pieczenia - 22046 przepisów (strona:396/1470)

Tarta z figami i kremem migdałowym 146

piekarnik do 180°C (175°C z termoobiegiem). Ciasto obciążamy kładąc na wierzchu i po bokach papier do pieczenia lub folię aluminiową i wysypując suchą fasolę lub groch. Pieczemy przez 13 minut. Zdejmujemy obciążenie. Smarujemy całe ciasto białkiem jajka za pomocą pędzelka (żółtko zostawiamy do masy). Wstawiamy z powrotem do piekarnika na 7 minut (już bez obciążenia). Tak przygotowany(...)ćwiartki. Wylewamy masę na ostudzony spód i kładziemy na wierzchu figi. Posypujemy wierzch ciasta łyżeczką cukru pudru. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180°C (175°C z termoobiegiem). Pieczemy 35 minut, po czym nakrywamy górę ciasta kawałkiem folii aluminiowej i pieczemy kolejne 10-20 minut. Po tym czasie tartę z figami wyjmujemy, całkowicie studzimy i chłodzimy przez co najmniej

Poezja smaku
Pizza orkiszowa z mozzarellą, chorizo, rukolą, sercami karczochów i jalapeno 310

wraz z kamieniem do pizzy, kiedy ciasto rośnie a piekarnik się rozgrzewa robimy sos. Zamiast kamienia do pizzy można użyć zwykłej blachy do pieczenia wyłożonej papierem do pieczenia. W tym przypadku ciasto układamy na papierze skropionym oliwą i następnie układamy składniki na placku. W rondlu gotujemy pomidory na małym ogniu; przecieramy je przez sitko i dalej gotujemy(...)małym ogniu aż sos zgęstnieje. Dodajemy posiekany czosnek, zioła, ocet, sól i pieprz. Na całym placku rozsmarowujemy cienką warstwę sosu pomidorowego. Układamy kawałki mozzarelli, chorizo, jalapeno i karczochy. Pieczemy w 225º C aż brzegi pizzy się zrumienią a ser rozpuści. Na upieczonej pizzy rozrzucamy rukolę. Podajemy z oliwą z oliwek do skropienia

OstryKęs
Pizza orkiszowa z serem kozim, figami i rukolą 351

wraz z kamieniem do pizzy, kiedy ciasto rośnie a piekarnik się rozgrzewa robimy sos. Zamiast kamienia do pizzy można użyć zwykłej blachy do pieczenia wyłożonej papierem do pieczenia. W tym przypadku ciasto układamy na papierze skropionym oliwą i następnie układamy składniki na placku. W rondlu gotujemy pomidory na małym ogniu; przecieramy je przez sitko i dalej gotujemy(...)ogniu aż sos zgęstnieje. Dodajemy posiekany czosnek, zioła, ocet, sól i pieprz. Na całym placku rozsmarowujemy cienką warstwę sosu pomidorowego. Układamy kawałki sera koziego i figi pokrojone w plastry. Pieczemy w 225º C aż brzegi pizzy się zrumienią. Na upieczonej pizzy rozrzucamy rukolę. Podajemy z oliwą z oliwek do skropienia

OstryKęs
Pizza orkiszowa z grzybami leśnymi 306

wraz z kamieniem do pizzy, kiedy ciasto rośnie a piekarnik się rozgrzewa robimy sos. Zamiast kamienia do pizzy można użyć zwykłej blachy do pieczenia wyłożonej papierem do pieczenia. W tym przypadku ciasto układamy na papierze skropionym oliwą i następnie układamy składniki na placku. Umyte grzyby w całości na 3 minuty wrzucamy do garnka z gotującą się wodą. Wyjmujemy(...)placek nakłuwamy widelcem. Rozsypujemy na placku igiełki rozmarynu, plasterki czosnku i skrapiamy całość oliwą. Dodajemy kawałki mozzarelli i grzyby. Ponownie delikatnie skrapiamy całość oliwą i posypujemy delikatnie solą morską. Pieczemy w 225º C aż brzegi pizzy się zrumienią a ser rozpuści. Przed podaniem posypujemy pizzę świeżo mielonym pieprzem

OstryKęs
CIASTO Z RÓŻĄ 216

całe ciasto, które polane jest jogurtem również dla zaostrzenia smaku i udekorowane kandyzowanymi płatkami róż. BISZKOPT 4 jajka 4 łyżki mąki pszennej 4 łyżki cukru 2 łyżeczki proszku do pieczenia Oddzielić żółtka od białek. Białka ubić na sztywną pianę. Żółtka ubić z cukrem na puszystą masę. Do masy jajecznej dodawać po łyżce mąki wymieszanej z proszkiem dopieczenia i miksować(...)końcu dodać sztywną piane z białek i delikatnie wymieszać ale już nie mikserem a łyżką.              Ciasto przełożyć do blaszki wyłożonej papierem do pieczenie piec w nagrzanym piekarniku ok. 15 min. KREM 25 dag masła roślinnego 3 jajka 5 łyżek cukru Konfitura różana W kąpieli wodnej ubijamy jajka  z cukrem

RAROSSA
ROLADA Z JABŁKAMI 128

całości. 6 jabłek 6 jajek 6 łyżek mąki 4 łyżki cukru 2 łyżeczki cukru waniliowego 2 łyżeczki proszku do pieczenia Dużą prostokątną blachę wyzłoci papierem do pieczenia. Jabłka  obrać   wyciąć gniazda nasienne pokroić na ćwiartki, lub grubsze plasterki. Owoce ułożyć gęsto na blaszce (jeden kawałek jabłka powinien dotykać następny). Żółtka oddzielić od białek, z białek ubici(...)mąkę oraz proszek dopieczenia i dokładnie zmiksować na końcu dodać sztywną piane z białek i delikatnie wymieszać łyżką. Ciasto wylać na jabłka, wyrównać tak aby owoce były przykryte ciastem, piec w nagrzanym piekarniku około 25 minut. Gorące ciasto przełożyć na ściereczkę i zrolować (rolujemy tak aby ściereczka niebyła w środku biszkoptu, pomaga ona nam tylko  zwinąć ciasto

RAROSSA
SERNIK NA ZIMNO ŚLIWKOWO KOKOSOWY 199

śmietany kremówki  3 łyżki wiórków kokosowych 2 łyżki cukru 1 łyżka żelatyny Biszkopt 3 jajka 3 łyżki mąki pszennej 2 łyżki cukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia sposób przyrządzenia Biszkopt Oddzielić żółtka od białek. Białka ubić na sztywną pianę. Żółtka ubić z cukrem na puszystą masę. Do masy jajecznej dodawać po łyżce mąki wymieszanej z proszkiem dopieczenia(...)połączenia się składników. Na końcu dodać sztywną piane z białek i delikatnie wymieszać ale już nie mikserem a łyżką.  Ciasto  przełożyć dużej prostokątnej blaszki wyłożonej papierem do pieczenie piec w nagrzanym piekarniku ok. 15 min Bita śmietana Żelatynę rozpuścić w ½ szklanki gorącej wody, ubić śmietanę na sztywno, dodać cukier wiórki kokosowe i dokładnie wymieszać cały czas mieszając

RAROSSA
CIASTO RAZOWE Z JABŁKAMI 174

razowej, i jabłkami posypanymi cynamonem idealne ciasto  na jesienne wieczory. składniki 2 szklanki mąki razowej 3 jajka szklanka cukru 2 łyżki gęstej śmietany ¾ szklanki oleju łyżeczka proszku do pieczenia 2 duże twarde jabłka łyżeczka cynamonu Wykonanie Jabłka obrać pokroić w plasterki Żółtka, oddzielić od białek. Białka ubić na sztywną pianę, żółtka utrzeć z cukrem na puch, cały czas(...)wszystkie składniki miksować około 3 minut,aż ciasto będzie gładkie. Na końcu dodać sztywną pianę z białek delikatnie wymieszać wszystkie składniki. Ciasto przelać do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia, na wierzchu ułożyć plasterki jabłek i posypać cynamonem. Piec w nagrzanym piekarniku 60 minut rrarossa@gmail.com

RAROSSA
CIASTO KUBUŚ 219

Ciasto kuś swymi barwami oraz zapachem, najbardziej do gustu przypada maluchom. SKŁADNIKI (forma 25x30) Biszkopt Składniki: 5 jajka 5 łyżki mąki pszennej 4 łyżki cukru 2 łyżeczki proszku do pieczenia Masa budyniowa 3 budynie waniliowe (jeżeli są bez cukru dodaje 4 łyżki cukru) 800 ml soku (ja użyłam limonkowego) Masa śmietanowa 400 ml śmietany 36% 1 galaretka cytrynowa Opcjonalnie(...)czasu połączenia się składników. Na końcu dodać sztywną piane z białek i delikatnie wymieszać ale już nie mikserem a łyżką.  Ciasto przełożyć do blaszki wyłożonej papierem do pieczenie piec w nagrzanym piekarniku ok. 15 min. Ostudzony biszkopt przeciąć na 2 części Masa budyniowa 500 ml soku zagotować, budynie wymieszać w pozostałym soku, mieszankę wlać do gotującego się soku

RAROSSA
CIASTO WIŚNIOWE 277

ustach ciasto o smaku wiśniowym, z bitą śmietaną. SKŁADNIKI: ( forma ; 23 x 23) biszkopt 5 jajek 5 łyżek mąki pszennej 2 łyżki mąki ziemniaczanej 2 łyżeczki proszku do pieczenia 5 łyżek cukru Masa wiśniowa 2 galaretki wiśniowe 500 g serka waniliowego  Ponadto 400 g dżemu wiśniowego 500 ml śmietany 36% cukier waniliowy 1,5 łyżki żelatyny Lub zamiast(...)miksować do czasu połączenia się składników. Na końcu dodać sztywną piane z białek i delikatnie wymieszać ale już nie mikserem a łyżką. Ciasto przełożyć do blaszki wyłożonej papierem do pieczenie piec w nagrzanym piekarniku ok. 20 min. Masa wiśniowa Galaretki rozpuścić w 1 szklance gorącej wody, odstawić do schłodzenia. Serek waniliowy wymieszać z tężejącymi galaretkami. 1 .Schłodzony biszkopt przekroić

RAROSSA
Diabelskie brownie czekoladowe 327

całusków z gorzkiej czekolady Piekarnik nastawić na 180 stopni C. Formę do pieczenia w kształcie kwadratu o boku 19 cm wysmarować masłem i wyłożyć papierem do pieczenia. Czekoladę grubo posiekać i razem z masłem i wanilią stopić w kąpieli wodnej. Zdjąć z ognia, dodać cukier i wymieszać. Odstawić do przestygnięcia na kilka minut. Następnie dodać jajka, mąkę, kakao(...)sól i całość dokładnie wymieszać, aby otrzymać gładką i błyszczącą masę. Dorzucić całuski czekoladowe i ponownie wymieszać. Przelać ciasto do formy i wyrównać wierzch. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec 25 minut lub do czasu, aż wierzch zacznie pękać, ale środek nadal będzie lepki. Wyłączyć piekarnik i pozostawić w nim ciasto na 5 minut. Po tym czasie wyjąć

wyzwania kuchenne
Muffinki z truskawkami i kruszonką 189

cukru pudru 3 łyżki masła Truskawki pokroić na połówki. Masło roztopić. Piekarnik nastawić na 180 stopni C. W formie na muffinki ułożyć papilotki. W misce wymieszać mąkę, proszek do pieczenia, szczyptę soli i cukier. Do drugiej miski wbić jajko, dodać jogurt, skórkę z cytryny. Przemieszać. Przelać do miski ze suchymi składnikami i delikatnie wymieszać tylko do połączenia składników(...)osobnej misce rozetrzeć palcami składniki na kruszonkę. Papilotki napełnić ciastem, na wierzchu ułożyć połówki truskawek rozcięciami ku górze, lekko je dociskając. Posypać kruszonką i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec około 25 minut do tzw. suchego patyczka. Wyjąć i ostudzić na kratce

wyzwania kuchenne
Muffiny dyniowo-bakaliowe - akcja "Lubelski kociołek" 190

szkl. mąki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka sody 2 jajka  1/2 szkl oleju 1/2 szkl. bakalii  Wykonanie: Mąkę połączyć z proszkiem do pieczenia i sodą. Do misy wsypać mąkę, dodać ,jaja, dynię, olej - wymieszać przy pomocy miksera. Na koniec dodać bakalie - wymieszać łyżką. Dyniową masę nakładać do papilotek lub foremek na muffiny. Piec

kolorowotorcikowo
ŚMIETANOWIEC NA KRUCHYM CIEŚCIE Z MALINAMI 431

błyszcząca piana.  Do piany dodać przesiany proszek budyniowy i wymieszać. Dodawać śmietanę, powoli i delikatnie mieszając, by białka nie opadły.  Blachę o wymiarach 33x20cm wyłożyć papierem do pieczenia. Wyjąć jedną część ciasta z zamrażarki(ja nie mroziłam, schłodziłam w lodówce i skruszyłam na blaszce) i zetrzeć na tarce o dużych oczkach na spód formy. Na kruche ciasto(...)wyłożyć całą masę śmietanową, wyrównać. Na górę delikatnie poukładać maliny, powinny pozostać na wierzchu masy śmietanowej. Jako ostatnią warstwę, zetrzeć na górę kruche ciasto. Piec w temp. 180 stopni C prze ok. 50-60 minut. Studzić w lekko uchylonym piekarniku. Smacznego

Smaczne Zdrowe
BABKA NA OLEJU, NA MĄCE ORKISZOWEJ 332

wody - ksylitol z wanilią ( lub cukier waniliowy) - 1 mały proszek do pieczenia Jajka ubić z ksylitolem i cukrem waniliowym na puch. Dodawać stopniowo mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Na końcu wlać olej i wodę. Ciasto rozlać do 2 wysmarowanych i wysypanych mąką lub bułką tartą foremek. Ja używam form silikonowych, nie trzeba ich niczym wysypywać , tylko leciutko(...)przesmarowuję olejem kokosowym. Piec ok. 45 minut w temp.180*C, termoobieg ( wkładam do nagrzanego piekarnika)- sprawdzić patyczkiem. Po ok.20 minutach babki naciąć przez środek, wtedy równo wyrastają.  Lekko przestudzić i wyjąć z form.Można posypać mielonym ksylitolem lub polukrować (jeszcze letnie) pudrem trzcinowym z kremówką i kilkoma kroplami olejku migdałowego ( lub innego). Smacznego

Smaczne Zdrowe