przepisy są świetnymi propozycjami na drugie śniadanie do pracy lub szkoły. W domu sprawdzą się doskonale jako popołudniowa przekąska. Ciasto cukiniowe można wzbogacić o dodatkowe składniki - podsmażony boczek, szynkę, ulubione zioła. Ja jednak poszedłem drogą prostego smaku i ograniczenia ingrediencji. Nie żałuję. Delikatny smak cukinii jest dzięki temu wyczuwalny, a obecność serów zaostrza tylko efekt i sprawia, że ciasto jest(...)rzecz. Składniki: 2 młode cukinie (około 600 g) 1 cebula 100 g fety 30 g świeżo startego parmezanu 40 ml mleka 150 g mąki pszennej 2 łyżeczki proszku do pieczenia 4 jajka 5 łyżek cebulki prażonej sól i pieprz 2 łyżki oliwy (1+1) Wykonanie: Cukinię zetrzeć na tarce o drobnych oczkach. Cebulę drobno posiekać i zeszklić
zadanie-gotowaniemój mąż stwierdził że smakują dużo lepiej niż tradycyjne. Składniki: 0,5 kilogram mięsa z szynki 3 łyżki pestek dyni 1 jajko 2 łyżki bułki tartej razowej 1 łyżka musztardy Dijon Sól, pieprz Bułka tarta razowa do panierowania Olej do smażenia Sposób przygotowania: Szynkę kroimy na mniejsze kawałki, mielimy, przekładamy do miski, wbijamy jajko, dodajemy bułkę tartą, pestki dyni(...)bułce tartej. Na patelnię wlewamy olej, rozgrzewamy i układamy kotlety. Smażymy na złoty kolor z obydwu stron, przekładamy do naczynia żaroodpornego, przykrywamy i wstawiamy na pół godziny piekarnika, pieczemy w temperaturze 160 stopni. Bułkę tartą można kupić w sklepie- Klik
Bajeczna Kuchniawołowiny (może być tłustsze, byle nie żylaste) 200 gr wątróbki drobiowej 200 gr podgardla wieprzowego 200 gr surowego boczku 400 gr wieprzowiny (może być szynka, łopatka, karkówka, gulaszowe) 12 jajek rozmiar L 2 cebule 1 kajzera 1 ząbek czosnku 8 łyżeczek chrzanu 1 łyżeczka kolendry 4 kulki jałowca 1 łyżeczka soli morskiej 1 łyżeczki pieprzu w ziarenkach 2 ziela angielskie(...)żaroodpornego naczynia, ułożyć (jedno na drugim) wołowinę, wieprzowinę, podgardle, boczek. Piec 1 godzinę w 180 st. Po upieczeniu ostudzić. W sosie, który wycieknie z mięsa wymoczyć porwaną na kawałki kajzerkę. Przyprawy rozgnieść w moździerzu na proszek. Cebulę obrać, pokroić w ćwiartki, usmażyć na pozostałym tłuszczu z pieczenia mięsa na rumiany kolor. Dodać opłukaną i osuszoną wątróbkę. Smażyć
moj przepis nałatwym obiedzie, gdy wracacie zmęczeni z pracy? Oto najprostsze i najszybsze danie, no i oczywiście bardzo smaczne;) Paczka gotowego, rozwałkowanego kruchego ciasta Koncentrat pomidorowy Wasze ulubione dodatki, wędlina (szynka, salami, peperoni), warzywa (cebula, oliwki, papryka, pomidory, pieczarki, jalapeno, kukurydza, itp). Wszystko zależy od tego co macie w domu i na co macie ochotę. Pizza ma tę zaletę(...)koknkretnego przepisu - kładziecie to chcecie;) mozarella przyprawy (bazylia, oregano, papryka) Ciasto rozwinąć i ułożyc na blasze. Posmarować koncentratem pomidorowym. Ułożyc ulubione składniki, na wierzchu położyć mozarelle i posypać przyprawami. Piec około 15 minut. Smacznego
Codzienne Gotowaniewidzieli jak to zrobiłam. Najpierw łączymy dolną krawędź, podstawę kwadratu, później krawędź górną. A na koniec obie ze sobą. Powstaną nam cztery zgrabne piramidki, w których będzie się jednocześnie piekła i dusiła zawartość. Pakunki wstawiamy na 35 minut do rozgrzanego już piekarnika. Przy odpakowywaniu uważajcie na twarz i palce, ze środka buchnie gorąca para. Zjedliśmy ze świeżym, malinowym pomidorem, małosolnymi(...)Prosto, szybko, pysznie i bez zadęcia. Możecie w takich pakunkach pomieszać ziemniaki z kawałkami np. brokułu i marchwi. A może gdzieś w Waszej lodówce zamiast kiełbasy jest jakaś resztka szynki? Też będzie dobra. Kombinujcie! SKŁADNIKI 600g ziemniaków 300g białej kiełbasy, parzonej albo gotowanej 150g kabanosów lub wieprzowej wędzonej kiełbasy 2 cebule (200g) 4 ząbki czosnku gałka muszkatołowa kminek majeranek
Karo in the Kitchenbyło coś! Tylko skąd wziąć prosiaka i jak go upiec? Na szczęście z pomocą przyszła znajoma, która podsunęła mi pomysł na przygotowanie takiej oto drobiowej w kształcie pieczonej świni. Ja przygotowałam galaretę z kurczaka, ale również dobrze sprawdzi się galaretka z nóżek wieprzowych. Jeśli macie ochotę uświetnić kolejną Waszą imprezę podaniem prosiaka z galarety, to zapraszam!!! Składniki na prosiaka(...)kurczak włoszczyzna natka selera, pietruszki, lubczyku 3 liście laurowe 8 ziaren ziela angielskiego sól pieprz 4-5 ząbków czosnku żelatyna butelka po wodzie 5 litrowej z szeroką szyjką plastry szynki i goździki do dekoracji Kurczaka obieramy ze skóry, wkładamy do dużego garnka dodajemy obraną włoszczyznę (2 marchewki, pół selera, 1 pietruszkę, por, opaloną nad ogniem cebulę
Rozpustne gotowaniemasę siekanej rzeżuchy ogrodowej, wyrabiamy na kulę. Formujemy wałeczek o średnicy 5 cm i dzielimy go na równe porcje. Smarujemy olejem rzepakowym po wierzchu i sypeimy serem żółtym. Ciasto pieczemy w piekarniku nagrzanym do około 180 stopni. Bałabuchy gotowe są kiedy osiągną złocisty kolor. Danie najlepiej smakuje w towarzystwie czerwonego barszczu. Ale ja podalam je zupełnie inaczej, gdyż dzisiaj(...)gorąco. U mnie są bałabuchy z kapustą po prostu. I nowalijkami. Im więcej ich macie tym...więcej ich jedzcie. Genialny smak mają bałabuchy przekrojone na pół z serem , szynką, ogórkiem itd. w środku jako malutka kanapeczka, przekąseczka. Moje córeczki zanim dostały swoją porcję na talerze, zdążyły łapsnąć po dwa i uciec pod stół... Bałabuchy to alternatywa dla..chleba na przykład
Z Kuchni Do KuchniSkładniki: 3 duże pieczarki portobello 150 g szynki włoskiej Hańderek 1 średni pomidor garść listków bazylii 1/2 łyżeczki tymianku kilka listków oregano 1 szalotka 100 g sera mozzarella 50 g sera parmezan sól i pieprz do smaku Sposób przygotowania: Pieczarki oczyścić ręcznikiem papierowym, oderwać korzonki. Szynkę włoską, mozzarellę i pomidora pokroić w kosteczkę, szalotkę(...)podczas grillowania opadnie. Po wierzchu posypać parmezanem. Naczynie żaroodporne wysmarować olejem i przełożyć na nie grzyby, wstawić do piekarnika z termoobiegiem i opcją grill i piec 20-25 minut. Podawać zaraz po przygotowaniu. Smacznego
Gosia gotujeJuż kilka razy dodawałem posty, w których były nietypowe dania z piekarnika. Dzisiaj kotlety z mielonej szynki wieprzowej, z nietypowymi dodatkami. Skład: 500 g mielonej szynki, duży surowy i utarty na drobnych oczkach ziemniak, utarta 1 marchewka, pokrojona w kostkę cebula, jajko, duża szczypta soli, szczypta pieprzu, czubata łyżka majeranku, 5-6 łyżek bułki tartej(...)wkładamy do dużej miski i wyrabiamy ręcznie, potem odstawiamy w chłodne miejsce na 30-60 min., następnie wyrabiamy klasyczne kotlety. Gotowe kotlety wykładamy na blachę z papierem do pieczenia. Pieczemy 30-40 min. w funkcji góra/dół, temp. 200 st. C Czas pieczenia zależy od piekarnika, ja mam stary elektryczny. -- Serwujemy jak kto lubi
chleba naszegołyżeczki, śmietana gęsta 2 łyżki jajka, pieprz, sól, śmietanę dobrze roztrzepać rózgą lub mikserem na jednolitą masę użyłam ser holenderski i rozdrobniłam w rozdrabniaczu - do masy dodać cebulę i szynkę pokrojone w kostkę, ser żółty dodać dodać posiekany szczypiorek i wszystko dobrze wymieszać zimną palmę pokroić na kawałki i z podanych składników zagnieść szybko ciasto, zawinąć w folię i schować(...)silikonowa 22 cm, ciasto rozwałkować na duży placek, włożyć do formy, wlać farsz i brzegi tarty nałożyć na farsz piekarnik nagrzać na 180 C, grzanie góra/dół, trate piec około 40 minut, kroić tartę lekko przestudzoną - tarta jest syta, smaczna...............SMACZNEGO
W Mojej Kuchni Lubiędaniu, ale zachować dobry smak. Chude mięso wołowe pokroić w cienkie słupki, cebulę obrać i pokroić w plasterki, pieczarki przekroić na cztery części, boczek wędzony lub chudą szynkę wędzona pokroić w drobną w kosteczkę. łodygę selera naciowego pokroić drobno. Wszystko wrzucić do glinianego garnka lub innego żaroodpornego naczynia i doprawić solą, pieprzem i ostrą papryką. Dodać dwa listki laurowe(...)wołowego lub kostkę rosołową wołową rozmieszaną w 1 szklance wrzątku. Nagrzać piekarnik do 170 C, wstawić naczynie, koniecznie pod przykryciem i piec 2 godziny. Następnie zwiększyć temperaturę do 200, odkryć naczynie i piec jeszcze pół godziny. Podczas pieczenia kilka razy zamieszać. Serwować z kaszą i buraczkami, mniam
Kuchnia Pokoleńkroiłam ich na mniejsze kawałki). Do miski wbić 5 całych jajek i delikatnie ubić trzepaczką i dodać dwa kubeczki creme fraiche dalej delikatnie mieszając do połączenia składników. Dodajemy podsmażoną szynkę, grzyby, doprawiamy solą, pieprzem, świeżym tymiankiem i mieszamy. W trakcie gdy przygotowujecie farsz, w formie do tarty (czy innym naczyniu, w którym zechcecie przygotować quiche) umieśćcie ciasto francuskie. Dociśnijcie dobrze(...)wstawcie do nagrzanego piekarnika. Spód powinien zrobić się lekko rumiany (ok 15 minut, 180 – 200 stopni). Spód studzimy, a gdy będzie zimny wykładamy na jego wierzch farsz i pieczemy w 180 stopniach przez ok 40 minut
Szybko Tanio Smaczniespacer na Viktualienmarkt, bo to prawdziwa skarbnica smaków i zapachów dla każdego fascynata kuchni. ;) A przy tym ceny są tylko umiarkowanie wyższe niż w sklepach! Na stoisku hiszpańskim kupiliśmy ukochaną szynkę Zuzi i Pawła, czyli hiszpańskie serrano i dla nas ser cabrales i fantastyczną przyprawę - pieprz pomarańczowy do ryb i sałatek. Na stoiskach z serami wypatrywałam bryndzy, niestety bezskutecznie(...)Okropnie wyczerpani kilkugodzinnym spacerem w totalnie zatłoczonym centrum, pojechaliśmy na przedmieścia do prawdziwej bawarskiej oberży. Zajadając sznycle, pieczonego prosiaka, sałatkę z grillowanym indykiem, popijając monachijskie piwo a na koniec kawę, spędziliśmy kolejne przemiłe 2 godzinki. I jeszcze kawka, po bawarskim obiedzie
Kuchnia Prezydentowejokazało się, że nie każdy może z tych naszych przepisów korzystać. Otóż część naszych znajomych po prostu najzwyczajniej w świecie nie ma piekarnika. Ciężko jest więc upiec jakąś soczystą szynkę bez piekarnika. No i problem powstał... Zatem naradziliśmy się z Dobrą Kiełbasą i stwierdziliśmy, że trzeba coś poradzić na to, przecież nie może tak być, że ktoś będzie odcięty(...)rozwiązaniem jest urządzenie o wdzięcznej nazwie szynkowar. Dobra Kiełbasa nam ten szynkowar dostarczyła, a my dostarczymy wam kilka doskonałych przepisów na domowe wędliny. Bo w tym szynkowarze się nie piecze, tylko tak jakby gotuje. To znaczy mięso się wkłada do szynkowara, szynkowar do wody, czeka się godzinę, dwie lub trzy i wędlina gotowa! :) Brzmi łatwo i prosto? To bardzo dobrze
Marder&Marder Manufacture