zagniatamy ciasto. Owijamy folią i wkładamy do zamrażalnika na pół godziny. Rozwałkowujemy, wycinamy (najlepiej foremką - idealnie dopasowane i ładnie wykończone) kółeczka. Wylepiamy nimi foremki, nakłuwamy ciasto i pieczemy około 20 min., w temperaturze 160 stopni. Farsz pieczarkowo-serowy: 200 g pieczarek; 100 g sera żółtego; szczypior; koperek; sól, pieprz, ostra papryka, łyżeczka masła. Starte na tarce o dużych oczkach
Miksturownikmożemy dodać również barwnik.) Mąki mieszamy ze sobą i przesiewamy. Na najwolniejszych obrotach miksera dodajemy powoli mąkę do pozostałej masy. Spód tortownicy wykładamy papierem. Na przygotowaną tortownicę wylewamy ciasto. Pieczemy w temperaturze 160 - 170 stopni, około 30 - 40 min. do suchego patyczka. I tu zaczyna się najciekawsze ;) Gorące ciasto wyjmujemy z piekarnika i upuszczamy w formie na podłogę
Miksturownikorzechy, sól, pieprz i rozmaryn. Wyrabiamy masę. Jeśli masa jest zbyt sucha dodajemy od 1/2 do 1 szkl. wywaru powstałego z gotowania mięsa i warzyw. Masę przekładamy do formy. Pieczemy ok. 45 min. w temp. 180 stopni. Smacznego!!! insertCookd("7aa7fa3a4d03091ef347a3ba60998f4a
MiksturownikWbić jajko, dodać margarynę. Całość posiekać, zagnieść gładkie ciasto. Owinąć w folię spożywczą i włożyć na godzinę do lodówki. Następnie ciastem wylepić dno tortownicy o średnicy 24cm. Nakłuć widelcem. Piec około 25 minut w temp. 180st. Ostudzić, lecz nie zdejmować obręczy tortownicy! Masa truskawkowa: 1,5 kg truskawek, 2 galaretki truskawkowe, 1/2 szklanki posiekanych orzechów w karmelu
Z miłości do słodkościWymieszać. Płat ciasta naciąć od góry na 3 paski. Na środku ułożyć farsz mięsny, rozłożyć resztę cebuli pokrojonej w krążki. Boczne paski ciasta zapleść na przemian jak warkocz. Piec około 40 minut w temp. 200st
Z miłości do słodkościpoczątku, czyli od pierwszego dnia stosowania Metody Montignac piekę domowy chleb. Czytaj więcej
Zdrowa Kuchnia SowyLubię piec babeczki, bo praca żadna, a efekt zawsze jest świetny. Ponieważ z natury jestem leniwa, więc takie przepisy to mój ideał;) Tym razem miałam do zagospodarowania serek mascarpone i padło na przepis z bloga Dorotki. Czytaj więcej
Zdrowa Kuchnia SowyNajpierw upały, więc ani gotować, ani jeść, ani tym bardziej siedzieć przy komputerze. Teraz z kolei prawie listopadowa aura, więc pomyślałam, że jak nie zjem sernika (w dodatku nie piekłam już baaardzo dawno), to nie przeżyję następnego dnia;) Padło na sernikobrownies z jagodami z tego przepisu , więc zanim na dobre zaczęło lać zdążyłam jeszcze pojechać na targ po świeże jagody
Zdrowa Kuchnia SowyMyślałam o serniku, bo już bardzo dawno żadnego nie piekłam. Czytaj więcej
Zdrowa Kuchnia SowyOstatnio zajadam się mixem sałat z różnymi dodatkami. Dzisiaj z dodatkiem pieczonego kurczaka. Czytaj więcej
Zdrowa Kuchnia Sowyczyli pieczona kiełbaska z serem:) Rzadko jadam, nawet z grilla wolę inne dania, ale dzisiaj akurat mi się zachciało. Czytaj więcej
Zdrowa Kuchnia SowyMiałam ser w wiaderku do wykorzystania, a ochoty na sernik pełnowymiarowy i pieczony raczej nie, więc wymyśliłam to, co zawsze się sprawdza i co zawsze chce mi się robić, czyli deser na zimno! Czytaj więcej
Zdrowa Kuchnia Sowyjakiegoś czasu prawie nie piekę nic tzw. słodkiego. Czytaj więcej
Zdrowa Kuchnia Sowyżyciu nie piekłam tylu ciast, co ostatnio! Miałam zrobić dłuższą przerwę, ale dostałam od sąsiadki przepyszne jabłka i nie mogłam się powstrzymać, żeby nie zrobić szarlotki (chociaż to raczej jabłecznik), na którą miałam ochotę od czasu, gdy w jakiejś gazecie znalazłam na nią przepis. Czytaj więcej
Zdrowa Kuchnia SowyByło tak: dwa dni wcześniej kupiłam buraki i zrobiłam przekąskę z pieczonych w piekarniku plastrów buraka posypanych po wyjęciu serem solankowym. Po tym daniu został mi jeden niewykorzystany (surowy) burak. A dzisiaj nie miałam na nic szczególnej ochoty. Zdarza mi się to bardzo rzadko, że nie przychodzi mi do głowy żadne danie, które chciałabym zjeść na obiad. Nie miałam ochoty
Zdrowa Kuchnia Sowy