liście limonki kaffir (opcjonalnie) 2 cm galangalu (opcjonalnie) Dodatkowo: 100g małych pieczarek 30g suszonych grzybków shitake 1 puszka mleka kokosowego (400ml) 6 paluszków krabowych 2 łyżeczki kolendry mielonej 1 łyżeczka kardamonu mielonego 1 łyżeczka ostrej papryki 1 łyżeczka pieprzu cayenne 1 łyżka cukru trzcinowego 4 łyżki sosu rybnego sok z 1 limonki 1 ząbek czosnku 1. Grzybki shitake zalewamy 100ml(...)myjemy pieczarki i oddzielamy nóżki od kapeluszy. Nóżki siekamy, a kapelusze kroimy na połówki lub ćwiartki. Shitake kroimy w plasterki, 1 ząbek czosnku kroimy w plasterki. 3. Przecedzamy nasz wywar (wyrzucamy wszystko co w nim pływało), dodajemy mleko kokosowe i doprowadzamy do wrzenia. Wrzucamy- grzyby i czosnek. Doprawiamy kolendrą, kardamonem, ostrą papryką, pieprzem cayenne, cukrem i sosem rybnym. Gotujemy
Tajskie smakiLekki ,kremowy sos grzybowy z boczniaków, okraszony nutką koperku, białego pieprzu i gałki , podkręcony smakiem z duszonej cukini.Pycha!. 1 cukinia 25 dag.grzybów boczniaków 150 ml.śmietanki kremówki 30% 0.5 szt.cebuli odrobina masła do smażenia Sól himalajska lub zwykła 1 ząbek czosnku Pieprz biały Gałka muszkatołowa Słodka sypka papryka mielona Szczypta posiekanego koperku *********************************** Makaron ugotować w osolonej wodzie(...)posiekaną cebulę z czosnkiem,jak zacznie pachnieć po chwili smażenia ,dodać cukinię z grzybami.Mieszajac na małym ogniu , smażymy ( tak jak pieczarki) warzywa i grzyby ,aż całkowicie odparuje z nich woda.Doprawiamy , wlewamy kremówkę ,wymieszać,chwilę dusić ,aż zrobi się gęstszy sos i gotowe , dodać koperek.Makaron wykładamy na ciepłe talerze lub tak jak Włosi ,wlewamy sos do garnka z gorącym makaronem
Kocurkowe rozmyślania w kuchni AnielkiWami przepisem na razowe świderki w lekkim sosie pieczarkowo-koperkowym. Jest to wersja light mojego ukochanego dania. Zazwyczaj do przygotowania sosu pieczarkowego używałam tłustej śmietany. Tym razem cały sos oparłam na jogurcie naturalnym i podałam ze zdrowym razowym makaronem świderki od Makarony Polskie . Spróbujcie, danie idealne na obiad. Składniki: (na 2 porcje) 2 łyżki posiekanego koperku(...)Kapelusze przecinamy na pół, a następnie kroimy w plasterki. Cebulę obieramy i drobno kroimy. Tak przygotowaną cebulę i pieczarki podsmażamy na oliwie (lub oleju). Do podsmażonym składników dodajemy wodę, w której wcześniej rozpuściliśmy 1/4 kostki rosołowej. Uwaga! Jeśli wolicie gęstsze sosy wody należy użyć mniej (około 1/3 szklanki). Całość mieszamy i dusimy z wodą pod przykryciem około 4 minuty
Słodkie okruszkiSTYLU MEKSYKAŃSKIM SKŁADNIKI: - 500 g brunatnych pieczarek - 2 szalotki lub 1 slodka cebula - 1/2 łyżeczka pieprzu cayenne - 2 łyżki oleju - wypustki z polowy owocu granatu - 1/3 pęczka pietruszki lub kolendry - kilka plastrów limonki - 6 łyżek konserwowej lub świeżej kukurydzy - 1/2 awokado - posiekana dymka - pomidorki koktajlowe 2 garście - liście bazylii sos czosnkowy ( wersja ekspresowa) - 4 łyżki jogurtu(...)greckiego - 2 łyżki śmietany - 2 łyżki majonezu - czosnek granulowany + sól sos czosnkowy ( wersja standardowa) - 4 łyżki jogurtu greckiego - 2 łyżki śmietany - 2 łyżki majonezu - 2-3 ząbki czosnku przeciśniętego przez prqskę - kilka kostek sera feta marynujemy 2-3 godziny Na patelni na oleju podsmaż pieczarki, posól je od razu dzięki czemu szybko się usmażą, dodaj cebulę
SMYKWKUCHNIDziś na śniadanie upiekłam takie bułeczki z boczkiem i pieczarkami. Dodatkowo posypałam je serem i oregano, więc pachniały trochę jak pizza. Takie bułeczki będą świetnie pasowały do czystego barszczu lub same np. z sosem czosnkowym. Domownicy tak się na nie rzucili, że ledwie zdążyłam schować jedną, żeby zrobić zdjęcie w przekroju. *wyszło mi 7 dużych bułek Składniki: na ciasto
Domowa Cukierenka-Domowa KuchniaDzisiaj jest światowy dzień makaronu, dlatego i u mnie nie mogło zabraknąć pysznego przepisu na makaron, który uwielbiamy. Jest to skrócona wersja tej zapiekanki , ale wydaje
Bernika - moj kulinarny pamietnikPlacki ziemniaczane, kto ich nie kocha? Element każdej polskiej kuchni. Dzisiaj tez wam przedstawiam pomysł na placki, ale w wersji mojego męża, który wymyślił je sobie
Bernika - moj kulinarny pamietnikChrupiąca skórka i miękki farsz w środku:-) Pewnie nie jednemu zasmakuje. Z pewnością nie jest to dietetyczne danie... i tu nie ma co się oszukiwać, że
IMPRESJA SMAKUmięsożercy stwierdzili, że bardzo dobre… Składniki: 1 kostka tofu kilka łyżek oleju 400 g pokrojonych pieczarek 1 kg kiszonej kapusty z marchew ką, po odciśnięciu soku 150 g pokrojonych suszonych śliwek 3 łyżeczki koncentratu pomidorowego 3 łyżki miodu sztucznego lub cukru 2 łyżki sosu sojowego 1 łyżka suszonego majeranku kilka ziaren ziela angielskiego 2-3 liście laurowe sól, pieprz
Qlinarnie i Qlinarnieodgrzebany ze starej książki, Dania z grochu i fasoli. Pasztet wyszedł typowo "wege.....", bardzo smaczny z dodatkiem sosów. SKŁADNIKI: 1/2 kg. fasoli Jaś lub ewentualnie innej białej 2 cebule 2 marchewki 3 jajka 1/2 pietruszki 1/2 pora 1 łyżeczka majeranku 20 dag pieczarek szczypta gałki muszkatołowej 4 łyżki bułki tartej sól, pieprz do smaku opcjonalnie 2 ząbki czosnku liść laurowy(...)Ugotowaną fasolę, cebulę z pieczarkami oraz warzywa miksujemy. Dodajemy jajka, bułkę tartą oraz przyprawy i wszystko razem dokładnie mieszamy. Keksówkę wykładamy papierem do pieczenia. Wyrobioną masę przekładamy do formy. Pieczemy w nagrzanym piekarniku do 180 stopni C przez ok. 60 min. do uzyskania złotego koloru. Pasztet podajemy na zimno z pieczywem, sosami kiszonym ogórkiem. SMACZNEGO Czekam
W kuchennym oknie Ewywody * 1 i 1/2 łyżeczki suchych drożdży * 1 łyżeczka soli * 1 łyżeczka cukru * 4 łyżki oleju Dodatkowo: * gotowy sos do pizzy * żółty ser starty na tarce o dużych oczkach * ser mozzarella * ulubione dodatki, u mnie były to pieczarki podsmażone, papryka czerwona i plasterki kiełbasy pepperoni Wykonanie: Do miski wsypać drożdże i cukier, wymieszać. Wlać 1/3 letniej wody(...)bardzo ponieważ ciasto musi się wypiec). Na rozgrzanej patelni położyć placek ciasta. Piec około 3-4 minut pod przykryciem na małym ogniu. Odwrócić na drugą stronę, posmarować sosem, posypać serem i ułożyć ulubione dodatki. Pizzę piec pod przykryciem kolejne 5 minut. Do pizzy użyłam produktów od Młyny Stoisław oraz Folwark
Zrób to smaczniewinogronami Wraps z kurczakiem Śledź w oleju z pieczonymi burakami Marynowany surowy łosoś w przyprawach Śledź w sosie czosnkowym Śledź w oleju z cebulą Śledź w buraczkowej pierzynce Warzywne chili Chili con carne w wersji light Bigos Krokiety z pieczarkami Patatas alioli Pieczone pierożki z ciasta filo ze szpinakiem Mini pizze na zaczynie poolish Pissaladiere Roladki z francuskiego ciasta(...)łososiem Drożdżowe bułeczki z pieczarkami Drożdżowe bułeczki z rzodkiewką Szybka tarta z warzywami Tarta ze szpinakiem i serem pleśniowym Focaccia z oliwkami Pate z wątróbki z dzika Jajka faszerowane pastą łososiową Pasztet z dzika Masło czosnkowo-ziołowe Pasztet mięsny Pasta rybna w wersji light Twarożek zwany bryndzą Pasta twarożkowa z pstrągiem Pate z drobiowych wątróbek Pasta z tuńczykiem Pasta łososiowa
Kulinarne przygody Gatitykolana:) No i nie można nie wspomnieć o pizzy. Klasyczna margherita zawsze się sprawdzi! Ostatnio moje serce podbiła najłatwiejsza chyba pizza na świecie. Pizza z kurczakiem i sosem bbq z dużą ilością mozzarelli i kolendry (uwielbiam!) jest przepyszna! Co ciekawe, Włosi lubią też zupy. Poniżej przedstawiam Wam dwie moje ulubione. Pierwsza włoska zupa z dużą ilością warzyw, w tym mojej(...)kilka, ale poniżej przedstawiam Wam moje ulubione lasagne z dorszem, szpinakiem i groszkiem i lasagne bolognese z pieczarkami . Warto też wspomnieć o ich ich słynnych ravioli. Przedstawiam moje ulubione ravioli z pieczoną dynią i trzema serami w sosie maślanym z chrupiącą szałwią . Przypominam też moje ukochane mule. Mam ich wiele na moim blogu i trudno było mi wybrać te najlepsze
karmelowyolej 2 łyżki ziele angielskie 2 kulki śmietana kwaśna 2 łyżki śmietana do zup i sosów 12 % 2 łyżki mąka ziemniaczana 2 łyżki kość schabowa 1 szt. zimna woda ok. 2-3 łyżek Sposób przygotowania: 1. Ziemniaki, marchew, cebulę i pieczarki obrać. Ziemniaki i marchew, cebulę pokroić w kostkę. Pieczarki drobno pokroić. Do garnka wrzucić ziemniaki, kość schabową
Kuchnia Paulettesobiadowa w wydaniu mięsnym. Mięciutkie mięsko z dodatkiem warzyw i gładkiego sosu, podane z kaszą (u mnie pęczak). BITKI WIEPRZOWE z WARZYWAMI Składniki: 600 g łopatki wieprzowej 3 ząbki czosnku 1/2 łyżeczki słodkiej papryki mielonej 2 łyżki maki pszennej 1 marchew 1 pietruszka 1 cebula 6 pieczarek 1,5 litra wody 2 gałązki świeżego rozmarynu 3 liście laurowe(...)strony a następnie przekładamy do garnka. Na patelni podsmażamy posiekaną w pióra cebulę, pokrojone pieczarki oraz starte na tarce marchew i pietruszkę. Przekładamy do garnka i dusimy z mięsem podlewając wodą. Dodajemy do garnka gałązki rozmarynu, ziele angielskie i liść laurowy. Kiedy mięso zmięknie zagęszczamy sos odrobiną mąki rozrobionej w wodzie. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem
Bon appetit mon amie