długo i najlepiej niezbyt intensywnie piekła się gęś lub kaczka, to ma on w rzeczywistości 2 oddzielne frakcje, które uwidocznią się bardzo wyraźnie po ochłodzeniu w lodówce. U góry faktycznie zgromadzi się lżejszy tłuszcz, jednak poniżej ukryta zostanie spora ilość bardzo aromatycznej mięsnej galaretki. Pochodzi ona z soków, które upuściło podczas pieczenia mięso i zdecydowanie nie powinniśmy jej nigdy(...)liści laurowych 6 ziaren jałowca 1 łyżeczka świeżo mielonego czarnego pieprzu sól Instrukcje Nogi z gęsi solimy (ok. 2 łyżeczek) i umieszczamy w na ile to możliwe dopasowanej do ich wielkości brytfannie, którą bardzo szczelnie zamykamy folią aluminiową i opcjonalnie pokrywką. Wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni (termoobieg). Pieczemy do miękkości – zwykle ok. 120 minut, nie otwierając
Kulinarna Pokusapieczeni to taka, że zdobyłam pierwsze miejsce w konkursie i wygrałam pięknego robota i zestaw makaronów. :) Składniki: 100 g makaronu świderki Mamma Mia nr 57 700 g piersi z kurczaka 1 cebula 0,5 czerwonej papryki 2 ząbki czosnku 2 łyżki bułki tartej 2 łyżki oleju rzepakowego 1 łyżeczka soli 0,5 łyżeczki pieprzu mielonego białego Kamis(...)oczyścić i umyć. Zmielić w maszynce do mięsa. Do mięsa dodać podsmażoną ale zimną paprykę z cebulą i czosnkiem. Dodać bułkę tartą, przyprawy i dokładnie wymieszać. Foremkę aluminiową wsmarować masłem. Obłożyć z wszystkich stron boczkiem. Wyłożyć połowę mięsnej masy, ułożyć ugotowany(zimny) makaron, wyłożyć resztę mięsa. Mięso przykryć z wszystkich stron boczkiem. Piec 50 minut w 200 st. Foremka
Ala piecze i gotujegotujemy do miękkości. Dlatego na gorącą wodę aby się mięso zamknęło i wszystko nie zwiało do wody. Gotujemy do miękkości, studzimy usuwamy cały tłuszcz i skórę a samo mięso mielimy w maszynce razem z ugotowanymi warzywami i czosnkiem. Taka masa jest dość sucha mimo warzyw które w tym wypadku zastępują nam jak to zazwyczaj się daje tłuste dodatki(...)się jajka będzie raczej ryzykowne. Dodajemy też majeranek na lepsze trawienie i ze względu na walory smakowe. Na koniec jajka, manna i gotowe do pieczenia. Wąskie długie blaszki wykładamy papierem do pieczenia, trzeba tego papieru więcej aby zaraz po upieczeniu móc wyjąć pasztet z formy aby się nie odparował. Jedną blaszkę zrobiłam zwykłego bez dodatków
Dieta moja pasjaMoje ulubione greckie danie Mussaka, musaka czyli zapiekanka grecka z bakłażanem SKŁADNIKI: 2 szt. bakłażana kilka ziemniaków 1 kg mięsa mielonego ( oryginalnie powinna być jagnięcina) kilka pomidorów lub pomidory z puszki 1 cebula 3 ząbki czosnku przyprawa do musaki ( my mieliśmy oryginalną mieszankę przywieziona z wakacji, ale podaje skład: oregano,bazylia, pietruszka, cynamon, ziele angielskie, tymianek, liść(...)oprószyć solą, pozostawić na chwile by się spocił, następnie go opłukać. Nagrzać piekarnik z funkcją grilla. Podobnie pokroić ziemniaki. Plasterki bakłażana i ziemniaków ułożyć na dużej blaszce do pieczenia posmarowanej 2 łyżkami oliwy (plasterki mogą częściowo na siebie nachodzić). Oprószyć solą i skropić resztą oliwy, wstawić na górną półkę piekarnika i grillować przez około 10 minut
MarciochaKucharzymlecza, podana z podpieczonymi na patelni ziemniakami. Druga to potrawa to nawiązanie do kaszubskiej tradycji wekowania mięsa, czyli łopatka wieprzowa w weku. Trzecia propozycja to pulpety z dorsza w sosie śmietanowym. Oglądnij odcinek programu. Sałatka śledziowa z pieczonymi ziemniakami Sałatka śledziowa z pieczonymi ziemniakami (źródło: karolokrasa.pl) Składniki: 4 – 5 ziemniaków 1 łyżka smalcu 2 mlecze z solonego śledzia 4 filety(...)cukru 2 łyżki musztardy Dijon 1 łyżeczka mielonego kminu rzymskiego 1 łyżka smalcu sól, grubo mielony pieprz, olej słoik typ Wecka Sposób przygotowania: Przygotowujemy marynatę do łopatki wieprzowej: do naczynia nalewamy pól litra wody, dodajemy ziarna kolendry i ziela angielskiego, liście laurowe, ocet winny lub piwny, cukier, musztardę, mielony kmin rzymski. Mieszamy i zagotowujemy marynatę. Łopatkę
WojnaNaSmaki.plmnie smakiem od tych smażonych, są nieco mniej chrupiące ale nam to w zupełności nie przeszkadzało. Polecam!! Sajgonki pieczone w piekarniku Składniki na około 13-15 sztuk: 1 mała marchewka 1/2 łyżeczki świeżego imbiru 250 g drobno zmielonego mięsa (używam wołowiny np. udźca) 2 łyżki sosu sojowego jasnego 1 łyżka sosu sojowego ciemnego 1 łyżka oleju sezamowego ½ łyżeczki przyprawy(...)Imbir siekamy bardzo drobno. Na patelni rozgrzewamy olej i smażymy mięso mielone. Przyprawiamy sosami sojowymi, olejem sezamowym, przyprawą 5 smaków, imbirem i czosnkiem. Dodajemy marchewkę, smażymy przez około 4 minuty. Następnie dodajemy grzyby mun, kapustę i pędy bambusa. Smażymy jeszcze 2-3 minuty wszystkie składniki. Mięso z warzywami, makaron i posiekaną dymkę przekładamy do miski, dodajemy
Mania Gotowaniamięso najpierw obracamy w tartym parmezanie, a potem już klasycznie: jajko i bułka tarta. Kotlety smażymy na mocno rozgrzanym oleju. W oryginalnym przepisie występuje cielęcina, która, jak wiadomo,w Polsce jest towarem deficytowym cielęciny jest nie mniejszym wyzwaniem jak za „komuny” w latach 80. W naszym przepisie zastąpiliśmy ją delikatnym mięsem z polędwiczek wieprzowych. Słodkie, pieczone brukselki Kotlety podaliśmy(...)pieczonymi frytkami – robimy je dość często, bo to prosty, a mega smaczny dodatek do obiadu i pieczonymi brukselkami. Kto nigdy nie piekł brukselek traci naprawdę dużo. Brukselka to prawdziwe warzywne cacuszko, rzecz piękna i smaczna, ale ugotowana, a nie daj Bóg przegotowana, zmienia się w jednego ze stołówkowych potworów jak rozlazły szpinak, staje się gorzka i bez wyrazu. Pieczenie
Niedzielny kucharzKarkówka pieczona z porem i pieczarkami to uczta dla osób lubiących mięso. Por nadaje mięsu cudownego smaku i aromatu, a pieczarki z odrobiną tymianku wspaniale wydobywają delikatną nutę lasu. Tak przyrządzona karkówka świetnie sprawdzi się podana na codzienny obiad, jak i na świątecznym stole. Do przygotowania tego dania najlepiej wybrać średniej wielkości, lekko poprzerastany białym tłuszczykiem kawałek karkówki wieprzowej. Jeśli(...)będzie miał kolor żółty, to prawdopodobnie mięso będzie pochodziło ze starszego osobnika i po upieczeniu może być niesmaczne. Nie bójmy się odrobiny tłuszczyku, gdyż to on właśnie jest nośnikiem smaku, aromatu i nadaje delikatności upieczonemu mięsu. Składniki: 1 kg karkówki wieprzowej 1 duży por 1 kg małych pieczarek 2 - 3 łyżki mielonego kminku 1 łyżka majeranku
Kuchcik gotujepieczonymi warzywami – i tu trzeba wspomnieć o naszym wspaniałym odkryciu – pieczonej rzodkiewce . Wcześniej zajadaliśmy się nią w dużych ilościach dodając do śniadań, sałatek, ale zawsze na surowo. Okazuje się, że rzodkiewki w piecu zyskują na smaku. Zawarty w nich cukier kondensuje się, dodając słodyczy, niezmieniony pozostaje natomiast lekko ostry, pieprzny smak. Polecamy ten sposób przyrządzania rzodkiewek! My przed pieczeniem(...)wspaniałe warzywo. Jeśli chowacie głęboko taką traumę czas ją przezwyciężyć i odkryć kalafiora na nowo. Kalafiora do pieca Jeśli nigdy nie piekliście kalafiora w całości to musicie to zrobić. Smakuje doskonale. To według nas kolejny hit (po pieczonych rzodkiewkach) w tym menu na tydzień. Jest równocześnie i miękki i jędrny, mięsisty. Choć to danie na wskroś wegetariańskie posmakuje nawet zatwardziałym
Niedzielny kucharzPieczona ryba z dodatkiem podsmażonych z cebulką pieczarek oraz tartym serem, to fajny, prosty i szybki pomysł na obiad. Na 2-3 porcje: 1 filet z
Smaki Na Talerzuprzygotować na wiele sposobów. Ugotowany makaron typu łazanki tradycyjnie podajemy wymieszany z kiszoną lub świeżą kapustą. Dodatkami do potrawy mogą być świeże grzyby leśne, pieczarki, boczek, kiełbasa, mak, pieczone lub duszone mięsa. Łazanki doprawiamy ulubionymi przyprawami, sosem sojowym, pieprzem czarnym bądź ziołowym, majerankiem, kminkiem itd. A oto wypróbowany przepis i składniki na łazanki z kiełbasą i kiszoną kapustą. Przepis(...)łazanki z kapustą, grzybami i kiełbasą Składniki i przyprawy na łazanki: 500g kapusty kiszonej 1 cebula 5 średnich pieczarek ok.300g dobrej swojskiej kiełbasy 1 łyżka sosu sojowego pieprz czarny mielony i sól do smaku 2-3 łyżki smalcu lub oliwy makaron typu łazanki około 250g ( pół opakowania ) Przepis na łazanki z kapustą kiszoną i kiełbasą - przygotowanie krok po kroku
Moja Książka Kucharskamleko, energicznie mieszając. Podgrzewać kilka minut cały czas mieszając, aż sos zgęstnieje. Doprawić solą i białym pieprzem. Sos połączyć z przesmażonym mięsem. Dokładnie wymieszać. Foremką okrągłą lub szklanką wykroić porcje ciasta. Układać na blaszce do pieczenia wyłożonej pergaminem. Na środku każdej porcji nałożyć łyżkę farszu lub więcej ( brzegi ciasta mają być wolne, aby mogło wyrosnąć ). Blachę wstawić
Kuchnia PaulettesJedną cebulę i ząbki czosnku drobno posiekać, zeszklić na maśle, dodać pieczarki i chwilę dusić pod przykryciem. 2. Ugotowane mięso z udek, marchew, namoczoną bułkę, pieczarki z cebulą i czosnkiem, cebulę pokrojoną na mniejsze kawałki zmielić dwukrotnie maszynką do mielenia. Do masy mięsnej dodać jajko, wyrobić na jednolitą masę, następnie doprawić solą, pieprzem, gałką muszkatołową i całość dokładnie wymieszać. Przełożyć(...)dwóch aluminiowych foremek o wymiarach 7 x 20 cm (lub większej keksówki) wysmarowanych oliwą i wysypanych bułką tartą. 3. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 60 minut, a następnie wystudzić
Szalona Kuchnia Ewelinymielonego pieprzu 1 łyżeczka mielonej słodkiej papryki 1 łyżka drobniutko posiekanej natki pietruszki 1 mała cebula 1 łyżeczka musztardy Dijon 4-6 łyżek zimnej wody 2 średnie pomidory 2 łyżki oliwy + oliwa do nasmarowania cukinii Jak zrobić cukinie faszerowane mięsem? Ryż ugotować w osolonej wodzie. Wystudzić. Cebulę obrać i posiekać drobno. Do miski przełożyć mielone mięso(...)Górę cukinii przykrywać odkrojonym wcześniej "kapeluszem". Całą cukinię przesmarować lekko oliwą, co zapobiegnie jej wysychaniu podczas pieczenia. Pomidory sparzyć i obrać ze skórki. Pokroić w średniej wielkości kostkę. Przełożyć do naczynia, w którym będzie się zapiekać cukinia. Lekko posolić, przyprawić świeżo mielonym pieprzem, dodać oliwę i wymieszać. Na pomidorach układać cukinie, przykryć częściowo pokrywką lub papierem do pieczenia
Codzienna kuchnia niecodziennałyżki majeranku szczypta mieszanki chilli Wykonanie: 1. Panierka Wymieszać ze sobą wszystkie składniki panierki. 2. Ugotowane buraki zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Mięso, cebulę i czosnek zmielić maszynką do mielenia, przełożyć do dużej miski. Następnie dodać pokruszoną fetę, jajko, starte buraki, natkę, bułkę tartą, kaszę mannę. Dokładnie wymieszać, doprawić pieprzem i ewentualnie solą (ser feta jest dość(...)słony). Z przygotowanej masy mięsnej uformować kotleciki, obtoczyć w panierce, a następnie obsmażyć z każdej strony na rozgrzanym oleju. Obsmażone kotleciki przełożyć do żaroodpornego naczynia i piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 20 minut
Szalona Kuchnia Eweliny