Zapraszam!!! Składniki: ok. 2 kg. ziemniaków, 400 ml śmietany 30%, 2 serki śmietankowe ( po 100g każdy), 200 g boczku wędzonego, 150 g sera żółtego ( w plastrach lub startego), 2 cebule, 200 g pieczarek, sól, pieprz Wykonanie: Ziemniaki obieramy, lekko solimy i gotujemy w całości. Ziemniaki muszą być twardawe i nie mogą się rozgotować. Jak przestygną kroimy(...)pokrojone w plastry pieczarki i cebulę pokrojoną w pióra. Dusimy, aż warzywa będą miękkie. Następnie dodajemy śmietanę i serki topione, przyprawiamy solą i pieprzem. Sos musi być dobrze przyprawiony, musi mieć wyrazisty smak i nie może być mdły. Pokrojone ziemniaki przekładamy do naczynia żaroodpornego i polewamy je sosem. Na wierzch sypiemy lub układamy żółty ser. Zapiekamy w piekarniku
Passion of CookingCiasto: 3 szkl mąki op. suchych drożdży jajko płaska łyżeczka cukru płaska łyżeczka soli łyżka oliwy szkl mleka Dodatki: 10 plasterków salami kulka mozzarelli 4 pieczarki pół czerwonej cebuli łyżka koncentratu pomidorowego 100g startego sera żółtego oregano lub przyprawa do pizzy oliwa z oliwek Ciasto: W większej misce wymieszać suche składniki. Dodać jajko, oliwę i mleko. Wyrobić gładkie i elastyczne
Smakołyki Asifantastyczne! Ponieważ sezon na papryki nadal trwa, dlatego polecam go jak wypróbować. Składniki : 4 spore podłużne papryki romano 1 mała cebula 2 ząbki czosnku 300g pieczarek 300ml przecieru pomidorowego (passaty) łyżka natki pietruszki żółty ser słodka i ostra papryka zioła - oregano, bazylia sól, pieprz oliwa do smażenia Przygotowanie : Papryki umyć i przecią wzdłuż na pół, usunąć delikatnie gniazda nasienne, oczyścić(...)przygotować farsz - na patelni rozgrzać oliwę i przesmażyć na niej cebulę pokrojoną w drobną kostkę oraz czosnek wyciśnięty przez praskę. Smażyć aż cebula zmięknie, dodać obrane i drobno pokrojone pieczarki, w razie potrzeby podlać niwielką ilością wody. Skrawki papryki pokroić w drobną kosteczkę i dodać do farszu. Doprawić do smaku solą i pieprzem, słodką i ostrą paprykę oraz ziołami - oregano
Codzienne GotowanieSmacznego. II miejsce - zestaw produktów folwark Leśne przekąski - zgłoszenie nadesłane przez Panią Izę C. Składniki : Wędlina 30 dkg cebula czerwona 1 szt pieczarki 20 dkg grzyby kurki 10 dkg papryka czerwona 1/4 szt ciasto francuskie jajko ser żółty starty olej sos folwark Madziarski Przygotowanie : Z ciasta francuskiego wycinamy krążki ok 10 szt. W 5 szt robimy mniejsze otwory, kółeczka(...)czapeczki" osobno i pieczemy w 180 stopniach ok 15 minut. Wędlinę rozdrabniamy blenderem. Na patelni podsmażamy drobno pokrojoną cebulkę, pieczarki, kurki, paprykę czerwoną, dokładamy wędlinę i 3 łyżki sosu Folwark Madziarski, chwilę podsmażamy. podpieczone ciasto wyjmujemy i napełniamy farszem, przykrywamy serem i nakładamy małe kółeczko ciasta. Wkładamy do piekarnika na 5 minut. Podajemy z sałatą, oliwkami, polane sosem. Smacznego
Kulinarny Świat Konczi i Szpileczkiciepła 1 szklanka, sól 1/2 łyżeczki, cukier 1 łyżeczka, olej rzepakowy 3 łyżki DODATKI: sos pomidorowy 150 ml, przyprawa do pizzy - ile potrzeba, pieczarki 1/2 kg, cebula 2 sztuki, papryka zielona 1 większa, pomidory 4 sztuki, ser mozzarella 200 gram, szynka konserwowa 12 plasterków, ser żółty 20 dag, keczup - ile potrzeba wszystkie składniki na ciasto wsypać do misy robota,drożdże(...)podzielić na dwie części, rozłożyć na blachach z papierem do pieczenia, posmarować sosem pomidorowym, posypać przyprawą do pizzy pieczarki podsmażyć na łyżce oleju z łyżeczką kucharka, wystudzone rozłożyć na cieście, dodać plastry szynki konserwowej rozłożyć pokrojone cebule, paprykę, pomidory, mozzarellę, plastry sera, piekarnik nagrzany na 200 C, piec około 35 minut, następnie na termoobiegu na 160 C z 10 minut
W Mojej Kuchni Lubięporcje: 2 kawałki ziołowej focaccii, (przepis tutaj), przygotowanej wcześniej - odgrzana np. w mikrofali smakuje jak świeża 4 jajka 2 pieczarki 1/4 szklanki mrożonego groszku 2 plasterki szynki lub boczku 2 kawałki żółtego sera w plasterkach 2 kawałki suszonych pomidorów z oleju pęczek szczypiorku sól, pieprz 1 łyżka masła Przygotować foremki prostokątne do smażenia form na patelni(...)każdej z nich wbijamy po dwa jajka, żółtka przekłuwamy, solimy i pieprzymy, na to układamy po suszonym pomidorze, pieczarki pokrojone w plasterki, szynkę i groszek. Jajka smażymy na bardzo wolnym ogniu, tak aby całość się ścięła. Na focacci układamy plasterki sera i podgrzewamy w piekarniku lub w kuchence mikrofalowej, na to nakładamy sadzone jajka i posypujemy szczypiorkiem. Podajemy
Jadło i czytadłopodawać ją na ciepło jako danie obiadowe lub na zimno jako przekąskę, ja wolę wersję na zimno. składniki: 250 g żółtego sera (użyłam edamskiego) 3 jajka 5 kopiastych łyżek majonezu 400 g piersi z kurczaka 300 g pieczarek 1 cebula 1 mała papryka czerowna olej do smażenia sól,pieprz słodka papryka czosnek granulowany majeranek Pieczarki zetrzeć na tarce o dużych(...)oczkach. Cebulę obrać i pokroić w drobną kostkę. Następnie pokrojoną cebulę zeszklić na oleju, dodać starte pieczarki i smażyć aż odparują wodę. Do smaku doprawić odrobiną soli i pieprzu. Odstawić do wystudzenia. Ser żółty zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Do startego sera dodać jajka oraz majonez. Dokładnie wymieszać. Masę serową wyłożyć na dużą blaszkę z piekarnika wyłożoną papierem
Monia miesza i gotujePolecam :) Składniki dla 4 osób: 400 g makaronu (u mnie pełnoziarniste penne rice) 130 g wędzonego boczku 250 g pieczarek 2 ząbki czosnku 150 g serka Almette z ziołami 3 łyżki mleka masło do smażenia 40 g startego twardego sera podpuszczkowego 2 łyżki posiekanej natki pietruszki sól czarny pieprz świeżo mielony W trakcie przygotowywania sosu ugotować makaron al dente. Odcedzić(...)osączyć na ręczniku papierowym. Na tłuszcz po boczku wrzucić posiekany czosnek. Podsmażyć aż zacznie pachnieć (ok. 1 minutę). Następnie dorzucić pieczarki, dusić na średnim ogniu ok. 5 minut. Wlać mieszankę serową, gotować jeszcze kilka minut. Dodać 1/3 startego sera, wymieszać. Sos doprawić do smaku (głównie pieprzem). Wrzucić makaron, wymieszać. Jeżeli sos będzie za gęsty, rozrzedzić dodając po trochu wodę
Pełny talerzcukinią zjadł i poprosił o dokładkę.;-) Składniki: 5 cukinii, 0,5 kg mięsa mielonego, 3 cebule, 3 ząbki czosnku, 0,4 kg pieczarek, 2 pomidory, 3 łyżki ketchupu, 1 łyżeczka koncentratu pomidorowego, 0,3 kg sera, natka pietruszki ( ilość wedle uznania), olej do smażenia, sól, pieprz Wykonanie: Cukinię myjemy, odcinamy końcówki, przekrajamy na pół, wydrążamy miąższ (nie wyrzucamy(...)Pieczarki podsmażamy razem z cebulą i czosnkiem. Dodajemy mięso i część miąższu z cukinii. Smażymy. Przyprawiamy solą i pieprzem. Jak już mięso będzie miękkie dodajemy pomidora pokrojonego w kostkę. Dusimy aż pomidor będzie miękki. Na koniec dodajemy ketchup, koncentrat pomidorowy i natkę pietruszki. Faszerujemy cukinię. Pieczemy 35 min w 180C. Ok 5 min przed końcem pieczenia cukinię sypiemy serem
Passion of Cookingindyka8 pieczarek2 cebule3 łyżki oleju ryżowego4 plastry sera żółtego3 kostki rosołowe warzywneSól, pieprz, papryka ostra w proszku, zioła prowansalskie, oregano - co kto lubiBeszamel:50g masła2 szklanki mleka3 łyżki mąkiSól, pieprz, gałka muszkatołowaNa patelni rozgrzewamy olej, obieramy cebulę i kroimy ją w drobną kostkę - smażymy aż do przyrumienienia. Następnie kroimy pieczarki również w drobną kostkę i dorzucamy do cebuli(...)beszamelem (u mnie robiłam to na dwa razy).Piekarnik nagrzewamy do 200C i pieczemy pod przykryciem ok 15 minut nasze cannelloni, a po 15 minutach dodajemy dwa plastry żółtego sera (albo cztery małe) i ponownie przykrywamy i zostawiamy na 15 minut.Wysiłek się opłaca! Makaron jest boski i chętnie wcinałabym go codziennie, gdyby nie cały proces nadziewania
Emcia Pichcimięsa mielonego ( u mnie indyk) główka sałaty lodowej lub pekińskiej 3 pomidory 2 cebule około 300 g pieczarek 1 puszka kukurydzy 1 puszka fasolki czerwonej 3-4 łyżki majonezu mały jogurt naturalny 2 ząbki czosnku 30 dkg sera żółtego chipsy nachos (u mnie solone) olej kokosowy lub roślinny do smażenia sól pieprz papryka czerwona słodka lub ostra Pieczarki myjemy(...)dajemy na sałatę. Oprószamy solą i pieprzem. Na pomidory dajemy mięso mielone, na nie usmażone pieczarki, odsączoną kukurydzę i następnie fasolkę czerwoną. Do miseczki przeciskamy przez praskę czosnek, dodajemy do niego majonez i jogurt naturalny. Mieszamy. Sosem czosnkowym polewamy fasolkę. Na sos ścieramy ser żółty. Wierzch zdobimy pokruszonymi chipsami, całe układamy dookoła miski :-). Smacznego
kruche babeczkimielonej wołowiny1 puszka pomidorów 2 łyżki przecieru pomidorowegook. 10 pieczarekświeże oregano lub suszonesól, pieprz2 ząbki czosnku100 g mozzarelli albo żółtego sera typu gouda1 czerwona cebulaolej do smażeniaFarsz: Cebulę i czosnek kroimy w kostkę a pieczarki w plasterki. Wszystko podsmażamy na oleju. Dodajemy mięs. Smażymy aż mięso zrobi się szare. Następnie dodajemy pokrojone pomidory z puszki oraz przecier pomidorowy. Doprawiamy(...)około 1h. Rozwałkować na placek grubości ok. 1 cm. Wyciąć koła np. przy pomocy miski o średnicy 21-22 cm. Na ciasto nakładamy z jednej strony farsz i ser mozzarellę albo zwykłą goudę. Brzegi ciasta smarujemy żółtkiem. Składamy pieróg w pół i dociskamy brzegi widelcem. Całość pieroga smarujemy białkiem od jajka. pieczemy w 220 stopniach ok. 20 minut. Najlepiej
Bon Appetit Małgorzatyulubionymi dodatkami, w dowolnym kształcie, szybka i prosta. Brzmi smacznie i kusząco? Cieszę się:) Do tego aromatyczny ser i lubczyk... Szybka w przygotowaniu przekąska, która zasmakuje na ciepło i na zimno. Idealna przystawka, farsze dowolne, choć dziś padło na szynkę i pieczarki. Dodatki? Koncentrat pomidorowy (zamienne passata, ketchup, przetarte świeże pomidory), parmezan, siemię lniane i mak - możecie użyć także(...)ostra i słodka papryka 1 małe jajko siemię lniane i mak do posypania Przygotowanie: Ciasto rozkładamy na blacie, smarujemy koncentratem, posypujemy serem i przyprawami. Układamy plasterki szynki oraz równomiernie umyte i starte na tarce o dużych oczkach pieczarki, zwijamy wzdłuż dłuższego boku (choć tu dowolność). Smarujemy powstały rulon roztrzepanym jajkiem i posypujemy siemieniem i makiem, kroimy w niezbyt grube lekko
Zasmakuj Kuchnimałym jednorazowym opakowaniu. Fajnie podane w papierowej torebce przypominającej gazetę. Jednym słowem frytki POLECAMY . Mieliśmy okazję również spróbować pizzy Chicago Classic – czyli z pepperoni, pieczarkami, papryką i cebulą, oczywiście z ogromną ilością sera mozzarella. Zamówiliśmy pizzę w rozmiarze średnim – słyszałem od znajomych opinie, że mała pizza to głównie ciasto. Niestety tutaj już pierwsze wrażenie było trochę popsute(...)moim zdaniem było go za dużo w porównaniu do składników. W pewnym momencie troszkę się zakleiliśmy ciastem :) Ogromnym plusem jest to, że zawierała bardzo dużo dodatków – dużo pepperoni, pieczarek, mozzarelli, pomidorów. Ale niestety były one chłodne w porównaniu do samego ciasta – może za późno wyłożone na ciasto, a po rozkrojeniu na cały talerz wypłynął sos pomidorowy. Kochani szykujcie
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!drożdży 3 łyżeczki cukru 3/4 szklanki mleka 2 jajka 1 łyżeczka soli 5 łyżek masła 3 spore cebule (lub 4 małe) kilka pieczarek (ja miałam 10 szt.) przyprawy: sól, pieprz, 1,5 łyżeczki suszonego majeranku żółty ser (ok. 150 g) olej do smażenia Drożdże umieszczamy w miseczce (nie bardzo małej, bo mój zaczyn prawie wykipiał), dodajemy cukier, 3 łyżki mąki(...)garnku z grubym dnem rozgrzewamy ok. 2 łyżek oleju i wrzucamy cebulkę. Gdy będzie już szklista i nieco zmięknie, dodajemy pieczarki i smażymy do momentu, aż wszystko będzie miękkie. Doprawiamy solą, pieprzem i majerankiem. Odstawiamy do ostygnięcia. Żółty ser ścieramy na tarce (ja zrobiłam to na grubych oczkach). Do cebulki można dodać przeróżne dodatki. Pokrojoną w kostkę szynkę, oliwki
Ratunku obiad