Post Leczo z parówkami i pieczarkami pojawił się poraz pierwszy w KulinarnePrzeboje.pl
Kulinarne Przebojeżółty; ketchup kotlety: mięso mielone wieprzowe łyżeczka świeżego tymianku drobno posiekanego 1 mała cebula 1 jajko mała bułka 1/2 szklanki mleka sos tatarski: 4 ogórki konserwowe; kilka pieczarek marynowanych; pół cebuli; 6 łyżek majonezu; pół łyżki octu (może być więcej ale najpierw trzeba spróbować); łyżeczka chrzanu; 1 łyżka cukru (może być więcej ale najpierw trzeba spróbować(...)śmietany; łyżeczka musztardy; sól; pieprz (do smaku) Proporcje nie są sztywne, zawsze można dodać więcej tego co się bardziej lubi. Bułkę namaczamy w mleku. Przygotowujemy sos. Siekamy drobno ogórki, pieczarki marynowane, cebulę. Do miseczki wsadzamy/wlewamy/wsypujemy majonez, ocet, chrzan, cukier, śmietanę, musztardę. Wszystko dokładnie mieszamy. Dorzucamy ogórki, pieczarki cebulę i mieszamy. Doprawiamy do smaku. Łączymy mięso mielone, tymianek, posiekaną
Brzuszki Łakomczuszkiinaczej. Polecam bo pyyycha jest! ( : Składniki: cztery plastry schabu sześć suszonych pomidorów 50 gram mozzarelli garść lubczyku pół słoiczka oleju z pomidorów suszonych dwa ząbki czosnku cztery pieczarki sól pieprz szczypta chili w płatkach szklanka bulionu Myjemy i suszymy mięso, rozkładamy na folii spożywczej kawałki schabu i rozbijamy na cienkie plastry. Robimy marynatę: siekamy czosnek i lubczyk(...)rozgrzewamy cztery łyżki oleju z pomidorów i układamy nasze roladki, obsmażamy z każdej strony po 3-4 minuty. Gdy będą miały ładny kolor wlewamy bulion, dodajemy pokrojone w plasterki pieczarki i szczyptę chili w płatkach, soli i pieprzu. Całość dusimy około 45 minut. Po tym czasie nasz schab powinien być odpowiednio miękki i rozpływać się w ustach. Ja osobiście
Mango Papajaszklanki kaszy mannej 2 jajka 3/4 szklanki ryżu sól, pieprz papryka słodka przyprawa do mięsa mielonego mąka do obtoczenia, olej do smażenia 1 litr bulionu Sos: 400g pieczarek 1 litr bulionu sól, pieprz ziołowy papryka słodka, papryka ostra łyżka mąki ziemniaczanej+ pół szklanki wody (do zagęszczenia sosu) Wykonanie: Kapustę siekamy drobno, solimy i odstawiamy. Mięso mieszamy razem(...)odciskamy wodę i dodajemy do mięsa. Mieszamy, formujemy nieduże kotleciki, obtaczamy w mące. Smażymy na rumiano. Bulion doprowadzamy do wrzenia. Usmażone gołąbki dusimy w bulionie około 45-50 minut. Pieczarki myjemy, jeśli są duże, kroimy na mniejsze części i gotujemy w bulionie. Gdy pieczarki będą miękkie doprawiamy i zagęszczamy mąką. Gołąbki podajemy polane sosem. Można je też przełożyć
Czerwona PorzeczkaPomidory stanowią podstawowy składnik zup, sosów, czy sałatek. A ja postanowiłam je podać trochę w mniej klasycznej postaci, jako Faszerowane pieczone pomidory. Pomidory w środku miały farsz z pieczarek, ryżu, czerwonej cebuli i natki pietruszki.Tak przygotowane pomidory były smaczne i sycące, wyglądały też bardzo apetycznie. Polecam. Polecam z pomidorami: Sałatka à la caprese Zupa pomidorowa ze świeżych pomidorów Hiszpańska zupa(...)pomidorowy na zimę Błyskawiczny sos pomidorowy Faszerowane pieczone pomidory podałam do kotlecików z grilla. Składniki: 8 dużych dojrzałych pomidorów 100 g ryżu 1 czerwona cebula 2 łyżki masła 4 pieczarki Sól i ognista mieszanka przypraw natka pietruszki Przygotowanie: Z każdego pomidora ścinamy wierzch, łyżeczką ostrożnie wydrążamy ze środka miąższ, tak aby nie uszkodzić skórki, pomidory odwracam i układamy na ręczniku
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięTakie jajka można przygotować na wielkanocny stół, będą smaczną alternatywą dla jajek w majonezie. Składniki: 5 dużych jajek 3-4 pieczarki 1 mała cebula ½ pęczku świeżego koperku 3 łyżki majonezu ½ opakowania kiełków lucerny (lub rzodkiewki) 2 łyżki oliwy z oliwek świeża kolendra do dekoracji sól, pieprz do smaku Przygotowanie: Jaja ugotować na twardo w osolonej wodzie. Gdy przestygną(...)obrać ze skorupki i przekroić wszystkie na pół. Pieczarki posiekać na drobne kawałki, cebulę pokroić w kosteczkę i podsmażyć razem na oliwie. Doprawić do smaku. Z jajek wyjąć żółtka. W misce wymieszać je z majonezem dodać pieczarki z cebulką i posiekany koperek. Doprawić do smaku pieprzem i solą. Na dużym talerzu rozłożyć kiełki i położyć na nie białka jajek
Ze smakiem i z pasjąciepłej wody 2 łyżeczki drożdży instant 2 łyżki oleju sos pomidorowy: 150g przecieru pomidorowego 3-4 łyżki wody 2 łyżeczki oregano dodatki: 25-30 dag żółtego sera 30 dag pieczarek 2 czerwone cebule 25 dag pomidorków koktajlowych oregano do posypania Przygotowanie: Do miski wsypujemy mąkę i sól, mieszamy. Do garnuszka z ciepłą wodą dodajemy drożdże, dokładnie mieszamy i po chwili(...)objętość (na ok 40 minut). W tym czasie przygotowujemy sos pomidorowy do posmarowania spodu pizzy. Mieszamy przecier z wodą i oregano. Następnie kroimy dodatki: pomidorki koktajlowe na pół, pieczarki w plasterki, cebulę w piórka. Ser ścieramy na tarce. Piekarnik rozgrzewamy do 200 stopni. Kiedy ciasto zwiększy swoją objętość dzielimy je na 2 lub więcej części (wg. uznania
Ze smakiem i z pasjąSonko, dzięki czemu obiad przygotowałam w iście ekspresowym tempie ;) Składniki dla 4 osób: 2 woreczki kaszy gryczanej (u mnie Sonko ) 2 małe papryki 2 małe cukinie 200 g pieczarek 100 g pomidorków koktajlowych 1 duża cebula 3 ząbki czosnku zielona pietruszka pieprz, sól, oregano (lub ulubione przyprawy) odrobina oleju lub masła do podsmażenia warzyw Przygotowanie : Kaszę ugotować w osolonej(...)wodzie. Pieczarki umyć, pokroić w półplasterki i podsmażyć. Dodać pokrojoną w kostkę cebulę. Paprykę i cukinie pokroić w kostkę i dodać do pieczarek. Dusić kilka minut pod przykryciem. Następnie dodać kaszę, pomidorki koktajlowe przekrojone na połówki, przeciśnięty lub starty czosnek, pokrojoną natkę pietruszki i wymieszać. Przyprawić i dusić jeszcze przez chwilkę
Ze smakiem i z pasjąsmakował mi tak żaden obiad. Jestem zachwycona tymi roladkami. Podpatrzyłam taki sposób podawania kurczaka w programie "Come dine with me". Nadzienie wymyśliłam sama. Przygotowałam je z pieczarkami, mozzarellą i dużą garścią ziół. Mniam! Roladki podałam z ryżem, który zmieszałam z groszkiem, kukurydzą i czerwoną papryką. CZYTAJ WIĘCEJ I PRZEJDŹ DO PRZEPISU
Przepisy AleksandryNawet choroba nie jest w stanie wygnać mnie z kuchni :D. Na pocieszenie zrobiłam sobie ciepłe kanapki z pieczarkami. Proste jedzenie i jedno z moich ulubionych. Do tego świeże warzywa z winegretem i ziołami. CZYTAJ WIĘCEJ I PRZEJDŹ DO PRZEPISU
Przepisy Aleksandryzwyczajna, bo z ulubionymi dodatkami albo po prostu z tym, co akurat miałam w lodówce. Tak też było dzisiaj. Szybki rekonesans i tak oto powstała... Jajecznica z dymką i pieczarkami porcja dla jednej osoby Potrzebujemy: 2 jajka 2 niewielkie pieczarki 1 małą cebulkę dymkę 1 mały ząbek czosnku albo nawet pół 1 łyżkę masła sól i świeżo mielony, kolorowy pieprz(...)dodatkowo: ulubione pieczywo i majonez (opcjonalnie) Pieczarki kroimy na pół, a następnie w półplasterki. Cebulkę w piórka, szczypiorek i czosnek niezbyt drobno. Na patelni rozpuszczamy masło i wrzucamy nasze dodatki. Chwilę podsmażamy. W tym czasie do kubka wbijamy jajka i roztrzepujemy je dokładnie widelcem. Masę jajeczną wlewamy na patelnię i znów chwilę smażymy, ale tak, by jajecznica pozostała dość luźna
Ratunku obiadmąki pszennej 40 g świeżych drożdży 3 łyżeczki cukru 3/4 szklanki mleka 2 jajka 1 łyżeczka soli 5 łyżek masła 3 spore cebule (lub 4 małe) kilka pieczarek (ja miałam 10 szt.) przyprawy: sól, pieprz, 1,5 łyżeczki suszonego majeranku żółty ser (ok. 150 g) olej do smażenia Drożdże umieszczamy w miseczce (nie bardzo małej, bo mój zaczyn prawie wykipiał(...)miski, przykrywamy do wyrośnięcia i odstawiamy do wyrośnięcia (również najlepiej w ciepłe miejsce). Kiedy ciasto rośnie przygotowujemy cebulkę. Kroimy ją w kostkę nieprzesadzając z dokładnością, bo po co? Pieczarki kroimy z półplasterki (można drobniej, ja po prostu lubię, gdy widać ich pierwotny kształt). W garnku z grubym dnem rozgrzewamy ok. 2 łyżek oleju i wrzucamy cebulkę. Gdy będzie już szklista
Ratunku obiadżeberka wieprzowego z kością 100 g rolady boczkowej lub parzonego, wieprzowego boczku w plastrach mix mrożonych warzyw (u mnie marchewka, pietruszka i por) ok. 250-300 g pieczarek 3 łodygi selera naciowego 1 spora kalarepa 1 duża cebula 1 pomidor 3 ząbki czosnku biała fasolka w puszce 1 szklanka surowego, drobnego makaronu (ja użyłam minikokardek) 200 g koncentratu pomidorowego przyprawy(...)wszystkie ziarenka i liście laurowe, by później nie przeszkadzały w zupie (najłatwiej wywar po prostu przecedzić przez gęste sitko). Następnego dnia bulion stawiamy na mały ogień i wszystko kroimy. Pieczarki w półplasterki, kalarepę, seler naciowy, cebulę i pomidora oraz boczek w kostkę. Czosnku nie trzeba drobno siekać, można pokroić go jedynie w cienkie plasterki. Mięso wyjmujemy z wywaru i rozdrabniamy
Ratunku obiadmajeranek lub tymianek), sól morska, świeżo mielony czarny pieprz 1-2 łyżki oliwy z oliwek Dodatkowo do roladek proponuję (porcja dla 2 osób): 3-4 ziemniaki ok. 25 dag pieczarek przyprawy: sól morska, zioła (te same, których użyliśmy do mięsa) Mięso mielone mieszamy z jajkiem, bułką tartą i przyprawami na jednolitą, dość zwięzłą masę, odstawiamy na czas krojenia warzyw(...)nagrzanym do 190 stopni C piekarniku przez ok. 35 min. W trakcie pieczenia można je raz odwrócić, by równomiernie się zrumieniły. Ja roladki podałam z pieczonymi ziemniakami i pieczarkami. Ziemniaki pokroiłam wcześniej w ósemki, skropiłam oliwą, posypałam solą i ziołami, wymieszałam, ułożyłam na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, a następnie wstawiłam do piekarnika na 10 min. przed włożeniem roladek. Pieczarki
Ratunku obiadcebula pokrojona w drobną kostkę; jajko; 2 łyżki bułki tartej; sól, pieprz, chili; 1 łyżka zimnej wody; 750 ml bulionu. na sos: cukinia 400 g; papryka czerwona; 3 duże pieczarki; mała cebula; papryka słodka; chili, sól, pieprz; 1 łyżeczka masła 3 łyżki koncentratu pomidorowego; natka pietruszki. makaron: w tym przypadku - dischi volanti. Klopsiki: Mięso, cebulę, jajka, bułkę tartą, przyprawy(...)zimną wodę mieszamy dokładnie. Z mięsa formujemy malutkie klopsiki i wrzucamy je do wrzącego bulionu i gotujemy około pół godziny. Sosik: Cebulę kroimy w dość grubą kostkę, pieczarki, paprykę i cukinię również. Na patelni rozpuszczamy masło i dodajemy słodką paprykę i chili; podsmażamy dla lepszego aromatu. Dodajemy cebulę, później paprykę i pieczarki. Na samym końcu cukinię, żeby się nie rozciapała
Miksturownik