Roladki z bakłażana Jeżeli chcesz wykonać roladki z bakłażana potrzebujesz : mięso mielone z udźca indyka 500 gram 2 bakłażany 4 pomidory 2 cebule 2 ząbki czosnku Ser Feta 100 gram Łyżeczka cynamonu Szczypta chili Szczypta soli ½ łyżeczki oregano ½ łyżeczki cukru trzcinowego Oliwa z oliwek Roladki z bakłążana. W kuchni indyjskiej, afrykańskiej czy śródziemnomorskiej oberżyny stanowią istotny składnik jadłospisu(...)posiekanej cebuli, przeciśnięty przez praskę czosnek, cynamon, oregano, chili i szczyptę soli. Mieszamy wszystko razem z mięsem. Odstawiamy na bok. Bakłażany opłukujemy z rosy i wycieramy ręcznikiem papierowym. Następnie opiekamy krótko na grillu lub w piekarniku. Na dno naczynia w którym zamierzamy piec roladki wylewamy część sosu pomidorowego z patelni. Wymieszany farsz mięsny zawijamy w plastry bakłażana i układamy naczyniu
Markowy smakpieczeń można zjeść z samą surówką lub sałatą. Ja jednak upiekłam pieczeń z ziemniakami bo moje dzieci je uwielbiają a duet ten w połączeniu z pyszną surówką smakuje rewelacyjnie. Składniki: 3 szklanki ugotowanych ziemniaków 80 dag mielonego mięsa wieprzowego 2 łyżki rosołu (może być z koncentratu) 2 łyżki musztardy 2 jajka 2 duże(...)brytfannę kładziemy uformowany klops na wierzch kładziemy 2 gałązki rozmarynu i wstawiamy na 40 minut do gorącego, nagrzanego do 200 stopni piekarnika. Gdy mięso lekko się zrumieni, polewamy rosołem i pieczemy jeszcze przez 20 minut. Zrumienioną pieczeń wyjmujemy na wygrzany półmisek, trzymany w cieple
Gorący kąseketap całego tego zawijania :) Kapustę szatkujemy i przekładamy mięsnym farszem. Wkładamy do pieca i czekamy :) Podajemy obowiązkowo z sosem pomidorowym oraz sałatką. Bardzo polecam z Chrupiącą sałatą z dressingiem słodko-ostrym , która w tym towarzystwie idealnie się sprawdziła. Składniki: (4-6 porcji) 0.5kg mięsa mielonego z szynki 250g ryżu 1 jajo 1 cebula 1-2 łyżki oleju(...)może nie być konieczne). W misce wymieszać mięso mielone z usmażoną cebulką, ryżem oraz jajem. Dobrze przyprawić solą i pieprzem. Na dnie naczynia żaroodpornego ułożyć warstwę 1/3 kapusty, następnie warstwę z połowy farszu. Na to znów 1/3 kapusty, resztę mięsa. Na górze ostatnia warstwa kapuściana. Podlać całość 5 łyżkami wody. Przykryć. Piec przez 1h i 20 minut. Wyciągnąć
Moja DelicjaArabska pasta na bazie pieczonego bakłażana i masła sezamowego, podawana na zimno do chlebków pita, grillowanego mięsa lub warzyw. Składniki: bakłażan 1 łyżka pasty tahini 1 łyżeczka oliwy ząbek czosnku sok z 1/2 cytryny sól garść natki pietruszki mielona papryka Piekarnik nastawić na 250 stopni C. Bakłażana nakłuć widelcem, ułożyć na blaszce pokrytej folią aluminiową i wstawić do nagrzanego
wyzwania kuchennePieczeń rzymska jest daniem łatwym i niewymagającym. Wystarczy wymieszać kilka składników, włożyć do formy i upiec. Doskonale smakuje na ciepło do obiadu lub na zimno do chlebka. Składniki: 600g mięsa mielonego z łopatki Czerstwa kajzerka ½ szklanki tłustego mleka Średnia biała cebula 2 ząbki czosnku 2 łyżki masła klarowanego 6 łyżek bułki tartej 2 jajka Pół pęczka(...)dodajemy do mielonego mięsa. Na rozgrzanym masle klaraowanym szklimy drobno posiekaną cebulę oraz przeciśnięty czosnek. Łączymy z mięsem. Dodajemy jajka, bułkę tartą oraz przyprawy do smaku. Formę do keksa smarujemy tłuszczem i posypujemy bułką tartą. Masę mięsną przekładamy do formy i uderzamy forma kilkukrotnie o blat aby masa się ubiła i nie pozostały pęcherze powietrza, Pieczemy
Pyry na GazAtlantykiem składniki schab bez kości o wadze ok. 1 -2 kg ( piekłam kg) 1-2 główki czosnku Pasta do natarcia mięsa: 1/2 łyżeczki suszonej szałwii lub łyżeczka świeżej posiekanej 1/2 łyżeczki suszonej mięty lub łyżeczka świeżej posiekanej 1 łyżeczka suszonego oregano 3 łyżeczki suszonego majeranku 1 łyżeczka mielonego kminku 1 łyżeczka suszonego cząbru 3 dodatkowe ząbki czosnku(...)roztarte z 1 łyżeczką soli 1/2 łyżeczki świeżo zmielonego czarnego pieprzu 2 łyżeczki musztardy 2 łyżeczki chrzanu 1 łyżeczka soku z cytryny 1-2 łyżki oliwy do polania mięsa rękaw do pieczenia lub folia aluminiowa przygotowanie Schab umyć, osuszyć, oczyścić z błon. Czosnek podzielić na ząbki, obrać. Ze wszystkich stron ponakłuwać mięso ostrym i spiczastym nożem, w nacięcia włożyć
Stare GaryPomysł na pieczeń powstał bardzo spontanicznie. Połączenia mięsa z owocami nie każdemu przypadnie do gustu ale warto chociażby spróbować. Delikatny indyk i kwaśne jabłko to duet doskonały. Składniki 500 g mielonej piersi z indyka 1 kwaśne jabłko 2 łyżki domowego rosołu 2 jajka 1 łyżka suszonego szczypiorku Tradismak ok. 1 łyżeczka przyprawy Pasztet- typ kogutek Tradismak przyprawa(...)prażymy jabłko razem z poszatkowaną bazylią. Powinno być szkliste. 3. Połowę masy mięsnej przekładamy do aluminiowej foremki. Nakładamy warstwę prażonych jabłek i resztę mięsa. Wyrównujemy i pieczemy około 45 minut w 180 stopniach. 4. Gotowa pieczeń zostawiamy w foremce aż wystygnie. Następnie wstawiamy do lodówki. Powinna dobrze stężeć. 5. Do pieczeni polecam dodać domowy, naturalny rosół
Fiołkowa Kuchnia Małgorzatyplastry. Mięso i warzywa przełóż do naczynia żaroodpornego. Całość posyp cząbrem, lubczykiem i papryką, a następnie dobrze wymieszaj. Mięso podlej bulionem i wstaw do nagrzanego piekarnika. Gulasz piecz przez 60 – 90 minut (do momentu, gdy mięso będzie miękkie). W trakcie pieczenia całość parę razy przemieszaj. Gotowy gulasz podawaj np. z ulubioną surówką oraz ziemniakami lub pieczywem
blog.moje-pasje.infogotowanego mięsa z kaczki*, 400 g wątróbki drobiowej – najlepiej kaczej, 1 bułka typu kajzerka, 3 jajka, sól, imbir mielony, gałka muszkatołowa, 100 ml tłuszczu z kaczki, 50 ml śliwowicy, 100 g śliwek wędzonych, 2 łyżki cukru Smalec z kaczki robię sama. Gdy kupuję kaczkę odcinam tłuszcz i go topię, następnie zlewam do słoiczka, zamykam i w razie potrzeby(...)namięknie odcisnąć. Wątróbkę podsmażyć na różowo w środku. Zemleć mięso razem z wątróbką, i odciśniętą bułką. Mięso mielimy trzykrotnie. Do masy mięsnej dodać tłuszcz, śliwki wraz ze śliwowicą i dokładnie wymieszać dodając do smaku sól, gałkę muszkatołową i imbir. Następnie dodać jajka, dokładnie wymieszać. Formy do pieczenia (keksówki) wyłożyć papierem do pieczenia. Dno wysmarować tłuszczem. Ułożyć pasztet, zwilżonymi
królestwo garówmięsa wołowego mielonego 500 gr mięsa jagnięcego mielonego 2 łyżeczki mąki 2 łyżeczki oregano 1 łyżeczka suszonego czosnku 1 łyżeczka suszonej cebuli 1 łyżeczka suszonych włoskich przypraw 0,5 łyżeczki pieprzu Cayenne 1 łyżeczka soli 0,5 łyżeczki czarnego pieprzu 2 foremki do pieczenia Wykonanie: Do dwóch oddzielnych misek dajemy mięso wołowe i jagnięcinę- dzielimy
Smaki EdytyPrzepis na takie mielone dostałam od mamy, która natomiast podpatrzyła to u swojej znajomej. Tak przygotowane kotlety mają same plusy... pieczemy kotlety wszystkie naraz, bez tłuszczu. Nie stoimy przy patelni całą wieczność:-) U mnie kotleciki na stałe zagościły w domowym menu. Gorąco polecam Składniki: 1 kg mięsa wołowo-wieprzowego (ja biorę 3/4 mięsa wołowego i 1/3 wieprzowego, ale można(...)plastrach Wykonanie: Mięso mielimy z cebulą i czosnkiem na drobnym sicie. Do mięsa wbijamy jajka, doprawiamy solą i pieprzem. UWAGA: Moim zdaniem jak robimy kotlety z mięsa wieprzowego to powinniśmy jeszcze dodać czerstwą bułkę namoczoną w mleku, i odciśniętą... W wersji wołowo-wieprzowej bułki nie trzeba dodawać. Serek kroimy w paski grubości ok. 1 cm. Porcję mięsa rozpłaszczamy, kładziemy
IMPRESJA SMAKUpotrawa jaką osiągnięcie to prawdziwy sztos ;) Czas przygotowania: 30 minut + 10 minut pieczenia Ilość porcji: 4 Składniki: Na naleśniki: 1 ½ szklanki mleka 1 szklanka mąki pszennej pełnoziarnistej 1 jajko 1 łyżeczka oleju słonecznikowego/rzepakowego + olej do smażenia Szczypta soli Na sos boloński: 500g mięsa mielonego z indyka/kurczaka Puszka krojonych pomidorów ½ szklanki przecieru pomidorowego 2 ząbki czosnku
Kolizje Smakówwieprzowinką i takim to sposobem powstał ten kebab :) Ps. Nazwałam tego kebaba Gniewusem, ze względu na jego wściekłą minę :) Składniki na kebab (na 4 – 5 osób): Ok. 600g mięsa mielonego wieprzowego (np. łopatki lub karkówki) 3 łyżki oleju 1 sałata np. lodowa 2 – 3 pomidory 2 średnie czerwone cebule 2 łyżeczki przyprawy Gyros Ok. ½ łyżeczki soli Dodatkowo(...)około 15 – 20 minut, by lekko wyrosły. Następnie bułki wkładamy do nagrzanego do 180°C piekarnika i pieczemy około 15 – 20 minut. Upieczone bułki wyjmujemy z piekarnika i pozostawiamy, by przestygły. Nadzienie Na patelnie wlewamy olej, lekko rozgrzewamy, dodajemy mięso mielone i smażymy około 10 minut na wolnym ogniu, co pewien czas mieszając. Po tym czasie najlepiej sprawdzić
Smakowy RajZapraszam dzisiaj na zdrowe, pieczone kotlety rybne. Takie pieczone kotlety są niskokaloryczne i lekkostrawne. Polecam Składniki: 500 g mięsa z ryby (bez ości i skóry) 1 średnia marchewka 1 ząbek czosnku pół małej cebuli 3 łyżki bułki tartej 1 łyżeczka suszonego koperku ½ łyżeczki soli ½ łyżeczki pieprzu białego 1 jajko Przygotowanie: Marchewkę myjemy(...)obieramy ze skórki. Kroimy w plasterki. Czosnek i cebulę obieramy z łusek. W maszynce do mięsa mielimy rybę razem z marchewką, czosnkiem i cebulką dwa razy. Następnie dodajemy bułkę tartą, koperek, sól, pieprz i jajko. Wyrabiamy ręcznie masę ma kotlety. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia. Formujemy w dłoniach spore kotlety i lekko je spłaszczamy. Układamy kotlety na blaszce wyłożonej
słodkie i nie tylko historie kulinarnepowstało z resztek, które miałam w lodówce. Ugotowany pęczak, mięso mielone i ser pleśniowy stworzyły pyszny farsz. składniki: 4 bakłażany ( moje miały po ok 300 g ) 300 g mięsa mielonego z indyka ( u mnie udziec ) 1 cebula 300 g ugotowanego pęczaku 150 g sera pleśniowego, u mnie lazur turkusowy ser cheddar do posypania sól,pieprz olej rzepakowy(...)osuszyć papierowym ręcznikiem. Skropić olejem i ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawić do piekarnika nagrzanego na 180 C i zapiekać ok 25 minut aż bakłażany zmiękną. Przygotować farsz. Cebulę pokroić w drobną kostkę. Rozgrzać patelnię z odrobiną oleju. Zeszklić pokrojoną cebulę. Potem dodać mięso mielone i usmażyć. Dodać pęczak i dokładnie wymieszać. Do smaku doprawić solą
Monia miesza i gotuje