Spaghetti bolognese... Długie nitki sprężystego makaronu. Intensywnie pomidorowy sos. Z dodatkiem mięsa mielonego. Wzbogacony o paprykę, pieczarki i suszone grzyby. O delikatnym aromacie czosnku, bazylii i oregano. Oprószone drobno startym parmezanem. Pyszna, włoska uczta. Polecam! Składniki: 300 g makaronu spaghetti; Puszka krojonych pomidorów (waga 400 g); 2 łyżki koncentratu pomidorowego; 250 g mięsa mielonego (u mnie drobiowe, z indyka(...)rozgrzany na dużej patelni olej wrzucić pokrojoną cebulę i podsmażyć. Do podsmażonej cebuli dodać mięso mielone i podsmażać razem, aż mięso stanie się brązowe. Następnie dodać pokrojoną paprykę i pieczarki. Wymieszać i podsmażyć. Gdy warzywa z mięsem będą już podsmażone, dodać pomidory z puszki (wraz z sokiem) i koncentrat pomidorowy. Podduszać, aż do całkowitego rozpadnięcia się pomidorów. Następnie dodać suszone
Gospodyni MiejskaDzisiaj danie bezmięsne, ale pożywne i sycące. Idealne połączenie szpinaku z serem feta, do tego odrobina pieczarek i suszonych pomidorów. Całość dopełniają chrupiące orzechy i aromatyczny sos pomidorowy. Polecam! Cannelloni ze szpinakiem, fetą i orzechami Składniki: opakowanie makaronu cannelloni (zużyłam 3/4 opakowania) Na farsz: 0,5 kg mrożonego szpinaku 1 cebula ząbek czosnku 4 suszone pomidory, pokrojonych w kosteczkę(...)pieczarek, pokrojonych w kosteczkę garść orzechów włoskich, posiekanych opakowanie sera feta, pokruszonego przyprawy: sól, pieprz Na sos pomidorowy: 0,5l przecieru pomidorowego lub pomidorów z puszki przyprawy: sól. pieprz, cukier, oregano Dodatkowo: opakowanie mozzarelli, startej na tarce o grubych oczkach Wykonanie: Cebulę i czosnek drobno kroimy, podsmażamy na łyżce tłuszczu. Dodajemy szpinak i dusimy, aż będzie miękki. Doprawiamy do smaku
Smak mojej kuchnispód pizzy: średni kalafior szklanka sera żółtego, opcjonalnie można użyć płatków owsianych 2 jajka zioła (oregano, bazylia, czosnek niedźwiedzi, sól, pieprz) Składniki na pizzę: sos pomidorowy ser mozzarella pomidorki koktajlowe cukinia tuńczyk pieczarki przyprawy ( oregano, bazylia, czosnek niedźwiedzi) Wykonanie: Kalafior i ser żółty zetrzyj na tarce, dodaj jajka i przyprawy. Konsystencja musi być zwarta. Rozgrzej piekarnik. Formę wysmaruj olejem kokosowym(...)Piecz 20 min. Po pieczeniu dodaj ulubione składniki, na spód sos pomidorowy, polecam z Lidla z włoskiego tygodnia, następnie kładę ser mozzarella, pieczarki, tuńczyk, pomidorki i cukinię. Posypuję przyprawami. Zapiekam około 15, 20 min w temp. 180 stopni. Pychota
Bike By Lifedwóch stron (od intensywności podsmażenia zależy kolor sosu, im słabiej podsmażymy mięsko tym jaśniejszy wyjdzie sos). Całą zawartość patelni przekładamy do rondla, dodajemy papryczkę chili, listek laurowy, ziele angielskie, pokrojoną cebulkę, zalewamy szklanką wody, przykrywamy pokrywką i dusimy. W połowie duszenia dodajemy pokrojone pieczarki🍄 (jeśli są małe możemy dodać w całości). Dusimy do momentu aż mięso🍗 będzie miękkie (może się(...)ilością pieprzu uważać bo wcześniej była dodana papryczka chili). Trzymamy jeszcze ze 2 minuty na ogniu🔥 aby smaki się połączyły i gotowe. Aby mieć gładki sos możemy potraktować go blenderem (wyjmując wcześniej pieczarki, listek laurowy, ziele i papryczkę chili), ale nie jest to konieczne. Smacznego
Dieta Rozdzielna i Zdrowiedanie rosyjskie, które spopularyzowano w całej Europie w XIX w. Część nacji do tej potrawy dodaje wino. W innych rejonach świata, strogonow to czysta wołowina w sosie z dodatkiem musztardy, ale bez pieczarek czy choćby cebuli. I tak strogonowa robiony jest zwykle z wołowej polędwicy i serwowany w postaci gęstej potrawki – gulaszu z chlebem, ryżem, kaszą lub ziemniakami. Czasem(...)kubka wlewamy \u015bmietan\u0119, 5 \u0142y\u017cek sosu spod mi\u0119sa i dodajemy \u0142y\u017ck\u0119 m\u0105ki.\r","Mieszamy i dodajemy do mi\u0119sa.\r","\u015amietan\u0119 i mi\u0119so mieszamy i dusimy 2 min.\r"]} Drukuj Strogonow - Boeuf Stroganow Składniki 500 g polędwicy wołowej 300 g pieczarek 3 łyżki masła klarowanego 1 papryka czerwona 1 duża cebula
Mieszam w Garnkudostałam od kuzynki a ona ma go od swojej mamy. ;-) Dodałam od siebie tylko pieczarki i cebulę. Ziemniaki świetnie komponują się z podsmażonym boczkiem, cebulką i pieczarkami. A całość dopełnia śmietankowo- serowy sos. Jak dla mnie pycha. Tylko trzeba pamiętać o dobrym doprawieniu sosu. Myślę, że również będzie smakowała z innymi warzywami czy makaronem a nawet kurczakiem. Następnym razem(...)mogą się rozgotować. Jak przestygną kroimy je w grubsze plastry. Boczek podsmażamy, dodajemy pokrojone w plastry pieczarki i cebulę pokrojoną w pióra. Dusimy, aż warzywa będą miękkie. Następnie dodajemy śmietanę i serki topione, przyprawiamy solą i pieprzem. Sos musi być dobrze przyprawiony, musi mieć wyrazisty smak i nie może być mdły. Pokrojone ziemniaki przekładamy do naczynia żaroodpornego
Passion of Cookingżółtym lub mozzarellą, zapiekamy jeszcze 5 minut lub do roztopienia sera. Podawać najlepiej z sosem czosnkowym lub jogurtowym, ja podałam z drobiowymi szaszłykami z ciemnymi pieczarkami i zieloną papryką oraz sałatą z sosem vinaigrette.Oj, bardzo smacznego
Kuchnia PrezydentowejSkładniki: 1 kg kiszonej kapusty 150 g suszonych wędzonych śliwek 3 cebule pęczek natki pietruszki 2-3 łyżki cukru kilkanaście pieczarek sól, pieprz, papryka estragon, kminek, lubczyk, sos sojowy 2-3 listki laurowe kilka kuleczek ziela angielskiego Naleśniki: 1 szkl wody 1 szkl mleka jajko szczypta soli 8 kopiatych łyżek mąki Przygotowanie: Połączyć wodę z mlekiem, wbić całe(...)kapusta była koszmarnie kwaśna). Śliwki pokroić na mniejsze kawałki i dodać do kapusty - gotować już bez pokrywki ok godziny. Cebulę i pieczarki obrać i drobno posiekać. Smażyć na maśle, doprawić solą, pieprzem i sosem sojowym. Przełożyć do kapusty i wymieszać. Cukier karmelizować na suchej patelni. Dodać do kapusty i dokładnie wymieszać. Wszystko zdjąć z ognia i w razie potrzeby
Gaździnka warzykuchni, wykorzystując jednocześnie różnorodne połączenia, czasami w odmienny sposób, tak jak w przypadku dzisiejszego obiadu. Kiedyś połączenie pora-kurczaka-pieczarek wykorzystałam do tarty ( klik ), a ostatnio stwierdziłam, że skoro się nadało na farsz to świetnie się sprawdzi też jako sos do makaronu. Po co stosować jedno rozwiązanie, jak może być ich kilka. Nie lubię ograniczeń zarówno w życiu(...)część pora Pół piersi z kurczaka (ok. 30 dag) Mały pojemnik śmietany (200g) – u mnie 18%, ale można pomieszać na pół z 30% wtedy sos będzie bardziej kremowy. Sól Pieprz Olej do smażenia Przygotowanie: Pieczarki pokroić w półtalarki, a pierś z kurczaka w kostkę. Grzyby i mięso posolić i popieprzyć – smażyć na odrobinie oleju, gdy woda zacznie wyparowywać dodać
Fabryka pomysłówjest bardzo prosty. Wystarczy przygotować kurczaka, wstawić do piekarnika i czekać na efekt. (3-4 porcje) 700-800g ćwiartek/udek/podudzi z kurczaka 5 pieczarek (dużych) 50g masła Dodatkowo: przyprawa do kurczaka 2-3 łyżki sosu sojowego sól, pieprz Kurczaka (ćwiartki można przekroić na pół) umyć, osuszyć, natrzeć odrobiną masła, a następnie przyprawą do kurczaka. Mięso przełożyć do naczynia żaroodpornego(...)wysmarowanego masłem. Pieczarki pokroić w plastry i obłożyć nimi kurczaka. Całość oprószyć solą z pieprzem (opcjonalnie), skropić (mniej więcej równomiernie) sosem sojowym i polać resztą roztopionego masła. Piec około 70-90 minut w 180 stopniach. (Można piec krócej. W międzyczasie pieczarki przemieszać, aby - nie były suche
Di gotujelodówce nie łączce jej z majonezem. Dodajcie go dopiero w dniu kiedy będziecie ją jedli. Składniki: 6 jajek ugotowanych na twardo 1 duży por 20 dag pieczarek 3 łyżki posiekanego szczypiorku masło sos: 2 łyżki śmietany, 3 łyżki majonezu, sól, pieprz, kilka kropli soku z cytryny Przygotowanie: Pieczarki obieramy i kroimy w mniejsze części. W rondelku rozgrzewamy masło i podsmażamy
Życie ze smakiemŁatwy i prosty sos na bazie szpinaku i pieczarek , zagęszczony dla pysznego smaku serkiem topionym.Polecam . 1 po. Spaghetti 20 dag.obranych pieczarek Kilka kostek mrożonego szpinaku 1 duży kremowy serek topiony 1 cebulka Sól Biały pieprz Gałka muszkatołowa 100 ml.kremówki30% **************************** Makaron ugotować al' dente.Pieczarki pokroić w plasterki.W rondlu rozgrzać oliwę, wrzucić posiekaną drobno cebulkę,poddusić chwilę,dodać pieczarki,posolić
Kocurkowe rozmyślania w kuchni AnielkiRyżowe kotlety, a na dodatek fasolka z pomidorach (4-5 osób) Składniki kotlety : 200 g ryżu długoziarnistego 10 średnich pieczarek 2 małe ogórki korniszony 1 jajko otręby żytnie bułka tarta pieprz, ostra papryka, tymianek, grzybowy sos sojowy Składniki sos : 300 g fasolki szparagowej (świeżej lub mrożonej) 500 ml passaty 2 ząbki czosnku szczypior pieprz, estragon Zaczynamy od ugotowania ryżu(...)które kroimy w drobną kosteczkę i przesmażamy na oliwie z oliwek z dużą ilością pieprzu. Pod koniec smażenia dolewamy nieco grzybowego sosu sojowego, który fajnie podbije nam smak grzybów. Jednak nie za dużo, bo jest on mocno esencjonalny. Pieczarki przekładamy do ryżu, ale zwróćcie uwagę na wodę, która zapewne wypłynie Wam z pieczarek. Należy ją odlać, żeby nie rozwodniła
vegetaniesmaku doda również posiekana bazylia. dzięki takiemu sosikowi bułki staną się nasączone i smaczniejsze. Składniki: 1 długa ciemna bagietka z pełnego ziarna 5 pieczarek 5 plasterków ulubionej wędliny 4 plasterki sera gouda domowej roboty sos pomidorowy suszona bazylia szczypta chilli Przygotowanie: Bagietki przekrawamy na 4 części na mniejsze kawałki, aby uzyskać 4 zapiekanki. Wnętrze bagietek smarujemy domowej roboty(...)sosem pomidorowym, dodajemy szynkę i ser (pokrojone w kostkę lub cienkie paseczki), pieczarki myjemy i kroimy w cienkie plasterki. Doprawiamy bazylią i szczyptą chilli. Umieszczamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i wkładamy do rozgrzanego piekarnika 200 stopni funkcja grzania góra i dół. Czas pieczenia około 10-15 minut
ClauditteMissCookingclass="wp-smiley" style="height: 1em; max-height: 1em;" />" class="wp-smiley" style="height: 1em; max-height: 1em;" /> Składniki : 1 kg łopatki 1 puszka czerwonej fasolki w sosie pomidorowym 6-8 średnich pieczarek 1/2 główki czosnku 3 duże cebule 6 młodych ziemniaków , średniej wielkości 1 duża marchew 1/2 bulwy selera kawałek wędzonego boczku – najlepiej chudego 1 łyżka smalcu przyprawy(...)się lekko przyrumieni , co jakiś czas mieszając . Następnie wkładamy pieczarki , marchew , selera , podlewamy 2 szklankami ciepłej wody , dodajemy 1/2 ilości przypraw i dusimy pod szczelnym przykryciem około 1,5 godziny , pilnując ognia ,żeby nie był zbyt mocny . Po upływie tego czasu wkładamy ziemniaki , mieszamy delikatnie ,żeby zanurzyły się w sosie – można dolać jeszcze szklankę wody i wsypujemy resztę przypraw
Ogrodnik w podróży