pieczenia - 22046 przepisów (strona:392/1470)

Ciasteczka cytrynowe 893

stopni - ze schłodzonego ciasta formować małe (około 6g) kuleczki, układać je w lekkich odstępach na blasze wyłożonej papierem do pieczenia - uformowane ciasteczka piec przez 6-10 minut  (najlepiej po minimalnym czasie pieczenia sprawdzić jedno ciasteczko, czy jest w środku upieczone) - po upieczeniu ciasteczka ostudzić, następnie delikatnie zdjąć z papieru (można podważyć nożem, jeśli lekko się przykleją) - schłodzony

Smakołyki Bereniki
Oszukane brownie 358

jego przygotowania nie użyłam ani grama czekolady. Potrzebujemy: - 150 g masła - 275 g cukru - 75 g kakao - 1 łyżeczkę ekstraktu waniliowego - 3 jajka - 75 g mąki - formę do pieczenia (20x20cm) Nastawiamy piekarnik na 160 stopni. W rondelku, na małym ogniu rozpuszczamy masło, cukier i kakao. Mieszamy, by całość się nie przypaliła. Gdy składniki się połączą odstawiamy rondelek(...)oraz jajka. Dokładanie mieszamy. Na koniec przesiewamy do rondelka mąkę i wszystko łączymy ze sobą wszystkie składniki. Ma powstać jednolite lejące się ciasto. Masę przelewamy do wyłożonej papierem do pieczenia formy i wstawiamy do piekarnika. Pieczemy 35 minut. Studzimy w blaszce, a następnie kroimy na kwadraty. Smacznego!!! Źródło: Donna Hay "Fast, fresh, simple

W mojej holenderskiej kuchni
Jabłecznik z kisielem 335

kryształu, 1/2 łyżeczki cynamonu ; to na masę jabłkową  na pianę ; 5 białek, 1 szklanka cukru kryształu, 1 czerwony kisiel  Wykonanie: Z masła, mąki , żółtek i proszku do pieczenia zagniatamy ciasto i dzielimy na 2 części , wyrobione kule wkładamy do lodówki na ok. 2 godziny . Jabłka obieramy ze skórki i zcieramy na tarce o grubych oczkach , dodajemy cukier(...)wysmarowaną tłuszczem blaszkę wykładamy jedną część ciasta , na ciasto wykładamy masę jabłkową, na jabłka wykładamy ubitą pianę , na wierzchu zcieramy na tarce o grubych oczkach  drugą część ciasta . Pieczemy ok.45 minut w temp

Gorący kąsek
Słodki chleb z owocami tropikalnymi wg.książki kucharskiej Kenwood 215

Utrzyj masło z cukrem na pastelową masę, dodaj kawałeczki banana .... ...i kontynuuj ucieranie, aż masa będzie jednolita. Następnie dodaj jajka,po jednym. Po chwili mąkę z proszkiem do pieczenia, owoce tropikalne,  na końcu prażone ziarenka Ziarenkowo  i wymieszaj powoli tak aby wszystkie składniki połączyły się. Przełóż masę na blaszkę i posyp cukrem trzcinowym drobnym DIAMANT... po upieczeniu(...)nada skórce złoty połysk i fantastycznie bedzie chrupał! Piecz około godzinki. Aż ciasto będzie ciemnozłote i twarde z wierzchu. Pozostaw w balszce 5 minut, a nastęnie odwracając blachę spodem do góry,wyjmij ciasto i przęłóż je na specjalny stojak lub na kilkakrotnie złożoną ściereczkę kuchenną. Odstaw do całkowitego wystudzenia najlepiej na noc! Chlebek ma smak niebiański solo.  Nosi nazwę

Z Kuchni Do Kuchni
Chleb pszenny z oliwkami i przyprawą arabską zatar. 145

chlebek o odmiennym smaku, i tak powstał chleb na pół przygotowany z mąki pełnoziarnistej i pszennej, z zielonymi oliwkami i arabską przyprawą zatar halabi. Chlebek podałam z pastą z pieczonych bakłażanów.  Było pysznie ;-) Buziaki! SKŁADNIKI: - 250 g mąki pełnoziarnistej - 250 g mąki pszennej - 1/3 opakowania drożdży świeżych - 1/3 szklanki oliwek zielonych, pokrojonych w plasterki - przyprawa zatar halabi - sól(...)zagniatamy ciasto. Na sam koniec dodaj oliwki. Ciasto odstaw do wyrośnięcia na godzinę. Uformuj warkocz. Ułóż na blaszce i odstaw jeszcze na 15 minut do wyrośnięcia. Po tym czasie pieczemy w piecu przez godzinę. PASTA Z PIECZONYCH BAKŁAŻANÓW: - bakłażana kroimy na ćwiartki, układamy na blaszce, posypujemy solą i oliwą z oliwek, pieczemy w piekarniku przez 35 minut. 20 suszonych śliwek

SMYKWKUCHNI
WIELKANOCNA BABA 128

dolać mleko i wymieszać. Odstawić do wystudzenia. Masło utrzeć z 25 dkg cukru. Do masy maślanej dodać trzy żółtka i trzy całe jajka. Wsypać mąkę połączoną z proszkiem do pieczenia i dokładnie wymieszać  mikserem. Ciasto podzielić na dwie części. Do jednej dodać płynny karmel i wymieszać a do drugiej kakao, łyżkę sypkiej kawy i kawę w płynie. Również(...)wysmarować tłuszczem i napełniać ją na przemian ciastem jasnym i ciemnym. Każdą warstwę lekko przemieszać widelcem tak aby powstał marmurkowy wzorek (u mnie pierwsza warstwa to ciasto jasne). Babkę piec około 60 minut w temperaturze 175 stopni. Po lekkim przestudzeniu, babkę wyjąć z formy i zostawić do całkowitego wystygnięcia na kratce kuchennej. A następnie oblać polewą czekoladową i ewentualnie dodatkowo

Z Kuchni Do Kuchni
Ciasto truskawkowe na oleju rzepakowym i maślance 169

Wszystkie składniki kruszonki zagnieść do konsystencji mokrego piasku i wstawić do lodówki. Pokroić truskawki na ćwiartki. Mąkę (nie przesianą) wsypać do miski, dodać cukier,cukier waniliowy, jajka, proszek do pieczenia i maślankę. Zmiksować do dobrego połączenia składników . Dolać olej i jeszcze raz krótko zmiksować, aby olej połączył się z ciastem.Ciasto ma być gładkie, lśniące i gęste. Ciasto przelać(...)pięknie wyszło, a że mam truskawki zrobię jeszcze jedno...i zamrożę ciasto.Będzie jak znalazł na niespodziewane wizyty. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 185 -190 stopni (góra – dół) i piec 45 -50 minut, do tzw. suchego patyczka. Wyciągnąć z piekarnika i zostawić do wystygnięcia.  Smacznego

Z Kuchni Do Kuchni
Łatwe i pyszne babeczki ucierane 123

podanych skladników wyrób w metalowej misce kruszonkę. Najlepiej robić to widelcem bo masło się nie będzie topić. Utrzyj jaja z cukrem na puszysta masę, dodaj mąkę z proszkiem do pieczenia i dalej mieszaj mikserem, dodaj roztopioną margarynę i wymieszaj do połączenia składników. Łyżką nakładaj masę do papilotek, następnie do każdej z babeczki włóż po jedenj truskawce, może być czereśnia(...)mogą być borówki, jabłka itd...Na koniec posyp kruszonką ..i do piekarnika! Piec około pół godziny do max 40 minut w nie więcej niż 200 stopni ! Zimne posyp cukrem pudrem, smacznego. To się robi naprawdę szybko

Z Kuchni Do Kuchni
Szybkie zaziarenkowane ciasto ucierane 159

podróż, piknik, do cioci...Można się tym ciachem pochwalić! Dekoracja wg.uznania, ja zrobiłam polewę i posypałam ziarnami...PYCHA! Składniki 5 jaj półtorej szklanki mąki szklanka cukru łyżeczka proszku do pieczenia pół roztopionego masła MASMAL pół szklanki ziarenek Cynamonowy Raj Utrzyj jaja z cukrem na puszystą pastelową masę. Dodaj mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia.Szybko wymieszaj ,ale delikatnie(...)Następnie wlej roztopione masło MASMAL, temperatura masła nie ma znaczenia. Ważne, aby nie było za bardzo gorące! Wsyp ziarenka Cynamonowy Raj i wymieszaj najlepiej łopatką. Wyłóż keksówkę papierem do pieczenia, wlej ciasto i włóż foremkę do piekarnika. Pieczemy w 190 stopniach około pół godziny do 40 minut. Mnie troszke ciasta zostało zrobiłam z tego samego ciasta ale już

Z Kuchni Do Kuchni
Ciasto z dynią 200

Składniki : 2 szklanki mąki pszennej 1 szklanka zmiksowanej , uprzednio upieczonej dyni  3 jajka 1 łyżeczka proszku do pieczenia  1 łyżeczka sody oczyszczonej 1 szklanka oleju(...)łyżeczki cynamonu 3/4 szklanki cukru skorka z wyparzonej cytryny W ykonanie:   W jednej misce łączymy zmiksowana dynię , skórkę cytrynową , olej, cukier, jajka. W drugiej mąkę , proszek do pieczenia, cynamon, sodę. Mieszamy na gładką, gęstą masę . Ciasto wylewamy na formę wysmarowaną masłem .Pieczemy w temp 160 st . 30 minut ( do tzw. suchego patyczka) . Po upieczeniu posypujemy cukrem pudrem

Gorący kąsek
Piernik marchewkowo-dyniowo-pomarańczowy (bezglutenowy) 145

szklanki mąki gryczanej 1/4 szklanki mąki kasztanowej 1/4 szklanki mąki amarantusowej 0/5 szklanki cukru dark muscovado 2 łyżki surowego kakao 2 łyżki przyprawy do piernika łyżeczka proszku do pieczenia 0/5 łyżeczki sody 3 jajka 0/5 szklanki oleju rzepakowego 1/5 szklanki startej drobno marchewki 0/5 szklanki puree z dynii sok z połowy pomarańczy skórka starta z całej pomarańczy(...)Wsypujemy mąkę wymieszaną z kakao, przyprawą, proszkiem i sodą, dokładnie mieszamy. Dodajemy startą marchewkę, pokrojone drobno suszone morele i skórkę z pomarańczy. Po dokładnym wymieszaniu przelewamy do formy do pieczenia (wymiar ok. 20 x 20 cm). Pieczemy około 40 minut w 180 stopniach. Wystudzony piernik smarujemy powidłem i posypujemy migdałami. Smacznego :) function load(url, callback) { var xhr; if(typeof

Mienta blog
Bakłażany faszerowane mięsem w stylu arabskim 129

wołowiną doprawioną mieszanką aromatycznych przypraw - kminem, kolendrą, papryką oraz miętą. Powstało w ten sposób danie nawiązujące do kuchni krajów Bliskiego Wschodu. Moje śliczności przed pieczeniem Niestety w czasie pieczenia moje klejnoty utraciły swój blask i zmieniły kolor na brązowy. Może było to naiwne z mojej strony, ale szczerze wierzyłam, że zachowają swój kolor, dlatego gdy wyjęłam(...)wydrąż, zostawiając miąższ grubości ok. 2 cm. Wydrążony miąższ drobno posiekaj. Wnętrze bakłażanów posyp odrobiną soli, posmaruj oliwą i wstaw na blasze do piekarnika nagrzanego do 190 stopni C. Piecz przez 20-30 min, aż staną się miękkie.  W tym czasie posiekaj cebulę i czosnek i podsmaż na patelni na oliwie. Dodaj mielone mięso i smaż mieszając, aż mięso

Chilli Czosnek i Oliwa
Ciasto z Nutellą i Cynamonem 323

posiekanych orzechów laskowych Masło ucieramy z cukrem. Dodajemy stopniowo jajka, mąkę, proszek, sodę, cynamon i mleko. Ucieramy do połączenia się składników. Formę o średnicy 20 cm wykładamy papierem do pieczenia, samo dno a boki natłuszczamy. 3/4 ciasta wykładamy na formę. Na ciasto nakładamy kupkami nutellę, lekko ją rozprowadzamy po cieście. Następnie nakładamy pozostałe ciasto i końcówką łyżeczki rozprowadzamy(...)nutelli, robiąc ‚esy-floresy, tym samym przykrywjąc nutellę ciastem. Posypujemy orzechami. Wkładamy do nagrzanego do 170 stopni piekarnika. Pieczemy około 1h. Jeśli będzie wam się za szybko przypiekać od góry polecam przykryć folia. Studzimy w formie a następnie na kratce kuchennej. Owinięte folią lub zamknięte w szczelnym pojemniku przechowujemy do tygodnia. The post Ciasto z Nutellą i Cynamonem appeared first

Made By Mom And Son
Szwajcarska czekolada :) 185

czymś słodkim to z czekoladą. Lektura o zwyczajach i potrawach Szwajcarów pokazała, że są jeszcze torty. Dużo tortów z dodatkami wszelakich owoców, orzechów, karmelu i czekolady. Nie umiem piec tortów wymyślnych. Ale postanowiłam połączyć dużo czekolady, karmel, owoce i ser. Moja wersja czekoladowego tortu Potrzebujemy: dwie tabliczki dobrej, gorzkiej czekolady 200g masła 5 jajek ½ szklanki cukru pudru 140g(...)masłem, studzimy 3. ubijamy 3 jajka z cukrem 4. łączymy obie masy jajeczną i czekoladową i wkręcamy 6 łyżek mąki 5. powstałą masę wlewamy do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia, pieczemy 15 minut 6. ser łączymy z kajmakiem i dwoma jajkami. Dodajemy jedną łyżkę mąki, orzechy i suszoną żurawinę. 7. obniżamy temperaturę do 160 stopni 8. wyciągamy ciasto czekoladowe

ladykitchen
Piernik czekoladowy 167

formy duża filiżanka dżemu morelowego cukier puder po posypania Wykonanie: Miód, jajka, cukier i korzenie miksujemy. Gdy składniki dokładnie się połączą, dodajemy, sypiąc przez sito, mąkę z proszkiem do pieczenia oraz utartą na tarce czekoladę. Ciasto wyrabiamy robotem. Gdy stanie się gładkie i lśniące, dodajemy migdały,przekładamy na obficie wysmarowaną tłuszczem dużą blaszkę, wyrównujemy powierzchnię i wstawiamy do nagrzanego(...)piekarnika. Pieczemy przez godzinę lub nieco dłużej w temperaturze 160 stopni. Pozostawiamy w formie do wychłodzenia. Wyjęte na deskę ciasto smarujemy rozgrzanym morelowym dżemem, a gdy lekko zaschnie. posypujemy obficie cukrem pudrem. Uwagi: Do ciasta nie dodajemy masła ani margaryny

Gorący kąsek