pieczeń z mielonego - 4715 przepisów (strona:231/315)

Pasztet z soczewicy czerwonej z pieczarkami 188

bądź masło orzechowe.  Pasztet warzywny Składniki: 1 szklanka soczewicy; 2 szklanki wody; 100 g pieczarek; 50 g pora; 1 cebula czerwona; 30 g marchewki; 1 jajko; papryka mielona słodka, pieprz czarny, gałka muszkatołowa, sól; 2 ząbki czosnku. Dodatkowo: 1 łyżka oliwy z oliwek; otręby pszenne; ząbek czosnku. Zaczynamy(...)Formę(25 cm keksówka) smaruję oliwą, posypuję otrębami,  przekładam  masę na pasztet i ponownie posypuję wierzch otrębami oraz plasterkami czosnku. Nastawiam piec na 180 stopni i po 50 minutach pasztet jest gotowy. Podczas pieczenia pachnie obłędnie ! Smacznego! Warto wypróbować.  Przepis z dedykacją dla mojej Karoli

Życie na widelcu
Kurczak faszerowany mięsem mielonym 488

Składniki: 1 świeży kurczak - 2 kg, 500 g mięsa mielonego, 10 pieczarek, 1 cebula, 2 łyżki oliwy, 1 jajko, 2-3 łyżki kaszy manny, sól, pieprz, majeranek, słodka papryka.     Polecam także  kurczaka faszerowanego pieczarkami, przepis tutaj . Przygotowanie:   Kurczaka myjemy i osuszamy ręcznikiem papierowym. Pozbawiamy go kości, czyli tzw. luzowanie kurczaka. Kurczaka kładziemy na blacie(...)mięsa. Dodajemy również jajko, kaszę mannę, sól i pieprz. Mieszamy. Zimnym farsz nakładamy na kurczaka. Skóra musi być naciągnięta na całego kurczaka. Zwijamy go i obwiązujemy nitką lub sznurkiem. Pieczemy 120 minut.  W 200 stopniach- przez 10 minut, później w 180 stopniach

Aga w kuchni
Batoniki muesli z amarantusa i gryki z żurawiną (bez glutenu, ryżu, kukurydzy, cukru, mleka i jajek) 201

szkoły czy przedszkola. Składniki: popping z amarantusa 100 g popping z gryki 50 g słonecznik łuskany 100 g pestki z dyni 50 g żurawina suszona 100 g siemię lniane mielone 5 łyżeczek skrobia z tapioki 2 łyżeczki woda  5 łyżek syrop z agawy  2 łyżki olej 1 łyżeczka Popping to inaczej ekspandowane nasiona - w handlu dostępne(...)odstawić na kilka minut aby zgęstniało. Dodać olej, syrop z agawy, pestki i dobrze wymieszać. Na koniec dodać poppingi i dokładnie wymieszać. Masę przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, wyrównać i ugnieść (wałkiem do ciasta lub dłonią posmarowaną odrobiną oleju).  Piec około 25 minut (do lekkiego przyrumienienia), następnie wyłączyć piekarnik i pozostawić do przestygnięcia, aby masa jeszcze

głodny alergik
Domowa kiełbasa drobiowo-wieprzowa w wersji light 197

zamrażarek ?  Jeśli tak, to mam dla Was propozycję, kolejną już z resztą po  terrinie z golonki , schabie ze słoika ,  schabie karkowym z pończochy ,  schabie pieczonym w przyprawach ,  podsuszaną kiełbasę żywiecką  czy też  polędwicę wędzoną   na domową wędlinę. Wędlinę bez zbytecznych dodatków, wypełniaczy czy konserwantów, parzoną w termokurczliwej osłonce. Wędlinę(...)razy po 30 cm  osłonki barierowej termokurczliwej (fi 73 mm) sznurek bawełniany do wiązania  Wykonanie: Piersi myjemy i kroimy w kostkę 2 x 2 cm. Szynkę mielimy w maszynce do mielenia, po czym każdy rodzaj mięsa umieszczamy w osobnych pojemnikach. Wsypujemy po półtorej płaskiej łyżeczki soli peklowej i wyrabiamy, aż do uzyskania kleistej masy. Mięso przekładamy

Kulinarne przygody Gatity
Wątróbki w cieście francuskim 293

dużym ogniu przez około 5 minut, po czym dodałem pomidorki koktajlowe, pozostawiając sobie kilka sztuk pomidorów do dekoracji gotowej potrawy. Całość przyprawiłem również dość sporą ilością czarnego świeżo mielonego pieprzu i dwoma łyżeczkami sosu sojowego. Po kolejnych 2 minutach smażenia dodałem 100 ml białego wytrawnego wina i całość podgrzewałem nadal, aż do niemal jego całkowitego wyparowania. Po odparowaniu(...)przygotowane ciasto ułożyłem wcześniej przygotowany farsz z wątróbek, starając się usypać górkę wewnątrz ramki, tak aby nie przyciskał on ramki i aby miała ona możliwość wyrosnąć w czasie pieczenia. Tak przygotowane ciasto francuskie umieściłem w piekarniku z włączonym termoobiegiem rozgrzanym do temperatury 200 stopni na 10 - 15 minut. Istotne jest, aby po włożeniu ciasta francuskiego do piekarnika nie otwierać

Wyprawy kulinarne
Naleśniki z awokado i serkiem twarogowym 177

Naleśniki z ciekawym farszem, a to powinno skłonić, by je przyrządzić!, awokado należy do wartościowych owoców, wspaniale się komponuje z twarożkiem i smakowo i kolorystycznie, a

kgwjanczewo
Przepis na… – Calzone, pizzę z farszem 302

pizzy, o powalającym smaku i sycąca na długie godziny. -> Przepis na ciasto <- farsz: -3 łyżki oliwy z oliwek – Passata -cebula -kilka ząbków czosnku -500 gramów mielonego mięsa -papryka -garść zielonych oliwek -sól, pieprz -świeże zioła -mozzarella Zagniatamy ciasto na pizzę. W czasie kiedy ciasto rośnie przygotowujemy farsz. Właściwie, do calzone możemy dodać co tylko chcemy(...)farsz wykładamy na połowę placka i zlepiamy brzegi (tak jak zlepia się je w tradycyjnych pierogach). Gotowe calzone wykładamy na blachę (wysmarowaną oliwą z oliwek bądź wyłożoną papierem do pieczenia) i smarujemy ich wierzch oliwą oraz posypujemy świeżymi ziołami i serem. Piekarnik nastawiamy na 200 stopni i pieczemy około 20 minut. Buon appetito! Jeśli Wam smakuje zapraszamy do polubienia

Bon Ton Italia
Zapiekane pulpeciki wieprzowe z ananasem i rabarbarem 159

pszenna do obtoczenia pulpetów olej do smażenia 1/2 łyżeczki papryki 1 cebula 1/2 świeżego ananasa 2 łodygi rabarbaru 200 g śmietany 18% 1/2 łyżeczki curry sól morska Wykonanie: Wieprzowinę mielimy w maszynce do mięsa, wkładamy do miski. Dodajemy sól, pierz i 2 łyżki zimnej wody. Wyrabiamy dokładnie do uzyskania kleistej masy. Z mięsa formujemy pulpeciki, obtaczamy je w mące(...)pulpetach układamy podsmażoną cebulę. W szklance mieszamy śmietanę, curry i sól, polewamy nią pulpety. naczynie przykrywamy i wstawiamy do nagrzanego piekarnika. Nie dolewamy wody, ponieważ owoce puszczą sok. Mięso pieczemy przez 40 minut. Podajemy z kaszą lub ryżem, wedle gustu, posypane koperkiem

Kulinarne przygody Gatity
Pomidorowy krem z pulpetami z łososia 185

krzyż od góry i wydrąż twardą końcówkę. Na blasze do pieczenia ułóż pomidory nacięciem do góry, główkę czosnku w całości, obraną cebulę pokrojoną w ćwiartki, oraz tymianek (zostawiając gałązkę do dekoracji). Warzywa polej 3 łyżkami oleju rzepakowego lub oliwy, posyp solą i pieprzem. Wstaw do nagrzanego piekarnika i piecz 50-60 minut. Wyciągnij i zostaw do ostudzenia. Pomidory obierz(...)blendera). Zupę-krem dopraw do smaku cukrem, solą oraz pieprzem. Przygotuj pulpety z łososia Filet z łososia bez skóry i większych ości (gdyby się trafiły) zmiel w maszynce do mielenia mięsa, używając sitka z drobnymi oczkami. Do masy dodaj białko, skórkę z cytryny, posiekany koperek. Dopraw solą i pieprzem. Zagęść masę bułką tartą. Zwilż dłonie a następnie uformuj pulpeciki wielkości

Moja Delicja
Żółwiki z mięsa i parówek na Dzień Dziecka 242

kotlety mielone z parówkami podane w formie żółwia. Na dzieciach, którym je serwowałam żółwiki zrobiły duże wrażenie. Żółwiki z mięsa i parówek     SKŁADNIKI: 500 g mięsa mielonego z indyka 5 parówek 1 czerwona cebula 6 ziarenek pieprzu łyżka oliwy sól, pieprz suszona natka pietruszki 1 jajko bułka tarta plaster sera żółtego lub kawałek ciasta francuskiego(...)centymetra i przeznaczamy na głowę, w którą wbijamy ziarenka pieprzu jako oczy. Z pozostałych 3 części wycinamy ogonki.    Tak przygotowane żółwiki układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i wkładamy do piekarnika nagrzanego do ok 180 stopni na 20 minut.      Po tym czasie wyciągamy i układamy na żółwikach pancerz z cienkich paseczków ciasta francuskiego

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
O tym, jak weszłam w dwudziesty pierwszy wiek. I makaroniki 202

macie trochę czasu i cierpliwości - spróbujcie. To wcale nie jest takie trudne, na jakie wygląda. Makaroniki z jeżynowym curdem Składniki: (na 25 złożonych makaroników) 140 g białek 175 g mielonych migdałów 175 g cukru pudru 65 ml wody 175 g cukru fioletowy barwnik spożywczy dodatkowo: 350 g jeżynowego curdu Migdały z cukrem pudrem zmielić w młynku do kawy(...)bawrnik, wymieszać. Masa nie powinna być zbyt lejąca, ale też nie całkiem sztywna. Masę przełożyć do rękawa cukierniczego z okrągłą końcówką 8 mm, wyciskać na blachę wyłożoną papierem do pieczenia koła tej samej wielkości.  Odstawić na 1 godzinę, aby utworzyła się skorupka.  Piec w 150 st. C. przez 15-20 minut. Wystudzić, delikatnie zdjąć z blachy. Wystudzone

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Ziołowy sernik z kąpieli wodnej, na migdałach, bez mąki i cukru 243

jaja, skórka otarta z 2 cytryn, sok z ½ cytryny, 1 łyżka posiekanego estragonu, 2 łyżki posiekanej stewii, nasiona z 1 laski wanilii. Spód: 100 g ciastek owsianych, ½ szklanki mielonych migdałów, 3 łyżki masła migdałowego, 4 łyżki oleju kokosowego. Sos: Duża garść listków bazyli, Garść listków mięty, 3-4 łyżki syropu z agawy lub miodu, ½ szkl. pistacji (wyłuskanych, nie solonych(...)dodać posiekaną stewię i estragon, wymieszać. 3. Piekarnik nagrzać do 175 stopni. Masę wylać na migdałowy spód, wstawić do większej formy napełnionej wodą (do wysokości 2/3 foremki z sernikiem), piec 60 minut. Wystudzić, wstawić do lodówki do dalszego chłodzenia min. kilka godzin. 4. Listki bazylii i mięty zblanszować: wrzucić do gorącej wodę na 2 minuty, przełożyć łyżką cedzakową do zimnej

SzczyptaSmaQ
Świąteczna szynka glazurowana miodem 266

szynki wieprzowej                  Marynata: 3-4 łyżki oliwy liść laurowy 3 ząbki czosnku suszony rozmaryn i cząber sól, świeżo mielony pieprz Wywar: 2 marchewki 1 pietruszka kawałek selera naciowego biała część pora 15 ziarenek ziela angielskiego 4 liście laurowe Glazura: kilkanaście goździków 3 łyżki płynnego miodu 100 g cukru(...)około 2 godziny.  Przygotowujemy glazurę - karmelizujemy cukier, dodajemy miód i wino. Gotujemy na wolnym ogniu aż zgęstnieje. Ugotowane mięso przekładamy do naczynia żaroodpornego, szpikujemy goździkami i zalewamy glazurą. Pieczemy szynkę pod przykryciem w 200 stopniach przez godzinę. Na 10 minut przed końcem odkrywamy naczynie, by szyneczka się zarumieniła. Smacznego! Przepis  (z moimi małymi zmianami)  pochodzi z książki

Moje Kuchenne Rewelacje
Szybki obiad, czyli francuskie nadziane 580

indyka garść posiekanej, świeżej natki pietruszki 1 jabłko 2 łyżki smalcu gęsiego (warto dodać sobie zdrowego tłuszczu) garść posiekanych orzechów włoskich 1 żółtko  sól, czarny pieprz świeżo mielony do smaku opcjonalnie posiekane ziarna świeżego pieprzu zielonego – ok. 10 szt. (tu już wpływ Francji i wrzucania pieprzu, gdzie popadnie ) Wykonanie: Filet z indyka posiekać bardzo drobno. Doprawić solą(...)ostrzem noża wyciąć dowolne wzory (wiecie, taki kulinarny bajer, ale tu ważna jest kolejność – najpierw posmarować, później tworzyć wzory. Dzięki temu wzory się nie „rozmyją” podczas pieczenia). Piec w nagrzanym na 195 stop. C piekarniku (grzanie góra/dół) przez ok. 25 minut. Podawać ciepłe z dodatkiem np. ulubionej sałaty z pomidorami i/lub oliwkami.   Smacznego

gutfut