pieczarki - 22435 przepisów (strona:845/1496)

Gołąbki z kaszą jaglaną, białą kiełbasą i pieczarkami 148

kaszą jaglaną i białą kiełbasą przygotowałam z włoską kapustą a podałam z sosem pomidorowym. Składniki: 1 duża główka kapusty włoskiej 6 białych kiełbas 2 szklanki kaszy jaglanej 500 g pieczarek 1 duża cebula 3-4 ząbki czosnku 2 łyżki suszonego majeranku sól i pieprz do smaku olej Do duszenia gołąbków: 1,5 szklanki bulionu W kapuście wyciąć głąb i odcinać(...)dużej ilości osolonego wrzątku z łyżką oleju (około 10 minut). Odcedzić. Cebulę pokroić w kostkę, zeszklić na oleju, dodać obraną ze skóry i pokrojoną w kostkę kiełbasę i usmażyć. Pieczarki oczyścić i pokroić w grubą kostkę. Obsmażyć na niewielkiej ilości oleju. Na końcu dodać zmiażdżony czosnek i majeranek. Wymieszać z kaszą. Doprawić solą i pieprzem. Brzydsze i mniejsze liście układamy

Czerwień i błękit
Jajka w sosie tatarskim 136

tylko ona ponieważ umiała tak dobrać składniki, że sos był przepyszny. W końcu i ja nauczyłam się go robić chociaż nie jest to jakoś "skomplikowane". Zakupy: - ogórki konserwowe - pieczarki marynowane - ugotowane na twardo jajko - czerwona cebula - jogurt naturalny - musztarda - majonez - sól, pieprz Przygotowanie: Ja wszystkie składniki tzn. ogórki, pieczarki, jajko i cebulę wrzucam do robota kuchennego do posiekania ponieważ

Tanio smacznie i prosto
Sałatka z pierożkami ravioli 184

Korzystajmy zatem teraz :) Składniki: 140g pierożków ravioli np. z serem 1/2 małej puszki kukurydzy 1/2 małej puszki groszku konserwowego 250g szynki konserwowej 5 jajek na twardo 10 dużych marynowanych pieczarek 1 mały kubek jogurtu naturalnego gęstego 4 łyżki majonezu 2 łyżki ketchupu pikantnego sól, pieprz do smaku Sposób przygotowania: Pierożki ravioli gotujemy wg przepisu na opakowaniu (ok 15 minut). Przelewamy(...)zimną wodą i odcedzamy. Studzimy. Jajka, szynkę konserwową oraz pieczarki kroimy w kostkę. Do tych składników dodajemy pozostałe: przelany wodą i przecedzony groszek konserwowy oraz kukurydzę a także zimne pierożki ravioli. Jogurt naturalny łączymy z ketchupem oraz majonezem, a następnie z sałatką. Doprawiamy solą i pieprzem

Kuchnia w czekoladzie
Pizza z kiełbasą (sprawdzony sposób na ciasto) 194

łyżeczka soli 1 łyżeczka cukru  Sos:   400 ml passaty pomidorowej  2 ząbki czosnku bazylia, oregano 1-2 łyżki oleju sól, pieprz Dodatkowo:  żółty ser pieczarki kiełbasa pomidor Mleko/wodę, drożdże, cukier i 3 łyżki mąki wymieszać i pozostawić do wyrośnięcia. Gotowy rozczyn przelać do pozostałej mąki, wsypać sól. Całość dokładnie wyrobić - do uzyskania jednolitej konsystencji. Następnie(...)Dodać passatę pomidorową i doprowadzić do wrzenia. Podgotować, aż sos odrobinę zgęstnieje. Doprawić do smaku. Ciasto do pizzy posmarować sosem i obficie posypać startym serem. Następnie ułożyć pozostałe dodatki: pieczarki, kiełbasę i pomidora. Pizzę wstawić do rozgrzanego piekarnika i piec około 15 minut w 180 stopniach.  (Czas jest zależny od wielkości pizzy. Należy sprawdzać poziom zapieczenia ciasta.) Jedna

Di gotuje
PIZZA EKSPRESOWA WG BUNI 149

dłoniach   SKŁADNIKI Ciasto: 30 g drożdży, ½ łyżeczki cukru, 1 łyżeczka soli, 2 łyżki oliwy z oliwek, ok. 2 szkl. mąki, ¾ szkl. ciepłej wody, Nadzienie: 5 plastrów szynki, 2 pieczarki, kawałek czerwonej papryki, kulka sera mozzarella Sos: 2 łyżki ketchupu, 2 łyżki przecieru pomidorowego, suszona bazylia WYKONANIE Ciasto: Drożdże rozkruszamy w dużej misce, dodajemy sól, cukier i wodę, mieszamy, przykrywamy(...)ściereczką i odstawiamy na 5 min.w ciepłe miejsce. W tym czasie kroimy szynkę, paprykę, pieczarki i ser w plastry lub paski. Do podrośniętych drożdży dodajemy mąkę i olej, szybko wyrabiamy. Rozwałkowujemy i wykładamy na dużą blachę wyłożoną pergaminem. Ciasto nakłuwamy widelcem, smarujemy ketchupem wymieszanym z przecierem i ziołami, układamy ser, a na nim pozostałe składniki. Pizzę wkładamy do rozgrzanego

słodki bratek
KARKÓWKA Z PŁATKAMI POMIDORÓW 122

aromatyczna karkówka, doskonała na sycący obiad, możemy podawać ją z ziemniakami, kaszą lub ryżem     SKŁADNIKI 60 dag karkówki, 8 pieczarek, 2 łyżki płatków suszonych pomidorów , 1 łyżeczka przyprawy do wieprzowiny, ½ łyżeczki bazylii , sól,  biały pieprz mielony , 1 łyżka koncentratu pomidorowego, 1 łyżka mąki pszennej, 1 łyżka śmietanki 30%, 2 łyżki oleju, ¾ szkl. bulionu WYKONANIE Karkówkę kroimy(...)obsypujemy przyprawą do wieprzowiny. Podsmażamy mocno na oleju z każdej strony, podlewamy bulionem, przykrywamy przykrywką, dusimy aż połowa płynu odparuje. Gdy mięso zmięknie dodajemy obrane i pokrojone w plastry pieczarki oraz płatki pomidorów. Dusimy do zmiękczenia składników, dodajemy koncentrat, śmietankę oraz mąkę rozrobioną w wodzie. Doprawiamy na koniec solą , pieprzem i bazylią, zagotowujemy. Potrawie nadałam smaku dzięki przyprawom od SKWORCU

słodki bratek
Sandacz na maśle z sosem chrzanowym 112

lepszych ryb, które uwielbiam. 1,5 kg sandacza Sól Pieprz Sok z cytryny 100 g masła Mąka + bułka tarta (w proporcji 1:1) do panierowania Sos chrzanowy: 7 pieczarek 1 cebula 1 łyżka masła 0,5 szklanki bulionu 3 łyżki śmietany 18% 2 łyżki  majonezowego sosu chrzanowego  FOLWARK 1 łyżeczka chrzanu ze słoiczka Sandacza kroimy na dzwonki. Przyprawiamy(...)tartą. Smażymy z każdej strony na roztopionym maśle. Ryba musi być rumiana. Na osobnej patelni rozpuszczamy łyżkę masła. Dodajemy pokrojoną w kosteczkę cebulkę, szklimy. Następnie dokładamy pokrojone w plasterki pieczarki.  Gdy zmniejszą objętość  wlewamy bulion. Doprawiamy solą i pieprzem. Na końcu dodajemy śmietanę, sos chrzanowy i chrzan. Całość mieszamy i redukujemy do zgęstnienia. Podajemy z rybą

VioletoweKucharzenie
Gulasz z szynki z kaszą owsianą 123

obiad jako dodatek do kaszy, tym razem podałam go z kaszą owsianą. Jest bardzo smaczny, warzywa nadają mu delikatnego smaku. Składniki: 1 kilogram mięsa z szynki 250 gram pieczarek 1 papryka 1 marchewka 1 cebula przyprawa do gulaszu sól, pieprz 3 ziela angielskie 2 listki laurowe 5 ziaren pieprzu 2-3 łyżki mąki pszennej olej do smażenia kasza owsiana Cenos(...)oleju. Przekładamy do garnka, dodajemy ziarna ziela angielskiego i pieprzu oraz listki laurowe, wlewamy wodę w takiej ilości żeby przykryła mięso. Gotujemy do miękkości mięsa. Paprykę kroimy w paski, pieczarki i marchewkę kroimy w plasterki, dodajemy do sosu, gotujemy do miękkości. Sos doprawiamy do smaku solą, pieprzem i słodką paprykę, zagęszczamy mąką rozrobioną w niewielkiej ilości wody. Kaszę owsianą gotujemy

Bajeczna Kuchnia
Czerwony ryż z warzywami 213

Składniki dla 2 osób: szklanka czerwonego ryżu marchewka cebula 1/2 szklanki groszku mrożonego 6 pieczarek 1/2 szklanki kukurydzy 3 ząbki czosnku natka pietruszki sól morska pieprz czarny zioła curry kurkuma olej kokosowy do smażenia Wykonanie: Ryż gotuję około 30 minut. W tym czasie przygotowuję warzywa. Marchewkę, jedną połowę kroję w kosteczkę, drugą ścieram na tarce na grubych oczkach. Cebulę kroję(...)kostkę, to samo pieczarki. Wszystko podsmażam na oleju kokosowym. Dodaję zmiażdżony czosnek, groszek i kukurydzę. Na koniec przyprawiam solą, pieprzem i zioła według gustu. Ja używam dużo kurkumy, curry, ziół prowansalskich. Na koniec posypuję warzywa posiekaną natką pietruszki. Smacznego

Bike By Life
Zapiekanka z bakłażanów imam bayildi. 147

pozostaję dzisiaj w klimatach turecko-grecko-bakłażanowych . Zanim jednak przejdę do rzeczy, pozwolę sobie na chwilę wspomnień. Wydaje mi się, że pierwsze zapiekanki jakie ja pamiętam (oczywiście bagietki z pieczarkami i serem), to były te w okienku przy wyjściu z przejścia podziemnego na gdańskim dworcu głównym. Około połowy lat osiemdziesiątych. Ciut wcześniej, na meczach Lechii,  sprzedawano już bułki(...)pieczarkami, ale chyba nie nazywane jeszcze zapiekankami. Ach... co to były za czasy! Nad światem wisiała groźba atomowej zagłady. Nad Polską ponura mgła w kolorze zomo-blue. Ale na ziemi, wśród ludzi, przetaczało się istne szaleństwo pop-kultury lat osiemdziesiątych! Na dodatek Lechia grała z Juventusem. Ja po raz pierwszy w życiu przemierzałem Śródziemie z Samem i Frodem. Marzenka rządziła

zadanie-gotowanie
Kulebiak z kapustą i grzybami. 157

drożdży świeżych (lub 13 g suchych) 70 g masła (roztopionego) 1/2 łyżeczki cukru 1/2 łyżeczki soli kminek lub czarnuszka  roztrzepane jajko do posmarowania wierzchu Nadzienie: 300 g pieczarek 300 g kapusty kiszonej 2 małe cebule 20 g suszonych grzybów leśnych sól pieprz oliwa  Wykonanie: Przygotować rozczyn z drożdży (podgrzać lekko mleko, dodać cukier i drożdże, odstawić do wyrośnięcia(...)będzie wyrastało, przygotować nadzienie do kulebiaka. Suszone grzyby zalać gorącą wodą i odstawić, aby się namoczyły. Na oliwie podsmażyć posiekaną w kostkę cebulę, dodać obrane i pokrojone w kostkę pieczarki oraz namoczone i posiekane grzyby leśne (nie wylewać wody, w której się moczyły). Smażyć do czasu, aż odparuje nadmiar płynu. Kapustę kiszoną przepłukać wodą, jeśli jest zbyt kwaśna i poszatkować

zadanie-gotowanie
Kulajda. 140

źródła :) Składniki: 1 i 1/2 litra bulionu (drobiowego lub warzywnego) 4 łyżki masła 4 łyżki mąki 2 łyżeczki octu 2 łyżeczki cukru garść suszonych prawdziwków lub kilka pieczarek 4 ziemniaki 200 ml kwaśnej śmietany pęczek koperku po jednym jajku (bardzo świeżym!) na osobę Wykonanie: Z mała i mąki przygotować w garnku zasmażkę. Wlać bulion i energicznie mieszać trzepaczką do całkowitego(...)ogniu 20 - 40 minut. Ziemniaki obrać i pokroić w drobną kostkę. Ugotować osobno. Suszone grzyby zalać wywarem z gotowania ziemniaków i zostawić pod przykryciem na 15 minut. Jeżeli używamy pieczarek - pokroić je na plasterki i podsmażyć na złoto. Do zupy dodać ziemniaki, grzyby i posiekany koperek. Wlać śmietanę i wymieszać.  Gotować jeszcze kilka minut. Przygotować jajko w koszulce: Jajko

zadanie-gotowanie
Wołowina duszona w piwie z ziemniaczano-chrzanowym puree. 152

Guinness), a ziemniaczane puree jest lekko podkręcone dodatkiem chrzanu. Polecam! Składniki: wołowina: 4 steki z polędwicy wołowej 1 duża cebula - posiekana 3 małe marchewki - pokrojone w plasterki 250 g pieczarek w plasterkach 100 ml bulionu 200 ml piwa stout lub porter 1 kostka pieczeniowa 1 łyżeczka rozmarynu 1 liść laurowy 1 łyżeczka cukru muscovado 1 zmiażdżony ząbek czosnku sól(...)stron (po 3 - 5 minut). Przenieść do garnka. Na patelni po mięsie poddusić cebulę i marchewkę z dodatkiem cukru i 2 łyżek bulionu (około 10 minut).  Dodać pieczarki, rozmaryn i czosnek. Dusić jeszcze 5 minut i przenieść do garnka. Dodać listek laurowy, kostkę pieczeniową, resztę bulionu o raz piwo. Gotować na małym ogniu do uzyskania miękkości mięsa (około

zadanie-gotowanie
Faszerowana cebula w piwie 139

obiad. Mam nadzieję, że Wam też przypadnie do gustu. No i musi być duża cebula :) 4 porcje Składniki:  4 duże cebule 250 g mięsa mielonego wołowego  4 pieczarki 1 łyżka przecieru pomidorowego trochę papryczki chilli dopraiwamy solą i pieprzem 1 kulka mozzarelli 500 ml piwa jasnego 2 liście laurowe kilka ziaren ziela angielskiego Ciekawe(...)góry, tak aby została czapeczka, środek wydrążamy tak aby nie uszkodzić spodu i ścianek.  Na patelni smażymy mięso z papryczką chilli i przecierem pomidorowym, dodajemy pokrojone w kostkę pieczarki, smażymy i doprawiamy farsz do smaku. Mozzarellę kroimy na 8 plastrów, układamy po jednym plastrze na spód cebuli, następnie napełniamy je farszem i przykrywamy mozzarellą układając na nią czapeczkę. Cebule

Niezły Młynek
Jajka faszerowane pieczarkami 113

Rating: Jajka faszerowane pieczarkami to mój własny wymysł – zapewne ktoś też wymyślił taki farsz przede mną, ale w przypadku tego przepisu stworzyłam go kilkanaście lat temu będąc jeszcze panną i pomagałam mamie podczas przygotowań do Świąt Wielkanocnych. Podczas przygotowań do tegorocznych świąt, gdy mój najstarszy mężczyzna spróbował farszu zjadał go tzw. łyżkami Z poniżej […] The post Jajka faszerowane(...)pieczarkami appeared first on Magiczny Garnek

Magiczny Garnek