200ml wody - 2 łyżki oleju rzepakowego - 45g drożdży - 1 łyżeczka cukru dodatki do pizzy: - ketchup - ser żółty - cienka kiełbasa wiejska - 2 jajka na twardo - 1/4 cebuli - 4-5 pieczarek - papryka marynowana Forma: blacha od piekarnika Przygotowanie: Do kubka z letnim mlekiem dodaję drożdże z cukrem. Do miski wsypuję mąkę i mieszam z solą. Dodaję drożdże, wodę i olej. Wyrabiam(...)Układam na blasze obsypanej mąką. Ciasto smaruję ketchupem. Układam na to ser i resztę pokrojonych dodatków. Temperatura piekarnika : 190 °C Czas pieczenia: około 40 minut Można podać z domowym sosem czosnkowym
Kuchnia co dniaDynia to jest takie warzywo, że można z nią robić masę smacznych potraw. Zrobiłam zapiekankę z puree z dyni, które robiłam niedawno. Wyszła bardzo dobra, polecam
Kuchnia PokoleńCieście Francuskim - Sposób przygotowania: Farsz: Cebulę kroimy w drobną kostkę i podsmażamy na niewielkiej ilości masła. Do zeszklonej cebulki dodajemy starte na tarce o dużych oczkach (lub drobno pokrojone) pieczarki i dusimy do zmięknięcia. Na końcu doprawiamy solą, pieprzem (po ok. 1/2 łyżeczki) oraz ziołami (po ok. szczypcie). Na rozwałkowane ciasto francuskie wykładamy niezbyt grubą warstwę ostudzonego farszu(...)plastry lepiej się kroiły), przekładamy na blachę wyłożoną pergaminem i smarujemy jajkiem. Pieczemy w temp. ok. 180°C przez ok. 15- 25 minut do zrumienienia ciasta. Podajemy z dowolnymi sosami. Moje posty
Słodka Stronaposypania faszerowanych bakłażanów sól, pieprz, oregano, lubczyk, papryka słodka i ostra - wedle uznania vegeta natur - do przyprawienia mięsa Jak przyrządzić? Na rozgrzanym maśle podsmaż pokrojone w cienkie plasterki pieczarki z czosnkiem i cebulą pokrojoną w drobną kosteczkę. Gdy zmiękną dodaj pokrojoną w kostkę marchewkę, koncentrat, passatę i świeże pomidory pokrojone w kostkę. Duś do połączenia składników. Dopraw(...)termoobiegu do 150C i podpiecz bakłażany na środkowej półce przez około 10 minut. Na oddzielnej patelni podsmaż mięso, przypraw vegetą. Gdy zmieni kolor i będzie gotowe dodaj pomidorowo - pieczarkowy sos. Wszystko razem dobrze wymieszaj, chwilę podduś. Bakłażany posyp lekko żółtym serem (zostaw jeszcze na wierzch). Następnie faszeruj mięsno-pomidorowym sosem bakłażany, posyp tartym serem. Piecz bez termoobiegu na środkowej
Zasmakuj KuchniSKŁADNIKI 1 mały kalafior 2 jajka bazylia, oregano 1 płaska łyżeczka soli pieprz ************* 100 g startego sera żółtego 100 g salami 3 pieczarki 1 mała cebula szczypiorek do posypania *********** 1/2 puszki pomidorków pelati 2 zmiażdżone ząbki czosnku sól, pieprz 1 łyżeczka ziół prowansalskich 1 łyżeczka miodu Tą zdrową i pyszną pizzę zaczynamy od zmiksowania w malakserze kalafiora. Jeżeli ktoś(...)zioła. Mieszamy i próbujemy czy nie trzeba jeszcze przyprawić. Ciasto przekładamy na blaszkę, wyrównujemy i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 220 st na ok 25/30 min. Wyjmujemy i smarujemy sosem pomidorowym a następnie układamy pokrojone cienko składniki, posypujemy serem i ponownie wstawiamy do piekarnika aby składniki ładnie się podrumieniły ok 10/15 min. Jeżeli mamy w piecu funkcje z grillem
harrisaśrednie) pieczarki (15 dag) cebula (1 mała) kapusta włoska (4 liście) czosnek (3 ząbki) sól pieprz ziołowy papryka ostra olej Czas przygotowania: 50 min Liczba porcji: 1 Przygotowanie: Pieczarki i cebulę myjemy, kroimy i smażymy. W trakcie smażenia dodajemy wyciśnięty czosnek. Ziemniaki obieramy, myjemy i trzemy na cienkich oczkach tarki. Do ziemniaków dodajemy usmażone składniki. Przyprawiamy i mieszamy. Od liści(...)kapusty. Jeśli zajdzie tka potrzeba spinamy przy pomocy wykałaczek. Zawijaniec układamy na polanej olejem brytfance. Dolewamy 1/4 szklanki wody. Pieczemy przez 30 min. Propozycja podania: Najlepiej z jakimś sosem. Ja użyłam domowej roboty przecieru z pomidorów z bazylią
Weganka gotujeoliwę , dodać mięso , pieczarki , cebulę , pomidory i przyprawy. Smażyć na małym ogniu około 10 minut. Do dużej miski przełożyć makaron , dodać przestudzone i usmażone mięso z pieczarkami. Z fasoli odlać zalewę i również dodać do reszty składników. Mozzarellę pokroić w kostkę i dodać razem ze startym żółtym serem do makaronu. Wszystkie składniki wymieszać , dodać szczypiorek , przyprawić jeszcze(...)temperaturze 180 stopni około 30/ 35 minut , w zależności od piekarnika . Ja piekę z termo obiegiem więc czas pieczenia jest troszkę inny . Taką zapiekankę podaję z sosem zrobionym z kilku łyżem majonezu i kilku łyżek ketchupu , mieszamy i gotowe, wy swoją możecie podać z czym lubicie . Smacznego
Sama słodycz i szczypta chiliCalibri; mso-hansi-theme-font:minor-latin; mso-fareast-language:EN-US;} Zapiekanka z ziemniaków i parówek jest szybka do zrobienia oraz bardzo syta. Czasami przygotowuję też wersję z pieczarkami. Składniki: 4 parówki około 1 kg ziemniaków 2 duże cebule 300ml kefiru 100ml śmietany 200 g sera żółtego sól, pieprz, bazylia 1 łyżka(...)kostkę. Rozgrzewamy olej na patelni i wrzucamy parówki, smażymy około 5 minut. Kolejno dorzucamy do nich cebulę i dalej smażymy do zarumienienia. Mieszamy dokładnie śmietanę, kefir oraz jajko, przygotowując sos. W naczyniu żaroodpornym układamy kolejno ziemniaki –parówki z cebulą-ziemniaki-parówki z cebulą i na górę znów ziemniaki przy czym każdą warstwę ziemniaków doprawiamy solą, pieprzem oraz bazylią. Wierzch polewamy
Symfonia smakowałupinek i pozostawić resztę łupinek (nadadzą kolor bulionowi). Cebule przekroić na pół, ułożyć na suchej rozgrzanej patelni, aby się przyrumieniły. Do dużego garnka włożyć warzywa korzeniowe, selera naciowego, pora, pieczarki, zrumienione cebule, liście laurowe, ziele angielskie, pieprz, sól i dodaję 4 litry wody. Składniki opcjonalne dodać również na początku gotowania. Bulion gotować na bardzo małym ogniu 2 godziny(...)dodać natkę pietruszki, tymianek, lubczyk i gotować jeszcze 15 minut na małym ogniu. Po zakończeniu gotowania dodać przekrojone na pół ząbki czosnku i przyprawiam do smaku solą lub jasnym sosem sojowym. Jeśli po ugotowaniu bulion wyda się Wam zbyt słony trzeba dodać ciepłej, przegotowanej wody. Ugotowany bulion pozostawić wraz z warzywami do wystygnięcia. Następnie wyjąć
Codziennik Kuchennyczego się poszukuje 😊 Smarowidło do pieczywa http://kuchniawczekoladzie.blogspot.com/2016/01/smarowido-do-pieczywa.html Tortilla z kurczakiem i sałatką serowo pomidorową http://kuchniawczekoladzie.blogspot.com/2016/02/tortilla-z-kurczakiem-i-saatka-serowo.html Sałatka z kolorowym tortellini i sosem majonezowo-musztardowym http://kuchniawczekoladzie.blogspot.com/2016/02/saatka-z-kolorowym-tortellini-i-sosem.html Sałatka z kolorowy ryżem http://kuchniawczekoladzie.blogspot.com/2016/02/saatka-z-kolorowym-ryzem.html Wegetariańska tortilla http://kuchniawczekoladzie.blogspot.com/2016/03/wegetarianska-tortilla.html Pieczona ciecierzyca http://kuchniawczekoladzie.blogspot.com/2016/08/pieczona-ciecierzyca.html Sałatka jarzynowa bez jajek(...)Zapiekanka makaronowa a'la pizza http://kuchniawczekoladzie.blogspot.com/2016/07/zapiekanka-makaronowa-la-pizza.html Naleśniki kukurydziane z mięsem http://kuchniawczekoladzie.blogspot.com/2016/07/nalesniki-kukurydzine-z-miesem.html Muszle makaronowe z wołowiną http://kuchniawczekoladzie.blogspot.com/2016/06/muszle-makaronowe-z-woowina.html Holenderski kebab z pieczarkami- Kapsalon http://kuchniawczekoladzie.blogspot.com/2016/04/holenderski-kebab-z-pieczarkami-kapsalon.html Sałatka z pierożkami ravioli http://kuchniawczekoladzie.blogspot.com/2016/04/saatka-z-pierozkami-ravioli.html Nie znalazłeś dla siebie żadnej inspiracji? Zapraszam Cię więc do pierwszej części gdzie czeka na Ciebie kolejna porcja świetnych
Kuchnia w czekoladziewędzona mielona, papryka słodka mielona bułka tarta do obtoczenia roladek Cebulę, boczek, pieczarki oraz paprykę kroimy w drobną kosteczkę. Najpierw podsmażamy na odrobinie oleju boczek oraz cebulę, następnie dodajemy pieczarki i paprykę - odstawiamy do ostygnięcia. Mięso mielone doprawiamy do smaku, dodajemy jajko oraz odciśniętą z mleka bułkę. dokładnie mieszamy, najlepiej ręką. Dzielimy mięso na 4/5 części i rozpłaszczamy na folii(...)ziołami (u mnie bazylia, oregano, czosnek, papryka ostra mielona), dodajemy 1/2 kostki pieczeniowej i dusimy pod przykryciem około 30 minut (w między czasie obracamy rolady). W razie potrzeby zagęścić sos mąką. Podajemy z kluskami, ziemniakami lub ryżem. Smacznego
Moje-pitraszenieśrodek arkusza (trochę bliżej siebie, żeby było łatwo zawijać), nakładamy podłużnie farsz (jak przy krokietach) dwie łyżki tartej marchewki, łyżkę białek quinoy, łyżkę czerwonej quinoy, łyżkę pasztetu, łyżkę pieczarek, posypujemy zieleniną. Zawijamy sajgonkę tak, jak krokieta, a następnie zawijamy ją jeszcze raz w drugi zwilżony arkusz (zawsze zawijam w 2 warstwy, zapobiega to wypadnięciu farszu podczas smażenia, w razie gdyby(...)sajgonki smażymy w bardzo dobrze rozgrzanym głębokim tłuszczu, aż będą zrumienione i chrupiące, wyciągamy na sitko wyłożone papierowym ręcznikie, abo odsączyć je z nadmiaru tłuszczu. Można je podać z sosem sojowym, albo przygotować do nich swój ulubiony dip. Smacznego i udanych, aktywnych wakacji
Quinoa Raz!smażenia Dodatkowo: 3 porcje makaronu tagliatelle drobno straty parmezan do posypania liście świeżej bazylii do posypania Pieczarki, cebulę i bakłażana pokroić w drobną kostkę. Na patelni rozgrzać olej. Pokrojone pieczarki i cebulę wrzucić na rozgrzany olej i smażyć na dość dużym ogniu, co jakiś czas mieszając, aż niemal cała woda odparuje. Następnie dodać bakłażana i wyciśnięty czosnek. Zmniejszyć ogień, doprawić(...)passatą i gotować na małym ogniu, co jakiś czas mieszając przez ok. 10 minut. Dodać wino i gotować na małym ogniu, do czasu aż bakłażan będzie zupełnie miękki, a sos się zagęści. Na koniec dodać drobno posiekaną bazylię. Na talerze wyłożyć ugotowany makaron. Polać przygotowanym sosem, posypać startym parmezanem i drobno posiekaną bazylią
Bullionieco pracochłonne, ale warto się postarać, bo to kompletne danie, nie potrzeba już innych dodatków. Bazą do tych szaszłyków jest łosoś, pozostałymi składnikami mogą być: papryka, cukinia, por, dymka, pieczarki, pomidorki koktajlowe. Pieczony łosoś bardzo dobrze komponuje się z ananasem, mango i melonem. Z tych składników mogą powstać szaszłyki o egzotycznym charakterze. Przygotowując szaszłyki z łososia używam patelni grillowej, którą(...)jeśli nie trzeba lepiej nie obracać szaszłyków. Składniki: 40 dkg łososia (płat ze skórą) 1 duża papryka garść pomidorków koktajlowych liście pora lub cienki, młody por Marynata: 4 łyżki sosu sojowego 3 łyżki soku z limonki lub cytryny 1 łyżka miodu 1 łyżka oleju skórka otarta z 1/2 limonki lub cytryny 3 łyżki posiekanego koperku Przygotowanie: Składniki marynaty dokładnie wymieszać
Codziennik KuchennyWłaściwie to moja wariacja nt. gulaszu, bo jednak trochę się różni od takiego prawdziwego, jaki wszyscy znają... ale ten mój wcale nie jest gorszy i mam
Czary - gary w kuchni