maszynce na dużych oczkach. Wsypać do miski, dodać sól do peklowania mięs, sól, pieprz, majeranek, cukier i drobno posiekany czosnek. Można też dodać szczyptę mielonego jałowca, wtedy nasza pieczeń będzie miała jałowcowy smak. Wszystko dokładnie wymieszać na jednolitą masę, ewentualnie doprawić do smaku pieprzem i solą. Pozostawić w lodówce (3-6 C) na 24 godziny. Następnie
Przepisy i porady kulinarneSkładniki: 2 - 4 golonki z indyka garść świeżych ziół rozmarynu, tymianku i szałwii sól, pieprz czosnek granulowany mielona papryka rękaw do pieczenia Golonki myjemy i nacieramy solą, pieprzem, czosnkiem, papryką. zioła drobno siekamy a następnie wcieramy w mięso. Golonki wkładamy do rękawa do pieczenia, szczelnie zamykamy i pieczemy 180 - 190 stopniach C około
Bon Appetit MałgorzatyAmaretti to słodkie migdałowe ciasteczka. Ich ojczyzną jest Italia. Pieczone z ubitych białek, mielonych migdałów z dodatkiem likieru amaretto, któremu zawdzięczają swój migdałowy aromat.Chrupiące z wierzchu, miękkie w środku. Świetnie komponują się z kremowym mascarpone. To deser dla prawdziwych fanów słodkości! Składniki na 4 porcje: 250 g serka mascarpone 100 g cukru pudru 200 g śmietany 30% likier
Smakowity Blog Kulinarnymoja propozycja śniadania: bezglutenowego, bez jajecznego i całkowicie bez nabiału. I alergicy muszą sobie czasem osłodzić życie z rana:) Składniki: 1/2 łyżeczki bezglutenowego proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki lnu mielonego 2 łyżeczki mleka sojowego w proszku 3 lub 4 łyżki mąki ryżowe 1 łyżka musli bezglutenowego 2 łyżeczki kawy 1 łyżeczka cukru/słodzika Dodatkowo: masło orzechowe/kremy/tahini/owoce/d
Czarnawisienkasera żółtego, może być mieszanka serów, ostre zdecydowane smaki jak ser wędzony czy cheddar 1 drobno posiekana cebula 1 łyżeczka gorczycy w proszku sól pieprz czarny mielony Przygotować formę do pieczenia. Na patelni roztopić połowę masła, smażyć cebulę, aż zmięknie i lekko się przyrumieni. Odstawić by ostygła. Przesiać mąkę i sól do dużej miski. Dodać drożdże, gorczycę, sól
Apetyczna babeczkaniego brakło. Następnym razem więc nie robiłam już takich „mikrusów”. Składniki ciasto: 8 jajek 1,5 szklanki mąki szklanka cukru 20 dag orzechów mielonych łyżeczka proszku do pieczenia masa: 3 budynie śmietankowe 2 łyżki mąki ziemniaczanej 0,5 szklanki cukru kawa rozpuszczalna 1 litr mleka 1,5 kostki margaryny kakao i wiórki kokosowe do dekoracji
ciastkarnia na kruchym spodziePRZEPIS Jajeczny pasztet wielkanocny PRZEPIS Wielkanocna zupa chrzanowa z jajkiem, boczkiem i kiełbasą PRZEPIS Rolada ziemniaczana z mielonym mięsem PRZEPIS Kijowskie kotleciki ziemniaczane (nadziewane mięsem mielonym i pieczarkami) PRZEPISY Pieczeń bawarska PRZEPIS Kotlety a'la zrazy PRZEPIS Kotlety z jajek PRZEPIS Faszerowane jajka z łososiem PRZEPIS Smażone jajka faszerowane PRZEPIS Wielkanocny koszyk PRZEPIS Babka czekoladowo
Przepisy AleksandryMięso mielone w kolejnej odsłonie. Niedawno robiłam pyszny klops wg Julii Child , tym razem mając w lodowce dodatkowo ciasto francuskie postanowiłam je wykorzystać. Jako inspiracje
Bernika - moj kulinarny pamietnikjajko 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia Na warstwę morelową: 250 g suszonych moreli KRESTO 70 ml gorącej wody 30 ml likieru cointreau 15 g cukru 2 łyżeczki suszonej skórki pomarańczowej Gold Pak Na warstwę migdałową [orzechową]: 3 jajka 90 g mielonych migdałów [ orzechy laskowe tarte Back(...)cukrem na puszysty kogel-mogel.Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę.Do kogla-mogla wmieszać mielone migdały [ orzechy]. Do powstałej masy delikatnie dodać pianę z białek. Piekarnik rozgrzać do temp. 180 st. C (grzanie góra-dół). Formę do pieczenia (prostokątną o wym. 20 x 30 cm) wyłożyć papierem do pieczenia, a następnie dno wylepić ciastem. Spód
Moje domowe kucharzeniecytryny - 1 łyżka ksylitolu z prawdziwą wanilią lub cukier waniliowy - 1/5 płaskiej łyżeczki proszku do pieczenia Do posmarowania formy: łyżka masła, bułka tarta lub mielone migdały do wysypania formy. Na wierzch mielony ksylitol lub lukier z cukru z trzcinowego: kilka łyżeczek pudru trzcinowego lub zwykłego, kilka kropli olejku migdałowego i kilka łyżeczek słodkiej kremówki. Masło roztopić, dodać(...)ciasta wlać letnie masło i dokładnie zmiksować. Ciasto będzie miało konsystencję podobną do budyniu. Masę wylać do wysmarowanej i obsypanej wcześniej (mielonymi migdałami lub bułką tartą) formy, wyrównać i wstawić do nagrzanego do 175*C piekarnika i piec ok.45 minut (program góra-dół, bez termoobiegu), do suchego patyczka. Wyjąć z piekarnika, odstawić na ok,10 minut a następnie wyjąć
Smaczne Zdrowemięsa mielonego z łopatki - 200 ml wody mineralnej gazowanej - 3 łyżki z górką mąki - 1 jajko - 3 łyżki oleju - 2 łyżeczki proszku do pieczenia - 2 łyżki przyprawy do mielonego - 1 starty czosnek - 1 łyżka szczypiorku - 1 łyżeczka pietruszki - pieprz Sposób przygotowania 1. Wszystkie składniki razem dobrze wymieszać odstawić na 30 minut do lodówki 2. Powstałą
W królestwie smaków Beatygryczaną to placuszki są właśnie dla Ciebie! Składniki: - 120g mąki gryczanej - 30g mielonych/tartych orzechów (ja dałam laskowych) - 1,5 szklanki mleka - łyżka miodu - łyżka lnu mielonego - 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia *opcjonalnie: 1-2 łyżeczki cynamonu (ja pominęłam) Jeżeli mamy całe orzechy to mielimy je blenderem lub w malakserze na małe kawałeczki, a najlepiej na proszek
Be Fit Be Strongzapraszamy na empanady z mięsem mielonym. Są to delikatne, smaczne i pikantno-słodkie pierożki zrobione z ciasta francuskiego i pieczone w piekarniku Składniki: - 250 g mielonej wołowiny - 1 cebula - 2 ząbki czosnku - 200 g pomidorów - szczypta mielonego cynamonu - szczypta mielonego kminku - szczypta mielonej chili - 2 łyżeczki cukru - 1 łyżeczka octu - 1 łyżka posiekanej(...)brzegi roztrzepanym jajkiem i sklejamy. Wszystkie brzegi dodatkowo dociskamy widelcem. Gotowe empanady nakłuwamy na wierzchu widelcem i smarujemy jajkiem. Empanady wkładamy do nagrzanego piekarnika do temperatury 190 stopni i pieczemy 20 minut. Smacznego
Kuchenne Wariacjeryżową z łososiem na Nakrytym Stoliczku . Zapraszam Was tam gorąco, bo znajdziecie wiele świetnych przepisów, które z pewnością Was zainspirują! Zaczęło się od pieczenia łososia, którego oprószonego solą, pieprzem, słodką mieloną papryka i połową plastra cytryny owinęłam w folię i piekłam przez ok 25min w 180 stopniach: Zakończyło się na bardzo smacznej sałatce ryżowej
Chocolate Stop Temptingciasteczka - gdy tylko zobaczyłam je u Emilii wiedziałam, że też muszę takie mieć. Pachną piernikiem, ale mają typowe dla amerykańskich ciastek miękkie, lekko ciągnące wnętrze (ważne, żeby nie piec ich zbyt długo, bo będą kruche). Są obłędne, i nikt nie potrafił im się oprzeć. Szczególnie siostra C. była zachwycona, bo mogła się nimi zajadać do woli. Dlatego użyłam mąki orkiszowej(...)kakao 150 g miękkiego masła 125 g cukru 1 jajko 100 g melasy 1 łyżeczka mielonego cynamonu 1/2 łyżeczki mielonego imbiru 1/2 łyżeczki mielonych goździków 1/4 łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej 1 łyżeczka sody oczyszczonej 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia dodatkowo: 100 g drobnego cukru 1 łyżeczka mielonego cynamonu Mąkę z kakao
Pożeraczka, czyli raz adobrze