pieczarki z piekarnika - 3281 przepisów (strona:162/219)

Piers I kurze w sosie serowym 144

Szybkie i pyszne danie. Idealne na imprezy. Piersi kurze umyć, osuszyć i pociąć na mniejsze kawałki. Doprawić solą, pieprzem, papryką słodką i ostrą. Dodatkowo obsypać suszonym

Kuchnia Pokoleń
Zapiekanka z brokułem 181

rozgrzewamy olej, podsmażamy pokrojoną w kostkę cebulę po chwili dodajemy pokrojoną w plastry i na ćwiartki cukinie, smażymy chwilę razem dodajemy pieczarki i podsmażamy całość na dużym ogniu. Jak pieczarki zaczną stawać się bardziej miękkie dorzucamy papryczkę chilli drobno posiekaną oraz czosnek. Doprawiamy całość wszystkimi przyprawami. Dolać wina i smażyć wszystko aż wino się zredukuje do połowy i zdejmujemy(...)dodajemy stopniowo mleko ciągle mieszając. Doprawiamy przyprawami do smaku. Dorzucamy żółty ser i ciągle mieszając czekamy aż się całkowicie rozpuści. Zdejmujemy z ognia. Gotowym sosem polewamy nasze warzywa.   Piekarnik wstawiamy na 180 stopni i zapiekamy 20-30 min max. 5 min przed końcem możemy posypać całość zapiekanki żółtym serem

Piekielna Kuchnia Pati
Jarskie kotlety, czyli smażona kania z pieczonymi warzywami 192

dziś pora na mało popularne grzyby i w kompletnie innym wydaniu. Czubajka kania - bo o niej będzie mowa - jest grzybem z rodziny pieczarkowatych, ale smakuje o wiele intensywniej niż pieczarki . Można ją spotkać w całej Polsce, ale wielu ludzi unika kani jak ognia, bo można ją pomylić z muchomorem. Z tego grzyba jadamy kapelusze, gdyż trzonki są według mnie zbyt(...)następnie cukinie. Buraki skrapiamy olejem, odrobiną miodu (lub np.syropem z agawy), posypujemy solą czosnkiem i rozmarynem.   Cukinie skrapiamy olejem i posypujemy np. przyprawą do ziemniaków. Włączamy piekarnik na 200 stopni (funkcja termoobieg) i pieczemy aż warzywa będą miękkie. Pod koniec pieczenia warzyw,  kanie myjemy pod bieżącą wodą, osuszamy ręcznikiem papierowym i smażymy na maśle, pod koniec posypując

Zofiana
Tort Marcinek/ Tort Tysiąca warstw- Roczek Bloga! 512

jest Was 105 osób na fb 122 najwięcej wyświetleń w maju 2016 (25.262) opublikowanych postów uzbierało się 154 post, który najbardziej przypadł Wam do gustu to Rolada serowa z pieczarkami i kurczakiem (27.576 wyświetleń) Dziękuje serdecznie! :) Tort Marcinek z masą kajmakową i orzechami Składniki: ciasto: 500g mąki pszennej 125g masła (temp. pokojowa) 1/2 szklanki śmietany 18% 50g cukru pudru(...)ciasta rozwałkować bardzo cienko (żeby był lekko przeźroczysty). Wycinamy koło ok 20-25cm. Powtarzamy tak z każdą porcją. Następnie układamy blaty na papier do pieczenia (na blachę z piekarnika) i wkładamy do nagrzanego piekarnika 190'C na 6 minut do lekkiego zrumienienia. Po upieczeniu placki studzimy. Masa kajmakowa: Jajka miksujemy  z mąką ziemniaczaną. Dodajemy  1/4 mleka. Dokładnie

Tagebuch po polsku
Łódeczki Tureckie z farszem z kurczaka 1413

papryczka chili ·       1 średnia czerwona cebula ·       około 8 średniej wielkości pieczarek ·       400 g pomidorów bez skórki ·       2 łyżki koncentratu pomidorowego ·       sos worhestershire ·       ½ puszki kukurydzy(...)gotować dalej, aż sos zgęstnieje. Przyprawić sos ziołami, cynamonem, gałką muszkatołową, sosem worcestershire. Na koniec dodać fasolę i kukurydzę. Gotować jeszcze przez około 5 minut. Odstawić do przestudzenia. Piekarnik rozgrzać do 200 stopni. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia. Wyrośnięte ciasto podzielić na cztery części. Z każdej z nich uformować kulę i rozwałkować ją na okrągły placek. Placuszki ułożyć na blasze

Mania Gotowania
Faszerowana kalarepa 200

Lubicie faszerowane warzywa? Dzisiaj polecam kalarepę faszerowaną kaszą bulgur podaną w sosie pomidorowym. Syte smaczne danie. Na blogu znajdziecie również faszerowane pieczarki, pomidory, nadziewany kalafior, bakłażany, cukinię itp. Jest również kalarepa w trochę innym wydaniu, bo nadziewana mięsem . Również bardzo smaczna. Może skusicie się na takie letnie danie. Polecam! Składniki 4 duże kalarepy 150 g kaszy bulgur 100 g żółtego(...)koperkiem, cebulą i żółtym serem. Doprawić solą, pieprzem. Powstałym farszem napełniać kalarepy lekko ubijając farsz łyżką. Ułożyć je w naczyniu żaroodpornym, wlać 3/4 szklanki wody i piec w  piekarniku nagrzanym do 180 stopni C . Kalarepy muszą być mięciutkie. Podawać polane sosem. faszerowana kalarepa Polecam  Kalarepa zapiekana zapiekane pomidory kwiaty cukinii zapiekane w cieście bakłażan faszerowany cukinia zapiekana

O kuchni z uczuciem
Cebulaki / Mini pizze cebulowe 239

Cebulaki / Mini pizze cebulowe... Komu? Komu? Mini pizzą się podzielę. Można je robić na wiele sposobów, można dodać co się lubi, czy pieczarki czy szyneczkę, a może oliwki albo salami. Ile pomysłów tyle przepisów. Składniki na ok. 10 sztuk: 3 szklanki mąki 30 g drożdży lub 14 g drożdży instant 1 łyżka cukru 0,5 szklanki ciepłego mleka(...)cebulkę (u mnie jest odwrotnie, najpierw cebulka potem ser, ale to przez pomyłkę i troszkę ser się spiekł) gotowe  kładziemy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i do piekarnika 200°C około 30 minut

Pelusiowa Kuchnia
ZAPIEKANKA ZIEMNIACZANA Z BAKŁAŻANEM CUKINIĄ I BROKUŁAMI 266

obiad jak również i na kolację. Ja dodałam oprócz warzyw, parę plasterków wędzonego boczku. Oczywiście można go nie dodawać. Polecam również inne zapiekanki: ZAPIEKANKA Z MAKARONEM KURCZAKIEM I PIECZARKAMI ZAPIEKANKA Z MAKARONEM ŁOSOSIEM I BROKUŁAMI ZAPIEKANKA ZIEMNIACZANA Składniki: 1kg ziemniaków (najlepiej jesiennych) parę różyczek brokuł bakłażan cukinia cebula 2 ząbki czosnku puszka pomidorów (można oczywiście użyć świeżych) parę plasterków wędzonego(...)Brokuły. Ostatnia warstwa to ponownie plasterki ziemniaków. W miseczce rozmieszałam śmietanę i starty ser mozzarellę z dodatkiem łyżeczki czerwonej słodkiej papryki. Polałam sosem ziemniaki. Wstawiłam zapiekankę do piekarnika na około 30 minut i piekłam w temperaturze 200 stopni.   Smacznego

potrawyregionalne
Szarlotka - Wspólne pieczenie 172

Zostałam zaproszona przez  Sarę - Pieczarkę MySię  do wspólnego pieczenia szarlotki z jej przepisu. Do pieczenia nikt namawiać mnie nie musi, dlatego dziś mogę zaproponować wam smaczny i bezproblemowy przepis na szarlotkę. Serdecznie dziękuje za zaproszenie! Świetna akcja :) Składniki na ciasto: 250 g mąki pszennej, 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia, 4 żółtka, 125 g masła, 4 łyżki cukru Składniki(...)pokroić w drobną kostkę. Włożyć do garnka o grubym dnie i prażyć z odrobiną wody tak długo, aż jabłka zaczną się rozpadać. Dodać cukier, cynamon i odstawić do ostygnięcia. Piekarnik nagrzać do 190 stopni. Ciasto należy ponakłuwać widelcem i podpiec 12 minut. Po podpieczeniu dno wysypać bułką tartą i przełożyć jabłka. Na wierzch wyłożyć resztę ciasta, wyrównać tak, aby dochodziło

Plate of Joy
Najłatwiejszy chleb żytni na zakwasie 189

najprostszy przepis na pyszny domowy żytni chleb na zakwasie. Swoim przepisem zainspirowała mnie Sara z bloga Pieczarka Mysia, z tym, że ja  nie dodawałam do chleba nasion słonecznika.  Jeśli Wasz zakwas jest silny nie ma potrzeby dodawania drożdży. Należy tylko pamiętać, że do pieczenia chleba na zakwasie używamy zakwasu aktywnego, czyli takiego który był dokarmiony(...)cieple miejsce na 4-6 godzin. Można też ciasto wstawić do lodówki na cała noc.Gdy chleb podwoi swoją objętość wstawiamy go do  zimnego piekarnika, a temperaturę ustawiamy na 200 stopni. Pieczemy przez 60 minut,  a po pierwszych 30 minutach zmniejszamy temperaturę do 180 stopni.Upieczony chleb studzimy na kratce

Kulinarne przygody Gatity
Bułki ze szpinakiem i serem feta. 218

zaspokoją nawet największy głód, dając siłę na dalsze aktywne spędzanie wolnego czasu. Jeśli nie przepadacie za szpinakiem lub serem feta, nadzienie możecie dowolnie modyfikować. Bułki świetnie będą smakowały nadziane pieczarkami, cebulą, kiełbasą, warzywami lub każdym innym wytrawnym nadzieniem. Jeśli dodamy do ciasta 4-5 łyżek cukru i zmniejszymy ilość soli bułki możemy nadziać owocami, dżemem, masłem czekoladowym, lub wszystkim(...)feta była wystarczająco słona)      Ser feta rozcieramy z twarożkiem i żółtkiem, dodajemy posiekany szpinak, zioła i dokładnie mieszamy. DODATKOWO: żółtko sezam      Piekarnik nagrzewamy do temperatury 180°C. Wyrośnięte ciasto dzielimy na 6 części. Każdą z nich wałkujemy na pół centymetrowy placek, na każdym rozkładamy porcję farszu i składamy jak krokieta (najpierw dwa naprzeciwległe brzegi

Rozpustne gotowanie
Cukinia faszerowana kaszą pęczak i pomidorami 143

estem ogromnym fanem faszerowanych warzyw. Mógłbym nadziewać prawie wszystko: od cukinii, przez bakłażany, papryki i dynie, na pomidorach i pieczarkach kończąc. Zwykle faszeruję je wolno gotowanymi kaszami, warzywami, a niekiedy mięsem. W tym przepisie postawiłem na maksymalną prostotę i cukinię wypełniłem kaszą pęczak aromatyzowaną rozmarynem z parmezanem i pomidorkami koktajlowymi. Przepis bez udziwnień, z podstawowych składników, które można znaleźć(...)połówki pomidory i gotuj jeszcze kilka chwil. Do gotowej kaszy dodaj starty parmezan i wymieszaj. Cukinie przepłucz z nadmiaru soli, wypełnij pęczakiem, przykryj odciętymi kapeluszami i wstaw do piekarnika nagrzanego do 220°C w żaroodpornym naczyniu posmarowanym oliwą. Piecz przez 30-35 minut, aż cukinia stanie się miękka

Food Square
Rolada schabowa z pieczarkami i boczkiem 287

pierwszej kolejności robimy farsz. Boczek,cebulę i pieczarki kroimy w drobną kostkę. Na patelnie wrzucamy pokrojony boczek i czekamy aż puści trochę tłuszczu wówczas dodajemy cebulę podsmażamy i dodajemy pieczarki. Wszystko razem smażymy i na koniec dodajemy posiekany drobno czosnek i papryczkę chilli (jeśli wytopiło nam się sporo tłuszczu to go odlewamy). Całość chwilę podsmażamy i doprawiamy solą pieprzem(...)pomysłem. Polewamy olejem i posypujemy przyprawami i ziołami z każdej strony (możemy dorzucić czosnek, ziele angielskie i liście laurowe z solanki). Podlewamy 100 ml wody, przykrywamy i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 1,5 godziny. Po wyjęciu z piekarnika przekładamy na talerz i odstawiamy na 5 min. Gotowe mięsko możemy podać np z ziemniakami z marchewką

Piekielna Kuchnia Pati
Domowa kiełbasa à la gołąbki 181

wykorzystać młodą kapustę, która w sezonie wiosennym obok szparagów jest bardzo popularna w polskiej kuchni. Na blogu jest przepis na gołąbki w młodej kapuście z kaszą jaglaną i pieczarkami. Jeśli chcecie wykorzystać kiełbasę taką jak w przepisie, to poniżej znajdziecie odpowiedź Jak samemu przygotować pikantną domową kiełbasę? Składniki 5 liści młodej kapusty 5 sztuk parzonej domowej białej kiełbasy pikantnej(...)osłonek zawijamy w osolony i doprawiony np. za’atarem liść kapusty, zwijamy w taki sam sposób jak przygotowujemy gołąbki z kapusty, układamy na blaszce, zalewamy sosem i podpiekamy w piekarniku w sosie pomidorowym ok. 15 minut. Pikantna domowa kiełbasa: 500 g zmielonej łopatki ok. 2 łyżeczki soli 1 łyżeczka ostrej papryki 1 łyżeczka słodkiej wędzonej papryki 1 łyżka oregano

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię