pieczenia - 22046 przepisów (strona:606/1470)

Odrywany chlebek drożdżowy z cynamonem 155

wkładamy bokiem keksówki o długości ok. 25 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Chlebek przykrywamy ściereczką na kolejne 30 minut.  Piekarnik nagrzewamy do temperatury 180 stopni, chlebek pieczemy przez około 30 minut

Bon Appetit Małgorzaty
Tarta z wędzonym łososiem na ciepło i z suszonymi pomidorami 188

śmietanką i jajkami. Doprawiamy solą i pieprzem. Na cisto wylewamy masę jajeczną. na wierzchu układamy kawałki łososia oraz pomidory pokrojone w paseczki. Całość pieczemy ok. 30 min. w 180 stopniach. Pod koniec pieczenia możemy zmniejszyć temperaturę do 150 żeby nie spalić ciasto a dać szansę na ścięcie się masy jajecznej. Gotową tartę posypujemy rukolą. Smacznego! :) tarta

Bon Appetit Małgorzaty
Szarlotka z kardamonem (jedz jabłka) 251

więc jedz jabłka! A najlepiej w postaci szarlotki, na ciepło z lodami....:)  Składniki: 250 g mąki pszennej 120 g masła  1/4 szklanki cukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 jajko 1 łyżka śmietany 2 kg kwaśnych jabłek  10 łyżek cukru  3 łyżeczki kardamonu cukier puder do posypania Składniki na ciasto razem siekamy,  zagniatamy ciasto(...)wykrawamy gniazda nasienne i kroimy w plasterki. Surowe jabłka układamy warstwami na cieście, posypując brązowym cukrem i kardamonem.  Wstawiamy do nagrzanego piekarnika i podnosimy temperaturę do 180℃. Pieczemy około 45 minut, aż ciasto się zrumieni. Po ostudzeniu posypujemy cukrem pudrem

Bon Appetit Małgorzaty
Ciasto jesieni (z jabłkami i gruszkami) 404

dodajemy przesiane mąki oraz przyprawę do szarlotki i kakao. Mieszamy całość drewnianą łyżką. Ciasto przelewamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Forma o wymiarach: 25x40. Biszkopt pieczemy ok. 20 minut w 190 stopniach C. Po upieczeniu biszkopt studzimy. Masa owocowa: Owoce kroimy w kostkę. I zagotowujemy w 2 szklankach wody z dodatkiem cukru. W 1 szklance

Bon Appetit Małgorzaty
Ciasto Kruszynka / Niebo 12539

Polecam wszystkim miłośnikom receptur siostry Anastazji i nie tylko :) Składniki: Ciasto kruche: 30 dag mąki pszennej 4 żółtka 1 kostka margaryny 1/2 szklanki cukru pudru 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1/3 łyżeczki amoniaku Masa jabłkowa: 1 kg jabłek 2 galaretki pomarańczowe 1 łyżka masła Masa orzechowa: 1 kostka masła 20 dag orzechów mielonych 1 szklanka mleka(...)łyżki cukru pudru Dodatkowo: polewa kakaowa duża paczka herbatników Sposób przygotowania: 1. Z podanych składników na kruche ciasto, zagniatamy ciasto. Dzielimy na dwie połowy, wykładamy jednakowe blaszki i pieczemy w 180 st. C do zrumienienia. 2. Robimy masę jabłkową: obrane jabłka ścieramy na tarce jarzynowej, w rondelku rozpuszczamy masło, dodajemy jabłka i chwilę dusimy. Wsypujemy suche galaretki i smażymy kilka

Kuchnia domowa Ani
Muffinki z musli 228

Ekspresowe muffinki z płatkami mus li smakują wyjątkowo dobrze. Skł a dniki: Suche: 1 szklanka mąki 1 łyżeczka proszku do pieczenia 0,5 szklanki cukru 2 szklanki musli Mokre: 2 jajka 1 szklanka mleka 6 łyżek oleju dowolny aromat do ciast - u mnie śmietankow y Sposób przygotowania: 1. W jednej misce mieszamy składniki(...)suche, a w drugiej mokre. 2. Do suchych składników dodajemy mokre i mieszamy łyżką. 3. Ciasto przełożyć do foremek wyłożonych papilotkami i nakładamy ciasto do 2/3 wysokości foremek. 4. Piec ok. 20 min. w piekarniku nagrzanym do 200 stopni. Smacznego

Kuchnia domowa Ani
Ciasto maślankowe z porzeczkami 202

tych, co nie posiadają miksera. Składniki: 4 szklanki mąki pszennej 1,5 szklanki maślanki 3/4 szklanki cukru 1 cukier waniliowy 3/4 szklanki oleju 3 łyżeczki proszku do pieczenia 4 jajka 250 g czer wonych porzeczek Kruszonka: 1 łyżka masła 1 łyżka cukru 2 łyżki mąki Sposób przygotowania: 1. Mąkę, cukry i proszek mieszamy w jednym naczyniu. 2. W osobnym(...)entu, aż składniki się połączą. W osobnym naczyniu rozcieramy składniki kruszonki. 4. Ciasto wylewamy na blaszkę (u mnie ok. 25 x 30 cm), rozkładamy owoce i posypujemy kruszonką. Ciasto pieczemy w 180 st. C przez ok 45-50 minut. Smacznego!!! Źródło: Kulinarne spotkania

Kuchnia domowa Ani
Drożdżówki z rabarbarem i truskawkami 217

truskawki, rabarbar obieramy i kroimy mniejsze kawałki, a truskawki na połówki. 5. Wyrośnięte ciasto dzielimy na 10 równych części, formułujemy okrągłe bułeczki i wykładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia w dość dużych odległościach. Przykrywamy ściereczką, odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. 6. Składniki(...)kruszonki rozcieramy dokładnie palcami. 7. Dnem szklanki robimy wgłębienie w każdej bułeczce, nakładamy rabarbar i truskawki. Boki smarujemy rozmąconym jajkiem. Na koniec każdą drożdżówkę obficie posypujemy kruszonką. 8. Drożdżówki pieczemy w 190 st. C przez ok. 20-25 minut. Po upieczeniu studzimy na kratce. Wybornie smakują z kubkiem kakao :) SMACZNEGO!!! Źródło: Moje wypieki

Kuchnia domowa Ani
Ciasto z rabarbarem i budyniem 216

dziś na Dzień Matki. Składniki: Ciasto: 3 szklanki zwykłej mąki pszennej lub krupczatki (u mnie krupczatka) 2 jajka 1 kostka margaryny (250g) 3/4 szklanki cukru 2 łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżki śmietany (opcjonalnie) 1 cukier waniliowy (nie miałam więc dałam odrobinę olejku śmietankowego) Budyń: 3 szklanki mleka 2 budynie waniliowe ok 1/2 szklanki cukru 1/2 kg rabarbaru Sposób(...)budyń ze składników i gorący wylewamy na rabarbar. 5. Drugą część ciasta wałkujemy i wykładamy na budyń. Nakłuwamy widelcem i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200 st. C i pieczemy przez 45-50 minut. 6. Po wystudzeniu można posypać cukrem pudrem. Smacznego

Kuchnia domowa Ani
Drożdżówki z jagodami i serem 248

podwojenia objętości. 3. Składniki na masę serową miksujemy. Pamiętajmy, aby zostawić trochę rozbełtanego jajka do posmarowania drożdżówek! 4. Z podrośniętego ciasta formułujemy kule, układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia w dość dużej odległości. Pozostawiamy w ciepłym miejscu do podrośnięcia na ok. 20-30 minut. 5. Kiedy kule się napuszą, w każdej robimy wgniecenie za pomocą dna szklanki(...)nakładamy po łyżce sera, posypujemy jagodami wedle uznania i posypujemy odrobiną cukru. Boki drożdżówek smarujemy pozostawionym rozbełtanym jajkiem. 6. Drożdżówki wstawiamy do nagrzanego do 200 st. C piekarnika i pieczemy ok. 20 minut. Smacznego

Kuchnia domowa Ani
Ciasto maślankowe z truskawkami 338

tych, co nie lubią poszukiwać :) Składniki: 4 szklanki mąki pszennej 1,5 szklanki maślanki 3/4 szklanki cukru 1 cukier waniliowy 3/4 szklanki oleju 3 łyżeczki proszku do pieczenia 4 jajka 300 g truskawek Kruszonka: 2 łyżki mąki 1 łyżka masła 1 łyżka cukru Sposób przygotowania: 1. Mąkę, cukry i proszek mieszamy w jednym naczyniu. 2. W osobnym naczyniu mieszamy(...)momentu, aż składniki się połączą. W osobnym naczyniu rozcieramy składniki kruszonki. 4. Ciasto wylewamy na blaszkę (u mnie ok. 25 x 30 cm), rozkładamy owoce i posypujemy kruszonką. Ciasto pieczemy w 180 st. C przez ok 45-50 minut. Smacznego

Kuchnia domowa Ani
Kurczak w cieście francuskim 652

ostudzone pieczarki i plaster sera żółtego. Zapleść paski ciasta na zmianę (raz prawy, raz lewy). 4. Gotowe porcje włożyć na 10-15 minut do lodówki, potem posmarować roztrzepanym jajkiem. Piec na blaszce wyłożonej papierem w 200 st. C. Piec 30-50 minut (w zależności od piekarnika - u mnie piekły się 50 minut). Ciasto powinno być złociste i chrupiące. 5. Podawać

Kuchnia domowa Ani
Muffinki z mirabelkami 170

Mirabelki już się prawie kończą... Ostatnio wykorzystuję je głównie do gotowania kompotu no i zrobiłam też takie muffinki. Polecam!  Składniki: 2 szklanki mąki 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka sody oczyszczonej 3/4 szklanki cukru 2 jajka roztrzepane 1/2 szklanki oleju 300 g jogurtu naturalnego kilka pokrojonych na ćwiartki czerwonych mirabelek Sposób przygotowania: 1. W jednej misce mieszamy(...)Mokre i suche wymieszać ze sobą, dodać pokrojone mirabelki i jeszcze raz wymieszać. 4. Ciasto nałożyć do foremek na muffinki do 2/3 ich wysokości (użyłam sylikonowych). 5. Muffinki pieczemy przez 15-20 minut w 180 st. C. Smacznego

Kuchnia domowa Ani
Ciasteczka francuskie z jabłkami 221

obieramy, kroimy w plasterki, na każdym kawałku ciasta układamy 2-3 plasterki jabłka. Posypujemy odrobinką cynamonu i cukru kryształu. 3. Przekładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i pieczemy w 180 st. C do zrumienienia. 4. Gotowe ciasteczka oprószamy cukrem pudrem. Smacznego

Kuchnia domowa Ani

Proponowane wyszukiwania