Pieczeń rzymską bardzo lubię,często robię ją na obiad ,ale tym razem zrobiłam ją całkiem inaczej-nadziałam ją sałatką z jajek.wyszła naprawdę smaczna i całkiem inna-fajny pomysł na Wielkanoc Składniki: 1 kg mięsa mielonego (ja używam łopatki) 2 ząbki czosnku sól ,pieprz,majeranek, czerstwa bułka, cebula, 4 jajka na tardo+jedno surowe garść(...)formujemy prostokąt ok.20x30 cm. Przygotowujemy farsz: ugotowane jajka kroimy w kostkę,mieszamy z natką i majonezem,,doprawiamy solą i pieprzem. Wykładamy na mięso za pomocą foli spożywczej zwijamy roladę,dociskamy,przekładamy do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia, pieczemy w 180 stopniach 1 godzinę Smacznego
Swojskie jedzonkoKurczak pieczony w miodzie z kaszą gryczaną i ćwikłą Składniki: - 2 ćwiartki kurczaka - sok z jednej cytryny - 4 łyżki masła - 4 łyżki miodu (u mnie lipowy) - 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej w proszku - 1 cebula - 2 małe marchewki - 1/2 szklanki wody - sól, mielony czarny pieprz dodatki: - kasza gryczana z warzywami SYS - buraczki ćwikłowe Forma: naczynie żaroodporne Przygotowanie: Ćwiartki(...)muszkatołową. Smaruję tym kurczaka i wlewam wszystko do formy. Dodaję też wodę. Całość wstawiam do nagrzanego piekarnika. Od czasu do czasu obracam mięso, aby równomiernie przypiekło się z każdej strony. Temperatura piekarnika: 180 °C Czas pieczenia: około 60 minut Pieczonego kurczaka podaję z przygotowaną wcześniej kaszą z warzywami i z domową ćwikłą z chrzanem
Kuchnia co dniapochodzącym z mięsa. Ja przyrządzam to danie zwykle w rękawie do pieczenia, co wydaje się rozwiązaniem optymalnym zarówno pod względem wygody jak i czasu przygotowania. Nie mniej jednak można użyć również naczynia żaroodpornego lub metalowej brytfanny. W takim wypadku – patrz uwagi poniżej. Karkówka pieczona z warzywami 2014-12-22 11:29:15 Karkówka pieczona z warzywami to przepis(...)małe marchewki (200g) 2 średnie cebule (250g) kilka średnich ziemniaków (400g) 2 ząbki czosnku 1 i 1/2 łyżeczki soli 1/2 łyżeczki czarnego pieprzu świeżo mielonego Instrukcje Czosnek obieramy i miażdżymy w wyciskarce. Plastry mięsa nacieramy częścią soli i pieprzu oraz zmiażdżonym czosnkiem. Odkładamy na chwilę, by przeszły smakiem przypraw. Marchewkę starannie obieramy i kroimy w plasterki o grubości
Kulinarna Pokusałyżeczki ostrej , mielonej papryki 2 ząbki czosnku 1 łyżeczka słodkiej mielonej papryki 3-4 goździki -dają fajny aromat 1 łyżeczka cukru – czubata sól do smaku woreczek do pieczenia Karczek , kroimy w równej grubości plastry , mniej więcej 1,5 cm . Takie żeby było czuć mięso , przy gryzieniu Mięso lekko solimy , posypujemy papryką słodką i ostrą , odstawiamy
Ogrodnik w podróżysłodka ( łyżka) sól do smaku pieprz czarny mielony ( łyżeczka) imbir ( płaska łyżeczka) gałka muszkatołowa ( 2 -3 łyżki) kolendra mielona ( pół łyżeczki) 1 długa bułka wrocławska 6 jajek *ilość orientacyjna, trzeba dodać wg własnych upodobań Umyte i oczyszczone mięso z królika i boczek, gotuję z warzywami do miękkości. Po ugotowaniu wyciągam(...)bułkę wrocławską. Mięso z królika obieram z kości i kroję na mniejsze kawałki , boczek i wątróbki tak samo, następnie mielę , razem z namoczoną i odsączoną bułką, w maszynce do mięsa , przez sitko o najmniejszych oczkach. Dodaję przyprawy, wbijam jajka , całość dokładnie wyrabiam, do uzyskania jednolitej masy. Blaszki ( keksówki) smaruję tłuszczem i oprószam bułką tartą. Nakładam pasztet, piekę w piekarniku nagrzanym
Takie tam pichceniemarynowania mięsa można zrezygnować, ale to dzięki temu mięso nabiera dodatkowej soczystości. Po tym czasie mięso wyjąć, dobrze osuszyć papierowym ręcznikiem i natrzeć przyprawami. Owinięte folią spożywczą ponownie odstawić do lodówki na przynajmniej 8-10 godzin - najwygodniej na noc. Następnie łopatkę przełożyć do naczynia do zapiekania, szczelnie przykryć i wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 110 stopni. Piec przez około(...)godzin. Po tym czasie częściowo naczynie odkryć i dopiec mięso w temperaturze 140 stopni przez około 1-2 godziny. Powinno nieco się zrumienić. Upieczona łopatkę odstawić na około pół godziny, aby mięso "odpoczęło". Przy pomocy dwóch widelców rozdzielać (wyczesywać) kawałki mięsa na cienkie włókna. Wymieszać z powstałym podczas pieczenia sosem, a także (opcjonalnie) z sosem barbecue. Podawać
Codzienna kuchnia niecodziennawykonania, na przyjęcie bardzo polecane, gdyż efektownie wygląda i równie smakuje, przekonajcie się, zachęcamy, jak pięknie go uatrakcyjniają wierzch rolady te ziarenka, spójrzcie tylko!! Składniki: 0,5 kg mięsa mielonego 1 cebula 1 por 2 jajka 5 liści kapusty włoskiej 2 ząbki czosnku 1/2 łyżeczki słodkiej papryki 1 łyżka masła sól i pieprz do smaku 1 opakowanie ciasta(...)miski wkładamy mielone mięso, dodajemy podsmażoną cebulę z porą, posiekany drobniutko czosnek, słodką paprykę, roztrzepane jajko, przyprawiamy solą i pieprzem, dokładnie wszystko mieszamy. Liście kapusty sparzamy wrzącą wodą, następnie polewamy zimną wodą aby liście zachowały soczysty, zielony kolor. Zwijamy liście kapusty w rulon kroimy w cieniutkie paseczki. Ciasto francuskie rozkładamy na papierze do pieczenia. Boki ciasta smarujemy roztrzepanym
kgwjanczewowyszedł bardzo dobry, więc przepis wstawiam. Piekłam w aluminiowych jednorazowych foremkach. składniki (3 foremki 10x 23 cm) 450 g ugotowanego mięsa perliczki (mięso z ok kilogramowej perliczki ) 410 g boczku surowego 150 g surowej wątroby gęsiej włoszczyzna z rosołu 4 jajka 1 bułka ok 60 g sól, pieprz gałka muszkatołowa mielony imbir + wywar z gotowania boczku(...)wywaru. Część wywaru odlać i namoczyć w nim bułkę, kiedy zmięknie, lekko odcisnąć. Przestudzone mięsa zmielić trzy razy przez sitko z małymi oczkami ( 3,5) razem z bułką, warzywami z rosołu, cebulą. Zmieloną masę doprawić solą, pieprzem, gałką muszkatołową i mielonym imbirem. Dodać jajka *, dobrze wymieszać, rozrzedzić jeśli trzeba dodając wywar z boczku. Foremki posmarować tłuszczem, posypać
Stare Garystabilny nawet po 6 godzinach przebywania w temperaturze pokojowej, dobrze się go transportuje. *Piekłam w tortownicy 23 cm, ale następnym razem, z podanych składników będę piekła w tortownicy 20, ponieważ biszkopt z makiem i orzechami prawie wcale nie rośnie. Biszkopt podzieliłam na 2 blaty, jeżeli piekłabym w tortownicy 20 cm z powodzeniem podzieliłabym biszkopt na 3 blaty. **Zmielony mak można(...)kupić w np. w Lidlu, ale jeżeli nie znajdziecie to 1 szklankę maku sparzyć, dobrze odcedzić, 3 razy zmielić w maszynce do mielenia mięsa. ***Aby krem maślany nam się nie zwarzył masło i jajka muszą być w tej samej temperaturze, dlatego najlepiej np. wieczór wcześniej wyciągnąć z lodówki jajka (dla bezpieczeństwa sparzyć wrzątkiem) i masło i pozostawić na blacie
moj przepis naPieczona kaczka z jabłkami t na Jak Jak dobrze upiec kaczkę, tak żeby mięso było kruche, aromatyczne, mocno wypieczone i z chrupiącą skórką, ale jednocześnie soczyste (za to bez zbędnego tłuszczu) i przesycone aromatem pieczonych jabłek? Mamy patent na pieczenie kaczki, dzięki któremu będziecie mieli święto w domu niezależnie od pory roku. Idealne danie na Boże Narodzenie
Niedzielny kucharzwszystkie. Składniki: 0,5kg mięsa mielonego 2 jaja 0,5 szklanki bułki tartej sól, pieprz twardy ser mozarella 10 plastrów wędzonego boczku Mięso mielone należy przyprawić solą i pieprzem, dodać jaja i bułkę tartą. Całość wymieszać. Uformować placuszki. W środek włożyć pasek sera. Zwinąć w podłużne kotleciki. Całość otoczyć plastrem boczku. Pieczemy 20 minut w 180st
Słodki ZakątekKotlety mielone w sosie pomidorowym. Prosty, tani obiad dla całej rodziny. Moja rodzina bardzo lubi takie kotlety. Ich przygotowanie jest naprawdę proste. Kotlety są soczyste
Słodkie okruszkiPlacuszki z cukinii z patelni Cukinie faszerowane mięsem mielonym Zielona, warzywna zapiekanka z mięsem mielonym Przepis na cukinię w cieście Drukuj przepis Czas gotowania: 10 minut Składniki 2 średniej wielkości cukinie 200 ml mleka 2 jajka 8 łyżek mąki łyżeczka proszku do pieczenia pół łyżeczki słodkiej papryki szczypta soli olej do smażenia Przepis 1 Cukinie dokładnie myjemy
Kuchnia BazyliiGołąbki z młodą kapustą (wersja bez zawijania). Moja rodzina uwielbia takie obiady. Gołąbki z młodą kapustą w wersji bez zawijania są naprawdę proste w przygotowaniu, smaczne
Słodkie okruszkiniedrogie. Tort jest też fajną alternatywą na obiadokolację dla dwojga. Można go przygotować z wyprzedzeniem i odgrzać. Składniki: 4 placki typu tortilla (ewentualnie naleśniki) 6 marchewek 40 dkg mięsa mielonego z piersi kurczaka 1 cukinia puszka kukurydzy 30 dkg pieczarek 2 cebule 1-2 papryki łyżka masła 2 łyżki oleju szklanka bulionu 2 pomidory opakowanie sera typu mozzarella(...)prawie do miękkości. Doprawiamy solą, pieprzem i majerankiem. Na koniec dodajemy kukurydzę z puszki. Mięso mielone przekładamy do większej miski. Na małych oczkach ścieramy do mięsa cukinię. Dodajemy 1/2 szklanki bulionu, lubczyk, majeranek i wszystko ze sobą mieszamy. Okrągłą tortownicę wykładamy papierem do pieczenia. Na papier nakładamy delikatnie zwilżony pierwszy placek tortilli. Na niego układamy warstwę z ugęstowanej
Mama z miastapowidła Przygotowanie: Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową. Ser przecisnąć przez praskę lub maszynkę do mielenia mięsa. Dodać margarynę (masło), przesiana mąkę i zagnieść ciasto. Uformować kulę, przykryć folią spożywczą i chłodzić w lodówce minimum 2 godz. (można ciasto przygotować wieczorem, a dopiero piec kolejnego dnia). Schłodzone ciasto podzielić na parę części, każdą część przełożyć na obsypany lekko mąką(...)przeciwne końce ciastek zawijać do środka. Zewnętrzny koniec powinien być dobrze przylepiony, bądź zwinięty pod spód, żeby ciasteczka się nie "otworzyły". Ciasteczka przełożyć na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Przed upieczeniem ciasteczka posmarować roztrzepanym białkiem. Piec ok. 15-20 min w temp. 180 st do zarumienienia. Jeśli wolicie bardziej słodkie wypieki można ciasteczka dodatkowo polać lukrem (cukier puder
My sweet a lifemarmolada Przygotowanie: Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową. Ser przecisnąć przez praskę lub maszynkę do mielenia mięsa. Dodać margarynę (masło), przesiana mąkę i zagnieść ciasto. Uformować kulę, przykryć folią spożywczą i chłodzić w lodówce minimum 2 godz. (można ciasto przygotować wieczorem, a dopiero piec kolejnego dnia). Schłodzone ciasto podzielić na parę części, każdą część rozwałkować przełożyć na obsypany lekko(...)miseczkach przygotować cukier kryształ i roztrzepane białko. Jedną stronę każdego ciastka maczać w białku, a następnie w miseczce z cukrem. Ciasteczka przełożyć "suchą" warstwą na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Piec ok. 15-20 min w temp. 180 st do zarumienienia. Smacznego
My sweet a lifeminut, odcedzamy. Ryż gotujemy zgodnie z opisem na opakowaniu. Cebulę drobno siekamy. 2. Mięso mielone, kapustę, ryż, cebulę, jajka i przyprawy mieszamy ze sobą, zagniatamy do powstania gładkiej masy. Formujemy kotlety wielkości niedużych gołąbków. 3. Gołąbki układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w temperaturze 180 stopni przez 45 minut
Szefowa kuchnijogurtu greckiego 1 duży ogórek gruntowy przyprawa tzatziki 1. Do mięsa mielonego dodajemy posiekaną drobno cebulę, jajko, bułkę tartą i przyprawy do smaku. 2. Z mięsa formujemy małe ruloniki, które nadziewamy na wykałaczki. Wykładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy w temperaturze 200 stopni przez 20 minut. 3. Przygotowujemy sos: ogórki ścieramy na dużych oczkach tarki
Szefowa kuchnigotować przez kilka minut. Zdjąć z ognia, wlać słodką śmietankę i przyprawić świeżo mielonym pieprzem. Podawać z makaronem i ulubioną zieleniną, np. koperkiem lub pietruszką. Czy wyrzucając plastikową torebkę zastanawiacie się ile lat będzie się ona rozkładać? Czy kupując mięso na pieczeń (zapakowane w folię) myślicie nad tym jak "wyprodukowano" ten kawałek mięsa i folię
Codzienna kuchnia niecodziennaSkładniki : 500 g mięsa mielonego wołowo wieprzowego czosnek niedźwiedź przyprawa do kebaba sól i świeżo mielony pieprz 1 łyżka oleju rzepakowego 2 ząbki czosnku Przygotowanie : Do miski przekładamy mięso, dodajemy przeciśnięty czosnek, olej oraz przyprawy: przyprawę do kebaba, czosnek niedźwiedzi, sól i świeżo mielony pieprz - wyrabiamy na jednolitą masę. Z mięsa formujemy podłużne kotlety wielkości dłoni(...)dobrze ugniatamy), nabijamy na patyczki. Kebaby układamy na blaszce wyłożonej papierem (u mnie torebka do pieczenia przecięta na pół), wkładamy do nagrzanego do 190-200 stopni piekarnika i pieczemy około 20-25 minut (pierwsze 10 minut piekłam pod przykryciem drugą częścią torebki
Kulinarny Świat Konczi i Szpileczkidodatki jakie tylko mamy ochotę. Zakupy: - ciasto francuskie - pieczarki - pomidor - cebula - ser żółty - mięso mielone Przygotowanie: Foremki wykładam ciastem francuskim i na to wkładam wszystkie dodatki według uznania. Na samą górę ścieram ser żółty. Wkładam do nagrzanego piekarnika do 200 stopni i piekę przez ok 25 min zaglądając czy ser się już zarumienił. Po wyciągnięciu jemy od razu
Tanio smacznie i prostoSkładniki na ciasto: 300 ml kefiru 1 jajko 1 płaska łyżeczka sodki 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia 4 szklanki mąki pszennej sól do smaku Z podanych składników zagniatamy elastyczne ciasto jak na pierogi. Gdyby się kleiło do rąk dosypujemy mąki(...)Farsz : 300 g mięsa mielonego 1 cebula sól, pieprz do smaku 1/2 łyżeczki majeranku 1 ząbek czosnku 1 jajko 1 łyżka bułki tartej
Kulinarne Fantazje MarioliCukinia faszerowana mięsem mielonym z piersi indyka z dodatkiem aromatycznym przypraw i świeżych pomidorów to bardzo smaczna i efektowna propozycja obiadu czy kolacji. Dopełnieniem całości są kawałki sera feta przyrumienione podczas pieczenia oraz prosty dip jogurtowy. W przepisie korzystam z lekkich odpowiedników składników stosowanych w tego typu daniach (mielone z indyka, feta light, jogurt do dipu zamiast
Milion Smakówgarnka z mięsem i wodą włożyć bułki. Wszystko zmielić (można mielić też samo mięso z bułkami, bez warzyw). Wymieszać razem z jajkami i doprawić solą, pieprzem i gałką. 3 keksówki (30 cm) wyłożyć papierem. Przełożyć masę i wyrównać. Piec w 180 - 200 stopniach około godziny (mniej więcej tyle minut ile waży mięso w keksówce
Sto kolorów kuchni