pieczenia - 22046 przepisów (strona:493/1470)

Zapiekane frytki z kurczakiem, pieczarkami i żółtym serem 521

Zapiekane, domowe frytki z kurczakiem, pieczarkami i żółtym serem... Pieczone, złociste frytki. Aromatyczny kurczak. Plasterki pieczarek. Paprykowy sos majonezowo-śmietanowy. A całość zapieczona pod kołderką z żółtego sera. Smacznego! Składniki: 2 pojedyńcze filety z piersi kurczaka (waga około 500 g); 500 g pieczarek; 7 średnich ziemniaków; 3 łyżki majonezu; 3 łyżki kwaśnej, gęstej śmietany o zawartości tłuszczu(...)obrać, umyć, osuszyć i pokroić w słupki. Tak przygotowane frytki włożyć do miski, wlać odrobinę oleju, oprószyć przyprawą do ziemniaków i dobrze wymieszać. Frytki wyłożyć na pokrytą papierem do pieczenia blachę od piekarnika i piec w piekarniku nagrzanym do 190 stopni (grzałka górna i dolna, 3 półka) przez około 40 minut. Piersi z kurczaka umyć, oczyścić z błon, pokroić

Gospodyni Miejska
Chleb pszenno-żytni na zakwasie żurkowym 207

Chleb pszenno-żytni na zakwasie żurkowym... Prosty w wykonaniu, lekko wilgotny, długo zachowujący świeżość. Pieczony na bazie połączenia mąki żytniej razowej i pszennej. Na zakwasie żurkowym. Pełen ziaren. Łatwy w krojeniu. Pycha!   Składniki: 250 ml zakwasu żurkowego ( domowego lub kupnego ); 250 ml letniej wody; 2 łyżeczki soli; 1 szklanka mąki żytniej razowej; 2 łyżki ziaren zmielonego siemienia lnianego(...)haka do ciasta drożdżowego). Zagniecione ciasto przykryć czystą ściereczką i odstawić na około 1 godzinę do wyrośnięcia. Wyrośnięte ciasto ponownie chwilę wyrobić (odpowietrzyć) i przełożyć do wyłożonej papierem do pieczenia lub wysmarowanej tłuszczem i obsypanej otrębami keksówki, przykryć czystą ściereczką i odstawić do ponownego wyrośnięcia na około 15 minut. Chleb wstawić do piekarnika nagrzanego do 250 stopni (termoobieg

Gospodyni Miejska
Chleb pszenny z płatkami owsianymi 227

najlepiej drewnianą). Tak przygotowane ciasto wylać do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia (lub wysmarowanej tłuszczem i obsypanej bułką tartą). Chleb po wierzchu posmarować mlekiem i oprószyć ziarnami. Chleb piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni (grzałka górna i dolna, 3 półka) przez godzinę. Upieczony chleb (ja wyjmuję jeszcze gorący <bo piekę w papierze, więc łatwo go wyjąć

Gospodyni Miejska
Ciasteczka miodowo - cytrynowe 253

stolnicy, na placek o grubości około 1 cm i foremkami o dowolnych kształtach wykrawać ciasteczka. Gotowe ciastka układać na wyłożonej papierem do pieczenia blasze (z wyposażenia piekarnika) i piec w piekarniku nagrzanym do 160 stopni (grzałka górna i dolna, 3 półka) przez około 8 - 10 minut. Upieczone ciasteczka wystudzić na kratce. SMACZNEGO! Uwagi do przepisu: Z podanych składników wychodzi(...)grubo ciasto - na około 1 cm, bo nie chciałam, aby ciastka były bardzo chrupiące.  Im cieniej rozwałkuje się ciasto, tym bardziej twarde i chrupiące będą ciasteczka. Ciastka najlepiej piec na dużych, płaskich blachach, jak np. te od piekarnika. Ciastka twardnieją jakiś czas po upieczeniu, ale pozostawione na kilka dni, na talerzu, bez przykrycia stają się ponownie miękkie. Goździki, ponieważ

Gospodyni Miejska
Jesienny schab w warzywach z chrustem z wędzonego boczku 192

ciekawszego efektu warzywa zostały przygotowane różnymi technikami, dając zróżnicowaną fakturę składników i dużą przyjemność jedzenia.  Soczysty schab aromatyzowany przyprawami korzennymi i rozmarynem opływa w pikantnym, kremowym sosie z pieczonej dyni Hokkaido, z dodatkiem chrupiących warzyw, dyni i papryki, pociętych w kostkę i podsmażonych z dodatkiem wina. Soczyście pomarańczowy sos ożywiają kawałki zielonego jarmużu.  Potrawa zostało wykończone wysmażonym boczkiem(...)zakwasie.  Czas przygotowania: 30 minut Porcje: 4     Składniki:  600 g schabu QAFP, 10 cienkich plastrów wędzonego boczku QAFP, 1 szklanka puree z pieczonej dyni, 1 szklanka drobno pokrojonej czerwonej papryki, 1 szklanka drobno pokrojonej dyni Hokkaido, 1 szklanka liści jarmużu porwanych na małe kawałki (tylko miękkie części bez twardych nerwów), Bulion

SzczyptaSmaQ
Tarta szpinakowa z czerwoną fasolą i granatem aromatyzowana truflą 180

nakłuwać widelcem dno, odstawić do lodówki na 30 minut. Nagrzać piekarnik do 200 stopni, ciasto przykryć papierem do pieczenia i obciążyć (np. wysypując na papier fasolę), piec 10 minut. W między czasie przygotować farsz: jaja zmiksować z serami, przyprawami i czosnkiem wyciśniętym przez praskę. Dodać szpinak i odsączoną fasolę, wymieszać. Wyjąć ciasto z piekarnika, usunąć papier i fasolę(...)ciasto wylać farsz. Piec w piekarniku nagrzanym do 195 stopni ok. 20 minut, aż tarta się przyrumieni. Przed podaniem posypać obficie pestkami granatu i skropić oliwą truflową

SzczyptaSmaQ
Bułki pszenne 256

kreska takie jakie ja pamiętam z dzieciństwa, pachnące chrupie. Cały przepis wzięłam z bloga który uwielbiam" MojeTworyprzetwory" Szkoda, że coraz ciężej jest kupić te tradycyjne bułki jakie piekarnie piekły przed laty.  Oto przepis jaki cały cytuję z MojeTworyPrzetwory   Składniki na 6 dużych bułek (mi wyszło 10:)) - 630g mąki pszennej tortowej - 300ml ciepłej wody - 25g świeżych drożdży - 1 łyżeczka(...)kawałek rozgnieść na płaski placek, po czym zwinąć w okrągłą sakiewkę i położyć ją zwinięciem do dołu, tak, by powierzchnia z wierzchu była gładka - wyłożyć na blaszce papier do pieczenia - każdą bułkę naciąć tępym nożem w połowie, oprószyć mąką pszenną i przykryć ściereczką, zostawić na 30 minut do wyrośnięcia - nastawić piekarnik na 200 stopni - wyrośnięte bułki wstawić do piekarnika

Basia w kuchni
Domowa granola pyszna energetyczna. 215

wlewamy do miski z suchymi składnikami, mieszamy do całkowitego połączenia składników  - gotową układamy na blaszce wyłożoną papierem do pieczenia i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni - pieczemy ok 5 minut i po tym czasie przemieszamy aby zrumieniła się z każdej strony i pieczemy kolejne 5 minut - po tym czasie kruszymy gotową granole i studzimy  - przechowujemy

Basia w kuchni
Czekoladowy chleb 184

pieczenia blaszce. Przykrywam folią - Odstawiam w ciepłe miejsce do wyrośnięcia, na około 1 godzinę. W połowie czasu wyrastania smaruję bochenki jajkiem. - Piekarnik nagrzewam do 230 stopni i piekę chleb przez 10 minut. Później obniżam temperaturę do 180 stopni i piekę przez kolejne 20 minut. - Wyjmuję z piekarnika, przykrywam ściereczką i czekam aż całkowicie ostygnie.  - chlebek czekoladowy jest pyszny

Basia w kuchni
Kruche seduszka waniliowe 218

najpiękniejsze walentynki jakie mogę mieć.... moje dwa słodkie aniołki moje wymarzone córeczki. Dla nich dziś upiekłam kruche serduszka waniliowe. Robi się je bardzo szybko i szybko się pieką. Najdłuższy w tym wszystkim jest czas chłodzenia jak to bywa w cieście kruchym. SKŁADNIKI: upiekłam z tej porcji dwie duże blachy 250g mąki pszennej  125 g cukru pudru 125g masła zimnego(...)nagrzewamy piekarnik do 190 stopni, - rozwałkujemy ciasto na ok 3-4 milimetry i wycinamy ciasteczka, ja dodatkowo zrobiłam stempelkiem wzorek na każdym serduszku - wykładamy na blachę wyłożonym papierem do pieczenia - pieczemy ok 10-14 minut zależy to od naszego piekarnika - przechowywać w szczelnym zamkniętym pojemniku * przepis pochodzi od królowej wypieków "Moje Wypieki" Oto moje małe serca Smacznego

Basia w kuchni
Ciastka z kaszą manną (bez mąki) 240

zdecydowanie zdrowsza alternatywa dla tych wypiekanych z mąki pszennej. Są inne niż tradycyjne ciastka, ale można się w nich rozsmakować. :-) Do ich wypieku użyłam foremek do ciastek. Można również piec je bez nich, na blaszce z piekarnika. Przepis pochodzi stąd: KLIK . 1 i 1/2 szklanki kaszy manny 100g masła 1/2 szklanki cukru pudru 1 duże jajko powidła, konfitura lub dżem(...)kaszę mannę, dodajemy pokrojone masło, cukier puder i jajko. Wszystko razem zagniatamy.  2. Ciasto dzielimy na nieduże porcje (kulki), które rozpłaszczamy i układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia (można zrobić to tak jak ja, w specjalnej foremce do ciastek). Na środku każdego ciastka robimy dziurkę. Napełniamy je dżemem/powidłami/konfiturą - wszystko sprawdza się tak samo

Szefowa kuchni
Tartaletki z makiem 500

średnicy 9cm wysmarować tłuszczem, następnie wylepić ciastem, nakłuć widelcem i ponownie schłodzić przez 40-50 minut w lodówce - piekarnik rozgrzać do temperatury 200 stopni, do piekarnika wstawić schłodzone babeczki, piec 15-20 minut do lekkiego zrumienienia - upieczone babeczki wyjąć z piekarnika, ostudzić - temperaturę piekarnika obniżyć do 180-190 stopni - do rondelka przełożyć miód i masło, rozpuścić na małej mocy palnika(...)wymieszać - bakalie pokroić na średniej wielkości kawałki, przełożyć do masy makowej, wymieszać - białko ubić na sztywną pianę, przełożyć do masy makowej, delikatnie wymieszać - ostudzone babeczki napełnić równo masą makową, piec 20-25 minut - upieczone tartaletki wyjąć z piekarnika, ostudzić - żeby wyjąć babeczki z foremek, należy delikatnie obrócić je spodem do góry, ułożyć na papierze lub ściereczce i lekko postukać nożem

Smakołyki Bereniki
Omlet ze szpinakiem ! 361

pieczenia przyprawy: sól, pieprz + pomidor serek twarogowy kiełki lucerny Szpinak bardzo drobno siekamy (możemy użyć blendera). Oddzielamy żółtka od białek. Łączymy razem szpinak, żółtka, mąkę, proszek do pieczenia i przyprawy. Białka ubijamy na sztywną pianę i dodajemy do reszty składników delikatnie łącząc je ze sobą. Masę wylewamy na lekko natłuszczoną, rozgrzaną patelnię i smażymy po kilka minut

Kuchenny Skrawek Nieba
Domowy cukier waniliowy 271

W okresie świątecznym, ale nie tylko, będziemy potrzebować sporą ilość cukru waniliowego. Zachęcam Was do zrobienia cukru waniliowego w domu z dodatkiem naturalnych i pachnących lasek

Ala piecze i gotuje
Muffiny z prażonymi orzechami laskowymi i sezamem 231

łyżek mleka szczypta soli Mieszamy osobno składniki mokre, osobno suche, potem łączymy wszystko razem. Orzechy laskowe w dowolnej ilości (ja dodałam ok. 3 duże garści) wykładamy na blaszkę i pieczemy w piekarniku na ok. 15-20 min. w temp. ok. 200 st. C. Następnie trzeba nieco rozdrobnić całe orzechy – najlepiej przy pomocy robota kuchennego. Wsypujemy do ciasta i dokładnie(...)mieszamy. Wypełniamy foremki na muffiny do ok. 2/3, posypujemy sezamem i na środek dodajemy 1 lub kilka całych orzechów laskowych. Pieczemy przez ok. 35-40 min. w 180 st. C. Filed under: Ciasta

kuchcikownia