pieczarki - 22920 przepisów (strona:910/1528)

Calzone z kiełbasą 304

mąki pszennej chlebowej 1 łyżeczka soli 2 łyżeczki drożdży suchych (8 g)   2 łyżki oliwy z oliwek 250 ml ciepłego mleka Nadzienie: 1/2 kg pieczarek   200 g pikantnej kiełbasy 1 czerwona papryka 10 g oregano 1 czerwona cebula 80 g startego sera żółtego olej do smażenia Sos: 200 g koncentratu pomidorowego 12 łyżek keczupu 2 ząbki czosnku (może(...)miękkie i gładkie. Uformować kulę, naoliwić i umieścić w naczyniu. Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do podwojenia objętości (około 1,5 godziny). W międzyczasie przygotować nadzienie. Pieczarki, paprykę oraz cebulę pokroić w paski - a kiełbasę w plastry. Wszystkie składniki podsmażyć i doprawić suszonym oregano. Przygotować sos. Wszystkie składniki na sos dokładnie wymieszać. Dodać kilka łyżek wody

Świat Domowej Kuchni
Leczo 208

cebule łyżka masła do smażenia 6 kiełbasek śląskich 2 marchewki 3 papryki czerwone 2 papryki żółte 2 cukinie 1/2 kg pieczarek 1 puszka krojonych pomidorów bez skórki 3/4 szklanki ketchupu 2 łyżki śmietany 12% przyprawy do smaku (sól, pieprz, papryka łagodna, pasta chili SAMBAL) Leczo to takie danie, że ile jest gospodyń - tyle wersji na jego przygotowanie :) Dzisiaj przedstawię swoją(...)cebuli. Marchewki obrać i pokroić na bardzo cienkie plasterki. Dorzucić do kiełbasy. Smażyć pod przykryciem na niewielkim ogniu przez około 15 minut. W tym czasie umyć paprykę i pieczarki, a cukinie obrać ze skórki. Warzywa pokroić na kostkę. Przygotować duży garnek z grubym dnem. Przełożyć do niego podsmażoną kiełbasę z cebulą i marchewką, a następnie dodać resztę warzyw. Zalać

Świat Domowej Kuchni
Ciasto do pizzy II 210

pomidorowego 12 łyżek keczupu 2 ząbki czosnku (może być granulowany) oregano pieprz trochę cukru do smaku Dodatkowo: 2 duże pęta kiełbasy 2 średnie cebule 1 mała papryka 20 dag pieczarek 1 łyżka masła do smażenia 1 łyżeczka przyprawy Kucharek 20 dag żółtego, starkowanego sera Tym razem ciasto do pizzy, które można nazwać "nocnym ciastem", ponieważ najlepiej przyszykować(...)najpierw przygotować dodatki do pizzy. Kiełbasę pokroić w drobną kostkę. Cebulę w półtalarki. Podsmażyć razem aż się zrumienią. Odstawić. Paprykę umyć, wydrążyć i również pokroić w drobną kostkę. Odstawić. Pieczarki umyć i pokroić w talarki. Rozgrzać patelnię i przesmażyć je na maśle, dodając pod koniec smażenia przyprawy Kucharek. Odstawić. Teraz czas na sos pomidorowy. Wszystkie składniki na sos dokładnie wymieszać

Świat Ciasta
ŚWIĄTECZNY BARSZCZYK I PASZTECIKI Z FRANCUSKIEGO 304

buraków 5 grzybków suszonych ( najlepsze prawdziwki ) 3 zabki czosnku majeranek - ok . łyzeczki sól , pieprz-do smaku pól łyżeczki cukru łyżka soku z cytryny uszka: opakowanie ciasta francuskiego 20 dag pieczarek 1 cebula sól , pieprz do smaku olej do podsmażenie - ok. 2 łyżek Wykonanie: Grzybki moczymy ok. godziny , zlewamy wodę , płuczemy , gotujemy w garnuszku w 2 szklankach wody , dosalamy . Gotujemy(...)cukrem.Odstawiamy. Barszczyk odcedzamy na sicie. Podajemy w filizance. Mozemy tez wzbogacic barszczyk o pokrojone wczesniej ugotowane suszone prawdziwki. Paszteciki: Cebulke drobno siekamy, szklimy na oleju, wrzucamy pokrojone w plasterki pieczarki, dokładamy na patelnie, doprawiamy sola i pieprzem do smaku. Studzimy farsz. Ciasto francuskie rozwijamy, szersza szklanką wycinamy kółka (musi wyjsc parzysta ich liczba - u mnie wyszło 12 - na 6 pasztecików

Z Majeczką w kuchni
Zapiekane ziemniaki z gulaszem 249

żółtko – 1 szt - masło – 1 łyżka - kurkuma – 1 szczypta - sól – 1 łyżeczka GULASZ : - łopatka wieprzowa – 400 g - cebula – 1 szt - pieczarki – 150 g - liść laurowy – 2 szt - lubczyk – 1 szczypta - papryka – 1 łyżeczka - pieprz – 1 szczypta - sól – 1 szczypta - bulion – 300 ml - mąka do obtoczenia(...)mące. W gęsiarce rozgrzewamy olej i obsmażamy mięso. Dodajemy posiekaną cebulę. Mieszamy i chwilę razem smażymy, p odlewamy bulionem. Doprawiamy papryką , lubczykiem i liściem laurowym. Dodajemy pokrojone w plasterki pieczarki. Dusimy razem do miękkości, d oprawiamy solą i pieprzem. ZIEMNIAKI: Ziemniaki gotujemy w osolonej wodzie do miękkości. Dodajemy żółtko oraz masło , a następnie szczyptę kurkumy. Ucieramy na gładkie purre. Napełniamy

Ostra na Słodko
Zapiekanka grzybowa 164

Jest to coś o wiele mniej skomplikowanego! Robi się ją błyskawicznie , a smakuje rewelacyjnie i zachwyci zarówno dzieci jak i dorosłych! Do zrobienia potrzebne są czerstwe bułki , pachnąca cebulka , pieczarki i aromatyczne przyprawy. Świetny pomysł na kolację na ciepło! Polecam! SKŁADNIKI: - czerstwa bułka – 2 duże szt - mleko – 200 ml - masło – 3 łyżki - cebula – 2 szt - pieczarki

Ostra na Słodko
Gryczane naleśniki zapiekane z białą kaszą i grzybami pod serową kołderką 168

mleko – 1 szklanka – proszek do pieczenia – 1 szczypta – sól – 1 szczypta – olej – 50 ml Farsz: - kasza gryczana biała – 1 woreczek – pieczarki – 150 g – cebula – 1 szt – ser gorgonzola – 50 g – sól – do smaku – pieprz kolorowy ( Kamis ) – do smaku – ser żółty(...)masło do posmarowania – 1 łyżka Sposób przyrządzenia : Naleśniki : Podane składniki dokładnie razem mieszamy. Smażymy duże , grubsze naleśniki. Farsz: Kaszę gotujemy w osolonej wodzie. Cebulę drobno siekamy. Pieczarki myjemy , kroimy w drobne kosteczki. Podsmażamy razem z cebulą na odrobinie rozgrzanego oleju. Dodajemy ugotowaną i odsączoną kaszę. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem – wg. uznania. Przygotowany farsz układamy przez środek

Ostra na Słodko
Lasagne z mięsem / Lazania 284

cytryny – 1 łyżeczka * cukier – 1 szczypta * żółtko- 1 szt MIĘSO : * mielone mięso ( np.łopatka ) – 500 g * cebula – 2 szt * czosnek – 4 ząbki * pieczarki – ok. 300 g * sól , pieprz , chili , papryka * przecier pomidorowy – 4 łyżki * olej – 100 ml DODATKOWO : *makaron lasagne – ok. 300 g * ser żółty – ok. 300 g   SPOSÓB(...)ciągle mieszając , studzimy. Dodajemy żółtko. , dokładnie mieszamy. , odstawiamy w ciepłe miejsce. MIĘSO : Na rozgrzanym oleju podsmażamy posiekaną w kostkę cebulkę i wyciśnięty czosnek. Dodajemy oczyszczone i pokrojone w półplasterki pieczarki i dusimy aż puszczą wodę. Dodajemy mięso mielone , dokładnie mieszamy. Doprawiamy solą, pieprzem, chili i papryką. Gdy mięso się już zarumieni dodajemy koncentrat pomidorowy. Dusimy pod przykryciem około 10 minut

Ostra na Słodko
Świderki z sosem z boczniaków 202

Miałam dzisiaj ochotę na grzybki. I sobie kupiłam boczniaki. Postanowiłam zrobić makaron z sosem z boczniaków i parmezanem. Efekt zaskoczył nawet mnie, bo myślałam, że dobry sos to pieczarki na przykład, a tu taka niespodzianka. Boczniaki są super aromatyczne i przede wszystkim większe niż pieczarki. Mnie smakuja bardziej ! Składniki makaron świderki- u mnie makaron Czaniecki z mąki z pełnego przemiału

Z Kuchni Do Kuchni
Łazanki z kiszoną kapustą i grzybami 246

Calibri; mso-hansi-theme-font:minor-latin; mso-fareast-language:EN-US;} Składniki: 500 g makaronu na łazanki lub innego (u mnie muszelki) 500 g kapusty kiszonej 250 g pieczarek 1 czubata łyżeczka przyprawy do bigosu ¼ łyżeczki kminku sól, pieprz olej Kapustę poszatkować, wrzucić nie odciśniętą do garnka, zalać wodą i gotować do miękkości   przez 1 godzinę. Następnie odcedzić(...)przestudzić. Pieczarki obrać ze skórki, pokroić na mniejsze plasterki i podsmażyć na oleju. Do wysmażonych grzybów dodać zimną kapustę i przyprawy. Wszystko razem dusimy jakieś 5-10 minut co chwilę mieszając, doprawiamy do smaku. Makaron ugotować według opisu na opakowaniu. Do gorącego odcedzonego makaronu, dodać przygotowaną kapustę, dokładnie wymieszać. SMACZNEGO

kulinarnyswiatdomi
Lekka sałatka "zielony dobieraniec" 264

przykładowe składniki sałatki: -sałata lodowa, sałata zwykła, kapusta pekińska - do wyboru, co kto lubi -ogórek - świeży, marynowany, małosolny, -pomidory , -oliwki , -ser feta , -kukurydza , -groszek, -papryka kolorowa , -świeże pieczarki , …i......to wszystko, co przyjdzie nam do głowy… Sałatę rwiemy na kawałeczki, układamy na dnie miski. Na nią resztę składników w dowolnej kolejności. Aby nadać lekkości, sałatę możemy ułożyć(...)Dodajemy drobno posiekaną pietruszkę, koperek i szczypiorek. tym razem w mojej sałatce znalazły się: sałata, świeży ogórek, papryka zielona, żółta i czerwona,  marynowane małe papryczki chili, świeże surowe pieczarki i pomidor Ta sałatka daje nam olbrzymie możliwości komponowania składników. Możemy przygotować ją niewielkim kosztem z tego, co akurat mamy w lodówce. Latem zawsze są pod ręką podstawowe warzywa, prawda

Codzienna kuchnia niecodzienna
Błyskawiczna sałatka z pierożkami tortellini 1601

przygotowana dla moich ostatnich wakacyjnych gości. Chyba smakowało, bo zniknęła dość szybko :) Składniki: opakowanie pierożków tortellini (250g), biała część pora - około 15 cm, grzybki w occie lub pieczarki w occie - około pół słoiczka, pół puszki kukurydzy , majonez , jogurt naturalny ,  musztarda ,  sól i świeżo zmielony pieprz . Tortellini ugotować w lekko osolonej wodzie, odcedzić i wystudzić. Pora(...)pokroić w cienkie plasterki lub półplasterki. Grzybki (lub pieczarki) wyjąć z zalewy i pokroić w mniejsze kawałki. Kukurydze odsączyć z zalewy. Wszystkie składniki wymieszać. Przygotować sos: majonez wymieszać z jogurtem do uzyskania odpowiedniej konsystencji - ja stosuję proporcje pół na pół. Dodać musztardę do smaku oraz sól i pieprz. Sos połączyć ze składnikami

Codzienna kuchnia niecodzienna
Naleśniki po meksykańsku 176

dodaję albo więcej mleka/wody albo mąki. Później używam miksera by uzyskać super gładkie ciasto, patelnie dobrze rozgrzewam i zaczynam smażenie. Farsz: Mięso mielone 0,5 kg cebula 1 szt. pieczarki ok.6 szt. koncentrat pomidorowy 3-4 łyżki kukurydza puszka czerwona fasola puszka czosnek 2 ząbki przyprawy ( sól, pieprz ziołowy,majeranek, przyprawa do mięsa mielonego, oregano) W czasie gdy smażę (albo(...)pomocnik) naleśniki przygotowuję farsz. Kroję cebulkę w kostkę, smażę na małej ilości oleju, kroję pieczarki, dodaję i smażę przez 10 minut, później dodaję mięso mielone, przyprawiam i smażę aż mięso zmieni kolor i będzie miękkie. Pod koniec dodaję kukurydzę, fasolę, czosnek (drobno pokrojony) i koncentrat pomidorowy.  Składniki na biały sos: woda 2 szkl vegeta 1 łyżka śmietana

NA MOIM TALERZU
Mój bigos 179

naszej polskiej kuchni :)   Składniki: ( ilość jest różna, zależy ile mam w lodówce:)    kapusta kiszona (zazwyczaj 1l słoik) kapusta biała (zazwyczaj średnia g ł ówka) kiełbasa cebula pieczarki przecier pomidorowy przyprawy ( przyprawa do dań z kap ustą, só l mor ska, pieprz z iołow y , majeranek, kminek , ziele angielskie, liść laurowy, pieprz czarny mielony itp.) Najpierw obieram(...)dużym garnku podlewam wodą (by przykryła kapusty) dorzucam ziele ang ., liś cie laurowe i na małym ogniu pod przykryciem duszę aż kapusty będę mięk kie .  C ebulę, pieczarki , kiełbasę ( dodaję też jak mam mięso np. z ud ek kurczaka/indyka itd . ) kroję i smaż ę na małej ilości oleju doprawiając przyprawą do mięsa . Gdy kapusta jest miękka i woda odpar

NA MOIM TALERZU
Smaczny obiad 239

godzinki i wszystko gotowe :) Uwielbiam wszelkiego typu kopytka, pierogi, kluski. Składniki: ( nie podaję ilości, bo robię na oko ) Kluski: ziemniaki mąka pszenna mąka ziemniaczana (2 łyżki) jajko sól sos: pieczarki woda śmietana serek topiony (śmietankowy/pieczarkowy) cebula natka pietruszki lub koperek sól, pieprz, jarzynka Ugotowane, utłuczone i zimne ziemniaki przekładamy do miski, dzielimy na cztery równe części, jedną część wyciągamy(...)kulkę i pod koniec robimy palcem wgłębienie. Tak przygotowane kluski wrzucamy do gotującej się wody, gotujemy do wypłynięcia, co chwilę mieszamy. Przygotowujemy sos. Kroimy cebulę w kostkę, dorzucamy pokrojone pieczarki, pieprz mieszamy i smażymy przez chwilę. Podlewamy wodą, przyprawiamy, dodajemy serek, zagotowujemy i dusimy 10 minut do odparowania wody. Pod koniec zmniejszamy ogień, dodajemy śmietanę ciągle mieszając. Chwilkę gotujemy. Dodajemy

NA MOIM TALERZU