pieczenia - 22046 przepisów (strona:1086/1470)

Małe czosnkowe kanapeczki z prosciutto i mozzarellą 188

małe kawałki. 2. Czosnek mieszamy z oliwą i szczyptą oregano i nakładamy po łyżeczce na kromki. Następnie posypujemy kanapki serem a na wierzch kładziemy kawałki prosciutto. 3. Całość pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez ok. 5 minut. Po wyjęciu z piekarnika dekorujemy rukolą. Gotowe

My Culinary Art
Czereśnie zapiekane z koglem-moglem 179

Składniki: 2 żółtka 1 łyżka cukru pudru łyżeczka ekstraktu waniliowego czereśnie Żółtka ubijamy z cukrem pudrem i ekstraktem waniliowym. Czereśnie drylujemy, wkładamy do kokilki i zalewamy koglem-moglem. Pieczemy 15 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Smacznego

My Culinary Art
Omlety w kokilkach 269

minuty. Odstawiamy na bok do ostygnięcia. 2. W misce roztrzepujemy jajka, doprawiamy solą i pieprzem. Dodajemy paprykę, ser, kolendrę, pieczarki i dokładnie mieszamy. Przelewamy do kokilek. 3. Omlety pieczemy w 170 stopniach przez 20-25 minut (zależy od wysokości kokilek, ja potrzebowałam 25 minut). Wyciągamy, odstawiamy na 3 minuty do przestygnięcia. Posypujemy szczypiorkiem i podajemy

My Culinary Art
Rosół na trawie cytrynowej z ryżem 221

dużego garnka, zalewamy 2,5 l wody. Doprowadzamy do wrzenia, zmniejszamy ogień, ściągamy szumowiny i gotujemy 2-3 godziny. Pod koniec gotowania solimy. Możemy również przygotować wywar z kurczaka pieczonego (wg przepisu, który znajdziecie TUTAJ ). Zdejmujemy z ognia i przecedzamy. Kurczaka odkładamy na bok (przyda nam się później do zupy).  Składniki na zupę (3 porcje): 1 litr wywaru drobiowego

Tajskie smaki
Tarta z winogronem i kozim serem 260

octu winnego) 3 łyżeczki brązowego cukru Sól, pieprz, oliwa Ciasto francuskie wyjmujemy z opakowania i lekko wałkujemy. Wykładamy nim formę do tarty, obcinamy nadmiar ciasta i obciążamy np. grochem. Pieczemy 8 minut w temp 220 stopni. W między czasie na rozgrzaną patelnie wylewamy odrobinę oliwy. Cebulę kroimy w pół talarki i delikatnie podsmażamy. Dodajemy wino i cukier oraz doprawiamy solą

Kolizje Smaków
Brzdąc 240

dodając cukier, na sztywną pianę. Następnie dodajemy resztę składników: żółtka, mąkę, wodę i mieszamy łyżką lub mikserem na najwolniejszych obrotach. Powstałą masę przekładamy na wcześniej wyłożoną papierem blachę.   Pieczemy 17 minut w piekarniku nagrzanym do 200 stopni.  Teraz zabieramy się za krem. Rozpuszczamy żelatynę w ciepłej przygotowanej wodzie i odstawiamy do ostygnięcia. W tym czasie śmietanę kremówkę ubijam

Kolizje Smaków
Lekka sałatka na lato 457

upalne dni jakie nadeszły nie bardzo chce się jeść. Temperatury odbierają nam wszelki apety, a sama myśl o jakimś pieczonym, czy smażonym jedzeniu, nas przynajmniej, odpycha. Jednak z wielką chęcią myślimy o wszelkiego rodzaju sałatkach i surówkach, zwłaszcza ze świeżych warzyw i owoców. Dzisiaj naszła nas ochota na ser mozzarella, który jest bardzo lekki i sycący. Dorzuciłyśmy do niego

Kolizje Smaków
Ślimak szpinakowy w cieście serowym 318

zawijamy w rurkę. Układamy w formie do tarty rozpoczynając od brzegów. Kolejne kawałki dołączamy do poprzednich i zawijamy jak muszla ślimaka do środka formy. Po wyłożeniu całej formy pieczemy 40 minut w temp 180 stopni Celsjusza. Podajemy koniecznie na ciepło

Kolizje Smaków
Tort niespodzianka dla dzieci 236

mniej więcej 170g na porcje. Następnie do każdej dodajemy wybrany barwnik spożywczy. Jeśli nie mamy barwników to dwa spody farbujemy kakao na brązowo, a dwa zostawiamy bez barwnika. Następnie pieczemy biszkopty w temp 180 stopni Celsjusza około 40 minut. Po upieczeniu biszkopty powinny ostygnąć. W między czasie przygotowujemy krem. Śmietankę ubijamy mikserem na pianę. Następnie stopniowo dodajemy krem mascarpone, aromat

Kolizje Smaków
Pierniczki choinkowe 206

podlać nieco olejem. Jeśli zaś klei się za bardzo to dodajemy mąki. Następnie podsypujemy mąką blat i wałkujemy ciasto na grubość około 3 mm. Przy pomocy foremek wykrajamy pierniczki. Pieczemy   w temp 180 stopni około 8-10 obserwując kolor pierniczków. Po upieczeniu są twarde, trzeba je szczelnie zamknąć np. w puszce by zmiękły

Kolizje Smaków
Świąteczna tarta z kapustą i grzybkami 196

mieszamy wszystkie składniki. Sprawdzamy smak farszu, ewentualnie doprawiamy i gotujemy jeszcze chwilę. Ciasto francuskie wykładamy na tarte, następnie nakładamy farsz. Z wierzchu można ułożyć kratkę z ciasta, które zostało. Pieczemy w piekarniku około 15 minut w temp 180-200 stopni Celsjusza. Podajemy koniecznie na ciepło

Kolizje Smaków
Pierożki z ciasta francuskiego z pieczarkami 223

złocistą cebulę wrzucamy pieczarki, nieco solimy i smażymy. Ciasto francuskie rozwijamy i nacinamy w kwadraty. Na środek każdego kwadratu układamy łyżką pieczarki. Zamykamy pierożki po przekątnej w trójkąty i pieczemy w piekarniku nagrzanym na 180 stopni przez 12-15 minut

Kolizje Smaków
Sałatka z roszponki, selera naciowego i sera gorgonzola 277

Wiosna się zbliża wielkimi krokami. Powoli będziemy zatem odchodzić od gorących zup i pieczonych mięs na rzec lekkich sałatek i zimnych przekąsek. Połączenie roszponki, selera naciowego i sera gorgonzola tworzy niezwykle delikatną i orzeźwiającą sałatkę. Całość uzupełniona prażonymi orzechami z wyśmienitym winegretem daje niezwykle fajny i wyjątkowy smak. Czas przygotowania: 15 minut Ilość porcji: 2 Składniki: 2 garści roszponki

Kolizje Smaków
Jajka z galaretki 224

jajeczka” ciągle mi znikały i uciekały : ) Składniki: 10 pustych skorupek po jajkach 2, 3 różnokolorowe galaretki Do przygotowania galaretek potrzebujemy 10 skorupek z jajek. Jako, że ja akurat piekłam babki to bez problemu udało mi się te skorupki zgromadzić. Można je ze spokojem zbierać kilka dni, jednak należy pamiętać by skorupki za każdym razem dokładnie myć. Jak przygotować taką skorupkę

Kolizje Smaków