pieczarki - 22435 przepisów (strona:916/1496)

Empanadillas z jagnięciną i warzywami 211

obiadu z poprzedniego dnia. Równie dobrze można wykorzystać mięso z rosołu, upieczoną pierś kurczaka lub tuńczyka z puszki. Składniki: 1 opakowanie ciasta francuskiego 1 posiekana cebula 4 posiekane pieczarki 1/2 posiekanej czerwonej papryki 2 łyżki oliwy 100g upieczonej wcześniej jagnięciny lub innego mięsa (wołowina, drób) żółtko   Przygotowanie: Na patelni rozgrzać oliwę i podsmażyć cebulę, paprykę i pieczarki. Następnie

Smakowity Blog Kulinarny
Makaron z cukinią 237

jest to makaron Fettuccine czyli "małe wstążki", które pasują do całej gamy sosów.  Składniki: 200g makaronu Fettucine lub innego 2 małe cukinie 1 cebula 2 ząbki czosnku 5 pieczarek 1 papryczka chilli natka pietruszki 2 łyżki oliwy tarty parmezan kilka pomidorów koktajlowych sól, pieprz Przygotowanie: Makaron gotujemy zgodnie z przepisem na opakowaniu. Na patelni rozgrzewamy oliwę i smażymy pokrojone(...)warzywa: cebulę, czosnek, chilli, pieczarki i cukinię (około 8 minut). Przyprawiamy solą i pieprzem. Na koniec dolewamy około 100ml wody z gotującego się makaronu. Ugotowany makaron przekładamy na patelnię z warzywami i mieszamy. Na koniec całość posypujemy tartym parmezanem, pokrojoną natką pietruszki i układamy ćwiartki pomidorów

Smakowity Blog Kulinarny
Łazanki 189

jeść przez najbliższe trzy dni. I nikt nie będzie narzekał. Jestem tego pewna.   Składniki: 500g makaronu łazanki 1/2 główki małej, białej kapusty 300g kapusty kiszonej z kminkiem 200g pieczarek 300g wędzonego boczku 2 cebule sól, pieprz   Sposób przygotowania: Białą kapustę szatkujemy, wkładamy do garnka, zalewamy 2 szklankami wody, solimy i gotujemy pod przykryciem, aż kapusta zmięknie. Odcedzamy. Boczek(...)kroimy w kostkę i smażymy na suchej patelni, aż wytopi się tłuszcz. Obieramy cebule i kroimy w kostkę. Dodajemy do boczku i smażymy. Pieczarki czyścimy, kroimy w plastry i dodajemy do boczku z cebulą. Kapustę kiszoną kroimy i dodajemy do boczku i pozostałych składników. Makaron gotujemy według przepisu na opakowaniu. Odcedzamy. W dużym garnku mieszamy makaron, ugotowaną białą kapustę

Smakowity Blog Kulinarny
Boeuf Stroganow 143

przygotowuje się z polędwicy wołowej, ale możemy tez eksperymentować z innymi rodzajami mięsa. Jednak prawdziwy Boeuf Stroganow powinien być przyrządzany właśnie z polędwicy wołowej. Składniki: 900g wołowiny  400g pieczarek 2 duże cebule 2 ogórki kiszone sól, pieprz papryka ostra mielona 2 łyżki przecieru pomidorowego 1 litr bulionu wołowego olej rzepakowy do smażenia Przygotowanie: Mięso kroimy w wąskie paski, obtaczamy(...)składnikami. Na patelni rozgrzewamy kilka łyżek oleju i rumienimy na nim pokrojoną w cienkie plasterki cebulę. Przyrumienioną cebulę przekładamy do dużego garnka, a na tłuszczu smażymy pokrojone w ćwiartki pieczarki. Olej trzeba uzupełnić, jeśli będzie taka potrzeba, aby składniki się nie przypaliły, ale też trzeba uważać, żeby nie pływały w tłuszczu. Gdy grzyby są już gotowe, dodajemy je do cebuli

Smakowity Blog Kulinarny
Rogaliki z kapustą i grzybami 247

przez okres studzenia farszu w lodówce. Gotowe ciasto dzielimy na 1/2 i rozwałkowujemy i formujemy 2 koła, każde kroimy na 8 trójkątów. Farsz: 300 g kiszonej kapusty 200 g pieczarek lub grzybów suszonych 1 cebula 1 liść laurowy szczypta kminki i kilka ziaren ziela angielskiego (roztarte w moździerzu) sól i pieprz do smaku 1 jajko sezam Drobno pokrojoną kapustę gotujemy(...)miękkości w niewielkiej ilości wody z liściem laurowym pokruszonym kminkiem, zielem angielskim i pieprzem. Na patelni szklimy na niewielkiej ilości oleju pokrojoną w drobną kostkę cebulę, dodajemy posiekane pieczarki, doprawiamy solą i pieprzem. Dodajemy ugotowaną kapustą i podsmażamy ok. 5 minut, studzimy. Na każdym trójkącie układamy u podstawy przestudzony farsz, zwijamy i formujemy zgrabne rogaliki. Rogaliki smarujemy rozkłóconym jakiem

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Kotlety z kaszy jęczmiennej 203

talerz. Z podanych składników wychodzi około 8 kotletów. Kotlety wyśmienicie smakują z ziemniakami i surówką, same - na zimno i na ciepło. Można też podać z sosem np.  z pieczarkami w sosie śmietanowym . Do masy na kotlety można też dodać starte na tarce o grubych oczkach pieczarki. Źródło przepisu:   Wielkie Żarcie

Gospodyni Miejska
Domowa pizza 182

kostki drożdży  1 łyżeczka soli 1 łyżeczka cukru  2 łyżki oliwy  FARSZ(użyłam tych składników, ale równie dobrze można wykorzystać to co lubimy ) pieczarki 3 szt czerwona cebula 1 małą sztukę  papryka czerwona 0,5 szt pomidorki koktajlowe 10 szt  tymianek 4 gałązki opakowanie mozzareli w wiórkach  pierś z kurczaka (pół) przyprawa mieszanka(...)pół - każdy osobno rozwałkuję, rozciągam w postać koła -układam na papierze do pieczenia -nagrzewam piekarnik do 240 stopni wraz z blachą - na ciasto nakładam domowy przecier pomidorowy na to pieczarki, paprykę, piersi z kurczaka, pomidorki, posypuje przyprawą (mieszanka bazylii, czosnku, pomidora)posypuję mozzarelą i świeżym tymiankiem - wsuwam wraz z papierem do pieczenia do piekarnika na gorącą blachę - piekę

Basia w kuchni
Gołąbki wegetariańskie 395

które możemy zastosować. Na 10 średnich gołąbków: kapusta pekińska 200 g ryżu 2 szklanki wywaru warzywnego 1 czerwona lub żółta papryka średniej wielkości 120 g czerwonej soczewicy 1/2 kg pieczarek oliwa z oliwek szalotka czosnek (1 główka średniej wielkości) 1 łyżeczka pieprzu cayenne (chilli) pieprz i sól do smaku Na oliwie z oliwek podsmażamy drobno posiekaną szalotkę (lub zwykłą cebulę(...)dodajemy czosnek przeciśnięty przez praskę. Pieczarki kroimy w cieniutkie plastry i dorzucamy na patelnię. Teraz pora na pokrojoną w kostkę paprykę. Dusimy pod przykryciem na małym ogniu, aż warzywa zmiękną. Dolewamy bulion i wsypujemy najpierw soczewicę i po 5 min. ryż. Gotujemy na wolnym ogniu dolewając wody jeśli widzimy, że cały płyn został wchłonięty. a ryż jest jeszcze twardy. Doprawiamy

kuchcikownia
Quinoa otoczona warzywami z parowaru 153

zbożem Inków czy matką zbóż. Dziś podobno mówi się na nią super ziarno przyszłości. Co trzeba zaznaczyć, posiada podobną wartość odżywczą do amarantusa. Przepis miał być trochę bogatszy, ale pieczarki leżały 2-3 dni w lodówce i stwierdziłem w czasie obierania, że się nie nadają. Była też cukinia, ale się nie zmieściła na talerz i zjadłem ją oddzielnie :) Więc(...)przepisie nie umieszczę :) Na pewno będę częściej robił, bo quinoa ma ciekawy smak,  także na następny raz się pewnie cukinia załapie, pieczarki może też :) Składniki :  4 łyżki quinoa 1 ogórek świeży  5 pomidorków cherry  1 papryka żółta  1 papryka czerwona  oliwa z oliwek  szczypiorek Przyprawy :  pieprz czarny  natka pietruszki

Parowar Faceta
Burgery jaglane 156

przepysznie na słodko jak i na słono. Zapraszam na burgery jaglane.  Składniki: 1 szklanki ugotowanej kaszy jaglanej 1 marchewka 1 cebula 2 ząbki czosnku 0,30 dag  pieczarek 1 jajko od szczęśliwej kurki  1-2 łyżki mąki kukurydzianej 1 łyżka płatków owsianych 1 łyżka drobno utartych migdałów (opcjonalnie) 1 łyżka suszonej żurawiny  sól morska do smaku(...)rzepakowy lub klarowane masło 1 łyżeczka curry w proszku 2 cm utartego imbiry 0,30 dag startego żółtego sera  Sposób przyrządzenia: Marchew zetrzeć na tarce o dużych oczkach, pieczarki  i cebulę pokroić. Czosnek wycisnąć. Wszystko razem podsmażyć na maśle, ok. 8-10 minut.Przestudzić. Dołączyć ugotowaną kaszę jaglaną, jajko, mąkę, płatki, żurawinę, przyprawy, ser. Bardzo dokładnie wymieszać

pieprzny smaczek
Paszteciki z kapustą i grzybami 342

haka robota ciasto. Ciasto schładzamy przez okres studzenia farszu w lodówce. Gotowe ciasto dzielimy na 1/2 i rozwałkowujemy i formujemy 2 prostokąty. Farsz: 300 g kiszonej kapusty 200 g pieczarek 1 cebula 1 liść laurowy szczypta kminki i kilka ziaren ziela angielskiego (roztarte w moździerzu) sól i pieprz do smaku 1 jajko sezam Drobno pokrojoną kapustę gotujemy do miękkości(...)niewielkiej ilości wody z liściem laurowym pokruszonym kminkiem, zielem angielskim i pieprzem. Na patelni szklimy na niewielkiej ilości oleju pokrojoną w drobną kostkę cebulę, dodajemy posiekane pieczarki, doprawiamy solą i pieprzem. Dodajemy ugotowaną kapustą i podsmażamy ok. 5 minut, studzimy. Na cieście układamy przestudzony farsz, zwijamy i kroimy po skosie. Paszteciki smarujemy rozkłóconym jakiem i posypujemy ziarnami sezamu. Paszteciki pieczemy

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Zapiekanka z kaszą gryczaną 462

według mnie równie pysznej. Zapiekanki to dla mnie świetny obiad- szczególnie jak trzeba coś zrobić na szybko. Polecam!:) Składniki: 100g kaszy gryczanej w torebkach 250 ml przecieru pomidorowego 200g pieczarek cebula połówka piersi z kurczaka 120g mozzarelli natka pietruszki pieprz, sól, papryka słodka, masło  pomidor Kaszę gotujemy ok. 10 min. Podsmażamy na maśle cebulę i pieczarki, następnie dodajemy przecier

Czerwona Porzeczka
715. Cukinia, kokos, mascarpone.. & i znów jedzeniem was dręczę. 179

sosem czosnkowym  zapiekanka.. hmm(tylko z czym xd) na pewno ryż, kurczak i marchewka w sosie pomidorowym coś takiego  muffiny a'la pizza ( z szynką, serem, pieczarkami i sosem pomidorowym) grzanki z humusem  tortellini w sosie z masła orzechowego z pieczarkami i brokułem   udało mi się zrobić najlepsze pół pełnoziarniste racuchy drożdżowe w całym moim

More food, love and dreams
Boeuf Strogonow 3068

żyjącej w Rosji w XIX wieku. I my się teraz przeniesiemy właśnie do Rosji w wiek XIX. Składniki na 4 porcje ok. 60 dag polędwicy wołowej, 25 - 30 dag pieczarek, 2 cebule, 2 łyżki oliwy z oliwek u mnie   OLITALIA 3 - 4 ogórki konserwowe, mały słoiczek papryki konserwowej, 1 łyżka koncentratu pomidorowego u mnie  DWORSKI puszka krojonych pomidorów(...)Pieprz Ziołowy Skworcu sól, ok. 1 łyżeczki ostrej papryki. Sposób przygotowania Pokrojoną w kostkę cebulę przysmażamy na oliwie na głębokiej, dużej patelni, dodajemy obrane i pokrojone w plasterki pieczarki. Po kilku minutach dodajemy ziele angielskie i liść laurowy oraz pokrojoną w długie i wąskie paski wołowinę i smażymy ją, aż zmieni kolor na biały. Dodajemy kostkę bulionową rozpuszczoną w szklance

Z Kuchni Do Kuchni
Gulasz Wołowy alla strogonof 282

wołowina 800 g - cebula 2 szt - pieczarki 250 g - papryka czerwona 250 g - smalec 30 g - łyżka papryki słodkiej - łyżka soli - 2 łyżki śmietany kwaśnej - 50 g ogórków kiszonych - 2 ząbki czosnku, liść laurowy - 2 łyżki koncentratu pomidorowego Ja kupiłam mięso gulaszowe, już pokrojone w kostki, dosyć spore, więc je podzieliłam na pół. 10 g smalcu dobrze rozgrzej na patelni(...)wody, gdy odparuje i mieszaj co jakiś czas. Gdy mięso się gotuje resztę warzyw podsmaż na ostatnim kawałku smalcu, najpierw wrzuć paprykę, zamieszaj i po 2-3 minutach dodaj pieczarki i ogórki, nie dosalaj. Podsmaż na brązowo, ok 5-7 minut. Dodaj po około 1,5 godzinie do sosu i duś jeszcze 30 minut, w razie potrzeby dolej wody

Pasje Jolki