pieczarki w sosie - 5527 przepisów (strona:89/369)

Ryż z polędwiczkami z kurczaka 171

Polędwiczki z kurczaka w sosie sojowym zamarynowałam do którego chili i pieprz dodałam.  Ryż z dodatkiem korzenia kurkumy ugotowałam i dzięki temu ciekawy smak uzyskałam.  Pieczarki, cebulkę podsmażyłam, do której polędwiczki, pomidorki, kapary dołożyłam.  Kiedy mięso było idealne, ryż dodałam, całość zamieszałam, szczypiorku dorzuciłam,  na koniec doprawiłam i danie było już gotowe, łatwe, a w smaku(...)wyjątkowe.    Składniki: 250 g ryżu długoziarnisty z dzikim , 3 cm korzenia kurkumy, olej rzepakowy, 400 g polędwiczek z kurczaka, 2 łyżki sosu sojowego ciemnego, ¼ papryczki chili, 1 średnia cebula, ½ łyżeczka cukru, 100 g pieczarek, ok. 10 szt. pomidorków koktajlowych, pęczek szczypiorku, 2 łyżki kapary, pieprz czarny świeżo mielony do smaku, sól do smaku. Przygotowanie: Marynata: w misce mieszamy

Moniki Smakołyki
"Buraki po burgundzku" 151

Green Kitchen (w Polsce "Zielono & Zdrowo") jako wegetariańską alternatywę dla sławnego  boef bourguignon , wołowiny po burgundzku. Wołowinę zamienili na buraki, dodali mięsiste duże pieczarki i soczewicę, otrzymując pyszny, treściwy gulasz. Sos oczywiście składa się z wytrawnego czerwonego wina, tymianku i liści laurowych, podobnie jak w wersji oryginalnej. Przygotowując beet bourguignon nie trzymałam się ściśle receptury Davida(...)liście laurowe 1 łyżka suszonego tymianku sól, pieprz 2 łyżki przecieru pomidorowego 250 ml wytrawnego czerwonego wina 2 łyżki sosu sojowego garść suszonych grzybów 400 g zielonej soczewicy szczypta soli do gotowania soczewicy 2 łyżki oliwy 8 dużych pieczarek, pokrojonych na plastry Przygotowanie: W brytfannie (lub garnku z grubym dnem) na średnim ogniu rozgrzej 2 łyżki oliwy. Wrzuć cebulę oraz

Chilli Czosnek i Oliwa
Zupa kalafiorowa z farfalle, pieczarkami i camembert 202

zupa kalafiorowa całkiem nowa. Składniki: 200 g makaronu farfalle, 1 szt. świeżego kalafiora, 200 g pieczarek średniej wielkości, 1 krążek sera camembert, 4 ząbki czosnku, 2 liście laurowe, 3 ziela angielskie, pieprz kolorowy świeżo zmielony do smaku, sól do smaku, 1 łyżka sosu sojowego ciemnego, świeża kolendra, gałązka świeżego rozmarynu, 1 łyżka masła klarowanego.   Przygotowanie: W garnku przypalamy(...)kalafior. Doprawiamy solą i pieprzem. Garnek przykrywamy pokrywką i gotujemy kalafior do miękkości. Wyciągamy ziele angielskie i liście, a zupę z dodatkiem sosu sojowego  miksujemy blenderem do uzyskania jednolitej konsystencji. Masło rozgrzewamy na patelni, dodajemy pieczarki pokrojone na ósemki i podsmażamy je aż całkowicie wyparuje z nich woda. Pod koniec delikatnie solimy. Pieczarki dodajemy do zupy. Makaron gotujemy

Moniki Smakołyki
Ciecierzyca w sosie słodko kwaśnym 121

mięsa. Jeżeli ktoś ma ochotę to oczywiście może dodać do mojej propozycji kurczaka, będzie równie dobre a to za sprawą robionego od podstaw sosu słodko kwaśnego ;) Składniki na dwie porcje 3/4 szklanki ciecierzycy 5 pieczarek pół dużej czerwonej cebuli lub jedna mała garść kiełków pół czerwonej papryki makaron ryżowy Sos: 2 łyżeczki ketchupu 1 łyżeczka sosu sojowego 1/3 szklanki brązowego(...)miękka. Makaron zalać wrzątkiem i zostawić pod przykryciem na około 8 - 10 minut. C ebulę pokroić w piórka, pieczarki w ósemki a paprykę w słupki, podsmażyć razem z kiełkami na patelni, podlać trochę wodą aby się nie spaliły. Składniki na sos rozrobić w miseczce. Ciecierzycę odcedzić, dodać do warzyw, dodać sos i gotować całość aż nadmiar wody odparuje

Delusional Trine
Schab z pieczarkami i szpinakiem w śmietanie 195

Składniki  450 g schabu b/k opakowanie mrożonego szpinaku (listki) 3 ząbki czosnku sól, pieprz, tymianek sos sojowy ciemny opakowanie śmietany 500 ml bulionu warzywnego cebula kilka pieczarek Przygotowanie Mięso opłukać i osuszyć. Pokroić na kawałki (dowolna wielkość) przyprawić solą, pieprzem, sosem sojowym, czosnkiem, szczyptą tymianku. Dokładnie wymieszać (odstawić na godzinę) podsmażyć łyżce oleju na mocno brązowy kolor.  Pieczarki

Gaździnka warzy
Wołowina po Tajsku 199

papryka czerwona pęczek szczypiorku (biała i zielona część ) 3 papryczki chilli 1 cm startego imbiru lub pół łyżeczki w proszku 200 g pieczarek 100 ml bulionu lub jeśli nie mamy zastąpmy go zagotowaną wodą 4 łyżki sosu sojowego ciemnego  1 łyżka papryki słodkiej w proszku 2 łyżki sosu ostrygowego 1/3 łyżeczki pieprzu białego kilka małych marynowanych kukurydz(...)sznycle, a następnie na drobne paseczki (pamiętajmy by kroić ją zawsze wzdłuż włókien ), w misce łączymy imbir, 2 łyżki sosu sojowego i 1 łyżkę sosu ostrygowego, mieszamy i marynujemy wołowinę na 60 min. Paprykę i pieczarki obieramy, kroimy w drobne paseczki, kukurydzę dzielimy na mniejsze kawałki. Dymkę siekamy tylko zieloną część. W międzyczasie przygotowujemy makaron zgodnie z instrukcją (najlepiej zalać

Niezły Młynek
Wegańskie GOŁĄBKI BEZ ZAWIJANIA - Z JARMUŻEM 195

błotko z patelni przerzucamy na sitko ustawione na jakiejś miseczce i odsączamy z tej całej wody. Wodę zachowujemy gdyż przyda się do zrobienia sosu na koniec. Do wielkiego garnka kroimy drobno liście jarmużu, wrzucamy odsączone pieczarki i obie kasze oraz w międzyczasie zmiksowaną czerwoną fasolę (pięknie skleja farsz, podpatrzyłam u Olgi Smile :)) i mieszamy wszystko dokładnie tak, żeby dobrze razem(...)robiłam tak "skomplikowanego" obiadu ale czasem można sobie pozwolić na takie szaleństwo. Zresztą, cóż to za wielka robota - ugotować kaszę, podsmażyć pieczarki, poszatkować jarmuż, zmielić fasolę, wymieszać wszystko, a potem tylko formować, obtaczać, smażyć, polewać sosem i... SMACZNEGO KOCHANI

Wegański blog WSZYSTKO JEST W GŁOWIE
Grillowane pieczarki z krewetkami i salsą pomodorową 255

całym dniu w pracy. Mój tato jak zobaczył, że będą krewetki to z żalem wyjeżdżał w delegację do Warszawy :) Składniki: 4 duże pieczarki ok 15 - 20 małych krewetek  tyle samo pomidorków koktajlowych  4 łyżki sosu chili  2 ząbki czosnku 2 szalotki albo 1 mała cebula 1 wiązanka natki pietruszki sól, pieprz Pieczarki myjemy i osuszamy. Wycinamy trzonki(...)samym czasie przygotowujemy krewetki z salsą; umyte i osuszone krewetki podsmażamy na oliwie z dodatkiem posiekanych szalotek, dodajemy sos chili, przeciśnięty czosnek, natkę pietruszki doprawiamy solą i pieprzem. Długo nie smażymy krewetek, jakieś  3 minuty. Gotowe ugrillowane pieczarki wypełniamy krewetkami z salsą. Dekorujemy listkami natki

Bon Appetit Małgorzaty
Bulgur z pieczarkami 153

dodajemy do rondelka, kiedy znajdujące się tam mleko będzie parować. Mieszamy intensywnie aż powstanie gęsty sos. Wtedy dosypujemy sól i bazylię. Na talerz wykładamy bulgur. Polewamy sosem bazyliowym. Na wierzchu dajemy pieczarki z pomidorami i cebulą

Weganka gotuje
Makaron chow mein z wołowiną 247

potrzebne do przygotowania tego pysznego obiadu . Składniki (na 2 porcje) 100g makaronu chow mein 250g wołowiny 1 ząbek czosnku 3 cm imbiru 1/2 pora 4 pieczarki 1/2 papryki szczypiorek 3 łyżki sosu sojowego 1 łyżka oleju sezamowego pieprz cukier olej Makaron chow mein z wołowiną – przepis Makaron przygotowujemy zgodnie z przepisem na opakowaniu. Zazwyczaj zalewamy go wrzącą wodą(...)smażymy ją z każdej strony przez ok. 3 minuty. Dodajemy następnie pokrojone w plasterki pieczarki, paprykę pokrojoną w paseczki i pora drobno pokrojonego w półplasterki. Całość dusimy razem ok. 8 minut. Dodajemy makaron i przyprawiamy do smaku szczyptą pieprzu i cukru. Dodajemy sos sojowy i olej sezamowy. Wszystko dokładnie mieszamy na patelni i smażymy przez ok. 2-3 minuty. Podajemy

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Pizza z kebabem : Lutowe Wyzwanie Blogerek i Blogerów 141

Ciasto : * 15dag świeżych drożdży * szklanka letniej wody * łyżeczka cukru * szczypta soli - takiej od serca * 3 łyżki oliwy * pół kilograma mąki pszennej u mnie typ 650 Dodatki : * sos pomidorowy   * czerwona cebula * duszone pieczarki  * mięso z kurczaka w przyprawie kebab  * tarta mozzarella Przygotowanie : Drożdże rozkruszyć, dodać cukier oraz wodę. Wymieszać i odstawić do wyrośnięcia. Do mąki dodać drożdże, oliwę

Magiczne Życie Marty
Śledzie w sosie tatarskim z groszkiem i marynowaną cebulką 165

sosie tatarskim z dodatkami. Są szybkie i łatwe do przygotowania. Obowiązkowo powinny znaleźć się na wigilijnym stole. SKŁADNIKI: 1/2 kg  śledzi  matiasów, sok z 1/2  cytryny , 1/2 puszki groszku konserwowego, 1/2 słoiczka cebulki marynowanej, 2,5 łyżki  śmietany  18%, 1/2 szklanki majonezu, 1 łyżeczka musztardy, 2  ogórki  konserwowe, 1/2 słoiczka marynowanych  pieczarek(...)sokiem z cytryny.  2. Ogórki konserwowe oraz marynowane pieczarki kroję w bardzo drobną kosteczkę. Majonez mieszam ze śmietaną, musztardą oraz odrobiną soli i pieprzu. Dodaję pokrojone pieczarki i ogórki. Dokładnie mieszam. Sos odstawiam na godzinę w chłodne miejsce, aby smaki się przegryzły.  3. Cebulkę i groszek odsączam z zalewy. Warzywa oraz śledzie dodaję do przygotowanego sosu tatarskiego. Dokładnie

Tradycyjna kuchnia Kasi
Pizza z cukinią, szynką, pieczarkami i pomidorem na francuskim cieście 200

ciasta francuskiego, 200g pieczarek,  2 cebule, 1 cukinia, 100g szynki, 1 duży pomidor, 3 łyżki przecieru pomidorowego, 80g sera żółtego, sól, pieprz, oregano, bazylia, oliwa, Sos Kielecki amerykański WSP SPOŁEM . PRZYGOTOWANIE: 1. Pieczarki kroję w plasterki. Cebulę obieram i kroję w półplasterki. Pieczarki razem z cebulą podsmażam przez około 5 minut na oliwie. Oprószam solą i pieprzem(...)blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Ciasto smaruję przecierem pomidorowym. Na cieście rozkładam pieczarki, szynkę, cukinię oraz plasterki pomidora. Oprószam solą, pieprzem, oregano i bazylią. Całość posypuję startym na tarce o dużych otworach serem. Piekę około 20 minut w temperaturze 190 stopni. Pizzę podaję polaną sosem amerykańskim

Tradycyjna kuchnia Kasi
Prosta i szybka domowa pizza makaronowa 472

czosnek, sól i pieprz do smaku. Pokrój pieczarki i czerwoną paprykę. Wysmaruj oliwą z oliwek naczynie żaroodporne, wrzuć ugotowany makaron, wlej przygotowany wcześniej z przecieru pomidorowego sos, posyp serem mozzarella, dodaj salami, pieczarki i czerwoną paprykę. Rozgrzej piekarnik do 250 stopni i piecz 10-15 minut. Podawaj ze świeżą bazylią. Smacznego! Wartości odżywcze: Energia: 1 221,4 kcal Białko

ale Pysznie
Piersi kurze w sossie Bruschetta z makaronem 167

cebulka straci kolor surowizny. Dodać mięso kurczaka i smażyć, aż lekko się przysmaży. Dodać pieczarki pokrojone w plasterki i chwilkę smażyć. Co jakiś czas zamieszać. Wszystko z patelni wyłożyć do naczynia żaroodpornego. Na tą samą patelnię na której smażyło się mięso wylać gotowy sos Bruschetta. Mąkę wymieszać z wodą i wylać na patelnię. Wymieszać i doprowadzić do wrzenia, doprawić

Kuchnia Pokoleń