pieczenie - 19054 przepisów (strona:338/1271)

Półkruche ciasto ze śliwkami 284

PRZYGOTOWANIE Na stolnicę wysypujemy mąkę. Dodajemy miękkie masło.  Siekamy razem z mąką. Dodajemy cukier, cukier waniliowy,  proszek do pieczenia. Następnie 3 żółtka i 2 białka.  Wyrabiamy ciasto dodając śmietanę.  Dobrze wyrobione ciasto wkładamy na pół godziny do lodówki(...)posypujemy niewielką ilością bułki tartej. Kładziemy połówki śliwek (skórką w dół). Posypujemy śliwki delikatnie cukrem.Kładziemy drugą warstwę ciasta. Nakłuwamy je widelcem i  smarujemy roztrzepanym pozostałym białkiem.  Pieczemy w nagrzanym piekarniku z termoobiegiem  w temperaturze 200 stopni przez około 40 minut. Przestudzone ciasto posypujemy cukrem pudrem. Pyszny placek ze śliwkami gotowy :)   SMACZNEGO

Moje Kuchenne Rewelacje
EKSPRESOWY SERNIK czyli sernik azjaty – 1,50 zł 6141

DANIE? w przygotowaniu   PRZYGOTOWANIE 1. PAPIER DO PIECZENIA (1 min): jeżeli macie szczelną blaszkę, można ominąć ten krok, ale zalecamy jednak wyściełać ją papierem do pieczenia. 2. PIEKARNIK: > w tym momencie można włączyć już piekarnik, aby się nagrzał – 180 stopni, opcja góra i dół. 3. KRUSZENIE HERBATNIKÓW (3 min): jeśli macie blender, zmiksujcie całą paczkę herbatników(...)następnie wlewamy do pokruszonych herbatników i mieszamy, aż nie uzyskamy konsystencji mokrego piasku. 5. FORMOWANIE SPODU (1 min): herbatniki wymieszane z masłem wrzucamy do blaszki, w której będziemy piec sernik. Formujemy z nich gładki i równomierny spód, dociskając kubkiem o płaskim dnie (jak na zdjęciu). 6. SERKI (3 min): przekładamy do rondelka i lekko podgrzewamy, dosłownie 1 min, cały czas

Nerds Kitchen
NALEŚNIKI Z PIWA ZAPIEKANE Z KURCZAKIEM – 4,50 zł 3347

równomiernie polewamy sosem wierzch naleśników. Możecie zrobić także sos beszamelowy zamiast śmietanowego – http://nerdskitchen.pl/2013/03/27/spaghettitagliatelle-ze-szpinakiem/ 11. PIECZENIE (15 min): całość wkładamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy ok. 10 minut. Pod koniec obsypujemy wierzch żółtym serem i pieczemy jeszcze 2,3 minuty. 12. PODANIE: po wyciągnięciu z piekarnika warto poczekać 10 minut, a wtedy zapiekanka nieco się scali

Nerds Kitchen
LASAGNE ZE SZPINAKIEM, KURCZAKIEM I SEROWYM BESZAMELEM – 4,80 zł 708

sosu beszamelowego ten schemat powtarzamy jeszcze 2 dodatkowe razy. Po 4 warstwie makaronu, smarujemy wierzch pozostałościami sosu (jest tam już ser, więc nie będziemy dodawać innego sera). 7. PIECZENIE (20 min): całość zapieczcie przez ok. 20 min, do momentu aż wierzch będzie ładnie zarumieniony i lekko pofalowany. Po wyciągnięciu zapiekanki z piekarnika, odstawcie

Nerds Kitchen
Ciasto Kokosowo – Jabłkowe 179

Lukier: 80 g cukru pudru 3 łyżki mleka kokosowego Masło ucieramy z cukrem i cukrem waniliowym. Dodajemy jajka. Następnie stopniowo wsypujemy łyżka po łyżce mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i z wiórkami kokosowymi. Ucierając wlewamy mleko kokosowe. Powstałe puszyste ciasto przelewamy do okrągłej formy o średnicy 26 cm i wygładzamy. Jabłka obieramy, przekrawamy na pół, pozbywamy się gniazda(...)każda połówkę nacinamy na kształt paseczków. Takie połówki jabłek umieszczamy na cieście, lekko dociskając. Pieczemy w rozgrzanym do 160 stopni piekarniku, około 45 minut. Studzimy w formie a następnie na kratce kuchennej. Wystudzone ciasto polewamy lukrem. Cukier puder ucieramy z mlekiem kokosowymi do białości. * źródło przepisu – książka kucharska „Backvergnugen vie – noch nie” The post Ciasto Kokosowo

Made By Mom And Son
Dyniowe placuszki *BEZGLUTENOWE* 205

proszku do pieczenia 1 łyżeczka cukru trzcinowego  cynamon mniej niż 1/2 wody/mleka *Dynię przekrajemy na pół, kroimy na mniejsze kawałki i układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia lub w naczyniu żaroodpornym. Pieczemy ok. 35-40 minut w temp. 180 stopni, aż kawałki będą miękkie (sprawdzamy co jakiś czas widelcem). Po ostudzeniu obieramy ze skórki i miksujemy

Truskawkowa Fiesta
Wytrawne ciastka alpejskie 216

grubości około 2,5 - 3 cm i delikatnie ułożyłem na wyłożonej pergaminem blasze do pieczenia, uważając, aby poszczególne krążki nie znajdowały się zbyt blisko siebie, gdyż w czasie pieczenia znacząco zwiększają swoją objętość. Identycznie nafaszerowałem drugi płat ciasta francuskiego. Jajko wbiłem do szklanki, dodałem do niego odrobinę wody i za pomocą widelca rozmąciłem do uzyskania jednolitego płynu(...)pędzelka posmarowałem wszystkie ciastka jajkiem. Piekarnik nagrzałem do temperatury 180 stopni z włączonym termoobiegiem i umieściłem w nim ciastka. Po około 5 minutach obniżyłem temperaturę do 150 stopni i piekłem jeszcze przez 20 minut. Po tym czasie ciastka powinny być ładnie zarumienione. Doskonale smakują zarówno na ciepło, jak i na zimno, z tym że należy odczekać około 5 minut przed

Wyprawy kulinarne
Perliczka po staropolsku 254

umieściłem w nim perliczkę w zamkniętym naczyniu żaroodpornym. Po około 20 minutach otworzyłem naczynie i polałem perliczkę około 200 ml czerwonego wytrawnego wina. Następnie ponownie przykryłem naczynie i dalej piekłem ptaka w niezmienionej temperaturze. Po kolejnych 20 minutach polałem perliczkę z góry sosem, który wytworzył się naczyniu. Po kolejnych 20 minutach zdjąłem przykrycie naczynia żaroodpornego i zapiekałem perliczkę jeszcze przez(...)półmisek. Na nich ułożyłem zdjęte z perliczki plasterki boczku, a na nich wyjętą z piekarnika perliczkę. Za pomocą blendera zmiksowałem na jednolitą substancję sos pozostały w naczyniu żaroodpornym po pieczeniu perliczki i polałem nim mięso i warzywa.  Podałem w całości w towarzystwie czerwonego wytrawne wina

Wyprawy kulinarne
Muffiny Czekoladowo – Kokosowe 234

łyżki wiórek kokosowych Dodatkowo: 100 g gorzkiej czekolady wiórki kokosowe do posypania Masło ucieramy z cukrem i solą. Stopniowo dodajemy jajka, ciągle ucierając. Dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i kakao. Ciągle ucierając wlewamy mleko kokosowe. Następnie dodajemy wiórki kokosowe i pokrojone na grubsze kawałki batoniki Bounty. Mieszamy łyżką do połączenia się składników. Formę na muffiny wykładamy papilotkami(...)następnie napełniamy je ciastem do 3/4 wysokości lub odrobinę wyżej. Pieczemy w 170 stopniach około 20 minut, sprawdzając patyczkiem czy babeczki są gotowe. Po upieczeniu zostawiamy do ostygnięcia w formie. Następnie wyciągamy na kratkę, polewamy rozpuszczoną w kąpieli wodnej czekoladą i posypujemy wiórkami. The post Muffiny Czekoladowo – Kokosowe appeared first on Made

Made By Mom And Son
Ciasto piankowe na herbatnikach 59435

Ciasto piankowe na herbatnikach to pyszne ciasto bez pieczenia, które posmakuje małym i dużym łasuchom. W dwóch herbatnikach zamknięte są dwie warstwy - kakaowa i śmietankowa, obie o strukturze delikatnej pianki. Wierzchu ciasta nie dekorujemy, dzięki temu przyjmuje ono formę kanapki, którą możemy zjeść bez użycia talerzyka. Z podanego przepisu można przygotować 10 kanapek wielkości standardowego herbatnika. Ciasto piankowe(...)homogenizowanego naturalnego 120g śmietanki 30% 4 białka 90g cukru 1 łyżka kakao 1 łyżka cukru wanilinowego 6 łyżeczek żelatyny 6 łyżek wody 20 herbatników Wykonanie: - formę wyłożyć papierem do pieczenia, na dnie ułożyć koło siebie całe herbatniki (każdy herbatnik będzie tworzył jedną kanapkę) - 115g serka zmiksować z 1 łyżką kakao, połowę zimnej śmietanki ubić na sztywno, delikatnie łyżką połączyć

Smakołyki Bereniki
Ciasto marchewkowe 177

smakiem - dlatego jest takie pyszne.  Składniki:  700 g marchewki 3 jajka 165 ml oleju rzepakowego 100 g cukru brązowego 200 g mąki żytniej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 0,5 łyżeczki sody oczyszczonej otarta skórka z jednej pomarańczy  sok z połowy pomarańczy 1 łyżeczka cynamonu 0,5 łyżeczki startej gałki muszkatołowej  0,5 łyżeczki(...)dodajemy olej z jajkami, wszystko razem mieszamy, a następnie ciągle mieszając dodajemy pozostałe składniki. Gotową masę przerzucamy do tortownicy o średnicy 24 cm wyłożonej papierem pergaminowy.  Czas pieczeniaPieczemy w rozgrzanym piekarniku na 180 C przez 40-45 minut sprawdzając wykałaczką czy ciasto nie przywiera do patyczka.  Upieczone ciasto pozostawiamy do ostudzenia i oprószamy cukrem pudrem

Niezły Młynek
Babskie ule, pszczoły bąki i inne owady 218

nadzienie nie wypłynęło podczas pieczenia. Ciasto smarujemy powidłami i na wierzch układamy uformowane kulki w niewielkiej odległości do siebie. Zawsze pamiętaj, że ciasto zwiększa objętość podczas pieczenia. Pieczemy 35 minut w 180 stopniach Mleko zagotowujemy z cukrem i dodajemy do niego mąki tak aby powstał gęsty budyń. Gdy ostygnie ucieramy margarynę w mikserze i dodajemy

ciastkarnia na kruchym spodzie
Shrek, zielony ogr zdobywa stoły 152

było zbyt słodkie a ciekawe w smaku, rzadko bowiem korzysta się w kuchni z zielonej masy. Składniki: biszkopt: 5 jajek 3/4 szklanki cukru szklanka mąki pszennej łyżeczka proszku do pieczenia masa zielona: duża butelka zielonego Ptysia(...)budynie waniliowe lub śmietankowe masa jasna: śmietana 30% 4 galaretki zielone paczka delicji Wykonanie: Ubić białka i stopniowo dodawać żółtka i cukier. Na koniec dodać mąkę z proszkiem do pieczenia. Piec 35 minut w 180 stopniach.  Odlać ptysia do szklanki a resztę zagotować. W szklance ptysia rozpuścić budynie i wlać je na gotującego się ptysia. Mieszać dopóki masa

ciastkarnia na kruchym spodzie
Tort orzechowo- kawowy 257

niego brakło. Następnym razem więc    nie robiłam już takich „mikrusów”. Składniki ciasto: 8 jajek 1,5 szklanki mąki szklanka cukru 20 dag orzechów mielonych łyżeczka proszku do pieczenia masa: 3 budynie śmietankowe 2 łyżki mąki ziemniaczanej 0,5 szklanki cukru kawa rozpuszczalna 1 litr mleka 1,5 kostki(...)margaryny  kakao i wiórki kokosowe do dekoracji Wykonanie: Z białek ubijamy sztywną pianę i powoli dodajemy cukier i żółtka. Na koniec wsypujemy orzechy i mąkę z proszkiem do pieczenia. Gotowe ciasto przelewamy do tortownicy. Pieczemy 30 minut w 180 stopniach.  W szklance mleka rozpuszczamy budynie i dodajemy mąkę ziemniaczaną. Resztę mleka zagotowujemy z  cukrem i dodajemy

ciastkarnia na kruchym spodzie