mięsa mielonego olej do smażenia 200 ml jogurtu naturalnego 20 dag sera żółtego tartego PRZYGOTOWANIE: Ziemniaki myję, obieram, kroję w kostkę i gotuję w osolonej wodzie, tak by były lekko twarde. Odcedzamy. Na patelni smażę na łyżeczce oleju mięso mielone, doprawiam. Cukinię obieram i kroję w kostkę dodaję do mięsa. Następnie dodaję(...)umyty szpinak. Mieszam. Doprawiam. Dodaję do ziemniaków. Następnie dodaję ser żółty tarty a następnie jogurt naturalny, sól i pieprz. Mieszam. Przekładam do foremki do zapiekania. Piekę ok 25 min w 180-200 stopniach
Gotowanie Patkisito (wywar można zachować, odrzucamy ziele i liść laurowy) i mielimy przez maszynkę do mięsa 2 lub 3 razy w zależności, jaką grubość preferujecie. 3. Do zmielonej masy dodajemy jaja, sól, pieprz do smaku i szczyptę gałki muszkatołowej. Wszystko dokładnie mieszamy i nakładamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia lub foremki aluminiowej. Pieczemy 45 min w 180 stopniach. (adsbygoogle
Zdrowie i pysznie na talerzuzemleć (zważyłam po oczyszczeniu i zostało 850g). Do zmielonego mięsa ryby dodać cebulkę, jajko, bułkę tartą (lub namoczoną w mleku i odciśniętą bułkę pełnoziarnistą), sporą szczyptę soli i świeżo mielony pieprz. Wymieszać dokładnie. Farsz rybny wyłożyć na skórę czekającą w naczyniu żaroodpornym, naciągnąć skórę i uformować kształt ryby. Piec ok. 60 minut w temperaturze 180 stopni Celsjusza (z termoobiegiem
Dietologpapryki żółta i czerwona -1 cebula -sól -pieprz -słodka papryka mielona -majeranek -suszone liście lubczyku -olej Sposób przygotowania: Podudzia myjemy, układamy na blaszce. Dajemy łyżkę oleju i obtaczamy w nim mięso. Następnie oprószamy solą, pieprzem, papryką, majerankiem i lubczykiem. Kroimy warzywa i układamy na kurczaku. Przykrywamy folią aluminiową. Pieczemy w 200 stopniach godzinkę. Następnie odkrywamy i przypiekamy mięso. Kiedy
Magia jedzenia.mrugać. 5. Doprawiamy wg uznania solą i/lub mielonym pieprzem. 6. Rosołek odcedzamy. 7. Mięso z kurczaka obieramy, warzywa kroimy w plasterki/kosteczkę. 8. Serwujemy z drobnym makaronem, kawałkami kurczaka i warzywami. Można posypać posiekanym koperkiem lub natką pietruszki. 9. Resztę mięsa i warzyw możemy wykorzystać do pieczonych pierożków z mięsem z rosołu
Kate's Kitchenprzygotowanie ich zajmuje mi 30 minut. Ja gołąbki piekę w piekarniku. Jest to bardzo wygodny sposób, nie trzeba się martwić czy się przypalą, czy się rozpadną podczas obracania. Można spokojnie zająć się czymś innym. Gołąbki zapiekane w piekarniku w sosie pomidorowym-składniki. 500 g mięsa mielonego, ok 100 g kaszy jęczmiennej, 1 cebula, sól, pieprz, jajko, cała
Pani domowagotuj na średnim ogniu. Kiedy sos zacznie bulgotać dodaj mięso mielone, dokładnie wymieszaj, mięso powinno się rozpaść równomiernie w sosie. Na koniec dopraw ziołami, imbirem, kurkumą, gałką muszkatołową, solę, pieprze, chilli, miodem oraz koncentratem pomidorowym. Gotuj około godziny aż do redukcji sosu. Blaszkę lub naczynie w której będziesz piec cannelloni wysmaruj masłem. Następnie nadziewaj makaron i układaj obok siebie
wysmienitydobrze doprawić mięso mielonym cynamonem :) SKŁADNIKI: Porcja dla 4 osób. Musaka: 1 kg ziemniaków 2 bakłażany oliwa do smażenia 2 ząbki czosnku 2 cebule 500 g mięsa mielonego (jagnięcina, wołowina, wieprzowina) 150 ml czerwonego wytrawnego wina (opcjonalnie) 1 puszka pomidorów 1 łyżka posiekanej natki pietruszki szczypta płatków chili 1 łyżeczka oregano 1 łyżeczka cynamonu sól, pieprz(...)czosnek i cebulę. Następnie dodajemy mięso mielone. Gdy się usmaży podlewamy mięso winem (opcjonalnie), a gdy wino odparuje dodajemy pomidory z puszki. 4. Smażymy na małym ogniu do czasu, aż nadmiar płynu odparuje. Na koniec doprawiamy zawartość patelni solą, pieprzem, chili, natką pietruszki, oregano i mielonym cynamonem. 5. Formę do pieczenia smarujemy odrobiną masła. Na dno wykładamy
W kuchni Katielekko pikantnej wersji. Składniki: 100 g ryżu ok 300 g mięsa mielonego puszka czerwonej fasoli puszka pomidorów sól, pieprz, chili w proszku lub pieprz cayenne 6 dużych papryk czerwonych Przygotowanie Ryż gotujemy w osolonej wodzie na pół twardo. Odstawiamy do ostudzenia. Następnie ryż mieszamy z mięsem mielonym, odsączoną fasolą i zmiksowanymi pomidorami. Przyprawiamy do smaku. Z papryk(...)obcinamy górną część, usuwamy gniazda nasienne. Wydrążone papryki nadziewamy farszem i przykrywamy odciętymi wcześniej czubkami Papryki wkładamy do naczynia żaroodpornego, na dno wylewamy szklankę bulionu lub wody. Pieczemy ok. 1,5 godz w temperaturze
e-PrzepisyKulinarnesumie bez znaczenia, ważne jest aby usunąć kości ). Część piersi odcinamy i kroimy na mniejsze kawałki. Do filetów dodajemy mięso mielone, posiekaną pietruszkę i odsączone, pokrojone orzechy. Całość przyprawiamy vegetą, solą i pieprzem ( trudno określić dokładnie ilość, gdyż mięso mielone może być już solone ). Na koniec dodajemy jajko. Całość mieszamy. Kurczaka zszywamy w taki sposób aby powstała duża(...)kieszeń, pozostawiamy kawałek do nakładania farszu. Po włożeniu farszu, zszywały do końca. Kurczaka przyprawiamy z wierzchu solą i papryką. Pieczemy w temp. 190 o C w zależności od wagi 1 kg = 1 godzina. Podczas pieczenia obracamy aby uzyskać równomierny kolor. Pod koniec pieczenia przykrywamy folią aluminiową i pieczemy pod przykryciem. Upieczonego kurczaka można wykorzystać dwojako, jako danie obiadowe
Smaki Ewysoczewicą, mielonym mięsem i pomidorami. Składniki na 4 porcje: z przepisu z bloga Kwestia Smaku 2 łyżki oleju (użyłam kokosowego) 1 cebula 2 ząbki czosnku 200 g mielonego mięsa (użyłam wieprzowego) 1 szklanka dyni, pokrojonej w kostkę 100 g ryżu (użyłam Basmati) 1 szklanka czerwonej soczewicy 1 puszka pomidorów 1 łyżeczka kurkumy 1/2 łyżeczki kminu rzymskiego(...)żaroodpornym garnku* rozgrzać olej, podsmażyć cebulę i czosnek. Dodać mielone mięso, obsmażyć. Dodać wszystkie przyprawy wraz z solą i pieprzem. 2. Dodać ryż i soczewicę, smażyć 2 minuty. Wlać gorący bulion, zagotować. Dodać dynię i pomidory. Wymieszać i zagotować. 3. Przełożyć do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Piec przez 20 minut. Posypać natką. * ja całe danie przygotowałam na głębokiej
Moja Galeria Smakułyżka zmielonego jałowca 4 łyżki majeranku łyżeczka mielonego pieprzu Przygotowanie Mięso z jelenia ,boczek ,słoninę i łopatkę kroimy w większą kostkę i podsmażamy na suchej patelni. Warzywa obieramy ,zalewamy zimną wodą ,dodajemy liście laurowe ,ziele angielskie ,pieprz ziarnisty ,solimy i doprowadzamy do wrzenia. Dodajemy mięso i uzupełniamy wodę (mięso ma być zakryte) ,gotujemy około dwóch godzin(...)czym zestawiamy z palnika i studzimy. Wystudzone mięso wraz z warzywami wyławiamy i mielimy na najmniejszych oczkach. Do zmielonego mięsa dodajemy jajka oraz przyprawy ,dokładnie mieszamy. Do masy dodajemy bulion ,w którym gotowało się mięso (po trochu ,masa ma być puszysta). Masę mięsną przelewamy do keksówek (użyłem tych jednorazowych z aluminium). Pasztet pieczemy przez 90 min w temperaturze
R'n'G Kitchenpieprz, drobno posiekany ząbek czosnku) Zaczynamy od kofty. Mięso mielone mieszamy z posiekanym drobno ząbkiem czosnku i natką pietruszki, solą, pieprzem oraz majerankiem. Wyrabiamy kilka minut. Powinno być zwarte. Zwilżamy dłonie wodą, nabieramy garść mięsa i formujemy na patyczkach do szaszłyków podłużną koftę. Układamy na papierze do pieczenia. Postępujemy tak z resztą mięsa (powinniśmy otrzymać
Mango Papajaobiema nazwami. Na patelnię wlewamy oliwę z oliwek, dodajemy mielone, wieprzowe mięso, pokrojoną w kostkę cebulę i kilka posiekanych ząbków czosnku. Całość dusimy. W tym czasie myjemy trzy cukinie, kroimy je wzdłuż na pół i wydrążamy miąższ wraz z pesteczkami. Wydrążone łódki cukinii układamy na blasze do pieczenia, a miąższ dodajemy do duszonego mięsa wraz z pokrojonymi
Bon Ton ItaliaMarchewkę i pietruszkę gotujemy na pół twardo. W maszynce do mięsa mielimy soczewicę razem ze smażoną cebulką, czosnkiem, ugotowaną marchewką i pietruszką. Do zmielonej masy dodajemy jajka, ziarna, otręby i wszystkie pozostałe przyprawy, ścieramy gałkę muszkatołową. Doprawiamy do smaku. Pasztet przekładamy do przygotowanej formy keksowej lub do muffinek. Pieczemy godzinę w piekarniku rozgrzanym do 190 C. Gotowy pasztet jest pyszny
Apetyczna babeczkaMięso kurczaka lubi większość. W sosie słodko-kwaśnym smakuje wybornie. Składniki 1 kg udek kurczaka 1 łyżeczka mielonego imbiru 1 łyżeczka słodkiej papryki 1 łyżeczka granulowanej cebuli 2 łyżeczki soli czosnkowej 50 ml octu z białego wina 250 ml ketchupu 600 g ananasów z puszki 50 g cukru trzcinowego Przygotowanie Rozgrzałem piekarnik do 200 stopni(...)Udka umyłem, osuszyłem a następnie ułożyłem na natłuszczonej blaszce. Przygotowałem sos : w miseczce wymieszałem imbir, paprykę, cebulę i sól czosnkową, dodałem ocet. Połową sosu posmarowałem udka. Piekłem ok. 15 minut. Odwróciłem mięso, posmarowałem kurczaka z drugiej strony i zapiekałem kolejne 15 minut. Przygotowałem kolejny sos : wymieszałem ketchup z sosem sojowym, posiekanymi ananasami i cukrem. Polałem udka i piekłem jeszcze
R'n'G Kitchenpotrawa idealnie komponowała się z tym rodzajem piwa. Domyślam się, że niektórych może przerazić czas przygotowania potrawy (kilka godzin marynowania i 8 godzin pieczenia mięsa) ale tak naprawdę wystarczy zagnieść bułki i natrzeć marynatą mięso. Nic łatwiejszego a resztę zrobi za Was piekarnik ;) Do dzieła! 1 kg łopatki wieprzowej marynata: 4 kopiaste łyżki miodu lipowego 1 łyżka sosu(...)lodówki na minimum 4 godziny ( tym razem marynowałam mięso ponad 20 godzin). Zamarynowane mięso przekładamy do naczynia żaroodpornego (takiego z przykrywką), polewamy resztą marynaty, przykrywamy i pieczemy w 90 stopniach przez 8 godzin. W między czasie przewracamy je około 2 razy. Bułki możemy przygotować dzień wcześniej albo w czasie gdy mięso się marynuje. Cebulę kroimy w drobną kosteczkę. Podsmażamy
Mienta blogposmarowania 1 opakowanie drożdży instant szklanka mleka szczypta soli 40 g masła 1 łyżeczka cukry Składniki na farsz: 500 g mięsa mielonego 3 pomidory obrane ze skórki lub z puszki 5-6 pomidorków suszonych bez zalewy puszka fasoli czerwonej ząbek czosnku 20 dag startej mozzarelli(...)mielonego, łyżeczka majeranku, garść posiekanej świeżej kolendry lub zielonej pietruszki Sposób przyrządzenia: Mąkę przesypać do miski, dodać sól, cukier, drożdże. Wymieszać, następnie dołączyć posiekane masło, jajko i mleko. Szybko zagnieść w razie czego podsypać mąką. Ciasto rozwałkować, wykrawać duże kółka ( większe niż szklanka, ja użyłam kubka ), przykryć ściereczką, odstawić na 15 min do pooddychania. Mięso podsmażyć
pieprzny smaczekśmietanowo-porowego sosu stanowiły smaczny obiad, którym zajadali się moi domownicy. A wy jaki sos najbardziej lubicie do klopsów/pulpetów? Składniki na 4 porcje: Na pulpety: 500 g mięsa mielonego wieprzowego 1 ząbek czosnku 1 mała cebula 1 jajko Garść bułki tartej Sól Pieprz Szczypta rozmarynu Szczypta gałki muszkatołowej Szczypta cayenne Sos: 2 pory - biała część(...)oleju Przygotowanie: Podane powyżej składniki na pulpety połączyć ze sobą, doprawiając do smaku. Formułować kulki, które następnie lekko spłaszczyć. Blaszkę wyłożyć folią aluminiową. Posmarować olejem. Ułożyć na niej pulpety. Piec 30 minut w 180 stopniach. Sos: Pora pokroić w drobne paski. Posolić. Podsmażyć na odrobinie oleju. Dodać śmietanę. Podlać bulionem, dusić chwilę. Doprawić do smaku pieprzem i ewentualnie solą
Fabryka pomysłóworganizmu szczególnie jesienią. Mięso z dzika jest również chudsze, niskokaloryczne (idealne dla osób dbających o linię ) i nie naszpikowane chemią. Szynkę marynowałam przez noc w czerwonym winie i przyprawach, a na drugi dzień nafaszerowałam suszonymi śliwkami i upiekłam. Podałam z puree w kolorach jesieni z pieczonej papryki i batata. Całość posypałam uprażonymi orzechami włoskimi. Składniki: Pieczeń z dzika(...)natrzeć mięso. Polać winem, przykryć i wstawić do lodówki na całą noc. Na drugi dzień wyjąć mięso z marynaty, rozłożyć suszone śliwki, zwinąć i obwiązać sznurkiem. Przełożyć do brytfanny, wlać marynatę, przykryć i wstawić do piekarnika nagrzanego do 170°C. Piec przez 1 i 1/2 godziny, następnie zdjąć pokrywkę i piec jeszcze przez około 15 minut. Puree z pieczonej papryki
Oryginalny smakłyżeczki świeżo utartego imbiru Przygotowanie: Mięso przełóż do brytfanki lub głębokiej patelni. zalej marynatą, włóż przekrojone na pół cebule i czosnek. Odstaw na noc do lodówki. następnego dnia piecz pod przykryciem w temp 200 stopni z opcją góra dół*. U mnie wyszło jakiś 2-3 godziny. Podczas pieczenia polewaj mięsko marynatą i wytopionym tłuszczem. * w zależności
ClauditteMissCookingpiekłam z mięsnym farszem z dodatkiem pieczarek, pyszne :-) -0,5 kg mięsa (może być szynka wieprzowa, karkówka, łopatka) -2 małe cebule -3 ząbki czosnku -troszkę wegety, pieprzu do smaku -2 łyżki koncentratu pomidorowego -250 g pieczarek -łyżka masła Mięso kroimy na mniejsze kawałki, dodajemy pokrojoną cebulkę i czosnek,wlewamy troszkę oleju i dusimy na małym ogniu do miękkości mięsa. Mięso(...)studzimy i mielimy wraz z cebulką i czosnkiem. Pieczarki kroimy na małe kawałeczki i smażymy na maśle. Dodajemy do mięsa. Całość doprawiamy wedle uznania, ja używałam pieprzu i wegety, można dodać inne przyprawy. Dodajemy też 2 łyżki koncentratu pomidorowego. Całość dokładnie wyrabiamy ręką. I farsz gotowy, warto spróbować troszkę czy nam smakuje, i ewentualnie doprawić
moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po krokuPieczone warzywa są rewelacyjnym dodatkiem do dań z mięsem lub rybą. Moje warzywa wyszły lekko twarde więc jeśli ktoś takich nie lubi to warto warzywa pokroić na cienkie kawałki. Składniki: 2 ziemniaki 2 marchewki 2 pietruszki 2 buraki marynata: 150 ml oleju 2 łyżki octu balsamicznego 1 - 2 łyżki soku z cytryny ½ łyżki miodu ½ łyżeczki słodkiej mielonej papryki(...)marynatą - można to zrobić w jednej misce lub oddzielić buraki do odobnej miski. Warzywa odstawić do lodówki na conajmniej godzinę. Warzywa razem z marynatą przełożyć do formy do pieczenia. Piec w temperaturze 180 o C przez godzinę, lub do momentu aż warzywa będą miękkie. Od czasu do czasu przemieszać warzywa
Mama Gotujeplasterki boczku dobrej jakości – 2 kotlety z mięsa mielonego – 2 bułki do hamburgerów bez konserwantów – 2 plasterki sera cheddar – 2 krążki cebuli – sałata rzymska – 2 plastry pomidora – przyprawy (sól, pieprz, słodka papryka) – majonez i ketchup Przygotowanie : Mięso na kotlety doprawiamy solą, pieprzem i papryką. Formujemy kotlety(...)Patelnię grillową smarujemy olejem rzepakowym. Smażymy kotlety ok. 3 minut z każdej strony. Następnie podsmażone mięso wkładamy do naczynia żaroodpornego i pieczemy przez 5 minut w temperaturze 160°C (termoobieg). W tym czasie plastry boczku układamy na patelni grillowej i smażymy z obydwóch stron. Pieczemy, aż boczek stanie się chrupiący. Na patelni podpiekamy również chwilę krążki cebuli z obydwóch stron
I LOVE LIFESmaczny dodatek do pieczywa. Pieczeń rzymską wzbogaciłam zielonymi szparagami, które nadały jej dodatkowych walorów smakowych i odżywczych. S kładniki 500 g mielonej łopatki wieprzowe 1 czerstwa bułka 2 jajka 1 cebula 1 łyżka oleju 4 zielone ugotowane szparagi przyprawa Kuchta Tradismak sól pieprz 1 łyżka płatków owsianych 1 aluminiowa foremka Tradismak 1. Czerstwą bułkę namaczamy w wodzie(...)dodajemy do mięsa, razem z jajkami. Wyrabiamy na gładka masę. Całość doprawiamy przyprawą, solą i pieprzem. 3. Dno foremki smarujemy odrobiną oleju i wysypujemy płatkami owsianymi. 4. Układamy masę mięsna warstwami a między nimi, na przemian szparagi. 5. Pieczemy około 45-50 minut w 180 stopniach. Smacznego życzy Kategoria: Przepisy , śniadania i kolacje Tagged: na śniadanie , pieczeń , szparagi
Fiołkowa Kuchnia MałgorzatyPasztet - To wspaniała pieczeń . Może być odświętny ,lub całkiem pospolity ,taki bez dodatków .Na każde święto piekę pasztet z dodatkami które charakteryzują dane święto. Dzisiaj zrobiłam mój Świąteczny pasztet. 1 dzień Świąt będzie pod jego znakiem Według mnie pasztet nie zależy od mięs tylko od dodatków . Upewniłam się w tym gdy moja szwagierka zaczęła prace w renomowanym sklepie(...)miękka . Następnie oddzielam mięso od kości ,mielę je razem z warzywami ( oprucz cebuli i pora )oraz namoczoną bułką ,dwa razy. Do masy dodaje jajka , pieprz , 1 łyżeczkę pieprzu . 1 łyżkę majeranku.1 łyżeczkę gałki muszkatułowej . Takę masę dokładnie mieszam . Na koniec dodaje śliwki i żurawinę . Mieszam ,wykładam na blachę ,posmarowaną tłuszczę i posypaną bułka. piekę ok 2 godzin Wilgotność
Eli Gotowanienudzi mnie to), to uwielbiam je jeść i dzięki tacie (grzybiarz z miłości) mogę z nimi szaleć, bo inaczej chyba bym zbankrutowała. Składniki: 500 g mięsa mielonego (u mnie wieprzowo-wołowe) 1 jajko 1 cebula Ząbek czosnku 1 czerstwa kajzerka namoczona w wodzie Garść bułki tartej Talerz pokrojonych grzybów leśnych (kilka dorodnych sztuk) Sól Pieprz Olej(...)smażenia Przygotowanie: Grzyby usmażyć na odrobinie oleju. W trakcie smażenia posolić. Wystudzić. Następnie do miski dodać mięso, jajko, bułkę tartą, namoczoną kajzerkę, posiekany czosnek i cebulę, przesmażone grzyby. Posolić i popieprzyć do smaku. Składniki połączyć ze sobą. Wyłożyć do silikonowej keksówki. Piec w 180 stopniach ok. 40 minut na złoty kolor. Smacznego, Anulla
Fabryka pomysłówPulpety w delikatnym paprykowo-pomidorowym sosie (na bazie śmietany) Dziś polecam Wam przepis na prosty, pyszny i szybki obiad dla całej rodziny. U nas bardzo lubi
Słodkie okruszki