zupa postna czyli gotowana tylko na warzywach ale dodając śmietanę min. 30% ma wystarczająco tłuszczu aby być keto zupą. Świetnie smakuje z pasztecikami lub krokietami. :-) Przystawki: Chleb ketonowy Do szynki, do masła, do kanapki... Do smalcu z ogórkiem i do wódki.. ;-) Po prostu chleb.... do wszystkiego! Wyjątkowy śledź w śmietanie Śledź w śmietanie jest prosty do przygotowania(...)będzie to śledź w wersji zimowo-świątecznej. Dlatego takie przyprawy jak goździki czy cynamon są w tym przepisie obowiązkowe. Dla nas świąteczne śniadanie to pyszny śledź w śmietanie. :-) Pieczeń z mięsa mielonego Tania i łatwa w przygotowaniu. Pasuje do chleba i jako sama przekąska. Kapuściane ogórasy Do tego oczywiście kapusta wigilijna... :-) Dania główne: Wyśmienity karp w panierce Danie
Keto Przepisykolację lub śniadanie-robię je już kolejny raz i za każdym razem się nimi zajadam-polecam Skła dniki: kilka kromek chleba tostowego 20 dkg sera żółtego 15 dkg szynki konserwowej kawałek sera pleśniowego 3-4 łyżki oliwy 1-2 ząbki czosnku P rzygotowanie: kromki chlebka lekko spłaszczamy (ja przejeżdżam je wałkiem do ciasta) wkładamy do formy na babeczki(...)mieszamy razem,wykładamy tą mieszanką nasze tostowe miseczki na wierzch kładziemy plasterek serka pleśniowego. Do oliwy wyciskamy czosnek,mieszamy i smarujemy taką czosnkową oliwą wszystkie wystające kawałki chleba tostowego. Pieczemy w 200 stopniach aż się lekko zrumieni a ser roztopi czyli ok 10-15 min. Smacznego
Swojskie jedzonkozapiekana z jajkiem jest genialna na śniadanie, jest też dobrym zamiennikiem obiadu. Robi się szybko i jest pyszna. W przepisie występuje chorizo, ale spokojnie można zastąpić je boczkiem, kiełbasą, szynką, można pominąć i doprawić całość wędzoną papryką. To już wasza inwencja twórcza jest ograniczeniem. Potrzebujemy: kilka liści kolorowej botwiny (lub pęczek zwykłej) 40 dkg chorizo pokrojonego w dowolne kawałki(...)Chorizo i szalotkę smażymy na patelni. Dodajemy drobno posiekane liście botwiny, chwilę smażymy i delikatnie doprawiamy. W naczyniu do zapiekania układamy botwinę z chorizo. Posypujemy startym serem. Wbijamy jajka. Pieczemy w 180 stopniach do ścięcia białek. Jeśli dodajecie ser i mocno doprawioną wędlinę, pamiętajcie, żeby uważać z solą, bo może wyjść senne marzenie dyrekcji kopalni w Wieliczce. Jeśli nie lubicie
ladykitchenpiekarnik do 200 stopni. Rozkładamy tortillę i smarujemy ją majonezem bądź innym przygotowanym sosem, np. jogurtem naturalnym czy jogurtem połączonym z musztardą. Na sos ścieramy żółty ser, układamy plastry szynki, pomidora pokrojonego w cienkie plastry, mozzarellę pokrojoną na mniejsze kawałki (najlepiej plastry) i na koniec układamy świeżą bazylię. Najlepiej mieć kogoś do pomocy przy zawijaniu tortilli. Wszystkie brzegi zaginamy(...)folię aluminiową, także po to by utrzymał się kształt, następnie chowam do lodówki, a najczęściej podgrzewam dopiero, gdy goście już są. Przed włożeniem do piekarnika ściągam folię i piekę 10-15 minut, by sery się rozpuściły. Kroić na kawałki, gdy trochę przestygnie. Smakuje także podana na zimno
upichcicMama, ja tylko próbuję ją naśladować i na mięsko do kanapek - jako alternatywa dla "sklepowej wędliny". Mam takich więcej... Domowy pasztet. Składniki: ok. 700 g mięsa z łopatki lub szynki; 300 g boczku lub podgarla; 300 g wątróbki drobiowej; 1 marchewka; 1 cebula; 1 kajzerka; 2 - 3 jajka; sól, pieprz ziołowy, papryka lub pasta paprykowa, gałka muszkatołowa. Mięso obgotowujemy(...)Wszystkie składniki mielimy wraz z odsączoną kajzerką. Dodajemy jajka i przyprawy. Dokładnie mieszamy. Wykładamy powstałą masę do formy (może to być duża brytfanna lub duża keksówka) wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w 180 - 190 stopniach przez godzinę. Ponieważ w naszym domu jadamy dość pikantnie do pasztetu dodaję pastę paprykową - 1/2 łyżeczki - jest wspaniała, ostra że ho ho!!! Przywiózł
Miksturownikszynki 200 g pomidorów koktajlowych 1 por (10 cm) 2 garście liści szpinaku 2 średnie cukinie 2 łyżki masła klarowanego 400 g jogurtu naturalnego typu greckiego 1 puszka pomidorów 1 łyżeczka bazylii 1 łyżeczka majeranku 1/2 łyżeczki oregano 1/2 łyżeczki słodkiej papryki sól pieprz Makaron ugotować i odcedzić na sicie. Na patelni rozgrzać masło klarowane i lekko podsmażyć szynkę(...)przełożyć do naczynia żaroodpornego. Pomidory z puszki wraz z sokiem i jogurtem zblendować na gładko. Doprawić majerankiem, oregano, solą, pieprzem, słodką papryką i bazylią. Wymieszać i zalać makaron. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C przez około 35 minut. Na koniec ułożyć pomidory koktajlowe. zapiekanka makaronowa bez sera
O kuchni z uczuciemcebula sól himalajska różowa do smaku pieprz ziołowy pomidory z puszki krojone śmietanka 36% mozzarella trochę szynki pokrojonej w kostkę Rozgrzewamy piekarnik na 180-190 stopni. Głęboką patelnię rozgrzewamy i dodajemy trochę oleju kokosowego. Smażymy cebulkę pokrojoną w piórka, szynkę,po chwili dodajemy paprykę pokrojoną w kostkę. Dosmaczamy solą i pieprzem.Podsmażamy. Dusimy pod przykryciem. Wsypujemy szpinak. Dusimy(...)Wykładamy ostrożnie ciasto odklejając papier, w który było zawinięte. Zimne nadzienie mieszamy ze śmietanką 30% i spora ilością tartej mozzarelli. Wykładamy na ciasto.Możemy posypać szczypiorkiem. Przed włożeniem do pieca, posypujemy jeszcze mozzarellą. Pieczemy góra dół, około 30-40 minut. Wszystko zależy od piekarnika. Sprawdzajcie. Smacznego
Z Kuchni Do Kuchnimiłość trwa a ja czekam na nie z utęsknieniem cały rok. Są świetne do kanapek, idealne do risotto, do smacznych zup krem i właściwie ugotowane, usmażone, upieczone, grillowane z szynką parmeńską, podane z jajkiem w koszulce .. też! Zawsze są perfekcyjne, mogę je jeść kilogramami! Składniki (na kilka kanapek): 2-3 ulubione bułki 1 opakowanie sera mozzarella(...)odrobina wędzonej papryki Bułkę przekrój na pół, posmaruj pesto, nałóż plastry sera mozzarella i upiecz w piekarniku z funkcją grilla w temperaturze 200 stopni, z włączoną górną grzałką. Piecz grzanki do delikatnego zarumienienia i rozpuszczenia sera. W tym czasie szparagi umyj, oderwij zdrewniałe końce i ugotuj we wrzątku przez 2-3 minuty. Następnie odcedź na sicie ugotowane szparagi dopraw szczyptą
Mango PapajaPrzecier pomidorowy duży 4 plasterki szynki plaser wędzonego łososia 1/3 puszki kukurydzy czerwona cebula sery po kawałku: mozarella feta tofu pleśniowy złółty 1/2 opakowania szpinaku jogurt grecki pieprz PRZYGOTOWANIE: W miseczce mieszam przecier pomidorowy ze świeżo zmielonym pieprzem. Przecierem smaruję trzy krążki tortilli. Jeden krążek posypuje mozarellą, następnie nakładam pokrojoną w paseczki szynkę, posypuję pokrojoną czerwoną cebulą, kukurydzą(...)pozostałe sery: pleśniowy, feta, tofu oraz pozostałym żółtym serem. Pizze układam na blaszkach i wkładam do nagrzanego do 180 stopni piekarnika. Zapiekam około 10 minut. na minutę prze końcem pieczenia włączam grzanie z wentylatorem od góry aby brzegi ładnie się zrumieniły i były chrupkie. Ot i cała filozofia, zajmuje około 20 minut a do tego jest całkiem dietetyczną wersją
Magiczna kuchnia Dariiprzyprawą do mięs. Boczek, ogórek i jedną marchewkę oraz 1/4 cebuli kroimy w słupki. Pozostałą marchewkę, cebulę, por i czosnek kroimy w krążki i posypujemy przyprawą. Plastry szynki smarujemy ketchupem. Na brzegu plastra układamy słupki marchewki, ogórka, boczku i cebulki. Zwijamy w rulonik i spinamy wykałaczką. Zraziki układamy na patelni(...)zrazy. Dolewamy 0,5 szklanki wody przykrywamy i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 st. C na 30 minut. Zmniejszamy temperaturę do 160 st. C i pieczemy kolejne 30 minut. Gotowe. Możemy je podać z frytkami i surówką zimową. Smacznego
Maminek kulinarnywody - 1 łyżka mąki pszennej - pół łyżeczki mielonej papryki - sól do smaku - suszony szczypiorek ( opcjonalnie ) Wykonanie Plastry schabu rozbijam jak na kotlety, na każdym z nich układam po plasterku szynki i sera. Zwijam w roladki i układam w naczyniu żaroodpornym łączeniem do dołu. W garnuszku mieszam lekko podgrzany bulion z rozdrobnionym serkiem topionym ( robię to przy pomocy blendera ) kiedy(...)Gotowym sosem zalewam roladki. Każdą z nich dodatkowo jeszcze posypuję startym na dużych oczkach serem żółtym i posypuję dla koloru słodką papryką. Naczynie przekładam do lekko nagrzanego piekarnika i piekę około 40 minut z termoobiegiem w 160 stopniach. Przez pierwsze 20 minut piekę pod przykryciem, potem bez. Kiedy danie jest gotowe roladki są rumiane, a sos gęsty. Roladki najczęściej podaję
Kuchnia z widokiem na ogródJest to świetne rozwiązanie na oryginalny obiad. Nie zapomnijcie o płukaniu kaszy aby nie miała gorzkiego posmaku. Gorąco polecamy! Składniki: - 0,5 kg mięsa mielonego z łopatki wieprzowej lub szynki - 2 woreczki kaszy jaglanej - 3 średniej wielkości bakłażany - pomidory w puszcze - 2 - 3 ząbki czosnku - 1 łyżeczka suszonej kolendry - 1 łyżeczka słodkiej papryki - 1 łyżeczka ziół prowansalskich - świeża(...)solą. Po około 10 minutach płuczemy, suszymy na ręczniku papierowym i nacieramy czosnkiem przeciśniętym przez praskę. Posypujemy ziołami, polewamy oliwą i wstawiamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika. Pieczemy przez 30 minut. Mięso smażymy, dodając przeciśnięty ząbek czosnku i doprawiając solą i pieprzem. Kaszę jaglaną płuczemy naprzemiennie raz w zimnej raz w ciepłej wodzie aby pozbyć się goryczy
Pan i Pani Smith w kuchniwąskie kawałki. Moje były małe, 6 piersi ważyło ok.1kg. Wyczulam na wielkość, albowiem za pierwszym razem, gdy przygotowywałam to danie, to troszkę się przeliczyłam, miałam wówczas bardzo duże piersi, piekłam je ponad godzinę i ciągle były wewnątrz surowe, musiałam je pokroić na mniejsze kawałki i dopiekać. Ponieważ bardzo odpowiadał nam ich smak, postanowiłam ten przepis dopracować. Drugie podejście zakończyło się(...)Składniki na 6 porcji: - 6 mniejszych piersi od kurczaka - 6-12 plastrów cienkiego boczku (zależy od wielkości) + 6 do roladek boczkowo- śliwkowych (nie trzeba, ale warto) - 6 cienkich plastrów szynki wędzonej, np. brandenburskiej - 2 białe części pora - 1-2 łyżki masła klarowanego - zioła np. dalmatyńskie - suszony czosnek Gdy mamy więcej boczku, warto przygotować także roladki z suszoną śliwką. Każdy
Smaczne ZdroweBardzo lubimy mięso drobiowe. Więc dzisiaj serwuję roladki drobiowe z schabem z linii Nove-Natura . Z dodatkiem papryki żółtego sera i doprawione suszonymi pomidorami z czosnkiem
Ala piecze i gotujeprzypuszczałam, że po upieczeniu na nim pizzy będzie taka różnica w smaku. Przede wszystkim, już gdy ciasto rośnie, kamień się nagrzewa, dzięki temu po ułożeniu na niej składników samo pieczenie zajmuje 5 minut! Ciasto jest chrupiące, wręcz dla mnie idealne. Zrobiłam tylko jeden błąd - ulepiłam zbyt duży placek, który przy nakładaniu na kamień okazał się być większy(...)drożdżami SOS: sok pomidorowy/przecier z kartonika/pomidory z puszki 2 łyżki koncentratu pomidorowego z ziołami 3 ząbki czosnku 1 dymka bazylia, oregano, pieprz cayenne, sól 2 łyżki oleju FARSZ: domowa szynka wędzona ananas cebula kukurydza z puszki ser suszone pomidory 1. Przygotowujemy ciasto. Mąkę przesiewamy do miski, robimy w niej zagłębienie. Wlewamy do niego letnie mleko z wodą oraz olej. Drożdże
Kuchenna Kontrrewolucyaminor-latin; mso-bidi-font-family:"Times New Roman"; mso-bidi-theme-font:minor-bidi; mso-fareast-language:EN-US;} Składniki na ok 8 sztuk: 500g mielonej szynki lub łopatki 6 pieczarek 1 duża cebula 1 łyżka masła 1 gałązka rozmarynu 1 gałązka tymianku 2 łyżki bułki tartej Sól, pieprz 200g sera żółtego Sposób przygotowania: Cebulę drobno(...)oraz rozmarynu i podsmażamy do miękkości i odparowania całej wody. Mięso mieszamy z cebulą, bułką tartą oraz solą i pieprzem. Formujemy okrągłe kotleciki, układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i robimy wgłębienie. Nadziewamy przygotowanym farszem i posypujemy startym serem. Całość zapiekamy w piekarniku nagrzanym do 170⁰C przez 30 minut. Podajemy na ciepło z ziemniakami i surówką
Kuchnia w czekoladzieszynki tradycyjnej z tłuszczykiem HAŃDEREK 1 jajko 150 g ostrego sera żółtego 1 łyżka kwaśnej śmietany 2 ząbki czosnku 1 papryczka chili 5 cm białego pora 2 łyżki bułki tartej sól i pieprz i suszone oregano do smaku 2-3 łyżki oleju Sposób przygotowania : Pieczarki obrać ze skórki, oderwać korzonki (jeszcze się nam przydadzą). Szynkę pokroić(...)obficie, z tzw. ” górką”, bo podczas zapiekania opadnie. Naczynie żaroodporne wysmarować olejem i przełożyć na nie grzyby, wstawić do piekarnika z termoobiegiem i opcją grill i piec 20-25 minut. Podawać zaraz po przygotowaniu. Smacznego
Gosia gotujebył za obiad! Przepyszna pieczeń w sosie ciemnym uniwersalnym Łowicz podana z musem śliwkowym, do tego tłuczone ziemniaki polane sosem i pyszna sałatka z buraków, a to wszystko ze świeżymi figami. To była istna uczta kulinarna. Na dworze ciągle pada i jest mega pochmurno, więc brakowało mi zdecydowanie dziennego światła do stworzenia idealnych zdjęć. Musicie mi więc uwierzyć(...)słowo, że potrawa ta jest godna króla ;-) Zapraszam po przepis. SKŁADNIKI 300 g śliwek (waga już bez pestek) 100 g cukru trzcinowego 800 g szynki wieprzowej bez kości mąka pszenna olej rzepakowy 1 słoik sosu ciemnego uniwersalnego Łowicz 3 liście laurowe 5 ziaren ziela angielskiego sól, świeżo mielony pieprz kolorowy WYKONANIE Mięso umyć i pokroić w kotlety. Przyprawić
Passions hobbies lifeprzyrządzałam, a zależało mi by były smaczne, ale też nietypowe. Takim przygotowaniem zaskoczyłam Męża, który zjadając je nie krył zadowolenia. Składniki: 5 kaczych udek 30 dkg mielonej szynki wp. 1 jabłko 80g suszonej żurawiny 100ml czerwonego, półsłodkiego wina sól morska, pieprz kolorowy do smaku 1 łyżeczka suszonego rozmarynu 1 cebula 50g margaryny zwykłej olej rzepakowy do smażenia Sposób przygotowania(...)część bez kości. Mięso mielone także doprawiamy solą i pieprzem, nakładamy po odrobinie na roztłuczony kawałek i zwijamy na kształt nóżki. Nitką spożywczą owijamy i wiążemy, by w trakcie pieczenia się nie rozwaliły. Na dużej patelni rozgrzewamy odrobinę oleju i opiekamy udka z każdej strony po ok 4 minuty. 2. Obrane i pokrojone jabłko bez gniazd nasiennych łączymy
Kuchnia w czekoladzielekko osolonej i posłodzonej wodzie na półtwardo. Ostudzić. Przygotować sos: mascarpone wymieszać z oliwą z oliwek, gałką muszkatołową i białym pieprzem. Szalotki pokroić w paseczki, zaś szynkę prosciutto porwać na kawałki. Każdą porcję ciasta rozwałkować bardzo cienko, podsypując mąką. Ciasto jest bardzo elastyczne i nie rozrywa się, więc nie powinno to stanowić problemu. Każdy placek posmarować 1 łyżką(...)Składników nie powinno być za dużo, by pizza pod ich ciężarem nie łamała się. Pizzę wstawić do piekarnika nagrzanego do 280 ° C na gorącą blachę lub kamień do pizzy. Piec przez 5-8 minut, aż spód ładnie się zarumieni, a brzegi pozostając białe, staną się chrupiące i lekko uniesione. Pizzę należy podawać prosto z pieca, od razu po upieczeniu. Smacznego
Food Squareblogu kolejny przepis na domową wędlinę. Tym razem będzie to prosty sposób na polędwicę. Wypatrzyłam go u Danusi . Danusia robiła szynkę, a ja postanowiłam zrobić polędwicę, bo akurat kupiłam ładny kawałek schabu. Mięsa nie nastrzykiwałam, tylko po prostu włożyłam do zalewy. Następnym razem zmniejszę trochę ilość zalewy, bo polędwica wyszła(...)też trochę więcej soli, być może wyszła mało słona, bo nie była nastrzykiwana. A dla chętnych inne sposoby na domową wędlinę: schab z warkoczem pieczony w majeranku , schab karkowy z pończochy , schab pieczony w przyprawach , schab ze słoika . Polędwica z szynkowara Składniki: 1 -1,2 kg schabu Na zalewę: 2 liście laurowe
Kulinarne przygody Gatity