/uploads\/2017\/12\/pasztet.jpg","recipeIngredient":["0,7 kg mi\u0119sa wo\u0142owego\r","0,5 kg piersi z kurczaka\r","0,7 kg kark\u00f3wki\r","0,5 kg szynki wieprzowej\r","0,3 kg podgardla lub boczku\r","0,25 kg w\u0105tr\u00f3bek drobiowych\r","3 \u0142y\u017cki suszonej \u017curawiny\r","4 jajka\r","2 kajzerki(...)u0142o\u017cy\u0107 mi\u0119so do keks\u00f3wek.\r","Piec w 180 stopniach ok 1h - a\u017c g\u00f3ra si\u0119 zrumieni."]} Drukuj Pasztet z suszonymi grzybami i żurawiną Składniki 0,7 kg mięsa wołowego 0,5 kg piersi z kurczaka 0,7 kg karkówki 0,5 kg szynki wieprzowej 0,3 kg podgardla lub boczku
Mieszam w GarnkuSkładniki: 40 dkg mielonej szynki 10 dkg otrąb owsianych 1 średnia cebula pokrojoną w drobną kostkę 1/2 papryki czerwonej pokrojoną drobną kostkę 1 ząbek czosnku roztartego 2 łyżeczki dowolnych suszonych ziół 2 łyżki ketchupu 1 jajo roztrzepane łyżeczka posiekanej pietruszki pieprz świeżo zmielony sól do smaku tłuszcz do smażenia kotletów 10 dużych pieczarek które wkładamy po podsmażeniu kotletów(...)łyżki śmietany 30% Wykonanie: Mięso mielone, otręby owsiane wrzucamy do miski dodajemy pozostałe składniki wraz z przyprawami. Wyrabiamy jednolitą masę, formujemy kotleciki. Kładziemy na rozgrzany tłuszcz pieczemy z obu stron na wolnym ogniu żeby się nie przypaliły. Podlewamy wodą, wkładamy pieczarki dusimy pod przykryciem około 20 minut, od czasu do czasu przewracamy delikatnie łyżką aby kotlety oraz pieczarki dokładnie się
kgwjanczewojajka (najlepiej małe, rozmiar S) 1-2 plasterki szynki (dowolnej) 2 łyżeczki startego parmezanu (opcjonalnie; można tez użyć ulubionego sera żółtego) sól pieprz 1 łyżeczka posiekanej natki lub szczypiorku (oczywiście można dać więcej) ok. 3-4 łyżki masła (+ odrobina do posmarowania gniazd formy do muffinów) Wykonanie: Przygotowujemy formę do pieczenia muffinów: 3 gniazda (lub więcej, jeśli chcemy zrobić(...)cienka warstewka. Następnie w każde gniazdo formy wkładamy kromkę chleba i dociskamy delikatnie do dna i brzegów, aby dobrze się dopasowały. W zagłębienia wkładamy po kilka kawałków pokrojonej drobno szynki oraz wbijamy po 1 jajku (jeśli akurat nie mamy małych jajek wówczas dobrze jest odlać nadmiar białka z każdego jajka), posypujemy solą i świeżo zmielonym pieprzem oraz odrobiną startego
MyCookBook.plżaroodpornego naczynia, zalewamy salsą pomidorową uprzednio dosmaczoną solą i pieprzem. Pieczemy pod przykryciem w 190 stopniach około 40 minut. Do komory pojemnika wkładamy sałatę, pomidory , ser ziarnisty, pleśniowy oraz bazylię. Jeśli chcesz dodaj opcjonalnie kilka kropel oliwy. Kolejny pojemnik to jabłko z miętą, a następny to kanapeczki z szynką i serem dosmaczone ketchupem i bazylią. Gdy kulki się upieką, włóż
Z Kuchni Do Kuchniwysmarowania formy Sos pomidorowy: 1 mała cebula 1 ząbek czosnku 1/2 puszki pomidorów krojonych 1 łyżka oregano 1 łyżeczka suszonej bazylii 2 łyżki oliwy sól pieprz Pozostałe składniki: 100g szynki serrano w plastrach 6 pieczarek 1/2 czerwonej papryki 120g zielonego groszku 1 cebula 220g sera mozzarella sól morska pieprz 2 łyżki masła szczypta suszonej bazylii Wykonanie: 1. Ciasto Drożdże(...)groszek ugotować al dente w osolonym wrzątku. 5. Ciasto pizzy wysmarować sosem pomidorowym, ułożyć: pieczarki, paprykę, cebulę, zielony groszek, porwaną szynkę, pokrojoną na mniejsze kawałki mozzarellę, posypać solą, pieprzem i bazylią. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 220 stopni i piec przez około 30-35 minut
Szalona Kuchnia Ewelinykoncentratem pomidorowym, następnie oprószyć oregano, później rozdrobnić równomiernie mozzarellę, na nią posypać kukurydzę, ułożyć ogórki, po plasterku boczku i szynki, a na koniec ułożyć cebulę. Dodatkowo po wierzchu można posypać odrobinę kukurydzy. Włożyć do piekarnika jedną blaszkę i piec około 25 minut. Po upieczeniu włożyć kolejną i ponownie piec około 25 minut. Upieczone focaccie podawać w całości lub pokroić
Passions hobbies lifejest ciemne należy odpowiednio je przygotować aby nie przesuszyć bo wówczas jest niesmaczne. Ja dziś upiekłam ptaka zwijając go w szynkę parmeńską, z jabłkami i ziemniaczkami. Rezultat jest taki że obiad zniknął bardzo szybko z talerzy, polecam gorąco. Perlica pieczona z jabłkami, podana z ziemniaczkami. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Moje Małe Czarowaniedoprawiamy do smaku. Propozycja podania: -serek podajemy na świeżym pieczywie z plasterkami pomidora i świeżymi ziołami -do pieczonych ziemniaków -do potraw z grilla -serkiem smarujemy placki tortilli -jako przystawka na przyjęcie - porcje serka układamy na plastrach szynki i zawijamy w ruloniki, przewiązujemy źdźbłem szczypiorku i układamy na półmisku udekorowanym zieleniną Smacznego :) fot. Moja Książka Kucharska
Moja Książka KucharskaKażdą część formujemy na okrągły placek i smarujemy niewielką ilością sosu pomidorowego. Na każdym placku układamy po łyżeczce pokrojonej szynki, papryki, szczypiorku i sera żółtego *** *** Ciasto zlepiamy na końcach tworząc kulkę *** *** Gotowe bułeczki układamy na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce – zlepieniem do dołu, przykrywamy ściereczką i odstawiamy na około 30 minut w ciepłe miejsce do ponownego wyrośnięcia
Blog z Apetytemilością, bo podczas zwijania nadmiar nam wypłynie i tak. Na każdej kromce układamy po plasterku sera, paseczku papryki (opcjonalnie szynki) i zwijamy roladkę. Przygotowaną roladkę owijamy plastrami boczku i spinamy wykałaczką. Roladki układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na około 10-15 minut (do momentu aż boczek zrobi się
Smaki Na Talerzuciasta francuskiego 100 g szynki/boczku w plastrach 100 g sera żółtego w plastrach jajko Wykonanie: Ciasto rozwinąć, rozłożyć plastry szynki, a na nie plastry sera. Zwinąć w roladę. Pokroić w plastry ok. 2 cm. Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia, poukładać ślimaczki. Każdego ślimaczka posmarować rozkłóconym jajkiem. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika do 200 st.C ( grzałka góra-dół) i pieczemy
magiczna kuchnia Kasizrolowaniem. Na brzegu ułożyć roladę mięsną i owinąć ją ścisło szynką. Roladę ułożyć w nasmarowanym oliwą naczyniu żaroodpornym. Posmarować odrobiną oliwy i wstawić do piekarnika, nagrzanego do 200 stopni. Piec w tej temperaturze 30 minut, a potem zmniejszyć temperaturę do 180 stopni i dopiekać kolejne 30 minut. W połowie pieczenia przykryć roladę arkuszem papieru do pieczenia, aby zbyt
Pieguskowa Kuchniapożądanej wielkości :) Smarujemy sosem, układamy ulubione dodatki, u mnie były to na jednej połowie pieczarki, następnie starty ser, szynka, kukurydza i ponownie ser i na wierzchu zioła prowansalskie. Tak przygotowaną pizzę wkładamy nagrzanego do 200 stopni i pieczemy przez około 12-15 minut, pilnując by mocno się nie spiekła :) Smacznego
Gotuj z Mąkąopakowanie ciasta francuskiego np : z Biedronki 180 g szynki posiekanej blenderem 180 g sera Korycińskiego 2 łyżki ketchupu 1/2 łyżeczki suszonej bazylii Wykonanie : Szynkę i ser drobno blendujemy ale nie na ciapkę.Ciasto francuskie smarujemy ketchupem i oprószamy bazylią, następnie rozprowadzamy szynkę a na szynkę ser. Zwijamy ciasno w roladę. Kroimy(...)grubsze kawałki. Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Moje paszteciki piekły się w temperaturze 190 stopi około 16 minut muszą być dobrze rumiane i wypieczone. Paszteciki podałam z czystym barszczem. Smacznego
Sama słodycz i szczypta chilidłuższego boku układać plastry sera jeden przy drugim, na to posmarować cienko ketchup. Następnie układać jedno obok drugiego plastry szynki. Ciasto zwijać w rulon . Pokroić na kawałki o szerokości ok. 1 cm. Układać na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Piekarnik nagrzać do 170'C. Wstawić blachę z roladkami do nagrzanego piekarnika i piec ok. 17-20 minut
Zrób to smaczniepaski, mieszamy z petidą. Na każdej roladce rozsmarowujemy przygotowany farsz, zwijamy filet tworząc roladkę i okrywamy go dwoma plasterkami szynki wędzonej. Dla pewności roladki obwiązujemy sznurkiem wędliniarskim. Roladki układamy w naczyniu, wlewamy 150ml wody i wstawiamy do piekarnika. Pieczemy przez 60minut
Gotowanie i blogowaniewidelcem cały placek. Placek posmaruj sosem pomidorowym do pizzy - przepis na stronie niniejszego bloga. Następnie nałóż np. kilka plastrów szynki, duszone pieczarki, krążki cebuli . Obsyp całą pizzę startym serem. Włóż do piekarnika nagrzanego do temperatury 220 stopni Celsjusza. Piec około 25 minut. Podawać z sosem do pizzy pomidorowym i czosnkowym. Przepisy na oba sosy znajdziesz na moim
Przepisy kulinarne babci Antoninypieczarkowego). Warto wzbogacić „ropuchę” o dużą ilość świeżych ziół. Toad in the hole: 6-8 ulubionych kiełbasek (u mnie ekologiczne, białe) 6-8 plastrów boczku lub szynki dojrzewającej 2 średnie czerwone cebule 4 duże jajka 1 łyżka musztardy francuskiej 1,5 szklanki mąki pszennej (bez 1 łyżki – 140 g) 300 ml tłustego mleka 3 łyżki oleju(...)wtedy, gdy używam metalowego do mniejszych porcji) smarujemy trzema łyżkami oleju (musi być go dużo). Kiełbaski owijamy w boczek lub szynkę (u mnie szwarcwaldzka) i układamy w naczyniu. Pomiędzy kiełbaski układamy ćwiartki obranej cebuli. Wkładamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy przez ok. 15 minut. Po tym czasie musimy szybko działać – otwieramy piekarnik zalewamy rozgrzane kiełbaski przygotowanym wcześniej ciastem
Poezja smakupołówka orzecha włoskiego Figi umyć, osuszyć, odciąć końcówki. Ponacinać od ogonka na cztery nie docinając do końca. Figę obwinąć szynką, spiąć wykałaczką. Do środka włożyć ser, polać octem i posypać pokrojonym orzechem. Ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 13 minut. zastawa
królestwo garówboczku ser mozzarella kilka pomidorków koktajlowych sól pieprz bazylia i ulubione zioła Na posmarowanej tłuszczem formie układamy plasterki szynki, na nich przyprawiony filet z kurczaka. Pokrojoną w plasterki mozzarellę układamy na kurczaku. Posypujemy bazylią i układamy pomidorki. Pieczemy ok 45 minut w temp 180 stopni. Smacznego
WYSPA SZCZĘSLIWAsera 100g szynki 370g jogurtu greckiego 1 jajko sól, pieprz Tartę przygotowujemy zgodnie z przepisem, upieczony spód studzimy. Brokuły gotujemy al dente. Żółty ser ścieramy na tarce, mieszamy z jajkiem, jogurtem greckim, pociętą na paski szynką, doprawiamy solą i pieprzem. Przygotowany sos jogurtowy wlewamy na upieczony spód, układamy brokuły, pomidorki koktajlowe i kawałki mozzarelli. Pieczemy przez 30 minut
Gotowanie i blogowaniejako świąteczne danie. Całość jest bardzo aromatyczne, a smaki fajnie się przenikają. Polecam! Składniki: 1 polędwiczka wieprzowa 10 g suszonych borowików 1/2 cebuli 3-4 plastry szynki parmeńskiej sól, pieprz papryka czerwona słodka czosnek granulowany olej Przygotowanie: Suszone grzyby zalewamy gorącą wodą (ok. 2/3 szklanki) i odstawimy. W tym czasie obieramy(...)wsadzamy na minimum 60 minut do lodówki, aby przyprawy "przenikły" do mięsa. Po wyjęciu z folii polędwiczkę zawijamy w szynkę parmeńską, wkładamy do naczynia żaroodpornego, wlewamy wodę z borowików i nakrywamy folią aluminiową, w której robimy kilka nakłuć. Pieczemy w temperaturze 180 stopni przez około 15-20 minut. Po tym czasie odkrywamy mięso i trzymamy jeszcze 2-3 minuty
Symfonia smakowaprezentuje się niezwykle efektownie! Składniki: 1 opakowanie ciasta francuskiego 1 żółta cukinia 1 zielona cukinia 2 marchewki Kilka plastrów szynki 40 dkg serka śmietankowego Delikate 3 łyżki śmietany 18% Sól, pieprz Bazylia, oregano Wykonanie: Formę wykładamy papierem do pieczenia, rozkładamy ciasto francuskie i nakłuwamy widelcem. Serek mieszamy delikatnie ze śmietaną. Powstałą masę śmietanową przelewamy na ciasto. Cukinię
Podróż w kulinariakurczakiem, makaronem, szparagami i nie tylko. Składniki: Makaron w kształcie ryżu ok. ½ opakowania Dowolna ilość pieczonego kurczaka ( często wykorzystuję pieczonego kurczaka, który pozostał ) 3 ogórki korniszony 3 kawałki papryki konserwowej Kukurydza z puszki Szparagi ze słoika Kilka plasterków szynki wędzonej na zimno Mały pęczek natki pietruszki Sól Pieprz Majonez Wykonanie: Makaron gotujemy w osolonej wodzie. Odcedzony i hartujemy zimna
Smaki Ewybardzo widowiskowe danie a smakuje wybornie. Cały przepis to właściwie ananas świeży, szynka długodojrzewajaca oraz mięso mielone. To danie bardzo proste i bardzo smakowite, zachęcam do wypróbowania. Danie wymyślił sobie Przemek. Pieczony ananas z mięsem. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Moje Małe Czarowanieoraz dowolnie wybrane przez nas warzywa - u nas kilka szparagów, trochę zielonego groszku, ćwiartki pomidorków koktajlowych, pokrojone kawałki dojrzewającej szynki i świeże zioła. Całość doprawiamy do smaku. Tak przygotowane tartaletki wkładamy do piekarnika nagrzanego do 190 stopni i pieczemy około 20 minut, do zrumienienia brzegów ciasta. Z ciasta możemy zrobić różne kształty - tartaletki uzyskamy wycinając najpierw kwadrat ciasta
Plate of Joyskorzystania z przepisu i jego modyfikacje wedle swojego uznania ;) Składniki: 700 g pełnoziarnistej żytniej bądź pszennej 50 g świeżych drożdży 450 ml letniego mleka 150 g kurczaka/ szynki koncentrat/ketchup/sos pomidorowy 200g startego sera sól czerwona papryka cebula Przepis: Drożdże rozcieramy w misce. Dodajemy letnie mleko i mieszamy składniki z mąką i solą. Wyrabiamy ciasto, aż będzie gładkie(...)sypiemy na nie pokrojoną paprykę i cebulę (w kostkę) oraz kurczaka (wcześniej już podsmażonego z przyprawami) bądź szynkę. Na wierzch dodajemy starty ser. Zawijamy ciasto z całą zawartością w roladę i kroimy ją na pizzerinki. Bułeczki pieką się najlepiej na blaszce do pieczenia wyłożonej papierem. Folia niestety przyczepia się do nich od spodu. Pizzerinki powinny pozostać w piekarniku
WeAreCrazyświeżych drożdży 2 łyżki oliwy z oliwek 300 ml letniej wody do pizzy: 240 ml sosu pomidorowego / passaty pomidorowej 200 g drobno posiekanego sera mozzarella 120 g drobno pokrojonej szynki w kostkę 120 g drobno posiekanych pieczarek 120 g drobno posiekanej papryki 24 czarne oliwki bez pestek, przekrojone na połowę 20 g rukoli Przygotowanie: Drożdże rozpuścić w małej ilości(...)cienko rozwałkować. Na cieście rozprowadzić sos pomidorowy, posypać szynką, serem, papryką i oliwkami. Doprawić solą i pieprzem. Tak przygotowaną pizzę umieścić na rozgrzanym kamieniu do pizzy i piec około 8-10 minut w temperaturze 220 ° C. Przed podaniem pizzę udekorować rukolą. Do przygotowania najlepszej pizzy z grilla polecamy używać kamieni do pieczenia pizzy. Najprostsza i najlepsza pizza z grilla
naRuszcieżółtego sera 10 plastrów szynki sól pieprz 1 szklanka mleka 2 serki topione naturalne ( w kiełbasce ) sól, pieprz 1 pęczek koperku Sposób przygotowania: 1. Mięso roztłuc, doprawić solą i pieprzem, zawinąć w roladki z szynką i serem. 2. Zawinięte roladki przełożyć do natłuszczonego naczynia żaroodpornego. Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 190 stopni C. Piec
A Ty Smakuj Mnie