odkładać na bibułkę
Moje domowe kucharzenieproszku..brak czasu na robienie własnego kremu..Idealny np.na Walentynki..i nie tylko.. 6 jajek 1 1/2 szkl.cukru 1 1/2 szkl.mąki 1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia krem do torów +mleko(...)dżem mandarynki Białka z odrobiną soli ubić na sztywną pianę ,następnie dodawać cukier,dalej po jednym żółtku.Gdy jajka będą puszyste powoli wsypywać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i delikatnie wymieszać. Upiec biszkopt.Po wystudzeniu przekroić na trzy części.Przełożyć kremem , dżemem i dowolnie udekorować
Moje domowe kucharzenieułatwiają wykonywanie dekoracji na ciastach, a stożkowaty kształt sprawia, że nie stanowi to dla nas najmniejszego problemu. Doskonały do ozdabiania pierniczków, babeczek, tortów i ciast. Dekorator, który uczyni pieczenie piękną sztuką dekoracji i wzbudzi w znajomych podziw oraz szacunek. Zalety dekoratora do ciast: - 3 sztuki pojemników z innymi końcówkami; - doskonałe i praktyczne rozmiary oraz kształt stożka; - pięknie wykonane
Moje domowe kucharzenieżółtka szczypta soli szczypta proszku do pieczenia ok. 500 ml oleju lub smalcu cukier puder do posypania Do maki dodać śmietanę, żółtka, sól i proszek do pieczenia. Wyrobić jednolite ciasto. Wstawić na ok. 30 minut do lodówki. Ciasto podzielić na 2 części. Każdą z nich rozwałkować, a następnie pociąć w podłużne pasy. Po środku każdego pasa zrobić nacięcie
Moje domowe kucharzeniesprawdzonego [ zagubionego ale już odnalezionego] przepisu..Te orzeszki robiłam jeszcze przed świętami..Moja maszynka [ obiecałam i zapomniałam o niej napisać..postaram się wkrótce to nadrobić] miała co piec...bo piekłam z całego kilograma mąki..ale oczywiście można zmniejszyć proporcje..tym razem też było inne nadzienie bo z mlekiem w proszku.. 1 kg mąki 1 szkl.cukru pudru(...)szkl.mleka około 2 szkl. mleka w proszku 2 łyżki kakao Z podanych składników zagnieść ciasto. Formować niewielkie kulki i wkładać każdą kulkę do rozgrzanej foremki do pieczenia orzeszków. Piec na jasnozłoty kolor. Mleko z cukrem, margaryną, kakao zagotować.Dodać mleko w proszku, zmiksować i zostawić do lekkiego wystygnięcia. Nadzieniem wypełniać połówki orzeszków i sklejać
Moje domowe kucharzenienecie.. 1,5 szkl. mąki 115 g masła lub margaryny 2 jajka 40 g cukru 1/2 łyżeczki cukru waniliowego 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia(...)szczypta soli 1/2 szkl. letniego mleka kilka nitek szafranu (4-5) Masło utrzeć z cukrami na puszystą masę. Mąkę przesiać z solą i proszkiem do pieczenia, szafran wymieszać z letnim mlekiem. Do masy maślanej dodać kolejno jajka, po każdym dokładnie miksować masę. Cały czas miksując, na wolniejszych obrotach dodawać 1/3 składników suchych, następnie po chwili połowę
Moje domowe kucharzeniestopni.Ciasto spryskać lekko wodą i obsypać płatkami .[ u mnie bez płatków]. Piec przez 10 minut w temp. 240 stopni, obniżyć temperaturę do 220 stopni, piec 55 minut. W trakcie pieczenia nie otwierać drzwi piekarnika. Piekarnik wyłączyć, po dziesięciu minutach wyciągnąć chleb i odstawić do wystygnięcia
Moje domowe kucharzenieWszystko gotować około 20-25 min, co jakiś czas mieszając. 3/4 ciasta wyłożyć na formę do tarty. Nakłuć widelcem, przykryć papierem do pieczenia lub folią i obciążyć fasolą.Piec w nagrzanym piekarniku około 15 minut w temperaturze 180°C. Po tym czasie ściągnąć folię i piec dalej ok. 5- 10 minut. Nadzienie jabłkowo-rabarbarowe przełożyć na ciasto, wyrównać(...)pozostałej części ciasta zrobić długie paski i ułożyć na nadzienie. Piec około 35 minut w temperaturze 180 stopni.Po wystudzeniu posypać cukrem pudrem
Moje domowe kucharzeniełyżeczki proszku do pieczenia Margarynę utrzeć z cukrem.Cały czas ucierając dodawać po 1 żółtku i po trochę oleju.Następnie dodać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i wszystko razem dokładnie wymieszać.Na koniec dodać ubitą pianę z białek i delikatnie wymieszać.Ciasto podzielić na 4 części, do jednej dodać mak, do drugiej kisiel, do trzeciej płatki(...)czwartej kakao.W blaszce układać po łyżce każdego ciasta. Piec w nagrzanym piekarniku do 180 stopni przez 40 minut.Ostudzić i przekroić na połowę. 3 różne galaretki [ u mnie bursztynowa,niebieska, jabłkowo-miętowa Wodzisław] dowolne owoce Galaretki rozrobić według instrukcji na opakowaniu.2 tężejące galaretki wyłożyć na jedną cześć ciasta, ułożyć owoce. 500 ml śmietanki kremówki
Moje domowe kucharzeniesosów sałatkowych oraz do dekorowania i poprawiania przyswajalności gotowych potraw, na przykład makaronów, pierogów czy pieczonych mięs. Jedwabistą warstwą otula pożywienie i nie pozostawia tłustego posmaku. Posiada najwyższą temperaturę rozkładu (255° C) ze wszystkich olejów świata, co czyni go idealnym do smażenia, pieczenia i grillowania. Potrawy wchłaniają mniej oleju z awokado, niż innych! Źródło : Korzyści zdrowotne ze spożywania oleju(...)awokado odznacza się wysoką temperaturą dymienia (250 stopni Celsjusza), wyższą nawet niż oliwa z oliwek czy olej ryżowy, dzięki czemu zapewnia stabilną, wysoką temperaturę podczas frytowania, smażenia czy pieczenia. 4. Zawiera wyższy procent (72%) nienasyconych tłuszczów prostych niż oliwa z oliwek (66,8%), olej ryżowy (47%), czy olej canola (58,2%). 5. Wysoka zawartość jednonienasyconych i wielonienasyconych kwasów tłuszczowych
Moje domowe kucharzenieCzasem zdarza się, że piekę ciasto ,chleb lub bułki późnym wieczorem a nawet w nocy ...wtedy wyszukuję przepisów bez użycia miksera, aby nie zagłuszać ciszy nocnej domownikom .Na blogu jest już sporo takich ciast...a przepis na tego murzynka znalazłam tutaj ..u mnie z braku kakao do polewy jest biała polewa..posypana pokruszonymi ciastkami..Ciasto bardzo smaczne..polecam. 350g(...)mąki 3 łyżki kakao 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka sody oczyszczonej szczypta soli 200g cukru 2 jaja roztrzepane widelcem 1 szklanka mleka 250g dżemu o dowolnym smaku (np. wiśniowy, truskawkowy) 90g oleju Biała polewa: 125 g cukru pudru 2 łyżki gorącego mleka 12 g margaryny Wszystkie składniki wyjąć wcześniej z lodówki, tak aby miały temperaturę pokojową. Włączyć
Moje domowe kucharzenieczekolady zabrakło niestety, pocieszam się muffinkami z różą ;) Składniki: 0,5 kostki margaryny 1 jogurt naturalny 1 jajko 2 szklanki mąki 1 szklana cukru pudru 1 łyżeczka proszku do pieczenia 0,5 łyżeczki sody oczyszczonej(...)200g konfitury różanej Wszystkie suche składniki mieszamy ze sobą i osobno mieszamy składniki mokre (oprócz konfitury). Następnie mieszamy delikatnie wszystko razem i nakładamy do papilotek umieszczonych w formie do pieczenia muffinów po jednej łyżce ciasta, następnie jednej łyżeczce konfitury i przykrywamy całość kolejną łyżką ciasta. Muffiny wsadzamy do nagrzanego piekarnika na ok.180C i pieczemy przez 20-25 minut
Emcia Pichcikostki margaryny 1/2 szklanka cukru 1 opakowanie cukru waniliowego 1 jajko 4 łyżki pasty tahini ciemnej 1/2 łyżeczki cynamonu mielonego Można dodać 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia, ale nie jest to konieczne(...)dodawałam) Zagniatamy ciasto, które nie powinno się kleić za bardzo do rąk. Z ciasta formujemy kulki wielkości dużego orzecha włoskiego i spłaszczamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Można dodatkowo posypać i przyklepać odrobinę sezamu na każde ciastko. Ciastka wkładamy do nagrzanego do 170C piekarnika i pieczemy 15-20minut. Po wyciągnięciu ciasteczek z piekarnika pozostaje już tylko przygotować
Emcia Pichciszklankę mąki 125g margaryny 1 torebkę cukru waniliowego 125g cukru pudru 3 torebki Irving Tea "Citrus with hint of ginger" 1 łyżeczkę cynamonu 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżeczkę imbiru sproszkowanego Polewa: 6 kostek czekolady mlecznej Odrobinę mleka Najpierw zaparzamy herbatkę z trzech torebek i dodajemy 6 łyżek herbaty do wszystkich składników, a następnie je mieszamy(...)180C. Ciasto rozwałkowujemy tak, aby nie było zbyt grube (ok. 0,5 cm) i wycinamy dowolne kształty. Wycięte ciasteczka układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy ok. 20 minut. Po upieczeniu, ciasteczka odstawiamy do ostygnięcia i możemy przygotować polewę. Kostki czekolady wrzucamy do garnuszka, w którym już mamy wlane trochę mleka (żeby przykryło dno). Roztapiamy intensywnie
Emcia Pichcirękawa wkładamy umyte nóżki i dodajemy ketchup razem z przyprawami. Dokładnie wszystko mieszamy w rękawie i wsadzamy do naczynia żaroodpornego z przykrywką. Nóżki pieczemy w piekarniku w temperaturze 200C przez 60 minut. Pod koniec pieczenia zdejmujemy przykrywkę i rozrywamy rękaw - zostawiamy jeszcze na 10 minut w piekarniku (skórka będzie chrrrupiąca :)) W czasie pieczenia przygotowujemy warzywa smażąc
Emcia Pichci