pieczeń wieprzowa - 4361 przepisów (strona:69/291)

Jadalne owady. Koniki polne na naszym talerzu. Poradnik. 130

jedzenie owadów wygląda nieco inaczej niż te kilka dekad temu. Dawniej po szarańczę, koniki polne, świerszcze, mączniki lub po nawet skorpiony pieczone w ogniu ogniska sięgali zazwyczaj ludzie biedni, których nie było stać na zakup mięsa drobiowego, wieprzowego czy też wołowego. Ludzie mieszkający w Ameryce Środkowej i Południowej, Azji lub w innych krajach, w których bieda jest codziennością. Dlatego łapano

ProstePesto.pl
Pieczona łopatka wieprzowa 164

Dziś przepis na łopatkę wieprzową. Ja chciałam mieć po prostu mięso do obiadu więc pokroiłam ja w plastry ale możecie piec ją w całości i uzyskać świetną wędlinę do chleba. Wychodzi bardzo krucha mimo to jest wilgotna w środku. Pieczemy w 180 stopniach, każdy kilogram to godzina pieczenia. Czytaj więcej

Pychotkaaa
Wieprzowina po meksykańsku 165

potrawa jest pyszna i szczerze powiem, że ta ognista wersja wymiata ! Składniki na 4 osoby : 0,5 kg chudej łopatki wieprzowej 1 cebula 1 puszka pomidorów krojonych 1 łyżka gęstego koncentratu pomidorowego 2 łyżki pasty z pieczonej papryki , ostrej ( jeśli nie macie pasty , można dodać jedną dużą , pieczoną w piekarniku paprykę ) 4 świeże , czerwone papryczki jalapeńo ( jeśli ma być łagodne

Ogrodnik w podróży
Obiad w 25 minut – szynka z gnocchi 170

wszystkim smakowało i abym przy tym nie siedziała w kuchni kilka godzin, tylko mogła odpocząć po pracy. I znalazłam. Próbowaliście szynkę wieprzową wolno-gotowaną? Można ją kupić w biedronce. Wyjmujemy z folii, umieszczamy w naczyniu i pieczemy przez 25 minut. W tym czasie na masełku rumienią się gnocchi Hilcona i pyszny obiad wjeżdża po kilku minutach na stół. Doskonale sprawdzi

MojaQchnia.pl
Ragout z polędwiczką i jajkiem 141

Proste i pyszne danie. Super smakuje z ryżem. Jajka ugotować na twardo i obrać z łupinek. Polędwiczkę pokroić w słupki. Na patelni rozgrzać olej i obsmażyć

Kuchnia Pokoleń
Karkówka pieczona w rękawie foliowym. 224

Taką karkówkę można jeść na zimno jak i na ciepło. Bardzo prosta w wykonaniu. Karkówkę umyć i osuszyć. Miód wymieszać razem z musztardą w małej miseczce

Kuchnia Pokoleń
Niedzielny obiad, schab pieczony w mleku 349

Dzisiejszy obiadek, smakował nam bardzo. Schab mięciutki i soczysty. Sosik który powstał wyszedł bajeczka. Schab pokroić w plasterki o grubości 1 cm. Cały tłuszczyk odciąć. Doprawić

Kuchnia Pokoleń
Pieczeń z sosem żurawinowym 225

nawet jeżeli nie podacie mięsa z sosem żurawinowym, to i tak będzie ono pyszne i aromatyczne. Ja podałam pieczeń z pieczonymi ziemniakami i sałatą lodową z sosem winegret. Porcja dla 4 osób. SKŁADNIKI 800 g mięsa wieprzowego z łopatki 1 duża cebula 1 duża marchewka 1 por 3 liście laurowe 4 kulki ziela angielskiego przyprawy: sól, pieprz biały

Passions hobbies life
Hiszpańska ensaimada de Mallorca – drożdżowo-francuski zawijaniec 203

się kończy Samo ciasto poza smarowaniem warstwą masła, możecie dodatkowo potraktować nadzieniem lub tez przełożyć je jak tort po upieczeniu. Możecie piec je w dużej wersji jak ja lub jako małe bułeczki. W oryginale, zamiast masła występuje smalec wieprzowy. Hmm… pewnie skuszę się kiedyś na zrobienie i tej wersji, jednak ta maślana, bije na głowę wszystko Przepis zaczerpnięty(...)u0119pnie rolujemy.\r","Formujemy lu\u017an\u0105 spiralk\u0119 dodatkowo roluj\u0105c nasz wa\u0142ek (co\u015b jak przy wyrzymaniu \u015bcierki ;)\r","Spiralk\u0119 odk\u0142adamy na papier do pieczenia na ok 1,5h do wyro\u015bni\u0119cia, przykrywamy \u015bciereczk\u0105.\r","Pieczemy w 175 stopniach ok 20-25 min, a\u017c ciasto si\u0119 zez\u0142oci. \r","Posypujemy

Mieszam w Garnku
Pieczeń wieprzowa z brokułem 129

wspaniałe, odświętne danie obiadowe. Sprawdzi się również jako element tzw. zimnej płyty na wielkanocnym stole. Pierwszy raz taką pieczeń przygotowała u nas moja mama na jedną z naszych rodzinnych imprez. Wyszło genialnie! Składniki: 1/2 kg mięsa mielonego wołowo – wieprzowego 4 łyżki kaszy manny czerstwa bułka 1/2 szkl. mleka czerwona papryka brokuł 2 jajka przyprawy: sól, pieprz,mielona(...)papryką, kaszą manną i bułką. Doprawiamy do smaku przyprawami. Keksówkę (25x12cm)wykładamy pergaminem, następnie przekładamy do niej połowę mięsnej masy. Układamy brokuł i resztę masy. Wierzch posypujemy ziołami prowansalskimi. Pieczemy ok.45-50 minut w 180 stopniach Celsjusza. Smacznego

Życie ze smakiem
Klopsy w pikantnej glazurze z coli 165

równie pyszny. Jest to super propozycja na lekki i wyjątkowy obiad. Glazura z coli daje wspaniały smak. Idealnie współgra z pieczonymi klopsikami. Szczerze polecam.   Klopsy w pikantnej glazurze z coli Składniki: 0,4 kg mięsa mielonego (użyłam wołowo-wieprzowego) 1 duże jajko 1/3 szklanki bułki tartej 1 łyżka sosu sojowego jasnego 1 łyżka sosu sojowego ciemnego 1 łyżeczka słodkiej(...)stopni. Mięso dokładnie mieszamy z jajkiem i bułką tartą (najlepiej wyrabiać je ręką). Formujemy klopsiki o średnicy mniej więcej 3-4 centymetra. Układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Klopsy pieczemy 30 minut. W tym czasie przygotowujemy glazurę. Papryczkę chili bardzo drobno siekamy. Cukier, papryczki, sos sojowy i colę łączymy i przelewamy do rondelka.   Glazurę podgrzewamy na średnim

Mania Gotowania
Boczek peklowany pieczony – rolada z boczku 934

lodówce i zostawiamy na 3-4 dni – cienkiemu płatowi mięsa więcej czasu na zakonserwowanie nie jest potrzebne , a i boczek mógłby się zrobić zdecydowanie zbyt słony. WIĄZANIE I PIECZENIE Zapeklowane mięso wyjmujemy z marynaty, oczyszczamy resztek przypraw. Boczek rozkładamy stroną z większą ilością tłuszczu na desce, osuszamy płat mięsa papierowym ręcznikiem. Cieniutko posypujemy mięso żelatyną i zwijamy(...)temperaturę powinna osiągnąć rolada w środku.   Pozostawiamy roladę do całkowitego ostudzenia w piekarniku. Wyjętą z pieca zawijamy w papier pergaminowy i folię aluminiową, wkładamy do lodówki na co najmniej godzinę przed krojeniem. MIĘSO I ZALEWA PEKLUJĄCA 1,100- 1,250g boczku wieprzowego surowego, bez skóry 45g soli peklującej /UWAGA- doczytaj w przepisie!/ 0,5 litra wody 1 łyżeczka cukru

Karo in the Kitchen
Soczyste szaszłyki z piekarnika 145

grillu, a przy tym bardziej soczyste, bo przez większość czasu pieczemy je pod przykryciem. Pyszny i niecodzienny obiad lub kolacja dla całej rodziny. Do tego dania polecam podać pieczone ziemniaczki, które możemy przygotować w piekarniku razem z szaszłykami PRZEPIS TUTAJ (klik).     Składniki: ok 0,6 kg łopatki wieprzowej 20dkg boczku wędzonego 2 cebule 1 czerwona papryka 1 cukinia(...)nakłuwamy naprzemiennie warzywa, mięso i boczek *** *** Gotowe szaszłyki układamy w żaroodpornym naczyniu (mogą być ułożone jeden na drugim) *** *** Naczynie przykrywamy pokrywką lub folią aluminiową albo zawijamy w folię do pieczenia. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200’C i pieczemy przez 45minut *** *** Po tym czasie szaszłyki przekładamy na „kratkę” z piekarnika *** *** Całość zapiekamy jeszcze przez

Blog z Apetytem
Klops z mięsa mielonego 567

Składniki:około 80 dag mięsa mielonego wieprzowego ( niezbyt chudego)3 jajkacebula, 3 ząbki czosnkubułka tarta, kasza mannasól, pieprz, ostra papryka mielona, majeranekPrzygotowanie :Zmielone mięso doprawić przyprawami, wbić jajka i wyrobićCebule, czosnek pokroić drobno i przesmażyć na smalcu- po przestudzeniu dodać do masy mięsnej- dokładnie wyrobić, najlepiej rękąJeśli masa pozostaje zbyt miękka i rzadka dodać kilka łyżek bułki tartej lub kaszy(...)manny.Doprawione mięso przełożyć do keksówki   (25x11) wyłożonej papierem do pieczenia lub folią aluminiową. Foremkę z mięsem wstawiłam tym razem do prodiża i piekłam około 1 godz.Świetnie nadaje się do chleba, ale może też być daniem na ciepło. Wystarczy do tego tylko ulubiona surówka

Proste Potrawy
Szynka w glazurze miodowo-musztardowej 201

gdzie podczas świątecznych celebracji, nie tylko indyk się złoci. Dorodny udziec wieprzowy odgrywa na stole nie mniej ważną i nie mniej pyszną rolę. Koniecznie z tłuszczykiem i skórką, a podawany na gorąco z pieczonymi warzywami lub ziemniaczanym puree. Proces przygotowywania takiej szynki, jakimi są namaczanie, gotowanie i pieczenie, zapewniają jej soczystość i pełnię smaków i aromatów. Będzie(...)goździki - posyp całość brązowym cukrem. 8. Umieść szynkę w naczyniu żaroodpornym i polej ją miodem. 9. Do naczynia z mięsem wlej cydr i piecz całość 1h w 160*C, polewając mięso z wierzchu płynem z pieczenia co 15min. Smacznego! Honey and mustard glazed ham Ingredients: about 3 kg of raw pork ham with skin (soaked overnight in salted water

Kuchnia w Słońcu Skąpana
Pieczeń wieprzowa z suszonymi pomidorami 98

pulpety a z reszty zrobiłam niedużą pieczeń na kanapki. Akurat zakupiłam piersi z kurczaka z kością i skórą więc postanowiłam, że skórki wykorzystam do przykrycia pieczeni.  To był bardzo dobry pomysł. Skórka ładnie się zapiekła i stworzyła smaczną warstwę na wierzchu. składniki: 1 kg zmielonej łopatki wieprzowej 2 łyżki suszonych pomidorów z czosnkiem i bazylią sól(...)smaku. Całość dobrze wyrobić. Keksówkę 25x11 natłuścić delikatnie masłem i przełożyć mięsną masę. Ładnie wygładzić wierzch i przykryć skórką z kurczaka. Wstwić do piekarnika nagrzanego na 180 C i piec do zarumienienia, ok 50-60 minut. Przestudzić i wyjąć pieczeń z foremki, całkowicie wystudzić i wstawić do lodówki do schłodzenia. Potem można kroić w plastry

Monia miesza i gotuje
Klops z wieprzowiny i dzika z boczniakami 154

mięsa wieprzowego, u mnie dość tłusty boczek 20 dag grzybów boczniaków 2 jajka sól, pieprz, czosnek, papryka mielona ostra kilka plastrów słoniny Przygotowanie: Mięso z dzika i boczek zmielić Grzyby ugotować, odcedzić i również zmielić Składniki połączyć, dodać ubite na pianę jajka, przyprawy, wymieszać Przełożyć masę do foremki wyłożonej papierem do pieczenia, na wierzch położyć cienkie plastry boczku

Proste Potrawy
Pieczona szynka z rozmarynem w marynacie miodowo- musztardowej 221

Dzisiejsza propozycja to przede wszystkim danie dla wszystkich chłopców i mężczyzn ;-) Szynka jest niesamowicie soczysta i aromatyczna, szczerze polecam! Marynata do mięsa: - 2 łyżki musztardy

SMYKWKUCHNI
Szynka pieczona w słodkiej papryce 194

Wielkanoc jest podobnie:) W ten weekend mamy rodzinną biesiadę, na której pojawi się pieczona szynka, którą uwielbia mój Tata. Postanowiłam podzielić się tym przepisem, jakże łatwym, ale smacznym. Mam nadzieję, że Wam zasmakuje :) Smarujcie chrzanem, musztardą lub ćwikłą i smakujcie:D Składniki: +/- 1 kg szynki wieprzowej pół szklanki oleju sól, pieprz, majeranek, dużo słodkiej papryki 2 ząbki czosnku Przygotowanie: umytą

Zasmakuj Kuchni