pieczarki - 22435 przepisów (strona:901/1496)

mielone zrazy z łopatki z kapustą kiszoną i pieczarkami... 171

tarta 1 szklanka, woda 3/4 szklanki, kucharek 2 łyżeczki, pieprz czarny mielony 2 łyżeczki, boczek parzony 10 plastrów, ogórek kiszony 1 duży, cebula 2 sztuki, musztarda delikatesowa 5 łyżeczki, pieczarki 10 sztuk, kapusta kiszona 1 kg, olej rzepakowy 1/4 szkanki, przyprawa do zup i potraw w płynie 2 łyżki, majeranek 1 łyżka, woda 1/2 szklanki mieloną łopatkę dobrze wyrobić(...)plackiem i zlepić dokładnie, zraz mielony owinąć boczkiem na patelni na oleju zrumienić z każdej strony i przekładać na talerz do garnka przelać tłuszcz po zrazach, podsmażyć resztę cebuli, pieczarki pokrojone, dodać kiszoną kapustę i wymieszać, wlać wodę, przyprawę w płynie, majeranek wsypać, na kapuście ułożyć zrazy i pod przykryciem dusić z 40 minut na mniejszym ogniu można podać

W Mojej Kuchni Lubię
Sos tatarski z moimi wariacjami. 152

temat sosu tatarskiego jest tyle ile osób ten sos robiło. Ja mam swój przepis, który niezmiennie robię od lat i chciałbym się z Wami nim podzielić. Czego używam? -pieczarki marynowane -ogórek kiszony -jogurt naturalny łyżka -majonez duża łyżka -biały pieprz Pieczarki i ogórka w tej samej proporcji ze skórką siekamy drobno, łączymy z jogurtem i majonezem. Pieprzymy do smaku

BaRepas
Pasta cebulowo - pieczarkowa do kanapek, pizzy i czego tylko zapragniecie. 170

przetartych pomidorów -100ml śmietany 12% -dwie łyżki masła klarowanego -sól, pieprz -oregano -sos sojowy Masło topimy, pokrojone w wiórki cebule wrzucamy na patelnie. Dodajemy posiekane w plastry pieczarki, solimy, pieprzymy i dorzucamy posiekane oregano i łyżeczkę sosu sojowego. Przykrywamy pokrywką i dusimy około 45 minut; nie mieszamy. Po tym czasie dodajemy sok pomidorowy i podsmażamy na małym ogniu(...)mieszamy do połączenia i odstawiamy do wystudzenia. Z powodzeniem możemy za pomocą blendera zmiksować i wykorzystać jako dip do krakersów na ten przykład. Właśnie sobie pomyślałem, że zamiast powszechnych pieczarek można by użyć borowików świeżych. Jutro będę szukał...mrożonych

BaRepas
Cebularze na bogato z pieczarkami i serem w sosie pomidorowym. 185

Ostatnio Żonie Mej strasznie smakowały cebularze, które robiłem. Dziś mieliśmy gości i tak postanowiliśmy je podać jako przekąskę, ale w wersji bardziej na bogato z pieczarkami. Czego użyliśmy? Do ciasta: -3 kubki mąki pszennej TYP550 -50 gram świeżych drożdży -kubek maślanki podgrzanej, ok 39 stopni -łyżeczka cukru -łyżeczka soli Mąkę przesiewamy z solą. Drożdże rozkruszamy, zasypujemy cukrem i zalewamy maślanką(...)przetartych pomidorów -100ml śmietany 12% -dwie łyżki masła klarowanego -sól, pieprz -oregano -sos sojowy Masło topimy, pokrojone w wiórki cebule wrzucamy na patelnie. Dodajemy posiekane w plastry pieczarki, solimy, pieprzymy i dorzucamy posiekane oregano i łyżeczkę sosu sojowego. Przykrywamy pokrywką i dusimy około 45 minut; nie mieszamy. Po tym czasie dodajemy sok pomidorowy i podsmażamy na małym ogniu

BaRepas
Goloneczka w galarecie 168

ziarenek czarnego pieprzu  5 ząbków czosnku sól, pieprz do smaku 1 łyżeczka majeranku 1 łyżeczka żelatyny      Dodatkowo: ___________________ 3 jajka ugotowane na twardo listki pietruszki marynowane pieczarki liście pora 1 pomarańcza               Sposób przygotowania: ___________________ Golonkę myjemy, wstawiamy na mały ogień  do  ok 3 l garnka. Zalewamy  zimną wodą(...)plasterkach marchewki. Zalać wywarem ( nie wykorzystałam całego )  w którym uprzednio należy rozpuścić żelatynę. Pozostawić w lodówce na 24 godziny.  Następnego dnia przed podaniem na talerz wyłożyłam marynowane pieczarki i galaretki. Udekorowałam listkami wyciętymi z pora  i plastrami pomarańczy. Było pysznie. Polecam i życzę smacznego

Gosia gotuje
Gołąbki z sosem grzybowym 150

reguły łopatka ) 150 g masła 1 marchewka 2 cebule kilka suszonych podgrzybków sól i pieprz do smaku 1 łyżeczka majeranku 2 płaskie  łyżeczki  vegety Sos: _________________ 300 g pieczarek garść suszonych podgrzybków 100 ml słodkiej śmietany szklanka wody 1  płaska łyżka mąki 1 łyżeczka masła sol do smaku Przygotowanie: _________________ Kapustę włożyć do garnka z gotującą wodą, sparzyć(...)wysokości garnka.Gołąbki się jeszcze dodatkowo podniosą gdy ryż zacznie pęcznieć.Gotować na niedużym ogniu przez około 1 godzinę aż kapusta będzie miękka.  W międzyczasie przygotować sos...pieczarki obrać, pokroić w plasterki i wrzucić na rozgrzaną głęboką patelnie z łyżką masła. Podsmażyć na złoto, dodać wodę i pokruszone suszone grzyby.Gotować około 20 minut aż grzyby zmiękną.Do śmietany

Gosia gotuje
Sos grzybowy 131

kategorii tych, które pasują do niemal wszystkiego. Ja ostatnio podłam go do gołąbków i kotletów ziemniaczanych. Składniki: 300 g pieczarek garść suszonych podgrzybków 100 ml słodkiej śmietany szklanka wody 1  płaska łyżka mąki 1 łyżeczka masła sól do smaku S posób przygotowania: Pieczarki obrać, pokroić w plasterki i wrzucić na rozgrzaną głęboką patelnie z łyżką masła. Podsmażyć na złoto

Gosia gotuje
Pulpeciki w sosie warzywno-grzybowym 189

bułki tartej 1 łyżka kaszy manny 1 jajko szczypta suszonego tymianku 1 ząbek czosnku sól  i pieprz do maku Sos: 150 g mrożonej marchewki z groszkiem 150 g pieczarek kilka suszonych podgrzybków 1 mała cebula kilka listków pietruszki 0,7 l bulionu drobiowego 0,5 szklanki mleka 3,2% 1 łyżka masła 1 łyżka mąki sól i pieprz(...)smaku Sposób przygotowania: Mięso zmielić i połączyć z jajkiem bułką tartą i kaszą. Doprawić i wyrobić na jednolitą masę.Uformować małe kuleczki. Pieczarki i cebulę obrać, pokroić w plasterki i usmażyć na maśle. Przełożyć do garnka, dodać marchewkę, groszek i drobno pokruszone suche podgrzybki. Zalać bulionem i zagotować. Do warzyw wrzucić pulpeciki.Gotować do miękkości około 12-15 minut.Do mleka

Gosia gotuje
Krokiety ziemniaczane z kapustą,boczkiem i sosem pieczarkowym 137

pieczarek 1 łyżka masła 100 ml słodkiej śmietany 1 łyżeczka mąki 1 szklanka wody sól do smaku Sposób przygotowania: Ziemniaki ugotować poprzedniego dnia, przepuścić przez praskę, dodać jajka i wszystkie przyprawy.Wymieszać ręką lub mikserem na gładką masę. Cebulę obrać, pokroić w drobniutką kosteczkę i poddusić na złoto na łyżeczce oleju, dodać  cieniutko pokrojony boczek  i smażyć(...)środka łyżeczkę farszu. Delikatnie zlepić. Panierować w mące i kłaść na rozgrzaną patelnie z olejem. Smażyć na rumiano po około 5 minut z każdej strony. W międzyczasie przygotować sos. Pieczarki obrać i pokroić w plasterki, wrzucić na patelnie z rozgrzanym masłem i smażyć do miękkości, podlać  wodą. D o śmietany wsypać mąkę porządnie rozmieszać i zahartować jedną łyżką gotującego

Gosia gotuje
Kluski kładzione z dyni z pulpecikami w sosie warzywno - pieczarkowym 148

łyżka kaszy manny 1 jajko 1 ząbek czosnku sól  i pieprz do smaku Składniki na sos: 150 g mrożonej marchewki z groszkiem 100 g pieczonej dyni 150 g pieczarek 1 mała cebula kilka listków pietruszki 0,7 l bulionu drobiowego 0,5 szklanki mleka 3,2% 1 łyżka masła 1 łyżka mąki sól i pieprz do smaku * kilka kawałeczków(...)pieczonej dyni Sposób przygotowania: Mięso zmielić i połączyć z jajkiem bułką tartą i kaszą. Doprawić i wyrobić na jednolitą masę. Uformować małe kuleczki. Pieczarki  i cebulę obrać, pokroić w plasterki i usmażyć na maśle. Przełożyć do garnka, dodać marchewkę i groszek. Zalać bulionem i zagotować. Do warzyw wrzucić  uformowane pulpeciki. Gotować do miękkości około 12-15 minut

Gosia gotuje
Sałatka z tuńczykiem 321

jest znacznie tańszy. Składniki : 150 g makaronu  ze szpinakiem 200 g tuńczyka w oleju 2 średnie  konserwowe buraczki 4 jajka 2 kiszone ogórki 5-6 marynowanych  pieczarek 1 czerwona cebula 1/2 główki dowolnej sałaty kila gałązek pietruszki Sos: 3 łyżki oleju odcedzonego z tuńczyka 4 łyżki majonezu Winiary dekoracyjny 1  łyżeczka musztardy francuskiej(...)porządnie wymieszałam.  Na dużym półmisku ułożyłam umytą, osuszoną i lekko porozrywaną sałatę, a na nie makaron.Delikatnie polałam po całości sosem. Na wierzchu po środku rozłożyłam resztę sosu, pokrojone pieczarki i połowę tuńczyka. Dookoła obłożyłam plasterkami jajka, ogórka, cebuli i buraczka. Pozostałego tuńczyka rozłożyłam po dwóch bokach sałatki. Udekorowałam środek gałązkami zielonej pietruszki. Odstawiłam na 10 minut aby smaki się

Gosia gotuje
Zupa grzybowa 200

rosole jest wyborna, zatem polecam. Składniki: 1 korpus z kurczaka ( u mnie 500 g) 1 duża marchewka  1 nieduży por 2 nieduże ziemniaki garść suszonych podgrzybków 350 g pieczarek garść mrożonego koperku 2-3 ząbki czosnku sól i pieprz do smaku 1 łyżka masła Sposób przygotowania: Podgrzybki namoczyć w  0,5 l przegotowanej wody. Korpus umyć zalać około(...)wody, dodać pokrojoną marchewkę, pora i gotować aż korpus będzie prawie miękki....około 40 minut. Po tym czasie dodać namoczone suszone podgrzybki wraz z wodą w której się moczyły. Pieczarki obrać ze skórki pokroić w plasterki i podsmażyć na maśle  i również dodać do zupy razem z pokrojonymi w kosteczkę ziemniakami.  Gotować aż do miękkości warzyw. Doprawić

Gosia gotuje
Gołąbki z mięsem i kaszą 158

Składniki: 1 duża główka kapusty  200 g kaszy jęczmiennej grubej 600 g mielonej łopatki 100 g masła 200 g miniaturowych marchewek 1 cebula 1 nieduży por 4 duże pieczarki 2 pomidory kilka listków pietruszki 1 łyżeczka majeranku sól i pieprz do smaku Przygotowanie: Kapustę włożyć do garnka z gotującą wodą, sparzyć i delikatnie porozdzielać liście. Kaszę ugotować al dente(...)końce w środek gołąbka.  Na dnie dużego garnka ułożyć 2-3 liście kapusty i układać warstwami gołąbki zaczynając od tych największych.  Na każda warstwę położyć marchewki, pokrojone pieczarki,pomidora obranego ze skórki,  pora i listki pietruszki. Posypać z wierzchu sola pieprzem, obłożyć kawałeczkami masła i zalać wodą do 3/4 wysokości garnka....gołąbki się jeszcze dodatkowo podniosą

Gosia gotuje
Dziki ryż ze szparagami, brązowymi pieczarkami i pecorino 139

zdaniem komponuje z chrupkimi szparagami. Składniki : 150 g dzikiego ryżu 50 g startego sera pecorino     5 zielonych szparagów 1 szklanka mrożonej marchewki z groszkiem 5 średnich brązowych pieczarek 200 g bulionu 50 g białego wytrawnego wina sól i pieprz do smaku 1/2 łuzeczki świeżego tymianku kilka listków świeżego oregano do dekoracji Sposób przygotowania: W rondelku podgrzać olej(...)łyżką masła i wrzucić ryż, aby się zeszklił. Podlać bulionem, wrzucić marchewkę, groszek i podsmażone na maśle pieczarki. Dolać wino i przyprawy i dusić od czasu do czasu mieszając aż płyn wyparuje, a ryż będzie miękki. Dodać ser i wmieszac aby się rozpuścił. Na patelnię wrzucić łyżkę masła, szparagi, posolić i dusić około 5-7 minut w zależności od tego

Gosia gotuje
Placki ziemniaczane z szynką, pieczarkami i papryką 247

smaczne, polecam w szczególności osobom lubiącym pizze czy zapiekanbki. Składniki: 1 kg mącznych ziemniaków 1 nieduża czerwona papryka lub pół dużej  100 g szynki wędzonej gotowanej 4 średnie pieczarki 1 średnia cebula kilka gałązek szczypiorku kilka gałązek świezego tymianku 50 g sera ostrego żółtego  2 łyżki kwaśnej śmietany sól i pieprz do smaku 2 jajka 2-3 łyżki(...)mąki pszennej olej do smażenia Sposób wykonania: Ziemniaki i pieczarki obrać, umyć i zetrzeć na tarce o dużych oczkach, podobnie żółty ser. Paprykę, cebulę i  szynkę pokroić w drobną kosteczkę. Szczypiorek posiekać, tymianek obrać z gałązek pozostawiając same listki. Wszystkie składniki przełozyć do miski. Dodać mąkę, jajka, śmietanę i przyprawy.Dokładnie wymieszać i  smażyć na złoty kolor

Gosia gotuje