pieczenia - 22046 przepisów (strona:557/1470)

NA POŻEGNANIE, NA POWITANIE... 186

wyłożyć je papierem do pieczenia. Masę z białek podzielić na dwie części, przełożyć do przygotowanych tortownic i włożyć na 25 minut do nagrzanego do 180 stopni piekarnika. Piec ok. 25 minut, do momentu, gdy wierzch ciasta będzie twardy, a środek wilgotny - można to sprawdzić patyczkiem. Odstawić na kilka minut do ostudzenia, jeśli brzegi blatów nieco opadną można je okroić

KUCHARNIA
WAŁEK DO GULASZU ?! 176

wydawnictwa Konemann. Jest niezwykle prosty, zrobienie knedelków zabiera zaledwie parę minut, a efekt wspaniały i bardzo smaczny! Polecam! SKŁADNIKI DLA 4 OSÓB 250 g mąki 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1/4 łyżeczki soli 60 g zimnego masła 1 łyżeczka dowolnych ziół (u mnie tymianek) 115 ml maślanki (można zastąpić mlekiem z 1 łyżką soku z cytryny) 1 jajko, roztrzepane(...)Naczynie z gulaszem wyjąć z piekarnika. Zwiększyć temperaturę do 200 stopni. Knedle ułożyć na wierzchy potrawy i posmarować roztrzepanym jajkiem. Garnek wstawić na najwyższą półkę w piekarniku i piec przez 12-15 minut, aż knedle wyrosną i będą złotobrązowe. Smacznego

KUCHARNIA
ZAPLATANIE NA ŚNIADANIE 175

stronie Sweet art ).   Zaplecioną chałkę położyć na foremce, przykryć ściereczką i odtawić na ok.1godz. do podwojenia objętości. Przed pieczeniem posmarować żółtkiem roztrzepanym z mlekiem, posypać kruszonką. Piec w 190 st. C przez 20-30min. do zarumienienia. Chałka jest niezwykle delikatna, puszysta, lekko słodka. Idealna na poranne zaplątanie

KUCHARNIA
Kiedy 14 to za mało. Krótka historia pewnych bułeczek. 191

czosnku i pietruszki. Domowe. Jeszcze ciepłe trafiają na stół, który znów nas przyciąga do siebie.  Już z piekarnika zarzuciły na nas sieć - zapach jaki unosi się podczas ich pieczenia nie pozwala myśleć o niczym innym, jak tylko o schrupaniu jeszcze ciepłej bułeczki. I następnej. I jeszcze jednej. Pyszne same, bez dodatków. Cudowne z masłem. Niepowtarzalne z czerwonym pesto(...)składniki rozetrzeć lub zmiksować. Włożyć do rękawa cukierniczego lub woreczka, w którym odetniecie róg. Wyrośnięte bułeczki posmarować jajkiem. Ostrym nożem naciąć do połowy, wycisnąć  w to miejsce nadzienie. Piec w temperaturze 180ºC przez około 15 minut. Podawać ciepłe. Metoda dla maszynistów: Wszystkie składniki na bułeczki umieścić w maszynie wg kolejności: płynne, sypkie, na końcu drożdże. Nastawić program do wyrabiania

KUCHARNIA
Co znalazłam na wyspie. I crumble. Inne. 200

tyle duża, że prócz schronienia dla szafek, szuflad i półek pełni też rolę mojej biblioteczki książek kucharskich. Gromadzone od lat raz po raz stanowią inspirację do kolejnego gotowania i pieczenia. I jeszcze do niedawna wydawało mi się, że znam wszystkie tytuły, pamiętam od kogo je dostałam lub gdzie kupiłam. Aż tu sięgając po jedną z dawno nie przeglądanych książek(...)pokochacie tą wersję crumble. Crumble z pomidorami pod chlebowo-parmezanową kruszonką .  Danie tak proste, że aż genialne w swojej prostocie. I tak cudownie lekkie, aromatyczne. Słodycz pieczonych pomidorków, aromat ziół, oliwa z czosnkiem łącząca się z serem i sokiem z pomidorów, a wszystko pod idealnie chrupiącą pierzynką. Doskonałe na lunch, lekki obiad, kolację. Dla mnie to najlepsze danie jakie

KUCHARNIA
Samotność, dzieci i ślimaki. 204

spód utworzonej w ten sposób bułeczki. Ślimaczki układać na blaszce wyłożonej matą teflonową lub papierem do pieczenia, pozostawić przykryte, w cieple, do napuszenia -na około 30 - 40 minut. Piec ok. 20 minut w temperaturze 190 stopni. Bułeczki należą do naszych ulubionych. Smakują jak maślany puch. Ich przygotowanie to czysta przyjemność, nie mówiąc już o ich zjadaniu. Zachęcam Was gorąco

KUCHARNIA
Prosta droga do szczęścia. Z płatkami brzoskwiń. 207

obrać ze skórki. Następnie pokroić na cienkie plasterki i układać na podpieczonych spodach. Posypać cukrem pudrem - w trakcie pieczenia lekko się skarmelizuje.  Wstawić do piekarnika i piec przez ok. 10-15 minut, aż spody ładnie się zrumienia, a brzoskwinie lekko podpieką.  Po wyjęciu z piekarnika ponownie posypać cukrem pudrem. Można ozdobić malinami. Na jeszcze ciepłe tart nakładać

KUCHARNIA
Petit pots au chocolat. Deser ze słów. 200

mleka 2 żółtka 60 g cukru bita śmietana do udekorowania Małe foremki żaroodporne o pojemności 80 ml wysmarować cienko stopionym masłem i wstawić do głębokiego naczynia do pieczenia. Piekarnik rozgrzać do temperatury 140 stopni.  W rondelku o grubym dnie podgrzać śmietanę z laską wanilii (nie dopuścić do zagotowania), i odstawić, by śmietana nasiąknęła wanilią. Do drugiego rondelka przełożyć(...)Przelać do foremek napełniając je w dwóch trzecich. Do naczynia, w którym są ustawione wlać tyle wody, by sięgała do połowy wysokości foremek.  Wstawić do piekarnika i piec 45 minut, aż krem nieco podrośnie i będzie "gąbczasty".  Wyjąć z piekarnika i całkowicie ostudzić. Po wyjęciu z piekarnika krem będzie miał na wierzchu cienką skorupkę. Przełożyć do lodówki

KUCHARNIA
Dynia z wnętrzem. TU I TAM po raz czwarty. 217

sama go znalazłam i po paru drobnych zmianach uznałam za godnego przedstawiciela do czwartego już spotkania w TU I TAM . I z całą pewnością dokonałam właściwego wyboru.  Dynia pieczona z nadzieniem z gorgonzoli, czosnku i tymianku to danie absolutnie genialne! Wybrałam malutkie dynie, dzięki czemu mogą stanowić indywidualne porcje, a same dynie tworzą niepowtarzalne naczynia. Aromatyczne i kremowe nadzienie(...)przypomina trochę fondue. Amber! Ogromnie dziękuję za ten pomysł! Dynia z takim wnętrzem na stałe zagości w naszym menu!  *korzystałam z przepisu znalezionego tu , dokonując drobnych zmian . DYNIA PIECZONA Z GORGONZOLĄ, CZOSNKIEM I TYMIANKIEM składniki na 1 porcję 1 dynia - użyłam dyni o wadze ok. 850 g 200 ml śmietany 30% 100 ml mleka 2-3 ząbki czosnku

KUCHARNIA
Bania, harbuzem zwana i pranie blondyn 191

migdałów dla zapachu, wygnieść doskonale i znów postawić w cieple, skoro rosnąć zacznie, robić bułki, układać na blasze, postawić do wyrośnięcia, a w końcu smarować jajkiem i stawiać w piec na godzinę." * I jak Wam się podoba? Mnie ogromnie! Od kilku dni chłonę każde słowo Kucharza , choć słów używa innych i miar zapomnianych. Ale to o czym pisze(...)Kucharza . Chciałabym poczuć zapach, jaki unosił się w kuchni, gdy z jego przepisów korzystała moja Prababcia. Zastanawiam się jak bardzo wonne były zaznaczone przez nią pierniczki ,  jak pachniała pieczeń cielęca z biszmelem i jak bardzo rozgrzewała nalewka mięszana z poziomek, malin, truskawek i listków różanych .  Jest jeszcze jedna rzecz, która niezwykle mnie w Kucharzu pociąga - jego wszechstronna

KUCHARNIA
Chaos i róg obfitości. Bread cones. 177

, pozostawić przykryte, w cieple, do napuszenia -na około 30 - 40 minut. Przed włożeniem do piekarnika każdy rożek posmarować rozbełtanym jajkiem z mlekiem oraz posypać sezamem lub makiem.  Piec ok. 20 minut w temperaturze 180 stopni. Po wyjęciu z piekarnika, lekko przestudzić i usunąć metalowe foremki. Nadziewać dowolną pastą, sałatką czy zamienić w fantazyjnego hot-doga:) Smacznego! *cytaty pochodzą

KUCHARNIA
Słodkie lenistwo. Danisze z pekanami, żurawiną i syropem klonowym. 237

ciepłym miejscu. Ciasto powinno podwoić objętość, być miękkie i puszyste. Przed pieczeniem każde ciastko posmarować jajkiem roztrzepanym z 2 łyżkami mleka. Posypać orzeszkami i udekorować żurawiną. Piec około 20 minut w temperaturze 180ºC.  *przepis na ciasto duńskie (klik)   i nadzienie (klik) cytuję za Dorotus

KUCHARNIA
TU I TAM nr 8. Avocado brioche. Wegańska. A może chleb? 241

powinno znów podwoić objętość). Tak wyrośnięte ciasto przełożyć na blat, podzielić na 8 równych części, uformować z nich równej wielkości kule i przełożyć do natłuszczonej lub wyłożonej papierem do pieczenia podłużnej formy keksowej o wymiarach ok. 22x10 cm (moja była większa, więc brioche rozeszła się nieco wszerz i wzdłuż zamiast do góry:).  Wysmarować z wierzchu oliwą zmieszaną(...)szczyptą soli. Nakryć ściereczką i odstawić do momentu aż ciasto podrośnie i wypełni całą formę. Ponownie wysmarować wierzch oliwą  i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Piec ok. 30 minut, do momentu aż wierzch pięknie się zrumieni, a test "suchego patyczka" zostanie zaliczony pozytywnie. *przepis na Avocado Brioche pochodzi z tej strony (klik

KUCHARNIA
Miękkie lądowanie. Ciasto drożdżowe z konfiturami. 178

razem zebrane, splecione i posypane chrupką maślaną kruszonką tworzy "sekretny przepis" na najbardziej magiczne i cudowne ciasto? Moje ulubione. Drożdżowe. Gdy byłam dzieckiem, Karolka, moja ukochana prababcia, co sobotę piekła drożdżowe ciasta - baby, buchty, kołacze ze śliwkami czy strucle z kakao. Kuszeni unoszącym się po okolicy zapachem skórki cytrynowej, cynamonu i samego ciasta, zawsze zjeżdżali do nas Goście, by przy(...)miękkie lądowanie z krainy szczęśliwych wspomnień w długo wyczekiwanym świecie pierwszej słonecznej i wiosennej soboty. Długo szukałam przepisu na idealne ciasto drożdżowe. W zeszycie Karolki go nie ma, zawsze piekła "na oko", a ja byłam zbyt mała, by myśleć o zapisywaniu przepisów. Zapamiętałam jedynie, jak Karolka powtarzała, że to ciasto wymaga szacunku, spokoju, wytrwałości i wyciszenia. Hałas, pośpiech i brak

KUCHARNIA
TU I TAM nr 10. Bogactwo i przyjemność. Niedźwiedzia. 279

choć na chwilę zajrzeć do kuchni Amber i zobaczyć co tam szykuje. Emocje tym większe, że znamy się już coraz lepiej i intuicyjnie wyczuwamy co pachnie, wyrasta lub piecze się w zaprzyjaźnionej kuchni. Jednak do momentu publikacji wpisu nigdy tak naprawdę nie wiemy, co zobaczymy u siebie na stole. Wyborem tematu dotychczas dzieliłyśmy się po równo, tym razem jednak temat(...)niż bogacze w Ameryce. Dlatego często stawiam sobie pytanie - gdy wodę, w której gotowałam ziemniaki, dodaję do ciasta, by chleb był bardziej sycący, gdy ziemniaki polewam sosem kapiącym z pieczeni lub kiedy duszę czerstwy chleb z oliwą i dzikimi ziołami, by zrobić aromatyczną zupę - co to właściwie znaczy być ubogim? Myślę, że powoli zaczynam się uczyć, jak żyć przyjemnie, niezależnie

KUCHARNIA

Proponowane wyszukiwania