patelnię i na niej i doprawić i zagęścić masłem zmieszanym z odrobiną mąki. przepis Food.com składniki (na 4 porcje) 1000 g kg chudej wołowiny na pieczeń ( u mnie antrykot) 1/4 szklanki octu z czerwonego wina 1/4 szklanki oleju roślinnego 1/4 szklanki keczupu 3 łyżki sosu sojowego 1 łyżeczka suszonego rozmarynu lub 2 - 3 świeżego(...)łyżeczki czosnku w proszku - lub 2 - 3 zgniecione ząbki 1 łyżeczka musztardy kieliszek czerwonego wina przygotowanie Wolnowar rozgrzać zgodnie z instrukcją. Mięso umyć i osuszyć . Umieścić pieczeń w misie wolnowaru. Wymieszać ocet, olej, ketchup, sos sojowy, rozmaryn, czosnek w proszku i musztardę, dodać wino. Polać pieczeń. Wolnowar ustawić na program
Stare Garydanie główne z surówką, a reszta 'idzie' na chleb czy grillowane tosty (przy okazji cyknę zdjęcie i podzielę się z Wami przepisem, bo są nieziemsko smaczne!) Ale wracając do pieczeni, to ta pierś jest miękka, bardzo soczysta w środku i aromatyczna. Naprawdę sma czna i warta upieczenia więc bardzo Wam polecam i zachęcam do przyrządzenia. * pierś z indyka(...)oliwa- 1 łyżka * przyprawy: sól, pieprz Papryczkę chili i cebulę drobno posiekać, bazylię również i połączyć z resztą składników- octem, oliwą i przyprawami. Umytą pierś przełożyć do rękawa do pieczenia*, zalać marynatą, i zostawić na kilka godzin w lodówce (najlepiej na całą noc), by pierś przeszła aromatem ziół i przypraw. Piekarnik nastawić na 190 stopni i piec 45 minut
Kraina Miodem Płynącazalaczonym w komplecie i ustawiamy temperature piekarnika na 250-280°C.Ciasto chlebowe ukladamy na bardzo goracym kamieniu..Mozemy uzyc lopaty lub po prostu wytrzasnac go z koszyczka. Kamien podczas pieczenia chleba pochlania nadmiar wilgoci z ciasta i jednoczesnie rownomiernie rozprowadza wysoka temperature,przez co chleb jest mieciutki w srodku,a chrupiacy na zewnatrz i wspaniale rosnie,po prostu strzela(...)miejsce do wyrastania na 1,5 godziny.W miedzyczasie- po 45 minutach chleb raz skladamy. Formujemy bochenek i przykryty sciereczka pozostawiamy w koszyku wysypanym maka na 1 godzine do wyrostania. Pieczenie rozpoczynamy przy 250°C.Wytrzasamy chleb z koszyczka na rozgrzany kamien,nacinamy ostrym nozem w kilku miejscach i spryskujemy scianki piekarnika kilkakrotnie woda .Po 15 minutach zmiejszamy temperature
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!jest delikatna, puszysta, a całość tworzy przepyszne połączenie, któremu ciężko się oprzeć. Jednym z większych atutów tego ciasto jest to, że nie trzeba go piec. Polecam. Ciasto "3 Bit" - Bez Pieczenia - Składniki: Masa Krówkowa: 1/2 szklanki (125 ml) mocno schłodzonej śmietanki kremówki 30% 250 g masy kajmakowej fix do śmietany Masa Budyniowa: 500 ml mleka 1/3 szklanki cukru(...)Czekoladowa: 100 g czekolady mlecznej (lub 50 g gorzkiej i 50 g mlecznej) 50 g masła ok. 300-350 g herbatników (miękkich, jeden - 5 g) Ciasto "3 Bit" - Bez Pieczenia - Sposób przygotowania: Masa Budyniowa: Do miski odlać ok. pół szklanki mleka i dodać budyń oraz mąkę ziemniaczaną - dokładnie wymieszać. Resztę mleka zagotować wraz z cukrami i dodać rozrobiony budyń
Słodka Stronaresztkę owoców wykorzystać. Najpierw myślałam o muffinkach z bezą, która idealnie się z agrestem komponuje, ale... Tartaletki były z bezą, więc może lepiej co innego...? Pomyślałam o cieście, które piekłam w zeszłym roku - połączenie agrestu i marcepanu bardzo mi się spodobało. Ponieważ mam paczuszkę marcepanu na wyjątkowe okazje, nie zawahałam się jej użyć . I muszę powiedzieć, że bardzo dobrze zrobiłam(...)się od nich oderwać, szczególnie, gdy są jeszcze ciepłe... Marcepanowe muffinki z agrestem na creme fraiche Składniki: (na 9 sztuk) suche: 170 g mąki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1/4 łyżeczki soli 35 g cukru 80 g marcepanu mokre: 2 jajka 200 g creme fraiche (18%) 45 ml oleju 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii dodatkowo: 85 g agrestu
Pożeraczka, czyli raz adobrzeskoro mnie tak prześladujecie już od samego wejścia, to was cholery małe przerobie :) kupiłam więc pół kilo malin i myślałam co tu z nich zrobić. Najlepiej szybko i bez pieczenia, bo gorąco, a jeszcze stać przy rozgrzanym piekarniku gdzie za oknem + 31 stopni, to w mojej kuchni byłoby z + 60 stopni ciepła(...)nieeee!, to nie dla mnie w takie upały, więc wymyśliłam, że zrobię małe tarty. Prawidłowo mówiąc tartaletki:) Przepis szybki i łatwy w wykonaniu.. :) no i oczywiście bez pieczenia... A więc zabierzmy się do pracy. Mini Tarty z bitą śmietaną i malinami - bez pieczenia... SKŁADNIKI: - 1.5 szklanki pokruszonych ciastek ( np. herbatników lub innych kruchych ciasteczek, jak będzie
Zainspiruj się kuchniąkupujemy mleko skondensowane (ugotowane lub nie), furę herbatników, masło, śmietanę kremówkę, budynie i składamy w całość! W zamian otrzymujemy dużą blachę bardzo słodkiej przyjemności. Ciasto 3-bit bez pieczenia: 4 opakowania herbatników po 200 g (razem 700-800 g) 1 puszka słodzonego mleka skondensowanego lub gotowego kajmaku (520 g) 2 budynie waniliowe bez cukru 600 ml mleka(...)przykrywamy warstwą herbatników. Następnie wykładamy ubitą śmietanę. Na wierzch ścieramy na tarce schłodzoną w lodówce czekoladę. Ciasto schładzamy w lodówce – najlepiej całą noc. Post Ciasto 3-bit bez pieczenia pochodzi z bloga Poezja smaku
Poezja smakuPyszna i aromatyczna pieczeń nie tylko na wielkanocny stół. Doskonała zarówno do kanapek jak i na ciepło do obiadu. Składniki: 700-750 g mielonego mięsa wieprzowo-wołowego 4 duże jajka 1 duża cebula 100-150g wędzonego boczku 1 czerstwa bułka 2 ząbki czosnku 4 łyżki bułki tartej 4 łyżeczki zielonej czubrycy ½ łyżeczki gałki muszkatołowej ½ łyżeczki majeranku sól, świeżo(...)formy wyłożyć 1/3 mięsa, następnie ułożyć 3 ugotowane na twardo jajka. Dodać resztę mięsa dokładnie uciskając. Wierzch można posypać ziołami (ja posypałam czubrycą). Piec w temperaturze 175 stopni przez około 60 minut. Pieczeń doskonała jest zarówno na ciepło jak i na zimno. Smacznego
Ze smakiem i z pasjąPieczeń wieprzowa z szynki z duszonymi warzywami jest bardzo smaczna. Mięso delikatne i mięciutkie . Podałam z kluskami śląskimi i surówką z młodej kapusty.Było pysznie. Składniki: 3 plastry mięsa wieprzowego z szynki 1 szt marchewka 1 szt pietruszka 1 cebula mała 1 ząbek czosnku sól,pieprz kolorowy do smaku margaryna bulion warzywny mąka pszenna do zagęszczenia
Ala piecze i gotujepieczeniu ciast nie jestem zbyt mocna (zbyt wiele tam zależy od należytych proporcji, a moją ulubioną miarą jest "na oko") szczególnie cenię sobie nieskomplikowane propozycje deserowe bez pieczenia (bo takie w tzw. międzyczasie można jeszcze coś podratować, zmodyfikować w razie jakby co;) Poniższa słodka rolada powstała zainspirowana hasłem rzuconym przez Izę - (dziękuję!) z niewielkim udziałem mojej(...)inwencji twórczej. Prosto i wystarczająco słodko do kawki - uznałam, że przepis można puścić w eter:) Bananowa rolada z waflem bez pieczenia Składniki: 1 margaryna 1/2 szklanki cukru 1 szklanka wody 1 opakowanie herbatników (typu "petitki") 1 galaretka 2 łyżki kakao 2 płaty wafli typu andrut 2 banany Galaretkę rozpuścić w szklance gorącej wody. Margarynę z cukrem zagotować. Do gorącej
Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciałacienko wysmarowanej masłem. Polać oliwą, ja użyłem orzechowej i posypać obficie ziołami. Piec 30-40 minut w temp.190 stopni. Przekrojone pomidory włożyć do foremki z oliwką lub na blaszkę, posypać solą, pieprzem oregano i 15 minut przed końcem pieczenia ricotty wstawić je do piekarnika i piec razem. Ricottę kroimy w kwadraty, podajemy z pieczonymi pomidorami i oliwkami, polewamy oliwką
Kulinarny karnet Christopherawięcej rozmarynu (oprócz tego dodanego do ziemniaków) Przepis wybrany przez Amber, a autorką jest prowadząca blog "Gotuje bo lubi" Monika. przepis kopiuję od Amber Chleb z pieczonymi ziemniakami i rozmarynem (1 duży, lub 2 małe bochenki) 2 łyżki zakwasu pszennego 1 szklana mąki 2/3 szklanki wody Wszystkie składniki wymieszaj do uzyskania jednolitej konsystencji i pozostaw do przefermentowania(...)się nagrzał. Po tym czasie wyjmij go i umieść w nim chleb. Piecz pod przykryciem 20 minut, potem zdejmij pokrywę i dopiekaj przez kolejne 20 na głęboko brązowy kolor. Po upieczeniu chleb dokładnie wystudź. Smacznego! Uwagi: szklanka= 250 ml zrobiłam sobie rozpiskę jak rozłożyć pieczenie. Oto ona: dzień 1 popołudniu wyjąć zakwas z lodówki. Wieczorem, ogrzany do temperatury
Stare GaryPierwszy raz piekłam gęś w całości. Muszę powiedzieć, że wyszła świetnie. Gęś ważyła 4,5 kg i z tego co słyszałam nie należy kupować mniejszej - będzie miała za mało mięsa. I była to cenna uwaga. Kolejna rzecz to czas pieczenia. Zgodnie z wieloma informacjami, gęś pieczona w tej temperaturze powinna spędzić w piecu ok 45 min na każdy kilogram(...)przypiec skórkę na plecach przez 10 min. Przewrócić gęś na plecy - piersiami do góry i już bez przykrycia piec przez kolejne 2 - 2,5 h. Ostatnie parę minut, o ile trzeba możemy włączyć funkcję dopiekania od góry. godzinę przed końcem pieczenia możemy dorzucić do naczynia z gęsią pokrojone w ćwiartki jabłko. W trakcie pieczenia gęś podlewać co jakiś
Stare Garyostatecznie użyłam cydru ( nie mylić z winem jabłkowym) zamiast calvadosa , jednak już bez rozcieńczania.Bardzo polecam ten sposób.Cydr sprawdził się również jako dodatek do duszenia czerwonej kapusty i pieczonych jabłek,także napoczętą butelkę zużyjecie w mig. Nie chcialabym przynudzać,ale jedno slowo jeszcze o gęsim smalcu.Ma on silne dzialanie rozgrzewające i od wieków jest stosowany jako naturalna maść(...)przykrywką.Ponieważ nie miałam tak dużego naczynia,musiałam usunąć kości by zmieścić obie nogi Nastepnie wlać cydr i wstawić do piekarnika nastawionego na 160 °C i piec do miekkości,w połowie pieczenia odwracając mieso na drugą stronę.Pieklam 2,5 godziny.Istnieje też druga szkoła pieczenia mięsa,powolnego w niskiej temperaturze.Pieczemy wtedy 4 godziny
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!Czasami słyszę bądź gdzieś czytam, że jakaś osoba nie lubi bądź nie umie piec. Że do pieczenia mają po prostu dwie lewe ręce a na dodatek lubi słodkości. I tu mam dla Nich coś co nie wymaga pieczenia a smakuje wybornie. Pyszne ciasto budyniowe z bananami i galaretką. Rozwiń i czytaj przepis
Ewa w kuchniprzygotować. Połączenie śmietanowego, lekkiego kremu z delikatną masą budyniową z dodatkiem cappuccino to wyjątkowa kombinacja smaków, która z pewnością zasmakuję niejednemu amatorowi delikatnej kawy. Ciasto Cappuccino (bez pieczenia) - Składniki: Masa Budyniowa: 1 l mleka 2/3 szklanki cukru cukier waniliowy 2 budynie śmietankowe 2 łyżki mąki ziemniaczanej ok. 200 g masła ok. 40 g kawy cappuccino (proszku) Masa Śmietanowa(...)schłodzonej kremówki 30% 2 fixy do ubijania śmietany ok. 300-350 g herbatników (miękkich, jeden - 5 g) kakao do posypania wiórki gorzkiej czekolady do posypania (opcjonalnie) Ciasto Cappuccino (bez pieczenia) - Sposób przygotowania: Masa Budyniowa: Do miski odlewamy ok. szklankę mleka i dodajemy budynie oraz mąkę ziemniaczaną - dokładnie mieszamy. Resztę mleka zagotowujemy wraz z cukrami, a następnie dodajemy rozrobiony budyń
Słodka Stronaciasteczka będą się rozpadać (coś o tym wiem, niestety...). Wychodzą malutkie - w sam raz na raz . Idealne dla dzieci. W słodkim cukrze pudrze, z lekko wyczuwalną cynamonową nutą. Podczas pieczenia idealnie zachowują kształt, nie rozjeżdżają się na boki, trzeba je więc sporo spłaszczyć - inaczej będziemy mieli kuleczki. Nie rumienią się zbytnio, ale już taki ich urok. Pyszne(...)schłodzić w lodówce przez 1-2 godziny. Po tym czasie z ciasta formować kulki wielkości orzecha włoskiego, dość mocno spłaszczać i układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w 180 st. C. przez 15-20 minut. Ostudzić na kratce. Przed podaniem posypać ciasteczka przesianym cukrem pudrem. Smacznego! Jak już napisałam tego długaśnego (nawet jak na mnie) posta
Pożeraczka, czyli raz adobrzepodstawy. Ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, końcówką do dołu, w dużych odstępach. Odstawić na 30-60 minut do wyrośnięcia. Piec w 200 st. C. przez 25 minut. Wyjąć z piekarnika, lekko przestudzić. W czasie pieczenia przygotować glazurę: cukier, sok z cytryny i wodę podgrzewać w garnuszku na średnim ogniu. Gotować około 10 minut, aż syrop nieco
Pożeraczka, czyli raz adobrzeMaggie wie, co dobre. Nie wiem, jakim cudem udaje jej się znaleźć te wszystkie pyszności w przepastnym internecie. Wiem za to, że jeśli proponuje wspólne pieczenie, nie ma się nad czym zastanawiać. Efekt zawsze będzie znakomity. Tym razem podrzuciła mi przepis na ciasteczka z BBC Good Food . Banalnie proste w przygotowaniu, z niewyszukanych składników. Każdy ma w domu(...)zawinąć w folię spożywczą, schłodzić w lodówce przez 1 godzinę. Po tym czasie ciasto pokroić na plastry grubości 1 cm, ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w 180 st. C. przez 12-15 minut. Wystudzić na blasze. Smacznego! Ciasteczka wczoraj pojechały ze mną do koleżanki - jej starsza pociecha wyjadała je niemal bez opamiętania. I to jest chyba
Pożeraczka, czyli raz adobrzeBatoniki owsiane bez pieczenia... Proste i szybkie w wykonaniu. Słodkie i pyszne w smaku. Wypełnione bakaliami. Delikatnie chrupiące. Polane czekoladą. Pycha! Składniki: 100 g płatków owsianych, górskich; 170 g bakalii (np. suszonej żurawiny, śliwek, moreli, rodzynek, płatków migdałowych, ziaren słonecznika, sezmu, orzechów, lub innych według włsnych upodobań smakowych); 50 g białego cukru; 50 g margaryny; 30 g miodu pszczelego(...)miód i sok z cytryny. Smażyć, aż do całkowitego wymieszania się składników. Następnie dodać do płatków owsianych z bakaliami i energicznie i dokładnie wymieszać. Małą keksówkę wyłożyć papierem do pieczenia. Wyłożyć do niej powstałą masę. Dokładnie docisnąć masę do blaszki. W międzyczasie przygotować polewę. Czekoladę wraz z margaryną ropuścić w kąpieli wodnej. Całość mieszać, aż do całkowitego połączenia składników
Gospodyni Miejskasmażenia. Wykonanie: Mięso oczyść dokładnie z błon i powięzi. Popieprz i obsmaż z każdej strony na bardzo gorącym oleju. Wstaw do piekarnika o temperaturze 80 st. C i piecz do momentu aż mięso będzie miało w środku 54 st, C. W tym czasie wlej do rondla wino i zredukuj płyn o 90%. Upieczony rostbef krój w plastry, posól i polej(...)zanurzyć w niej oczyszczone mięso. Po dwóch lub więcej godzinach marynowania wyjąć i lekko oprószyć mąką. Obsmażyć na oleju z każdej strony na rumiano. Ułożyć na kratce do pieczenia i wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni C. Piec krótko, ok. 30 minut. Wyjąć i odstawić, by soki wewnątrz pieczeni rozeszły się równomiernie. Podawać na ciepło lub pokrojony
Kulinarny karnet Christopherawbijamy jajka, dokładamy bułkę tartą i do smaku przyprawiamy solą i pieprzem. Formujemy rękami zgrabną pieczeń i układamy na blaszce. Pieczemy w tem 180-190C przez ok 90 min. Kiedy tłuszcz zacznie się wytapiać polewamy nim pieczeń z góry. Gotowy klops wyciągamy na półmisek. Mięso jest równie smaczne na ciepło jak również na zimno. Może być dodatkiem
Apetyczna babeczkaręcznikiem. Przygotowujemy marynatę: przeciskamy przez praskę ząbek czosnku i mieszamy go z oliwą z oliwek i przyprawami. Nacieramy mięso marynatą. Odstawiamy na noc do lodówki. Kolejnego dnia pieczemy w naczyniu żaroodpornym pieczeń w 220 stopniach przez ok. 1,5 godziny. Pieczeń podajemy z ugotowanym makaronem i brokułem
Aga w kuchniMąka gryczana i ziarna do pieczenia chleba Wczoraj przy okazji wędzenia koleżanka poczęstowała mnie przepysznym chlebem razowym(...)ziarnami. Przepis na blogu wkrótce :-). Beatko, dzięki za przepis ! Piecze go na między innymi na mące gryczanej. Szczerze powiedziawszy nigdy jej nie używałam, więc nie było innego wyjścia, jak tylko udać się do sklepu. Można ją kupić w Kauflandzie. Produkuje ja firma Melvit. Mają tam duży wybór mąki do pieczenia chleba. Mnie najbardziej ucieszyły jednak ziarna, których
Kulinarne przygody Gatityżeby stężał. :-). Jeśli przygotujesz ten przepis, zrób zdjęcie, zamieść je pod tym przepisem przy pomocy żółtego przycisku Cook'd i weź udział w konkursie: Truskawkowy torcik bez pieczenia Składniki na tortownicę o średnicy 25 cm Na spód: 180 g ciastek pełnoziarnistych 90 g roztopionego masła 3 łyżeczki kakao Masa grysikowa: 500 ml mleka(...)truskawki kaszubskiej 2 opakowania galaretki truskawkowej Wykonanie: Galaretki rozpuścić w 700 ml gorącej wody. Gdy żelatyna się całkowicie rozpuści odstawiamy do ostygnięcia. Tortownicę wykładamy papierem do pieczenia lub folią spożywczą. Ciasteczka miksujemy, dodajemy kakao i masło i ponownie miksujemy. Wykładamy nimi dno tortownicy, lekko je uciskając, po czym wkładamy do lodówki. W garnku gotujemy mleko z dodatkiem
Kulinarne przygody Gatitykaszę, wyciśnięty czosnek oraz jajka. Całość doprawiamy do smaku solą, pieprzem oraz majerankiem i wyrabiamy. Masę przekładamy do keksówki, wierzch smarujemy olejem i pieczemy 1 godzinę. Sos pieczeniowy rozrabiamy w dwóch szklankach wody i podczas pieczenia od czasu do czasu polewamy nim pieczeń by nie była za sucha
Zainspirowana w kuchniLidla, od razy przypadł mi do gustu. Okazał się niezwykle smaczny, idealny na niedzielny obiad. Doskonały również kiedy musimy przygotować coś dla większej ilości osób. Alternatywa dla tradycyjnej pieczeni. Polecam ! Pieczeń a'la Orloff Składniki: około 0,5 kg schabu 5 plastry sera żółtego 5 plastrów boczku w plastrach pieprz 2 łyżki sosu sojowego 1 łyżka oregano 1 łyżka(...)mięso wzdłuż na wylot, tak aby wszystkie składniki pozostały na miejscu. Schab przekładamy do naczynia żaroodpornego i wkładamy do piekarnika na 10 minut. Następnie polewamy obficie pozostałym sosem i pieczemy około 20-25 minut (by sos, zarumienił się i zrobiła się skorupka). Podajemy z pieczonymi warzywami
Mania GotowaniaUwielbiam ryby pod każdą postacią, więc kiedy udało mi się kupić świeżą doradę w jednym z krakowskich dyskontów, od razu wiedziałam co z nią zrobić. Pieczona dorada ma bardzo delikatne mięso i nie potrzebuje wielu dodatków. Z porem i ziemniakami komponuje się idealnie, a dzięki temu, że możemy piec wszystkie składniki dania jednocześnie, obiad robi się prawie sam ;). Polecam wszystkim(...)porcje: 2 średnie dorady (ok. 500 g) 1 duży por 1 kg ziemniaków sól pieprz tymianek suszony oliwa z oliwek odrobina soku z cytryny Sposób przygotowania: Pieczone ziemniaki: Ziemniaki, umyć obrać, osuszyć i pokroić na połówki lub ćwiartki. Polać oliwą, posypać solą i suszonym tymiankiem. Zapiekać przez 25-40 minut (w zależności od wielkości i gatunku ziemniaków) w temp
Obiad za dychęposzukiwaniu przepisu na gofry natknęłam się na ciasteczka bez pieczenia. Bardzo mnie zainteresowały, bo niegdyś moja mama robiła je dla mnie i dla brata. Przepis został jednak zapomniany i postanowiłam wypróbować ten- nie różni się wiele od przepisu mojej mamy. Ba, powiedziałabym nawet, że jest lepszy!:) Ciasteczka są bardzo delikatne, i rozpływają się w ustach. Może i nie wyglądają(...)rondelku, ciągle mieszając. Gotować 1 minutę od momentu zagotowania. Zdjąć z palnika, wsypać do miski z płatkami i dokładnie wszystko wymieszać. Układać łyżką nieduże kopczyki na papierze do pieczenia i zostawić do całkowitego zastygnięcia. UWAGA! Jeśli zamiast oleju chcemy dać samo masło(125g łacznie) powinniśmy dodać więcej płatków owsianych. I zamiast 5 pierwszych wtedy będzie 4 pierwsze składniki
Smaczne ZdroweDzisiaj Dzień Matki więc nie mogło zabraknąć czegoś słodkiego. W ogródku mam już pyszne, pachnące i dojrzałe truskawki więc zapraszam na torcik z truskawkami. Sezon krótki
Ala piecze i gotujebabci modyfikowany i ulepszony/ 1/2 szklanki mąki pszennej 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej 4 jajka 3/4 szklanki cukru (u mnie ksylitol) 4 łyżki majonezu 1 łyżeczka proszku do pieczenia aromat arbuzowy barwnik różowy w proszku lukier: cukier puder mleko Białka oddzielam od żółtek i ubijam na sztywną pianę, dodając pod koniec ubijania porcjami cukier. następnie dodaję po jednym(...)delikatnie razem łącze z masą jajeczną. Na samym końcu dodaję majonez, aromat i barwnik, mieszam dokładnie szpatułką i przelewam na natłuszczonej formy do babki z kominkiem, wstawiam do piekarnika. Piekę w 170 stopniach przez około 50 minut. Studzę. Wystudzoną babkę pokrywam lukrem i zostawiam na około godzinę, by lukier stwardniał. SMACZNEGO! Pozdrawiam, Karmel-itka
W kuchni Karmel-itkiDzień dobry! Kilka dni temu zamieściłam przepis na czekoladowe ciasteczka i zaprosiłam Was do wspólnego pieczenia. W końcu w sobotę odbył się Dzień Czekolady, wobec takiego dnia nie można przejść obojętnie :-). Na facebooku powstało wydarzenie , zaprosiłam do udziału wiele osób i pozostało mi trzymać kciuki, aby ktoś się skusił na upieczenie ciasteczek(...)których miały się znaleźć aż 4 tabliczki czekolady! Jaka była moja radość, kiedy kolejne osoby dołączały do wydarzenia i piekły ciasteczka. Nawet postanowiłam poinformować autorkę przepisu czyli Sigrid Verbert o akcji, zobaczcie co napisała :-) Poniżej zobaczycie zdjęcia uczestniczek wspólnego pieczenia, kolejność przypadkowa. Dziękuję Wam dziewczyny za udział! Czytaj więcej » Ten i więcej przepisów znajdziesz na blogu kulinarnym www.poracoszjesc.pl
Pora coś zjeśćciastka - ze słonecznikiem lub korzenne (które cieszą się cały czas Waszym dużym zainteresowaniem), jak i przy przygotowywaniu domowych bułek. Dzisiaj chcę Wam przedstawić wersję smakołyku z płatkami owsianymi bez pieczenia. Mam już na blogu przepis na kuleczki z płatków owsianych , jednakże dzisiejszy przepis nieco różni się od tamtego. Podstawowa różnica polega na tym, że wykorzystuję płatki rozdrobnione, a dodatkiem(...)płatków w gotowej masie, trzeba tylko rozdrabniać je sukcesywnie, dając odpocząć blenderowi, gdyż masa jest bardzo gęsta. Z poniższego przepisu można wykonać 22 kuleczki. Owsiane kuleczki z cynamonem bez pieczenia Składniki: 200g płatków owsianych 10 łyżek mleka 4 łyżki miodu 100g masła lub margaryny 1 łyżeczka cynamonu 1-2 łyżeczki cukru wanilinowego (opcjonalnie) Wykonanie: - w rondelku rozpuścić tłuszcz
Smakołyki Bereniki