Serniki chyba nigdy mi się nie znudzą. Uwielbiam je w każdej postaci. Za każdym razem kiedy piekę sernik staram się eksperymentować i wymyślić coś nowego. Tak właśnie powstało to ciasto. Uwielbiam wiśnie, więc sernik bardzo przypadł mi do gustu, jest pyszny, prosty i szybki w przygotowaniu. Ps. Polecam Wam Twaróg Delikatny z firmy President, obecnie mój faworyt jeśli chodzi(...)gorzkiej około 2 szklanki wiśni z kompotu 1 kieliszek wiśniówki Przygotowanie: Masło roztapiamy. Ciasteczka mielimy w blenderze. Tortownice o średnicy 23 cm lub średniej wielkości blaszkę wykładamy papierem do pieczenia. Ciasteczka łączymy z masłem i wykładamy nimi dokładnie dno blaszki. Wkładamy do lodówki na około 30 minut. Piekarnik nagrzewamy do 150 stopni. Przygotowujemy masę serową. Sery przekładamy do misy
Mania Gotowaniałyżki miodu lub innego słodzika kilka kropel aromatu migdałowego 4 łyżki odtłuszczonego masła orzechowego (można użyć również standardowego) 30 g czekolady 1/5 szklanki oleju 1 łyżeczka proszku do pieczenia ½ łyżeczki sody 1 jajko Przygotowanie: Płatki owsiane mielimy na mączkę. Nie muszą być idealnie zmielone, jednak większość powinna być rozdrobniona. Wszystkie suche składniki mieszamy w misce. Orzechy siekamy na mniejsze(...)małą kosteczkę. Orzechy oraz czekoladę dodajemy do suchych składników. Do miski dodajemy miód, jajko, olej, aromat i masło orzechowe. Zagniatamy dokładnie masę. Blachę wykładamy papierem do pieczenia. Piekarnik nagrzewamy do 160 stopni. Z masy formujemy ciasteczka i układamy na blaszce. Najlepiej nieco zmoczyć dłonie, gdyż masa jest dość klejąca. Pieczemy około 20 minut, aż ciasteczka się zarumienią
Mania Gotowaniaszklanka oranżady 2 łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżki kakao 1 cukier waniliowy Przygotowanie: Ubijamy pianę z jaj i cukru, dodajemy partiami mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Na koniec dodajemy olej, oranżadę i cukier waniliowy. Ciasto dzielimy na połowę. Do jednej części dodajemy kakao, miksujemy do połączenia się składników. Białe ciasto przekładamy do formy na babkę(...)keksówki, następnie przykrywamy je ciastem kakaowym. Pieczemy 1 godzinę w 150 stopniach
Mania Gotowaniasamym końcu marcepan , chwilkę mieszamy, tylko tak aby lekko się wszystko połączyło . (Produkty powinny być w tej samej temperaturze, krem się nie zważy). Mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia dodajemy porcjami do masy i wyrabiamy gładkie ciasto. Na tortownicy, lub w formie do tarty, wyłożonej papierem/natłuszczonej i wysypanej bułką tartą, rozsmarowujemy równo ciasto. Umyte i przebrane owoce(wiśnie(...)wydrylowane) wykładamy na ciasto. Placek wstawiamy do nagrzanego (180 stopni) piekarnika i pieczemy 35-40 min. Przed podaniem , wystudzony placek można udekorować świeżymi owocami i posypać cukrem pudrem. Smacznego!! Lubicie takie mocno owocowe ciasta
Farmażonyrobimy kolejno: Gotujemy budyń w 400ml mleka ( ma być gęsty - to nadzienie). Margarynę roztapiamy i rozpuszczamy w niej cukier. Studzimy. W jednej misce wymieszaj przesianą mąkę, proszek do pieczenia i sól. W drugiej misce rozrabiamy mleko ( 170ml) i jajka. Do suchych składników dodajemy mleko z jajkami i margarynę z cukrem. Łączymy wszystko ale nie mieszamy długo. Ciasto(...)być grudkowate (!) Na dno foremki wkładamy trochę ciasta, nakładamy budyń i dopełniamy ciastem do maksymalnej wysokości foremki. Pieczemy ok 20min w temp.180st. Wykładamy na kratkę do ostygnięcia. Na zdjęciu są babeczki ciemne, bo dodałam kakao 2 łyżki. Można zrobić babeczki bez budyniu ale np z kawałkami pokruszonej czekolady. Ja robię też z bananem. A najbardziej lubię z budyniem i czekoladą
Olikowa kuchniamąki pszennej Margarynę wyjmujemy wcześniej z lodówki żeby była miękka. Następnie ucieramy ją z cukrem i cukrem wanilinowym. Dodajemy jajka - mieszamy. Dodajemy mąkę z proszkiem do pieczenia - mieszamy. Wlewamy łyżeczkę octu i dokładnie mieszamy. Składniki na kruszonkę zagniatamy. (masło musi być twarde, pokrojone na kawałki) Nagrzewamy piekarnik - 180 st.C. Ja, truskawki kroiłam w krążki i posypałam cukrem(...)były dość kwaśne). Na blachę wykładamy ciasto. Układamy truskawki i posypujemy kruszonką. Pieczemy ok. 30-40 min. Często takie ucierane ciasto robię w Thermomixie, gdzie wkładam wszystkie składniki i gotowe! Ciasto można zrobić z innymi owocami np.: z jabłkami, śliwkami, malinami, morelami... Prawda że proste? Więc do dzieła
Olikowa kuchniazrobiłam je na kolorowo. Już sam ich widok sprawiał, że miało się ochotę zjeść je wszystkie :) Składniki: 300 g mąki pszennej 1 jajko 1 op proszku do pieczenia 1/2 szkl(...)wody 2 łyżki oleju sól Dodatki: 1 cebula czerwona 2 pomidory żółte 1/2 papryki 10 oliwek 1/2 szklanki startego sera żółtego szczypiorek czosnek granulowany Do mąki dodajemy proszek do pieczenia i sól. Wybijamy jajko, wodę i wyrabiamy ciasto. Dzielimy na 4 części i rozwałkujemy placki Blachę wykładamy papierem i pieczemy ok 15 min w 160-170 st. Paprykę kroimy
Olikowa kuchniatwarogu ( w kostce ) * 3 łyżki płatków owsianych górskich * 1,5 szklanki jagód Wykonanie: Rozpuścić w rondelku 3/4 kostki masła/margaryny. Pozostawić do wystygnięcia. Mąkę połączyć z proszkiem do pieczenia oraz cukrem. Dodać jajko i przestudzony tłuszcz - wymieszać. Gdyby ciasto było zbyt suche, można dodać 2-3 łyżki zimnej wody. Odłożyć 1/4 porcji ciasta, resztą ciastem wylepić dno i boki(...)żółtkami, cukrem i cukrem waniliowym. Dodać pianę z białek - delikatnie wymieszać. Masę serowa wyłożyć na ciasto. Do odłożonego ciasta dodać płatki owsiane - rozetrzeć palcami. Powstałą kruszonką posypać ciasto. Piec około 45-50 minut w 170 stopniach C. Smacznego
kolorowotorcikowopszennej, 120g mąki ziemniaczanej, 2 jajka, 100g cukru pudru, 125 g margaryny, łyżeczka proszku do pieczenia. Mąki przesiać wraz z proszkiem do pieczenia i cukrem pudrem. Wbić jajka, dodać posiekaną margarynę. Zagnieść gładkie ciasto. Owinąć w folię spożywczą i włożyć na pół godziny do lodówki. Następnie wylepić dno i lekko boki formy(...)soku zagotować wraz z winem i cukrami. Na gotujący się sok wlać rozrobione budynie. Gotować na małym ogniu, stale mieszając, aż masa zgęstnieje. Gorący budyń wylać na jabłka. Ciasto piec około 40 minut w temp. 180st. Całkowicie ostudzić. Wierzch: 400g śmietanki 30%, 3 łyżki cukru pudru, 150ml ajerkoniaku, łyżka żelatyny. Żelatynę rozpuścić w trosze wrzątku
Z miłości do słodkościpuszystości, wyrabiamy z 5- 10 minut. Wyrobioną kulkę zostawiamy aż podwoi swoją objętość ;-) Wyjmujemy ciasto z miski dzieli na 3 części formujemy skręcając bagietki, kładziemy na blaszce do pieczenia, oddzielając papierem. Uruchamiamy piekarnik (ja swój nastawiam na poziom 4 w 8 stopniowej skali więc myślę, że to takie 200-220 stopni). Bagietki muszą podwoić swoją objętość. Wyglądają(...)wtedy tak: Pieczemy około 35-40 min. Jak spr czy są już dobre? skórka musi być ładnie zrumieniona, a postukana o spód bagietka, powinna wydawać pusty dźwięk. Po upieczeniu, studzimy na kratce ;-) można poczekać jak ostygną lub nie... ;-))) mi najlepiej smakują z oliwą z oliwek i octem balsamicznym pyszności ;-)) ktoś chętny??? pozdrawiam ciepło i życzę Smacznego
SMYKWKUCHNIgruszki 4 łyżki mleka kakao Wykonanie: Mikserem ucieramy masło z cukrem i solą, ciągle ucierając dodajemy po żółtku, dodajemy porcjami mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, dodajemy mleko. Ubijamy pianę z białek, łączymy z masą. Dzielimy na dwie części do jednej dodajemy 3 pełne łyżki kakao. Wykładamy na wcześniej wysmarowaną tłuszczem blaszkę, ciasta wykładacie(...)łyżkami na przemian, trochę białego , trochę ciemnego, wykładamy owoce, pieczemy około 45-55min w temp. 200stopni. Studzimy, posypujemy cukrem pudrem ;-) Gotowe!!! Smacznego ;-))) biorę udział w akcji
SMYKWKUCHNIpieczenia 4 łyżki kakao Białka ubijamy na sztywno, dodajemy cukier, ucieramy ponownie na sztywną masę. Następnie dodajemy po jednym żółtku. Do masy wsypujemy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i kakao. Powoli i delikatnie mieszamy. Wylewamy na tortownicę. Pieczemy około 50-60 min w temp 200 stopni. Sprawdzamy patyczkiem czy się upiekł, patyczek ma być suchy. Wyjmujemy
SMYKWKUCHNIcyklu CZAS NA DYNIĘ, tym razem coś na deser, ulubione muffinki z dynią z dodatkiem kardamonu i imbiru. przepis na muffinki: 2 szkl mąki 2 łyżeczki proszku do pieczenia 150g masła 3/4 szkl brązowego(...)cukru 1 łyżeczka esencji waniliowej 3 jajka 1/3 szklanka mleka dynia pokrojona w kostkę kardamon pół łyżeczki imbir 1/3 łyżeczki W misce wymieszaj mąkę z proszkiem do pieczenia, mikserem ubijamy w misce masło, cukier, jajka. Dodajemy po jednym jajku, cały czas ubijając. Pod koniec dodajemy mleko, mieszamy z dynią, przekładamy do foremek i pieczemy około 30 minut
SMYKWKUCHNIłyżki kakao - 2 czubate łyżeczki proszku do pieczenia Białka ubijamy na sztywno, dodajemy cukier, ubijamy, dodajemy po 1 żółtku, następnie przesianą przez sitko mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, na sam koniec kakao. Pieczemy około 50 minut w temperaturze 200 stopni. Krem nr 1 - budyń czekoladowy duża porcja przygotowany na 1,5 szklanki mleka - margaryna 3/4 kostki
SMYKWKUCHNIsię prezentuje. Składniki: 1 litr śmietany 36% 300 ml konfitury malinowej 250 ml musu jeżynowego (lub zmiksowane jeżyny) śmietan-fix 2szt na biszkopt 6 jajek 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżka mąki ziemniaczanej 1 szklanka mąki(...)pszennej przesianej przez sito 1,5 szklanki cukru Białka ubijamy na sztywno, dodajemy cukier ubijamy ponownie na sztywną masę, dodajemy po 1 żółtku, następnie mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Wszystko wylewamy do tortownicy o średnicy od 22 max do 24 cm. Pieczemy 50 minut 220 stopni C Wykonanie krem: Mocno schłodzoną śmietanę ubijamy na wysokich obrotach, dodajemy
SMYKWKUCHNI