Składniki: 1 1/2 kg świeżego boczku bez skóry 1/2 kg mięsa mielonego 1 jajko 7 pieczarek 2 ząbki czosnku pęczek pietruszki po szczypcie tymianku papryki ostrej
kgwjanczewoSkładniki: 1 kg wołowiny 3 cebule 1 koncentrat pomidorowy 2 duże marchewki 1 pietruszka seler por 300 g pieczarek 3 ząbki czosnku sól, pieprz, ziele
kgwjanczewopomidorowym, udekorowane listkami świeżej bazylii. Calzone to danie, które podacie zarówno na co dzień, w weekend lub na rodzinną uroczystość. Cazlone z warzywami i szynką Zasmakuj Kuchni SKŁADNIKI NA CIASTO: 3 szklanki mąki pszennej 200 g zimnego masła 2 żółtka 3 łyżki gęstej śmietany 18% łyżeczka cukru pudru łyżeczka soli SKŁADNIKI NA FARSZ: 1 mała czerwona papryka 150 g dobrej(...)dodać kilka pieczarek, a zamiast sera żółtego drobno posiekaną mozzarellę. Zamiast wędliny można dodać posiekaną drobno kiełbasę, kawałki piersi kurczaka lub parówki. Można także zrezygnować z dodatku mięsa. Calzone przez pieczeniem można posmarować roztrzepanym jajkiem i posypać sezamem lub makiem. Jeśli zostanie Wam farszu możecie podać go z makaronem lub ryżem. PRZYGOTOWANIE: Pierwszym krokiem jest przygotowanie ciasta. Farsz możecie przyrządzić
Zasmakuj Kuchnimięsem mielonym. Naprawdę zachęcam do stworzenia swojej własnej wersji łódeczek. Przepis zaczerpnęłam z bloga: http://wkuchni.usagi.pl/ Łódeczki Tureckie z farszem z kurczaka Składniki: Ciasto (4 duże łódeczki): · 450 g mąki (ja użyłam specjalnej mąki do pizzy) · 30 g świeżych drożdży(...)papryczka chili · 1 średnia czerwona cebula · około 8 średniej wielkości pieczarek · 400 g pomidorów bez skórki · 2 łyżki koncentratu pomidorowego · sos worhestershire · ½ puszki kukurydzy
Mania GotowaniaSkładniki: 1 kg kiszonej kapusty 150 g suszonych wędzonych śliwek 3 cebule pęczek natki pietruszki 2-3 łyżki cukru kilkanaście pieczarek sól, pieprz, papryka estragon, kminek, lubczyk, sos sojowy 2-3 listki laurowe kilka kuleczek ziela angielskiego Naleśniki: 1 szkl wody 1 szkl mleka jajko szczypta soli 8 kopiatych łyżek mąki Przygotowanie: Połączyć wodę z mlekiem, wbić całe(...)jajko. Dodać mąkę i szczyptę soli. Zamieszać trzepaczką i smażyć cienkie naleśniki. Pierwszy na łyżce oleju, a kolejne już na łyżeczce (mój Tomek dodaje olej do ciasta, a na patelkę już nie, ale ja wolę tak). Mi z takich proporcji wyszło 10 naleśników. Kapustę posiekać, włożyć do garnka i zalać wodą. Dodać liście laurowe, ziele angielskie, lubczyk, estragon i kminek
Gaździnka warzyPotrawka z kurczaka i szpinaku to zarówno dietetyczne i bardzo zdrowe danie obiadowe. Tą potrawkę możecie podać z dowolnymi dodatkami – kaszą jęczmienną, kasza gryczaną, czy
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!samo w kilka minut. Potem chwila w lodówce, spokojne wałkowanie, sklejanie pierogów i chwila pieczenia i gotowe. Cud, miód powiadam Wam. Pierożki pieczone z mielonym mięsem i warzywami Ciasto 40 dkg mąki 30 dkg masła 200 ml jogurtu naturalnego sól, świeżo mielony pieprz do smaku Do misy miksera wsypujemy mąkę, dodajemy pokrojone drobno masło(...)kosteczkę. Pieczarki opłukujemy pod wodą i kroimy w drobną kostkę. Na patelni rozgrzewamy olej i na rozgrzany olej dajemy cebulę i czosnek, chwilę przesmażamy mieszając. Dodajemy mięso i smażymy razem przez około 5 minut ciągle mieszając. Następnie dokładamy pozostałe składniki i mieszamy, podlewamy kilkoma łyżkami wody. Doprawiamy do smaku. Włączamy piekarnik na 180 C. Ciasto wyciągamy
Kuchnia na wzgórzubazie ugotowanych ziemniaków oraz mąki ziemniaczanej. Receptur na przygotowanie klusek śląskich jest wiele, podobnie jak szkół przygotowywania rosołu , mielonych czy kotletów schabowych . Słyszałam, że na Śląsku do ciasta w ogóle nie dodaje się jajka, u mnie zaś na Mazowszu, owszem. Jestem ciekawa jak u Was robi się to danie. Według mnie kluski śląskie smakują najlepiej podane z duszonym mięsem(...)kochanymi skwarkami, które smakują wyjątkowo, mimo, że dietetyczne nie są Zapraszam Was serdecznie na poniższy przepis. Zobacz też: Kotleciki z mięsa z rosołu i ryżu Kotleciki z kurczaka z pieczarkami Przepis na kluski śląskie Drukuj przepis Porcji: 20-25 Czas gotowania: 1,5 godziny Składniki 1 kg ziemniaków 60 g mąki ziemniaczanej 1 jajko mąka pszenna do obtoczenia klusek sól
Kuchnia Bazyliizaprzestałam;) Ciasto jest raczej z tych grubszych, jednak dla mnie jest to w tym wypadku zaletą, gdyż można poszaleć z ilością dodatków. Serwowaną w pizzerii wolę jednak na cieńszym cieście. 3 szkl. mąki 50 g drożdży 6-7 łyżek oleju 1 szkl. letniej wody płaska łyżeczka soli 1/2 płaskiej łyżeczki cukru Sos: 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego konkretny „chlust(...)łyżeczka bazylii odrobina gałki muszkatołowej po 1/2 płaskiej łyżeczki soli i cukru Dodatki: filet z kurczaka pokrojony w kostkę lub drobne paseczki, zamarynowany w przyprawie kebab-gyros, usmażony kilkanaście pieczarek, lekko przesmażonych (ważne by nie puściły wody, więc albo smażymy do odparowania, albo tylko chwilę podsmażamy, zanim puszczą wodę) papryka, pokrojona w kostkę cebula, pokrojona w piórka 1/2 puszki kukurydzy
Smaki Na Talerzukolendry 1 łyżeczka miodu sól do smaku 1 jajko 4 łyżki mąki 1/2 szklanki wody ( orientacyjnie, może wejść mniej lub więcej ) olej do smażenia dodatkowo : ketchup majonez japoński podsmażone pieczarki szczypiorek Kapustę pekińską drobno siekamy , dodajemy do niej startą na tarce o grubych oczkach dynię i cebulę . Łodygi selera naciowego i paprykę , kroimy na cieniutkie plasterki , czosnek wyciskamy praską , kukurydzę(...)misce , dodając do nich kolendrę , miód, imbir sól do smaku . Mieszamy rękami lekko ugniatając , tak żeby warzywa zmiękły . Następnie dodajemy jajko , mąkę, wodę i mieszamy. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Ciasto musi być dość gęste kleiste , w razie potrzeby można dosypać więcej mąki lub dolać wody . Trudno dokładnie oszacować ich ilość , bo warzywa wydzielają różną ilość soku po ugniataniu . Smażymy na oleju
Ogrodnik w podróżyjajkiem. Dodać przesiane mąki z sodą oczyszczoną i dobrze zmiksować. Z ciasta uformować kuleczki wielkości orzecha włoskiego. Umieścić je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, w niedużych odległościach od siebie. Za pomocą gwintu butelki lub nakrętki, umoczonej wcześniej w suchych kakao robić wgniecenia w ciastkach, imitując pieczarki. Piec w 180 st.C przez około 10-15 minut
W kuchni bez szafekmarchewkę i ser ścieram na tarce o dużych oczkach. Na oleju podsmażam pieczarki z marchewką i papryką z dodatkiem soli i ziół prowansalskich do momentu wyparowania wody. Dodaję ziemniaki, ketchup i ser, mieszam. Spód do pizzy dzielę na 12 części, wykładam nim formę do muffinek formując koszyczki. Ciasto napełniam farszem, posypuję suszoną natką, w środek wbijam zwinięte plasterki salami. Zapiekam
JejKuchnia