dlaczego nie można zrobić po świątecznej babki? Warto zachować klimat świąt z tej okazji, że jest wiosna! Zachęcam do upieczenia bardzo dobrej i szybko znikającej babki pomarańczowej! Składniki: 4 jaja 1 szklanka cukru trzcinowego 1 szklanka mąki ryżowej 1 szklanka mąki kukurydzianej 5 łyżek oleju 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1/2 szklanki soku pomarańczowego aromat pomarańczowy
Truskawkowa Fiestazaletą jest lukier z zatopionymi w nim bakaliami :) Aby keks nie wyszedł zbyt suchy, trzeba go piec w temperaturze 160°C przez 55-60 minut i sprawdzić patyczkiem czy jest upieczone tuż przed upływem czasu. Nie używamy termoobiegu. Tylko grzałka góra dół. Świąteczny keks z bakaliowym lukrem mała foremka babkowa lub keksówka długości 18 cm Ciasto: 10 dkg cukru(...)jajka (żółtka i białka osobno) 10 dkg miękkiego masła 10 dkg mąki pszennej tortowej, krupczatki, wrocławskiej (lub takiej jaką zwykle używamy) 1 łyżeczka proszku do pieczenia 50 g rodzynek 50 g suszonej żurawiny 25 g posiekanych orzechów włoskich Lukier: 0,5 szkl. cukru pudru 2 łyżki wrzątku 1 łyżka rodzynek 1 łyżka posiekanej suszonej żurawiny 1 łyżka posiekanych orzechów
Posadzone i zjedzoneDo Świąt zostało już tylko kilkanaście dni. A jeszcze nie dawno był listopad, nie mówiąc już o tym, że dopiero co wspominałam słoneczne wakacje spędzone nad
Słodkie okruszkiaktywny do soboty 07.12. UDANYCH KAWOWYCH ZAKUPÓW A teraz czas na przepis na pyszne makowe baletki z marmoladą. Kto się skusi na takie biszkoptowe ciasteczka? Może przygotujecie je na świąteczny stół? W końcu wypieki z makiem pasują tu jak najbardziej, prawda? Składniki: (na 2 blaszki pojedynczych ciasteczek) 3 jajka (białka i żółtka osobno) 80 g drobnego cukru do wypieków(...)mąki pszennej mak do posypania ciasteczek marmolada do przełożenia ciasteczek lub gęsty dżem (smak dowolny) *Uwaga! Składniki powinny mieć temperaturę pokojową (marmolada nie musi ) Przygotowanie: Blaszki wykładamy papierem do pieczenia. Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni (grzanie góra-dół, z termoobiegiem). Białka oddzielamy uważnie od żółtek. Białka ubijamy na sztywną pianę. Następnie powoli i stopniowo dodajemy cukier – łyżka
Słodkie okruszkiKulinarnie grudzień to dla mnie miesiąc nie tylko świątecznych dań, ale też czekolady i pomarańczy. To właśnie w tym okresie cytrusy smakują najlepiej, a czekolada pachnie
Bon appetit mon amienasi goście i my delektowaliśmy się podczas wielkanocnego obiadu był pieczony Boczek faszerowany mięsem mielonym , który został podany na ciepło z sosem pieczeniowym . Gdy nie macie pomysłu, jak urozmaicić świąteczne menu, albo chcecie przygotować domową wędlinę, to my polecamy ten przepis, zaznaczam, że jest to potrawa dla miłośników mięsa, dla mięsnych smakoszy, szczególnie tych tłustych, gdyż boczek sam w sobie(...)faceci się do niego dosiądą, to na raz połowę boczku zaliczą (sprawdzone z autopsji), a resztę upieczonego boczku można zamrozić, więc nic się nie zmarnuje! Polecam też przepis na pieczony w całości boczek w musztardowej marynacie. Składniki: ok. 3 kg boczku wieprzowego od żeberek bez kości (w jednym kawałku, ze skórą) 1 kg mielonego mięsa wieprzowego 1 jajko 1 cebula
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięPoszukujecie przepisu na domową wędlinę na kanapkę, a nawet na świąteczny stół? Już znaleźliście :) Z tym przepisem z pewnością Wam się uda! Składniki: 1-1,5 kg surowej szynki 2-3 listki laurowe do wyłożenia na wierzch mięsa Marynata: 4 łyżki oleju 2 łyżki octu balsamicznego 2 łyżki wody 3-4 zmiażdżone ząbki czosnku 1 łyżeczka kolendry (mielonej lub zmiażdżonej(...)całą noc. 3. Mięso nakłuć trzykrotnie widelcem, włożyć do rękawa i zawiązać lub włożyć do naczynia żaroodpornego i przykryć pokrywą (piekłam w naczyniu). 4. Piec ok. 2 godzin w 200 st. C w zależności od wielkości mięsa. Przed końcem pieczenia rozciąć rękaw lub zdjąć pokrywę, by mięso się zrumieniało. 5. Jeśli przeznaczamy mięso na wędlinę do pieczywa to przed
Kuchnia domowa Anisosie własnym Zanim zacznie się post , a później harówa kuchenna i wielkie świąteczne obżarstwo , warto zrobić na obiad coś bardzo , ale to bardzo prostego . Szynka sama w sobie nie jest moim ulubionym surowcem obiadowym . Doskonale sprawdza się jako wędlina na kanapki , ale jako pieczeń niekoniecznie . Bitki z szynki są za to mega smaczne , kruchutkie i delikatne . Wykonanie
Ogrodnik w podróżyDziś mam dla Was kolejny przepis na pyszny i delikatny kawałek mięsa, tym razem jest to pieczona biodrówka. To nieco ostatnio zapomniana część wieprzowej tuszki, a szkoda bo jest bardzo miękka i delikatna. Będzie idealną propozycją na świąteczne wielkanocne śniadanie, albo po prostu pysznym dodatkiem do chleba. W dzisiejszym wpisie będzie parę słów o tym dlaczego warto samemu przygotować(...)ruch :). Zapraszam :). Ziołowa szynka z szynkowara Schab wędzony dymem w płynie Szynka z indyka z szynkowara Mielonka dojrzewająca a la salami Ziołowy schab z pończochy Domowa szynka z szynkowara Pieczeń rzymska z jajkiem Domowa biała kiełbasa wieprzowa Kiełbasa ze słoika Pieczony boczek w ziołach Schab z pończochy, czyli domowa wędlina Domowy baleron Schab ze słoika w pikantnej panierce
Kulinarne przygody GatitySałatka ze świeżym ananasem i kurczakiem Świąteczna sałatka z kukurydzą i łososiem Sałatka z kuskusem i granatem Sałatka z kurczakiem curry i granatem Sałatka ziemniaczana z kukurydzą i ogórkiem Carpaccio z buraków z serem pleśniowym Sałatka z kurczakiem, kukurydzą i winogronami Sałatka z fasolką szparagową Sałatka z zielonym kuskus i mozzarellą Sałatka z pieczonych buraków z fetą Młode ziemniaki(...)zakwasie Na ciepło Pierś z kaczki z jabłkami według Okrasy Krokiety z mięsem Biała kielbasa pieczona z cebulą w białym winie Bigos II Warzywne chili Chili con carne w wersji light Bigos Krokiety z pieczarkami Na słodko Pepparkakor, szwedzkie pierniczki imbirowe Świąteczne ciasteczka cynamonowe Świąteczne ciasteczka z kremem czekoladowym Ciasto korzenne Keks piernikowy Ciasto śnieżny puch z limonką Donaty (donuts
Kulinarne przygody GatityBabka świąteczna została upieczona przez mojego Chłopaka ;-) Początkowo wyglądała jak ‚babka-grzyb’ , ale doprowadziliśmy ją do ‚poprawnego’ stanu ;) Składniki Masło 125g Cukier puder 125g Cukier waniliowy 1 opakowanie Jajko 3 jajka Mąka pszenna 150g Mąka ziemniaczana 100g Proszek do pieczenia 2 płaskie łyżeczki Tłuszcz do wysmarowania formy Bułka tarta do wysmarowania formy Wykonanie: […] The post Wielkanocna babka piaskowa
Kulinarne PrzebojeJeśli nie lubicie brzoskwiń możecie dodać w zamian np. rodzynki lub żurawinę. Możecie też pominąć dodatki w masie serowej. Sernik sam w sobie po prostu rozpływa się w ustach. Świąteczny sernik z brzoskwiniami i piernikowym kajmakiem, to mój mały hit. Prosty w przygotowaniu, a jakże pyszny i dobrze prezentujący się na stole. Przysłowiową kropką(...)szklanki mąki pszennej 0,5 szklanki cukru pudru 125 g masła (zimnego) 2 żółtka (białka jaj należy odłożyć do masy serowej!) 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia Na masę serową: 1 kg tłustego lub półtłustego twarogu (zmielonego przynajmniej dwukrotnie) lub opcjonalnie dobrej jakości ser na sernik z wiaderka (np. Wieluń Mój Ulubiony) 250 ml kwaśnej śmietany
Słodkie okruszkiSeromakowiec Przepyszne ciasto na świąteczny stół lub inne okazje. Ciasto mąka -1,5 szkl cukier -mniej niż pół szkl proszek do pieczenia -1/2 łyżeczki żółtka -2 szt masło -125 g cukier waniliowy -1 opak Masa makowa: masa makowa - 850 g białko jaj - 1 szt jajka - 3 szt aromat rumowy - kilka kropli mąka ziemniaczana - 36 gram
Kuchnia Danusiakcentem, oblana delikatną mleczną czekoladą to świetna propozycja na tradycyjną Wielkanocną babkę. Rewelacyjnie smakuje i z pewnością będzie słodką ozdobą świątecznego stołu. Składniki: 5 jajek 300g mąki pszennej 200g cukru 250g masła extra 2 łyżeczki proszku do pieczenia 150ml likieru cherry (wiśniowego) 4 łyżki kakao 50g mlecznej czekolady szczypta soli masło do wysmarowania formy bułka tarta do oprószenia formy
Szalona Kuchnia EwelinyPrzedstawiam kolejne smaczne i efektowne ciasto,które doskonale pasuje na świąteczny stół. kakaowy biszkopt: 4 jajka 2/3 szklanki cukru 2/3 szklanki mąki tortowej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 3 łyżki kakao szczypta soli beza: 5 białek 1/2 szklanki cukru 1 szklanka posiekanych orzechów ziemnych 3/4 szklanki wiórków kokosowych 75 g prince polo classic szczypta
Kolorowa kuchnia Elki