herbatki. Z ciasta można wycinać dowolne kształty. Gotowe ciasteczka można dowolnie udekorować i podać na świąteczny stół lub wręczyć komuś w prezencie. składniki: 300 g mąki pszennej 200 g zimnego masła 80 g cukru pudru 10 g cukru waniliowego 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 żółtko Mąkę wymieszać z cukrami i proszkiem do pieczenia. Dodać masło i posiekać
Monia miesza i gotujebyło za prawdziwą sztukę, a receptura pilnie strzeżona. Jeśli chcemy mieć taki staropolski piernik na świątecznym stole to ostatni dzwonek, aby przygotować ciasto. Musi ono bowiem dojrzewać w chłodnej piwnicy lub dolnej półce lodówki co najmniej 2 tygodnie. Jednak im dłużej tym lepiej. Pieczemy je 3-4 dni przed świętami. Ja od wielu lat korzystam z przepisu na taki właśnie
Wiem co jemSzukacie pomysłu na świąteczne słodkie prezenty ? Polecam cytrynowe, pachnące, kruche ciasteczka z lukrem. Idealnie będą prezentowały się w szklanym słoju przewiązanym wstążką. składniki: 250 g mąki 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia 0,5 łyżeczki cynamonu starta skórka z jednej cytryny 150 g cukru 125 g masła 1 żółtko 1 łyżka śmietany 18% Normal 0 21 false
noteskulinarnyfigaoryginalne połączenie szarlotki, masy kokosowej i ciasta orzechowego. Idealnie nadaje się na świąteczny stół, ponieważ zadowoli większość naszych gości.Ciasto kruche: 30 dag mąki pszennej 15 dag cukru 15 dag margaryny 4 żółtka 4 łyżki śmietany 1 łyżeczka proszku do pieczenia Masa jabłkowa:9 dużych jabłek 1/2 galaretki np. jabłkowej
Świat Ciastażeby w tym roku nie wpaść w świąteczne błędne koło i urządzić święta zero waste, czyli… – Nie kupić za dużo jedzenia, – Nie ugotować za dużo, – Nie zjeść za dużo, – Sprytnie wykorzystać to co zostanie. Zobaczcie jakie cuda można wyczarować z resztek pieczonego kurczaka. Zachęcamy Was, do podejęcia wyzwania Niedzielnego kucharza – tak jak my zróbcie(...)artykuły spożywcze wydajemy najwięcej, ale też najwięcej ich marnujemy. Wcale nie musi tak być! Sprawdź też nasze menu na tydzień – przedświąteczna dieta. Jak to zrobić? Wbrew pozorom ogarnięcie świątecznego szaleństwa kulinarnego nie jest takie trudne. Mamy nadzieję, że pomocna okaże się dla Was ta ściągawka. I pamiętajcie – dla chcącego nic trudnego!:-) 1. Zastanów się czego kupiłeś/kupiłaś
Niedzielny kucharzroku powstały nasze pierwsze małe świąteczne cudeńka. Dodałam niewiele przypraw korzennych i jak na pierwszy raz wyszły całkiem dobre.składniki:275 g pszennej mąki100 g drobnego brązowego cukru75 g margaryny1 łyżeczka proszku do pieczenia1 łyżka przyprawy do ciasteczek korzennych Kamis1 jajko50 g miodu1 łyżka śmietanyNa stolnicę wysypać mąkę, proszek do pieczenia, przyprawę korzenną oraz cukier i dokładnie wymieszać(...)podsypać mąką i rozwałkować na grubość 4-5 mm. Z ciasta foremkami wycinać dowolne kształty. Ciasteczka ułożyć na blaszce wyłożenej papierem i wstawić do piekarnika nagrzanego na 175 C. Piec ok 15 minut w zależności od wielkości. Pierniczki wystudzić i dowolnie udekorować. Ciastka po upieczeniu są miekkie ale po wystudzeniu twardnieją (ale daja się gryść bez połamania zębów) i jeszcze
Monia miesza i gotujepokroić na drobne plastry i może śmiało zastąpić wędliny. Do zrobienia pieczeni zainspirowała mnie moja mama. Zwłaszcza kiedy mi powiedziała, że przepis jest szybki i prosty,a danie wygląda naprawdę nieźle. Więc zabrałam się do roboty. Teraz w okresie Wielkanocy w sam raz wpasuje się w świąteczne menu… SKŁADNIKI : mięso mielone – pół kilo – 500 g jajka – 4 sztuki(...)szpinak. Obrać jajka i położyć na szpinaku w rzędzie. Całość przykryć drugą warstwą mięsa. Piekarnik nagrzać do 200 º i nastawić na grzanie góra i dół. Piec 50 – 60 minut. Moją pieczeń serwowałam na obiad ze słodkimi ziemniakami. Wystarczyło 2 ziemniaki pokroić na plasterki, ułożyć na blachę z folią aluminiową. Pokropić oliwą z oliwy, posypać solą i dorzucić
kuchniabellissima.wordpress.comWspaniałe kruche ciasto które piekłam już w różnych wersjach smakowych, nawet z jabłkami, zawsze, ale to zawsze smakuje pysznie. Słodka beza posypana płatkami migdałowymi i
Wanilia i KardamonJajka od przepiórek są zdrowsze od kurzych i dlatego zachęcam do ich konsumpcji. Jedyny mankament to niestety cena. Są drogie, ale warto co jakiś czas
Ala piecze i gotujeZaintrygowały mnie. Wiedziałam, że je upiekę. Ciasto fajnie się formowało, z piekarnika pachniało nieziemsko...Po wyjęciu ich z pieca, z początku byłam przerażona ponieważ nie osiągnęłam
Dzieje kuchennej Wiewiórycałości mam jeszcze jeden problem. A mianowicie - krojenie już po pieczeniu. Na szczęście mam od tego człowieka :) Kurczak smakował wszystkim, dzieci dostały udka, my zjedliśmy resztę. Dodatek chorizo był przypadkowy, ale wyszedł na dobre. Dodał smaczku i koloru. Obiad na pewno do powtórzenia. Może na świąteczny obiad? Składniki na domową przyprawę do kurczaka: 4 łyżeczki soli 3 łyżeczki(...)plasterki. Delikatnie podważamy skórę kurczaka i wkładamy pod nią plasterki kiełbasy. Najlepiej to robić od strony kupra. Skóry nie nacinamy w dodatkowych miejsach, ponieważ może popękać w czasie pieczenia. Przyprawę do kurczaka mieszamy z olejem i nacieramy dokładnie całego kurczaka. Przekładamy go następnie do naczynia żaroodpornego lub brytfanny. Jeśli mamy czas, możemy naczynie szczelnie owinąć folią
bistro mamaDziś zapraszam Was na pyszny i naprawdę prosty w przygotowaniu sernik z masą makową i wiśniami . Idealny na świąteczny stół. My go uwielbiamy Spróbujcie i Wy. Ciasto jest naprawdę proste w przygotowaniu i myślę, że każdy sobie spokojnie poradzi z przepisem. Może zagości u Was na święta? Do przygotowania sernika z makiem i wiśniami użyłam sera z wiaderka Wieluń Mój(...)wykładamy kilka łyżeczek (u mnie około pół słoiczka) wiśni z kardamonem – wspaniale wzbogaca smak ciasta, nadaje mu lekko kwaskowatą nutę. Ciasto pieczemy w nagrzanym do 210 stopni piekarniku (na środkowym poziomie, grzanie dół). Czas pieczenia może być różny w zależności od piekarnika – około 45-50 minut (ciasto powinno zacząć „odchodzić” ładnie od formy
Słodkie okruszkiniego wracać, bo rodzince bardzo smakowało. Myślę, że to ciasto można przygotować na świąteczny stół, zamiast tradycyjnego makowca. Jeśli lubicie mak, to spróbujcie koniecznie. Składniki na ciasto: 2 i 1/3 szklanki mąki tortowej 1 nie pełna szklanka cukru 2 łyżeczki proszku do pieczenia 200 g. masła i margaryny 2 łyżeczki cukru waniliowego ( miałam swojski) 1 jajko Składniki na masę
Agusiowe smakołykiukładamy je na warzywach *** *** Blaszkę wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180’C i pieczemy przez około 40 minut *** *** Danie najlepiej podawać z domowym sosem czosnkowym, przepis TUTAJ *** *** SMACZNEGO *** POLECAM TAKŻE: DANIA JEDNOGARNKOWE! SZYBKIE I PYSZNE OBIADY KLIKNIJ TUTAJ POMYSŁY NA NIEDZIELNY I ŚWIĄTECZNY OBIAD KLIKNIJ TUTAJ NAJLEPSZE PRZEPISY NA SAŁATKI KLIKNIJ TUTAJ IMPREZOWE HITY! POMYSŁY NA PRZEKĄSKI, DANIA
Blog z Apetytem