inaczej. :-) Filety zamiast mielić, drobno siekam. Konsystencja jest przyjemniejsza niż w mielonym mięsie. Ten przepis podpatrzyłam na blogu Z miłości do gotowania , troszkę zmieniłam a w podobnej formie piekłam i grillowałam posiekane filety z różnymi innymi dodatkami. :-) Swoją drogą, wrzucając do koszyka cukinię bez patrzenia na cenę nie zdawałam sobie sprawy z tego jak droga jest poza sezonem(...)kostkę, później w mniejszą kostkę, coraz drobniej aż mięso będzie bardzo klejące. Dodajemy czubrycę, sól, pieprz, cukinię, jajko, bułkę tartą z mlekiem, kukurydzę. Masa nie jest zwarta, ale po upieczeniu nie powinna się rozpadać. 4. Formujemy kotlety wielkości standardowego mielonego, układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w temperaturze 175 stopni, przez 25 minut, do zarumienienia
Szefowa kuchnizdecydowanie lżejsze. Mięso mielone z indyka ma nieporównywalnie mniej tłuszczu od klasycznego nadzienia z wieprzowiny, a jego smak rewelacyjnie podkręca ultra zdrowa, lekko orzechowa w smaku kasza orkiszowa i suszone grzyby. SKŁADNIKI 1 spora kapusta (1,5-2kg) 200g kaszy orkiszowej (2 woreczki) 500g mielonego mięsa z indyka – najlepiej mieszanka mięsa ciemnego i jasnego(...)cebule (200g) 1 duży ząbek czosnku 1 jajko L 3 łyżki oleju rzepakowego 1 płaska łyżeczka mielonego pieprzu 1 płaska łyżeczka soli 1 płaska łyżeczka przyprawy warzywnej typu ‘Vegeta’ lub kostka rosołowa, pokruszona kawałek zimnego masła do wysmarowania formy i pieczenia SKŁADNIKI SOSU 0,7 litra bulionu drobiowego lub jarzynowego 700g passaty pomidorowej 3 pełne łyżki mąki
Karo in the Kitchennawet wieprzowiny i także wychodzi rewelacyjnie, choć smakuje już nieco inaczej. Kiedyś często zawijałam je w tortillę, a teraz najczęściej piekę placuszki na sodzie i z nimi smakuje nam najlepiej. Składniki: 500 g mięsa mielonego z indyka (lub dowolnego innego) 2 średnie cebule 4-5 ząbków czosnku 1 czerwona papryka papryczka chili (użyłam suszonej) słoik domowego przecieru
Cynamonowe szczęściełyżeczki cukru 1/2 łyżeczki soli 2 łyżki oleju Dodatki: 300g mięsa mielonego 1 czerwona cebula 1 czerwona papryka 1 łyżka koncentratu pomidorowego olej sól, pieprz, papryka słodka, papryka ostra 1. Cebulę i paprykę kroimy w drobną kostkę. Na rozgrzanym oleju podsmażamy mięso i warzywa. Przyprawiamy, dodajemy koncentrat, całość studzimy. 2. Drożdże rozpuszczamy w ciepłym mleku(...)solą i olejem. Wyrabiamy gładkie ciasto. Dzielimy na 4-6 części, każdą rozwałkowujemy na kształt koła. 3. Na każdy placek wykładamy mięso mielone z warzywami. Brzegi zaginamy do środka tak by ciasto przykryło trochę farszu. 3. Pieczemy w temperaturze 210 stopni przez 15-20 minut, aż brzegi się zarumienią
Szefowa kuchnikawałki, które następnie należy rozwałkować na koła o średnicy około 10 cm. Na każdy kawałek nałożyć sos pomidorowy z mięsem mielonym, na to położyć pieczarki wcześniej podsmażone. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180'C piec około 8-9 minut. Po tym czasie na pizzerinki posypać starty ser i chwilę jeszcze zapiekać, aż ser się roztopi. Można
Zrób to smacznieUgotowane warzywa zmiksowałam, a do miseczki wsypałam dodatkowo pietruchę i dodałam śmietanę (jak nigdy ;)). II Danie 16:00 Zapiekanka ziemniaczana z mięsem mielonym. Jak widać Lila zjadła całą blaszkę babki ziemniaczanej. Na szczęście wymiary naczynia do pieczenia to 9x15, a nie 24x28! :) Podwieczorek 17:30 ........................................................................................ Woda Drugie danie było bardzo syte. Najedzona po uszy Lila nie miała sily
lady-och-mistrzyni.blogspot.comszklanki wody. Wymieszaj całość i gotuj sos kilka minut, często mieszając. Dopraw niewielką ilością pieprzu mielonego i po ok pół łyżeczki ziół prowansalskich i papryki mielonej. Gotowym sosem polej roladki. Zrzuć z mięsa cebulkę, bo może się przypalić przy pieczeniu. Wstaw do nagrzanego do 170-180stC piekarnika. Piecz ok 25 minut. Po 10 minutach obróć
Anioszek w kuchnimielonego cebula 300 g pieczarek czerwona papryka 2 łyżki sosu/koncentratu pomidorowego 1,5 kg ugotowanych ziemniaków sól, pieprz, majeranek, papryka słodka/ostra, przyprawa do ziemniaków lub gałka muszkatołowa 1. Cebulę kroimy w kostkę pieczarki w talarki, paprykę w paseczki smażymy na łyżce oleju co chwilę mieszając. Przyprawiamy pieprzem i solą. 2. Do warzyw dodajemy mięso mielone(...)łyżki masła i niepełną szklankę mleka ( można użyć kilka łyżek śmietany). Energicznie mieszamy. Dodajemy przyprawy. 4. Na dno naczynia wykładamy mięso mielone i łyżką lekko dociskając nakładamy puree z ziemniaków. Można posypać startym żółtym serem. Pieczemy 10-15 minut w 180 stopniach. Mmm Pycha
NA MOIM TALERZUszklanki oleju 1 szklanka bułki tartej 3 jajka dodatkowo dodałam (poza podstawowym przepisem) - (można pominąć) 2 garści mięsa mielonego łyżeczka mielonego kuminu łyżeczka curry Do dzieła!!! Wszystkie składniki łączymy - dokładnie mieszamy i wykładamy do formy - ja piekłam w keksówce jednak polecam płaską szeroka formę - wtedy pasztet będzie ładnie się kroił - mój nie wyszedł zwarty nadawał się
sierotka maRysia w kuchniSkładniki: - 4 spore ziemniaki - 250 g mięsa mielonego z łopatki - 4 duże ząbki czosnku - duża cebula - 200 g sera żółtego - pęczek kopru - 3 łyżki musztardy delikatesowej - łyżka masła - sól, pieprz, papryka słodka, maggi Ziemniaki myję i dokładnie szoruje szczoteczką. Gotuję w mundurkach w osolonej wodzie na półtwardo. Studzę. Gdy ziemniaki wystygną przekrajam je na pół i wydrążam środek(...)Mięso mielone wkładam do miski, dodaję musztardę, starty ser żółty (zostawiam trochę do posypania na wierzchu), koper (podobnie jak z serem), maggi, sól, pieprz, paprykę słodką oraz zawartość patelni. Dokładnie wszystko ze sobą mieszam. Wydrążone ziemniaki nadziewam farszem, wstawiam do rozgrzanego do 180 stopni piekarnika i piekę 30 minut. 5 minut przed końcem pieczenia posypuję startym
Cook&LoveDuet mam nadzieję, że doskonały. To co lecimy do przepisu. Faszerowane pieczarki mięsem mielonym 6 pieczarek 1 nieduża cebula 1 ząbek czosnku 10 dkg mięsa mielonego ( u mnie mielona karkówka) pasek fety ( nieduży ) pęczek pietruszki 1 łyżeczka oleju 3 łyżki wody pieprz, chili do smaku Pieczarki myjemy, usuwamy im nóżki. Cebulę i czosnek obieramy(...)pietruszką i fetą. Nakładamy farsz łyżeczką do pieczarek. Na blasze wyłożonej papierem do pieczenia układamy pieczarki i wstawiamy do nagrzanego do 170 C piekarnika na 20 minut. Zostawiamy w piekarniku do ostygnięcia. Smacznego ! Inne przepisy z wykorzystaniem pieczarek znajdziesz TU Faszerowane pieczarki mięsem mielonym
Kuchnia na wzgórzuPRZYPRAWY: 1/2 łyżeczki pieprzu mielonego 1/2 łyżeczki pieprzu ziołowego 1/2 łyżeczki curry 1/2 łyżeczki k ozieradki lub vegety szczypta majeranku szczypta papryki słodkiej 1 łyżeczka soli * Po ugotowaniu rosołu mięso oddzielamy od kości i wrzucamy do zamrażarki. Pieczemy pasztet dopiero, kiedy "nazbieramy" go trochę. Zwykle po 3 - 4 rosołach :) Można użyć też mięsa z kaczki, indyka(...)kurczaka i 2 z gęsi. Soczewicę wrzucamy do wrzącej wody i gotujemy przez ok. 15 minut, aby zmiękła. Odcedzamy i odstawiamy do wystygnięcia. Mięso wraz z soczewicą i cebulą przepuszczamy przez maszynkę do mielenia mięsa. Dodajemy koncentrat pomidorowy i wsypujemy przyprawy. Są to nasze ulubione proporcje, ale zachęcamy, aby każdy znalazł swoje własne :) Dodajemy jajka i mieszamy, aby wszystko dobrze
Kuchnia od dwojgałyżeczki pieprzu mielonego 1 szklanka ketchupu Wykonanie: Karkówkę myjemy , kroimy na plastry grubości 1 cm. ( nie rozbijamy) posypujemy przyprawami do mięsa i odstawiamy na chwilę. Następnie obsmażamy na oliwie po czym układamy w naczyniu żaroodpornym, obkładamy cebulą pokrojoną w plasterki . Do rondla dodajemy wszystkie składniki na sos i zagotowujemy. Mięso zalewamy gorącym sosem przykrywamy naczynie. Pieczemy w piekarniku
kgwjanczeworozwinięta wersja naszego mielonego, tradycyjnie przygotowywane z mięsa wołowego lub jagnięciny z dodatkiem ryżu, smażone w głębokim tłuszczu. Kibbeh po polsku to mięso mielone wieprzowo-wołowe, makaron 5 jajeczny w kształcie ryżu, aromatyczne przyprawy, świeża mięta i natka pietruszki oraz orzeszki piniowe lub słonecznik do pikantnego farszu. Zamiast smażenia krótkie pieczenie w piekarniku. Świetnie smakuje(...)sosami na bazie gęstego jogurtu. Prosta i aromatyczna potrawa, która z powodzeniem zastąpi mielonego. Czas przygotowania: 40 minut Porcje: 16 Składniki: 500 g mięsa mielonego wieprzowo-wołowego, 2 szklanki ugotowanego makaronu Czanieckie w kształcie ryżu, 1 duża cebula, 2 ząbki czosnku, Pęczek natki pietruszki, 3 łyżki posiekanej mięty, 1 jajo
SzczyptaSmaQ