niestety znika bardzo szybko. Będzie idealne dla dzieci. *foremka 24*24 cm Składniki: na biszkopt: 3 jajka 3/4 szklanki mąki 1/2 szklanki cukru 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia na mus bananowy: 4 duże banany 150 g masła 2 galaretki cytrynowe na piankę: 250 ml kremówki 2 opakowania galaretki czerwonej na wierzch: 2 duże banany 2 opakowania galaretki agrestowej Białka(...)masło razem zmiksować i odstawić, kiedy masa zacznie tężeć wylać ją na biszkopt. Galaretki czerwone rozpuścić w szklance wody. Kremówkę ubić na sztywno, wlać wystudzoną galaretkę i wylać na ciasto, odstawić do stężenia. Zielone galaretki rozpuścić w dwóch szklankach wody. Banany pokroić w plasterki, ułożyć na piance. Zalać tężejącą galaretką. Odstawić w chłodne miejsce. Ciasto najlepiej kroić
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchniasię garnka po przekręceniu go (zachowaj ostrożność!) dodajemy stopniowo cukier i miksujemy do rozpuszczenia go. Następnie wlewamy żółtka i ubijamy na piankę ok. 5 minut. Dolewamy olej i dokładnie mieszamy. Mikser nie będzie nam już potrzebny przy biszkopcie, zamieniamy go na szpatułkę. Do masy przesiewamy sypkie składniki i delikatnie, ale dokładnie mieszamy w jednym kierunku (koniecznie!). Przygotowane ciasto wylewamy
Emskie Smakimusi być szarlotka :) Pyszna, prosta - przykryta leśną piankową kołderką. Smacznego! Składniki biszkoptu: 5 jajek ½ szklanki cukru 1 szklanka mąki tortowej 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżka octu Składniki marmoladki jabłkowej: 1 kg jabłek 2 łyżki octu 1 szklanka cukru 2 galaretki cytrynowe Składniki na piankę: 2 galaretki z owoców leśnych 2 opakowania śmietany śnieżki Borówki lub jeżyny Wykonanie marmoladki(...)POLECAM OCZYWIŚCIE WYŻEJ PREZENTOWANY PRZEPIS NA JABŁKA NA SZARLOTKĘ DO SŁOIKÓW Wykonanie biszkoptu: Białka ubijamy na sztywno z cukrem. Żółtka mieszamy octem, proszkiem i dodajemy do ubitej piany. Następnie wsypujemy mąkę, mieszamy delikatnie, wykładamy na blachę i pieczemy około pół godziny w temperaturze 180 stopni. Wykonanie pianki owocowej: Galaretki rozpuszczamy w ½ l gorącej wody i studzimy. Śnieżki ubijamy na mleku
Tradycyjna Kuchniałyżki mąki pszennej 8 łyżek kokosu 5 żółtek 4-5 łyżki cukru kryształu 1 cukier waniliowy pianka 5 białek 3/4 szklanki cukru 1 łyżeczka żelatyny 2 łyżeczki galaretki czerwonej 3 łyżki wody dodatki 1 puszka ananasów 3-4 kostki czekolady ciemny biszkopt upieczony dzień wcześniej Wykonanie: Masa Z mleka, mąki, żółtek, cukru kryształu, cukru waniliowego, kokosu ugotować budyń. Masło utrzeć
Pychotkaaalatte macchiato powstał z inspiracji mlecznym napojem o tej samej nazwie, który przygotowuje się przez powolne dolanie espresso do gorącego, spienionego mleka, tworząc trzy warstwy: mleko, kawę i mleczną piankę. Latte macchiato podawane jest zazwyczaj w przezroczystej szklance, w której ładnie wyeksponowane są wspomniane warstwy napoju. Dla wielbicieli słodkiej kawy, napój można dosłodzić do smaku, a pianę udekorować kakao, cynamonem(...)bitą śmietanę wyłożyć na wierzch sernika, tworząc łyżką okręgi, aby powstała nieregularna powierzchnia, która ma przypominać mleczną piankę na latte macchiato - całość ponownie schłodzić, najlepiej przez całą noc Sernik latte macchiato bez pieczenia zaspokoi swoim smakiem i aromatem niejednego kawosza. Warstwa biszkoptów na spodzie ma nieco gorzki, kawowy smak, biała masa serowa jest lekko słodka z aromatem waniliowym, a warstwa
Smakołyki Berenikibazie galaretki i śnieżki z truskawkami. Wyszło naprawdę pysznie. W sam raz na Dzień Dziecka i nie tylko :) Składniki: Biszkopt: 5 jajek 2/3 szklanki cukru 1 cukier waniliowy 1 szklanka mąki (pół krupczatki, pół tortowej) 1 łyżeczka proszku do pieczenia Pianka truskawkowa: 2 śnieżki 400 ml zimnego mleka 2 galaretki truskawkowe 300 ml wrzątku + truskawki (ilość wedle uznania - u mnie
Kuchnia domowa Anirozpuścić na małym ogniu, w kąpieli wodnej . Gorącą masę czekoladową wylać równomiernie na nasączony biszopt. Truskawi umyć, osuszyć, pozbawić szypułek. Ułożyć (miejscami po szypułkach do dołu) na biszkopcie bardzo blisko siebie, delikatnie wciskając je w masę czekoladową. Truskawki muszą ciasno do siebie przylegać. Tak przygotowane ciasto odstawić, aż do wystygnięcia masy czekoladowej. Żelatynę wsypać do gorącej wody i bardzo dokładnie(...)delikatnego schłodzenia. Pozostałą śmietankę 30 lub 36 % ubić mikserem na sztywno, dodając pod koniec ubijania lekko przestudzoną żelatynę i masę krówkową. Całość szybko zmiksować na jednolitą masę. Tak powstałą piankę toffi wylać równomiernie na ułożone na blasze truskawki. Wierzch ciasta posypać, startą na tarce o drobnych oczkach (na twz. drobne wiórki), pozostałą czekoladą (50 g). Tak przygotowane ciasto wstawić
Gospodyni Miejskawersję miętuska na biszkopcie tutaj: (klik) *foremka 23*23 cm Składniki: na spód: 1,5 opakowania biszkoptów nadziewanych (lub zwykłych) na krem miętowy: 500 ml mleka 2 opakowania budyniu waniliowego łyżka cukru 150 g landrynek miętowych 1/2 szklanki wody 200 g masła na piankę miętową: 330 ml śmietanki kremówki łyżka cukru pudru 75 g czekolady deserowej 2 opakowania galaretki(...)Miękkie masło utrzeć na puch a następnie dodawać po łyżce zimnego budyniu. Można utrzeć na gładko, ja zostawiłam miętowe grudki żeby były dobrze wyczuwalne. Krem miętowy rozsmarować na biszkoptach. Ciasto wstawić do lodówki, żeby masa trochę się ścięła. W międzyczasie dwie galaretki rozpuścić w 2 szklankach wody. Odlać z nich pół szklanki i wstawić do lodówki żeby szybciej stężała
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnialekka i owocowa. Polecam amatorom serników na zimno a szczególnie polecam dla dzieci- im na pewno się spodoba, w końcu uwielbiają kolorowe desery. *tortownica 26 cm: Składniki: na biszkopt: 3 jajka 3/4 szklanki cukru 3/4 szklanki mąki 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia na masę truskawkową: 200 g truskawek (najlepiej mrożonych) 200 g serka homogenizowanego naturalnego łyżka cukru(...)sztywno i połączyć z masą serkową. Na końcu dodać wystudzoną galaretkę truskawkową. Odstawić. Tak samo przygotować masę jagodową. Przygotować piankę: kremówkę ubić i zmiksować z galaretką cytrynową, odstawić. Kiedy masy będą bardzo gęste wykładać ja biszkopt łyżką na zmianę. Wierzch wyrównać łyżką zanurzoną we wrzątku. Wstawić do lodówki. Galaretkę truskawkową rozpuścić w szklance wody. Kiedy wystygnie zalać ciasto
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchniamleko, wsypać śnieżki i ubijać, aż staną się bardzo gęste. Następnie dodać do masy serowej i delikatnie wymieszać. Wylać masę na biszkopty lub biszkopt. Obsypać owocami. Wstawić do lodówki. Ostatnią galaretkę, musi być prawie gęsta zmiksować. Piankę z galaretki wylać na masę serową. Wstawić do lodówki, obowiązkowo przykryć, takie ciasto lubi wchłaniać zapach z lodówki. Thermomix masa serowa – nałożyć
Kuchnia Pokoleńzimno. Znalazłam na krzaku jeszcze troszkę czarnych porzeczek i od razu wiedziałam, że muszę zrobić sernik! Ciasto jest smaczne, lekkie - przypomina nieco piankę;) Idealne do filiżanki niedzielnej kawki... Inspiracja Spód: 150g masła lub margaryny, 150g biszkoptów. Masło stopić, biszkopty zmielić w blenderze. Wymieszać, wyłożyć na dno tortownicy o śr. 23cm. Schłodzić. Masa serowa: 500g półtłustego twarogu, 400g jogurtu naturalnego
Z miłości do słodkościspecjalność. Kiedy pogoda nie sprzyja zaszywam się w kuchni i eksperymentuje, a z moich eksperymentów powstają takie pyszne cudeńka jak to lekkie kawowe ciasto, na które Was dziś zapraszam. Biszkopt: 3 jaja 1/2 szklanki cukru 1/2 szklanki mąki pszennej 1/3 szklanki mąki ziemniaczanej 1 łyżka kakao 1 łyżeczka proszku do pieczenia szczypta soli Białka oddzielam od żółtek i ubijam(...)ubitej masy dodaję żelatynę rozpuszczoną w niewielkiej ilości wody. Masę rozsmarowuję na zimnym biszkopcie. Masa śmietanowa: 1/2 litra śmietany 30% 2 łyżki cukru pudru 2 łyżeczki żelatyny czekolada Schłodzoną śmietanę ubijam z cukrem pudrem, a pod koniec ubijania dodaję rozpuszczoną żelatynę. Rozsmarowuję na kawowej piance i posypuję startą czekoladą. Smacznego
Cynamonowe szczęścieProste ciacho z galaretkami. Na puszystym biszkopciku znajduje się pianka z dodatkiem pokrojonej w kostkę galaretki i na wierzchu też jest galaretka. Można dobierać sobie różne kolory galaretek, u mnie duet - niebieski i różowy, galaretki z firmy Wodzisław. składniki: biszkopt 3 łyżki mąki pszennej, użyłam typ 500 Młyn Kopytowa 4 łyżki cukru 1 łyżka kakao 4 jajka 2 łyżki oleju(...)opakowaniu. Galaretki odstawić do wystudzenia. Przygotowaną wcześniej galaretkę niebieską pokroić w kostkę. Przygotować piankę. Śmietankę ubić na sztywno. Następnie cały czas ubijać i dolewać wystudzoną i tężejącą już galaretkę turkusową. Do masy dodać też galaretkę pokrojoną w kostkę i wymieszać. Masę wyłożyć na wystudzony biszkopt i ładnie wyrównać. Wstawić do lodówki do lekkiego stężenia. Wierzch zalać galaretką pastelową. Ciasto wstawić
Monia miesza i gotujePrzepis zaczerpnęłam z bloga Moje pasje, jednak ciasto było, jak dla mnie ,zbyt mało cytrynowe, dlatego po pewnej modyfikacji przedstawiam moją udoskonaloną, cytrynowo wersje. Biszkopt: 4 jajka 3/4 szklanki cukru skórka otarta z 2 cytryn (tylko żółta część) 3/4 szklanki mąki pszennej tortowej Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli. Pod koniec ubijania stopniowo dodać cukier(...)Śnieżki ubić z mlekiem i sokiem z cytryny. Wmieszać do nich galaretkę. Zmiksować. Tężejącą masę wylać na biszkopt. Wyrównać i wstawić do lodówki. Składniki na warstwę galaretkową: 2 galaretki cytrynowe 700ml wrzątku Galaretki rozpuścić dokładnie we wrzątku. Tężejące przelać na piankę. Znów wstawić do lodówki do całkowitego zastygnięcia. Składniki na warstwę śmietanową: 500 ml śmietany kremówki
Jadło i czytadłowidoczną strukturą jabłek zanużonych w galaretce. Polecam,bo jest naprawdę smaczny. biszkopt: 3 jajka 3 łyżki cukru 4 łyżki mąki tortowej 1 łyżeczka proszku do pieczenia wkładka jabłkowa: 5 jabłek (ok. 800 g) 2 łyżki cukru trzcinowego 2 galaretki cytrynowe 2 szkl. wody pianka śmietankowa: 500 ml śmietanki tortowej 36% 1 łyżka cukru 1 łyżka(...)wodzie i delikatnie mieszając połączyć z jabłkami. Pozostawić do lekkiego stężenia. Biszkopt nasączyć ponczem,wyłożyć tężejącą galaretkę z jabłkami. Wstawić do lodówki do całkowitego stężenia. Śmietanę ubić na sztywno z dodatkiem cukru i cukru waniliowego. Żelatynę wymieszać z gorącą wodą i przestudzoną połączyć ze śmietaną. Śmietankową piankę nałożyć na galaretkę i ponownie wstawić ciasto do lodówki. Po kilku godzinach
Kolorowa kuchnia Elki