Filety śledziowe w sosie śmietanowym z marynowanymi pieczarkami, ogórkiem konserwowym. Składniki: 800 g filetów a'la matjas 5 dużych ogórków konserwowych, ok 170 g marynowanych pieczarek, 200 g śmietany 18%, łyżka majonezu, pęczek natki pietuszki, pieprz Przygotowanie: Filety moczymy w wodzie przez 30 minut, następnie wymieniamy wodę i dalej moczymy przez 30 minut - aby pozbyć się nadmiaru soli. Przed(...)przygotowaniem należy sprawdzić czy są odpowiednio słone. Jeśli są jeszcze za bardzo - powtórzyć. Śledzie kroimy w paski około 0,5 cm. Ogórki i pieczarki kroimy w kostkę. Dodajemy do śledzie wraz z majonezem, śmietaną, posiekaną natką pietruszki i szczyptą pieprzu. Mieszamy. Odstawiamy na noc do lodówki
Lena GotujeŁAZANKI Z KAPUSTĄ SKŁADNIKI główka białej kapusty o wadze około 1,5 kilograma; 300 gramów pieczarek; 400 gramów makaronu łazanki; 1 większa cebula; masło klarowane; pęczek świeżego koperku; sól, pieprz; przepis na łazanki z kapustą i pieczarkami Artykuł Łazanki z kapustą i pieczarkami pochodzi z serwisu Kuchnia Tomka
Kuchnia TomkaSANDACZ PIECZONY SKŁADNIKI filet z sandacza o wadze 250 gramów; 300 gramów pieczarek; 250 gramów brukselki; parmezan; pęczek koperku; cytryna; masło; sól, pieprz; przepis na sandacza pieczonego z brukselką i pieczarkami Artykuł Sandacz pieczony z brukselką i pieczarkami pochodzi z serwisu Kuchnia Tomka
Kuchnia TomkaOMLET Z KREWETKAMI PRZEPIS SKŁADNIKI 2 duże wiejskie jajka 5 większych surowych obranych krewetek 2-3 duże pieczarki kawałek sera feta natka anyżu lub świeży koperek masło suszone płatki chilli suszony anyż sól, pieprz przepis na omlet z krewetkami i pieczarkami Artykuł Omlet z krewetkami i pieczarkami pochodzi z serwisu Kuchnia Tomka
Kuchnia Tomkapewno swoim smakiem i sposobem podania zachwyci nie jednego gościa. ŚWIĄTECZNA SAŁATKA ŚLEDZIOWA – PRZEPIS Składniki 2 buraki gotowane 3 płaty śledziowe w occie 1 gruszka 1 cebula 6 pieczarek marynowanych 4 ogórki konserwowe 1/2 puszki groszku konserwowego 2 łyżki majonezu 2 łyżki jogurtu naturalnego sól pieprz (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Wykonanie Ugotowane buraki kroimy w kosteczkę. Gruszkę, obieramy, usuwamy gniazda(...)nasienne i kroimy w kostkę. Śledzie, ogórki konserwowe, pieczarki marynowane oraz cebulę kroimy w kosteczkę. Groszek konserwowy odsączamy z zalewy. Pokrojone pieczarki, cebulę, ogórki oraz gruszkę przekładamy do miseczki, dodajemy jogurt naturalny oraz majonez i mieszamy. Doprawiamy solą oraz pieprzem. Na półmisku układamy na przemian: wymieszane wyżej składniki, pokrojone buraki, groszek itd. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Artykuł Świąteczna
Przepiski.plkażdy gotował wg własnego smaku, i daleka jestem od krytyki wykonania jakiegoś dania inaczej niż ja to robię. Łazanki gotuję zawsze z kiszoną kapustą, boczkiem lub kiełbasą i pieczarkami - nie mam pojęcia czy jest to "poprawny" przepis... po prostu tak lubimy i taki smak mi odpowiada. Jeśli mają być daniem wigilijnym, pomijam kiełbasę i boczek. Składniki(...)dużą porcję: opakowanie makaronu łazanki o wadze 400g ok 70 dkg dobrej, kiszonej kapusty ok 40 dkg boczku lub kiełbasy ok 50 dkg pieczarek 2 cebule 2-3 ząbki czosnku liść laurowy ziele angielskie sól pieprz Wykonanie: Makaron gotuję. W osobnym garnku gotuję poszatkowaną wcześniej kiszoną kapustę z dodatkiem liścia laurowego i kilku kulek ziela angielskiego. Na patelni podsmażam
Walijskie Pichcenieskładniki: 500 g kapusty kiszonej 250 g pieczarek 1 mała cebula ok. 50 g marchewki 2 liście laurowe 3 ziarenka ziela angielskiego pieprz, sól tłuszcz do smażenia 3 arkusze wafla 3 jajka bułka tarta wykonanie: Kapustę odciskamy z nadmiaru soku, kroimy i wkładamy do garnka. Pieczarki kroimy w kosteczkę lub ścieramy na tarce o grubych oczkach, przekładamy na patelnię, doprawiamy(...)solą oraz pieprzem i smażymy na tłuszczu. Usmażone pieczarki dodajemy do kapusty. Cebulę obieramy, kroimy w kosteczkę przekładamy na patelnię i smażymy na tłuszczu, aż będzie szklista. Do cebuli dodajemy obraną i startą na grubych oczkach marchewkę i chwilę smażymy a następnie dodajemy do kapusty. Garnek z kapustą wstawiamy na ogień, wlewamy ok. 125 ml wody, dodajemy liście laurowe, ziele
Domowy Smak JedzeniaSałatka jarzynowa bez jajek Sałatka jarzynowa bez jajek to nie tylko opcja dla wegan, ale także dla osób, które nie przepadają za smakiem jajek. ZOBACZ PRZEPIS Sałatka z marynowanymi pieczarkami Sałatka bez mięsa z kotletami sojowymi i marynowanymi pieczarkami to wyrazista sałatka, którą warto spróbować! ZOBACZ PRZEPIS Sałatka a’la śledziowa z buraczkami W sałatce oprócz śledzia z boczniaków(...)świąteczny stół i każdą inną okazję! Sałatkę możesz wykonać w dwóch wersjach – mięsnej i bez mięsa. ZOBACZ PRZEPIS Pieczarkowy pasztet z kaszą jęczmienną Pasztet z kaszy i pieczarek ma wiele zalet, zdecydowanie górują w nich dostępność składników i ich niska cena. ZOBACZ PRZEPIS Przekąska z soczewicy i kaszy kuskus Kotleciki na zimno z czerwonej soczewicy, kuskusu lub kaszy bulgur
Via GustoFrittata z dodatkiem świeżego szpinaku, papryki, pieczarek, szynki, sera żółtego i sałatkowego! Pyszna propozycja na weekendowe śniadanie dla całej rodziny - jest bardzo sycąca. Smakuje na ciepło zaraz po wyjęciu z pieca, ale także na zimno następnego dnia. Potrzebna będzie Wam patelnia z odczepianą rączką. Składniki: na patelnię 28 cm: 6 jajek, 200 g szpinaku baby, pół czerwonej papryki, 4 pieczarki(...)łyżka masła, szczypiorek Przygotowanie: Mleko mieszamy z jajkami, dodajemy szczyptę soli oraz pieprzu. Na patelnię dodajemy masło, wrzucamy pokrojoną w kostkę paprykę, szynkę konserwową także w kostkę, w plastry pieczarki - podsmażamy przez około 5 minut aż warzywa lekko zmiękną, dodajemy szpinak, przeciśnięty przez praskę czosnek - mieszamy, przykrywamy pokrywką, dusimy na małym ogniu przez kilka minut, aż szpinak zmniejszy swoją
Lena GotujeDzisiaj przepis na bardzo smaczną rybę w zalewie pomidorowej, z dodatkiem cebuli, pieczarek i ogórków. Idealna na przyjęcie i święta, polecam przepis. RYBA : 1 kg dowolnej ryby, u mnie kostka ( potrzeba małych kawałków ) sól do smaku do panierki - 2 jajka, trochę mleka, mąka do obtoczenia olej do smażenia ZALEWA(...)cebul 300 g pieczarek 4 szklanki wody 1 liść laurowy, 3 ziarnka ziela angielskiego 3 ogórki konserwowe 1 słoiczek przecieru pomidorowego -200 g 5 łyżek cukru 1 łyżka soli 1/2 szklanka octu szczypta chili - do smaku PRZYGOTOWANIE : Rybę odmrażamy, lekko wyciskamy z nadmiaru płynów i przyprawiamy solą. Panierujemy w rozmąconym jajku
Kulinarne Fantazje Marioliduuuużo sosu. Do podania z ryżem lub chińskim makaronem, niezawodny przepis na pyszny obiad gwarantowany. Składniki (na 3-4 duże porcje): 1 duża czerwona papryka 1 mały brokuł 250g pieczarek – użyłam brązowych 3 marchewki 2 cebule szklanka bulionu warzywnego – może być z kostki 2 łyżki oleju Na sos: szklanka zimnego bulionu warzywnego 6 łyżek sosu sojowego 2 łyżki(...)soku z cytryny łyżka mąki ziemniaczanej Do podania: ugotowany ryż lub makaron ryżowy Przygotowujemy warzywa – paprykę myjemy, przekrawamy, usuwamy gniazda nasienne i kroimy w kostkę wielkości kęsa. Pieczarki oczyszczamy ręcznikiem papierowym – małe kroimy na pół, duże na ćwiarki. Marchewki obieramy, przekrawamy na pół, po czym wzdłuż na plastry, a te w cienkie słupki. Cebulę obieramy, przekrawamy
Smaczna StronaDzisiaj podam przepis na smaczne paszteciki drożdżowe z kapustą i pieczarkami, idealne do barszczu i nie tylko, polecam przepis. FARSZ : 1 kg kiszonej kapusty 0,5 kg pieczarek 1 cebula sól, pieprz, magi do smaku olej do podsmażenia farszu(...)PRZYGOTOWANIE : Kiszoną kapustę gotujemy z odrobina jarzynki do miękkości, odcedzamy, studzimy i kroimy na mniejsze kawałki. Pieczarki i cebulę drobno kroimy, podsmażamy na oleju z solą i pieprzem. Kiedy płyny odparują dodajemy kapustę kiszoną i chwilkę podsmażamy. Farsz doprawiamy solą i pieprzem. Drożdże mieszamy z cukrem i ciepłym mlekiem, następnie dodajemy resztę składników i wyrabiamy elastyczne ciasto
Kulinarne Fantazje Mariolibardzo prosty do zrobienia. Proporcje i ilość możecie dobierać według gustu. Składniki: 1/2 opakowania makaronu (lo mein, linguini albo spaghetti) 2 marchewki 1 średniej wielkości cukinia 250 g pieczarek 1 czerwona papryka 1 mała cebula lub szczypior: zielona i biała część 1 łyżka oleju sezamowego 2 łyżki nasion sezamu Sos 3 łyżki sosu sojowego 1 łyżeczka oleju sezamowego 1 łyżeczka(...)instrukcją na opakowaniu. Odcedź. Krok 2 W międzyczasie umyj i obierz warzywa. Marchewki, cukinię i paprykę pokrój w cienkie plastry lub przy pomocy wycinarki pokrój w warzywne spaghetti. Pieczarki i cebulkę pokrój w plastry. Krok 3 Rozgrzej na patelni 1 łyżkę oleju sezamowego. Wrzuć na niego cebulę i smaż mieszając aż zmięknie – około 5 minut. Następnie dodaj pieczarki
Niedzielny kucharzkolejnego z ryżem. Wówczas mamy dwa inne obiady i jemy je ze smakiem. GULASZ PO WĘGIERSKU – PRZEPIS Składniki 500 g szynki wieprzowej 1 papryka czerwona 250 g pieczarek 1 marchewka 1 cebula 1 łyżka przecieru pomidorowego 1 łyżka sosu sojowego 1 łyżka mąki pszennej 250 ml wody 2 ząbki czosnku 1 liść laurowy 2 ziela angielskie 1 łyżeczka(...)masłem. Dusimy przez kilka minut i dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek. Całość podsmażamy na złoty kolor. Kolejno do cebuli przekładamy mięso, podsmażamy przez kilka minut, aż nabierze złocistego koloru. Pieczarki myjemy i kroimy w plasterki, przekładamy na patelnię z mięsem i cebulą. Całość dusimy do momentu, aż pieczarki zmniejszą swoją objętość. Paprykę kroimy w kosteczkę, marchewkę obieramy i również kroimy
Alle Dobre!tego dania wybrałam orkiszowe spaghetti. Danie jest maga proste i szybkie w przygotowaniu. To pyszne jesienne comfortfood. Składniki: 100g makaronu spaghetti orkiszowego ( np. Alce Nero) Sos: 200 g pieczarek kilka suszonych grzybów mung 2 łyżki jasnej pasty miso 1/2 szklanki wody ( z gotowania maronu) olej sól pieprz ząbek czosnku lub 1/2 łyżeczki suszonego czosnku opcjonalnie świetnym dodatkiem byłby(...)czosnek 3 orzechy włoskie posiekane trochę sezamu 1/4 sztuki pekińskiej kapusty Przygotowanie: Grzyby mung namaczamy 10 minut we wrzątku. Gotujemy kolejne 10 minut. Odcedzamy. Miękkkie grzyby mung i pieczarki kroimy w plasterki. Szatkujemy drobno nożem kapustę pekińską.W osobnym garnku zagotowujemy wodę na makaron i gotujemy z 1 łyżeczką soli 9-11 minut w zależności od producenta. Rozgrzewamy
AZgotuj!