pieczarki w sosie - 5527 przepisów (strona:282/369)

ETLI PIDE, CZYLI TURECKA PIZZA 155

Etli Pide jest turecką pizzą, która wygląda, jak łódka wypełniona mięsnym farszem. Rodzaj nadzienia jest sprawą indywidualną i w zasadzie może znaleźć się w nim to

Przepisy Aleksandry
Pierożki pieczone z mielonym mięsem i warzywami 144

jajko + 1 łyżeczka mleka    Cebulę i czosnek obieramy i kroimy w drobną kosteczkę. Kukurydzę odsączamy z zalewy z puszki. Paprykę myjemy a potem kroimy w drobną kosteczkę. Pieczarki opłukujemy pod wodą i kroimy w drobną kostkę.  Na patelni rozgrzewamy olej i na rozgrzany olej dajemy cebulę i czosnek, chwilę przesmażamy mieszając. Dodajemy mięso i smażymy razem przez(...)jajko z mlekiem i tą mieszanką smarujemy nasze pierogi.  Pierogi wstawiamy do piekarnika i pieczemy około 20-25 minut do zarumienia ciasta.  U mnie były podane z sosem czosnkowym .  Smacznego ! Pierożki pieczone z mielonym mięsem i warzywami

Kuchnia na wzgórzu
Pizza w domu i na wakacjach 158

Choć w tamtych czasach były tylko z pudrem lub dżemem i tak były najsmaczniejsze na świecie. Inną potrawą niezmiennie wakacyjną jest dla mnie zwykła zapiekanka z serem i pieczarkami oraz  pizza, choć ta raczej dopiero z czasów, gdy sama zostałam mamą. Na wyjazdach smakuje jednak inaczej niż ta robiona w domu. Czasem gorzej, kiedy bywamy w miejscach nieznanych(...)Oznacza to, że gotowe, wyrośnięte ciasto rozciągam na naoliwionej blaszce dowolnego kształtu i przykrywam na krótkie wyrośnięcie.  Następnie palcem robię małe wgłębienia co kilka centymetrów Rozprowadzam na ciście sos. To różne wersje sosu pomidorowego, może być pasta pomidorowa doprawiona łyżką oliwy, garścią posiekanych ziół jak bazylia i oregano, ewentualnie roztarty  ząbek czosnku,  sól i pieprz. Skrapiam

I tu będę miała takie te
Dzień dobry, zastałem wołowinę? Czyli przepis na wołowinę po burgundzku 149

jakiej temperaturze i jak długo trzymać gulasz w piekarniku (nie na gazie). W tradycyjnym przepisie Julii Child czy też innych kucharzy do gulaszu podaje się duszone pieczarki i np. boczek. Myślę, że przy wołowinie jest to akurat zbyteczne gdyż dzięki długiemu marynowaniu mięsa jak i walorom smakowym zamkniętych w czerwonym winie potrawa z kilku składników nabiera innego wymiaru(...)wyrazistym aromacie za kilkanaście złotych. Potrzebujemy także: 2 marchewki, 2 średnie cebule, 2 ząbki czosnku, seler (zieloną część), pół kostki masła, świeża gałązka rozmarynu, łyżka koncentratu pomidorowego, 2 łyżki sosu  worchestershire, 2 czubate łyżki mąki. Najpierw podgrzewamy wino aż się zagotuje, odstawiamy do ostygnięcia i delikatnie ciepłym płynem zalewamy pokrojoną w grubą kostkę wołowinę (ok. 4 cm grubości). Odstawiamy

Right Behind The Kitchen
Kotlety mielone z pieczarkami. 198

pieczarek 1 czerstwa bułka przyprawa do mięsa mielonego majeranek pieprz sól 3 gałązki zielonej natki piertuszki 4 ząbki czosnku 6-8 dkg bułki tartej olej do smażenia Sposób wykonania : Pieczarki oczyścić, opłukać, przekroić na połówki i ugotować. Ugotowane odcedzić, przestudzić, drobno posiekać lub zemleć przez maszynkę razem z mięsem. Cebulę obrać, drobno poszatkować lub także zemleć przez maszynkę. Bułkę namoczyć(...)obtoczyć w bułce tartej i smażyć na rozgrzanym wcześniej tłuszczu. Smażymy na złoty kolor z obu stron. Zaraz po usmażeniu podajemy na stół, aby nie ostygły. Możemy je polać sosem pieczarkowym. Są pyszne ! Dzisiaj zrobiłem je na obiad

Przepisy i porady kulinarne
Wegetariańskie kotlety z twarogiem 169

Kresowe kotlety ziemniaczane z twarogiem są super zamiennikiem dla mięsa na naszym talerzu. Są bardzo szybkie w przygotowaniu, pyszne i mega sycące.  Nadzienie oczywiście można zmienić na pieczarki, suszone pomidory, mięso czy szynkę z żółtym serem. Ogranicza was tylko wyobraźnia. Zachęcam do wypróbowania przepisu i podzielenia się z bliskimi. Składniki na 4-6 porcji: 800 g ziemniaków 1 jajko(...)kleiste ciasto. Formujemy placuszki, nakładamy farsz i przykrywamy drugim plackiem.Tak uformowane kotlety smażymy na gorącym oleju. Na koniec odsączamy nadmiar tłuszczu ręcznikiem papierowym i gotowe! Możemy z podać z sosem np. koperkowym. Smacznego

Dominacja smaku
CANNELLONI Z FARSZEM MIĘSNYM Z PRZEWAGĄ PAPRYKI I PIECZAREK POD BESZAMELEM 155

gram Metoda: 1.  FARSZ: Cebulę obrać i pokroić w kostkę. Podsmażyć na oleju z masłem.  Paprykę i pieczarki obrać. Paprykę pokroić w drobną kostkę, a pieczarki w drobniutkie paseczki lub też kosteczkę ( ważne by były drobne, aby zmieściły się do rurek ). Dodać do cebuli i wymieszać. 2.  Dusić pod przykryciem ok. 15 min., aż papryka zmięknie. Dodać(...)energicznie mieszając, aż dobrze się rozpuści. Powoli wlewać mleko i mieszać. Doprawić solą, pieprzem.Ser zetrzeć na tarce o drobnych oczkach i dodać do beszamelu. Mieszać aż się rozpuści a sos zgęstnieje.  Gotowym beszamelem polać makaron. Wstawić do nagrzanego piekarnika do 180 stopni

Kuchnia Paulettes
Pizza calzone z pieczarkami i tuńczykiem. 161

mikserem z hakami. Odstawić na godzinę do wyrośnięcia. Kiedy ciasto rośnie, przygotować farsz. Cebulę pokroić w pióra i podsmażyć na niewielkiej ilości masła lub margaryny. Dodać pokrojone w plastry pieczarki, oraz drobno pokrojony czosnek. Doprawić solą i pieprzem. Smażyć 10-15 minut co jakiś czas mieszając. Wyłączyć gaz i dodać pokrojone na cztery części oliwki. Wszystko razem wymieszać. Wyrośnięte ciasto(...)góry. Gotowe pizze wyłożyć na blaszkę do pieczenia wysmarowaną olejem. Wierzch pierogów tez lekko posmarować olejem. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 230 stopni i piec 20 minut. Podałam z sosem czosnkowym

Agusiowe smakołyki
Produkty wegańskie Primavika - recenzja 139

daniach gotowych kończąc. Oferta firmy jest naprawdę bogata. Samych past i pasztetów kanapkowych jest kilkanaście rodzajów - z ciecierzycą, z soczewicą, z kaszą jaglaną, warzywne, meksykańskie, z dodatkami np. bazylią, pieczarkami, ogórkiem czy koperkiem - do wyboru do koloru. Dodatkowo są różne rodzaje hummusów np. z suszonych pomidorów, paprykowy czy tradycyjny. Pasztety Primaviki znaliśmy już dużo wcześniej i niejednokrotnie je kupowaliśmy (zazwyczaj(...)minut Czekoladki pistacjowe Na koniec zostawiliśmy gotowce - czyli dania główne , które wystarczy odgrzać i obiad można podawać na stół. Znajdziemy tam proste dania typu ciecierzyca, fasolka czy soja w sosie pomidorowym. Ale są też takie frykasy jak strogonow, bitki, steki, pulpety czy sznycel - co kto lubi. Jest to bardzo wygodne, kiedy nie mamy czasu na gotowanie, albo po prostu mamy

Bananowe Pole
Placki ziemniaczane z salami i papryką 206

podajecie placki ziemniaczane? U mnie najczęściej polane są gulaszem, najlepiej wołowym z dodatkiem papryki i pieczarek, a na wierzchu z kleksem śmietany. W wersji bez mięsa podaję z umieszanym ze śmietaną twarożkiem (takie lubi mąż). Ja preferuję polane kwaśną śmietaną i odrobiną keczupu. Dzisiaj na blogu wersja pikantna z dodatkiem salami i papryki. Składniki: 1,5 kg ziemniaków 2 jajka(...)gniazda nasiennego. Pokroić w drobną kostkę. Dodać do masy ziemniaczanej i jeszcze raz dobrze wymieszać. Smażyć cienkie placki na gorącym oleju z obu stron. Podawać z pikantnym keczupem lub sosem meksykańskim

Czerwień i błękit
Roladki z polędwiczek wieprzowych 221

Dziś zapraszam na pyszne roladki z polędwiczek wieprzowych. To jeden z moich ulubionych rodzajów wieprzowiny. Często je używam, robiąc np. niesłabnący hit wszystkich rodzinnych uroczystości, czyli polędwiczki wieprzowe z pieczarkami i serem . Najlepiej jest kupić średniej wielkości polędwiczki i podawać po połowie jednej sztuki na osobę. Nadzienie jest zrobione z grzybów suszonych, dużej ilości zielonej pietruszki i duszonej cebuli(...)kopiaste łyżki natki pietruszki 1 łyżka bułki tartej 1 jajko sól, pieprz olej do smażenia około 1 szklanki bulionu warzywnego lub z kurczaka około ¾ łyżki mąki do zagęszczenia sosu Zaczynamy od farszu: Grzyby włożyć do garnuszka i zalać 1 szklanką wody. Odstawić na kilka godzin lub na noc. Następnie zagotować w tej samej wodzie i gotować na małym ogniu

Posadzone i zjedzone
Warzywo - Dominika Wójciak i KONKURS!! 156

rabarbaru! Następnie przeprowadza nas przez buraka i botwinkę, bób, kapustę, ziemniaki, marchewkę, kalafiora, cukinię, fasolę, dynię, a na samym końcu znajdziemy różne ciekawe dodatki do warzyw - typu pieczona feta, sos tahini czy przepis na melasę z granatów. Ta książka to 111 warzywnych propozycji! Wydanych w pięknej książce i opatrzonych bardzo apetycznymi zdjęciami, które zresztą zrobiła autorka książki! Świetna robota(...)zacząć od razu z książki gotować! Tak teraz, natychmiast! Są i syte obiadowe propozycje - mussaka z ziemniakami, wegetariańska zapiekanka pasterska z puree dyniowym, pyszne burgery z fasoli z pieczarkami czy marchewkowe lasagne bolognese! Poza tym jest sporo wspaniałych propozycji na zupy - chłodnik marchewkowy z pomarańczą i melonem, kremowa zupa z białej fasoli z wędzoną oliwą czy miso z chrupiącą marchewką

Plate of Joy
Makaron z szynką parmeńską i oliwkami 195

przepisu na domowy makaron . Jeśli lubicie makarony, zapraszam Was do innych moich przepisów: – zebrane w jednym miejscu najlepsze przepisy na makarony – makaron z kurczakiem – makaron z pieczarkami – penne z szynką parmeńską – makaron z boczkiem – makaron ze szpinakiem – makaron z polędwicą – makaron z krewetkami – spaghetti aglio oilo – spaghetti bolognese – spaghetti(...)czosnkiem, a następnie dodaj drobno posiekane chilli. Jego ilość zależy od ostrości papryczki jaką posiadasz oraz Twoich preferencji. ja zwykle daję 1 średnio-ostre chilli do tej ilości sosu. Na patelnię dodaj pokrojoną w paseczki szynkę i krótko podsmaż. Dodaj na patelnię passatę pomidorową oraz białe wino, dopraw solą i pieprzem i całość podduś. Jak sos się nieco zredukuje dodaj

nietylkopasta.pl
Kiełbasa zapiekana z warzywami i puree ziemniaczanym / Sausage, vegetable and mash bake 175

Jakiś czas temu otrzymałam od firmy Konspol bardzo przyjemną przesyłkę, zawierającą ich wyroby najlepszej jakości. W związku z tym, że firma ta jest liderem na rynku

karmelowy