Cudowne, delikatne ale jędrne (wiadomo, semola i gotowanie al dente ) świderki, które łapią i kurczowo trzymają przy sobie każdy sos z jakim je podamy. Oczywiście, klasycznie powinno być to pesto ale przecież nie musimy się ściśle trzymać klasyki, prawda? 😜 No to dziś zatem będzie troszkę inaczej, jednak wciąż na zielono. Wiadomo, wiosna idzie... Dosyć pisania o głupotach zatem
Pasta Po Polskupanie! To prawdziwe sztosiwo - jak mówi Franek, choć on akurat tego sformułowania do tych rzodkiewek nie użył ;) Ja jednak zapożyczam i krzyczę: PIECZCIE RZODKIEWKI! A z listków róbcie pesto! Żartowałam, nie robię, bo listki u nas są zagospodarowane i zjada je ze smakiem nasza świnka morska. A całości dopełniają boczniaki, ale mogą też zwykłe pieczarki. I jajko sadzone
bistro mamawyszła przepyszna, zupełnie nie czułam braku cebuli. Jutro czeka mnie kolejne kucharzenie z pieczonymi burakami – zostały mi jeszcze dwa. Myślę nad makaronem. Jakiś czas temu zrobiłam spaghetti z pesto z buraków i to było bardzo ciekawe połączenie. Nie pamiętam czemu go nie sfotografowałam, znając życie było już za ciemno. Jutro zrobię wcześniej. Tak, jutro machnę makaron z burakami
Kardamonovyoliwek – 2 ząbki czosnku – 1 szalotka – 80 ml białego wytrawnego wina – 100 ml passaty pomidorowej – 1 łyżeczka lub więcej pasty chilli – 2 łyżki czerwonego pesto – 2 łyżki śmietany 18% + dodatkowa do podania – listki świeżej bazylii i/lub natki pietruszki do podania – 1 łyżeczka płatków chili – świeżo mielony czarny pieprz PRZYGOTOWANIE: Makaron ugotuj zgodnie
nietylkopasta.plbook Kolacje, przepisy do 40 minut 40,00 zł Dodaj do koszyka Zajrzyj też do: – chleb z garnka – bagietki – kajzerki – chlebek z pesto – przepis na bajgle – chleb z samych ziaren bezglutenowy – chlebek z cukinii – focaccia z pomidorami – bułki do hamburgerów – focaccia z rozmarynem – chleb cebulowy CHLEB
nietylkopasta.plroszponka, młode listki, rukola, kiełki 1/2 awokado 1/2 owocu granatu 1 mandarynka kilka plastrów podsmażonej szynki szwarcwaldzkiej orzechy ulubione sery (u mnie trzy rodzaje: z pesto, z morelami i cheddar) sok z owocu granatu ulubiona oliwa (u mnie truflowa) lub balsamico
bistro mamaodrobinę do posypania), posiekany czosnek, sól i pieprz oraz podsmażony jarmuż z ogonkami grzybów dokładnie wymieszaj farsz – możesz też dodatkowo zmiksować go dla bardziej zwartej konsystencji a la pesto nafaszeruj kapelusze pieczarek z wierzchu posyp grzyby odrobiną startego sera podpiecz w piekarniku przez 10 min w 180 °C podsmaż pomidorki przez kilka min na patelni z odrobiną oleju
Nerds Kitchensól do smaku 150 g makaronu Penne Wykonanie: Makaron ugotować al dente, odcedzić. Szpinak opłukać, oderwać łodyżki i osuszyć. Przełożyć do blendera, dodać pozostałe składniki i zmiksować na gładkie pesto. Następnie wymieszać z makaronem i podawać (danie można też przed podaniem podgrzać na patelni
Healthy food explorerSOSIE ŚMIETANOWO SZPINAKOWYM Z GORGONZOLĄ I SUSZONYMI POMIDORAMI PIKANTNO SŁODKIE SZASZŁYKI Z KREWETEK BURGERY RYBNE Z DORSZA Z WARZYWAMI TAGLIATELLE Z ZIELONYM PESTO I KREWETKAMI SPAGHETTI Z CUKINII I MARCHEWKI Z KREWETKAMI NALEŚNIKI Z ŁOSOSIEM I SALSĄ VERDE ZUPA KREWETKOWA Z DYMKĄ I RYŻEM Zupa rybna
globuskulinarnySOSIE ŚMIETANOWO SZPINAKOWYM Z GORGONZOLĄ I SUSZONYMI POMIDORAMI PIKANTNO SŁODKIE SZASZŁYKI Z KREWETEK BURGERY RYBNE Z DORSZA Z WARZYWAMI TAGLIATELLE Z ZIELONYM PESTO I KREWETKAMI SPAGHETTI Z CUKINII I MARCHEWKI Z KREWETKAMI NALEŚNIKI Z ŁOSOSIEM I SALSĄ VERDE ZUPA KREWETKOWA Z DYMKĄ I RYŻEM Łosoś teriyaki
globuskulinarnyfajnie zagrało. Jeżeli lubicie czarne oliwki, róbcie w ciemno. Myślałam też nad dodaniem jakiejś pasty warzywnej, może z ciecierzycą, ale ostatecznie dodałam serek. Chodziło mi po głowie także dodanie pesto lub tapenady. Jajka i tuńczyka. Pozapisywałam je sobie w kajecie, zrobię je za rok. Jedyne co mnie boli, to skład sklepowych tortilli. To jest jakiś dramat. Szukajcie więc takich
Kardamonovygaram masala, chlebek bananowy, czy scones. Wszystko wymaga ewentualnie jednej modyfikacji - roślinnego napoju mlekopodobnego, zamiast wszędzie dostępnej krowizny. Mnie bardzo spodobał się brownie ze słodkich ziemniaków, makaron z pesto groszkowym i 'no fuss dahl', czyli zupa z soczewicy z przyprawami - 'dal bez zamieszania
Lejdi of the housenieco pikantnej nucie , spróbuj dodać trochę pieprzu, bazylii lub ziół prowansalskich albo nawet trochę suszonej cebuli. Zobacz też modyfikację tego chleba o śródziemnomorskiej nucie: chleb paleo śródziemnomorski z pesto z oliwek i suszonych pomidorów . Chleb ten jest zdrowy i niskowęglowodanowy (jak na chleb) – jedna kromka zawiera tylko 2,2 g przyswajalnych węglowodanów i 2,5 g błonnika
PaleoSMAKrazu po upieczeniu podane ze szklanką mleka. Polecam Wam także inne przepisy na pieczywo: – kajzerki – bagietki – chleb pszenny z garnka – bajgle – chlebek z pesto – focaccia z pomidorami – bułki do hamburgerów – pieczywo na zakwasie – pieczywo na drożdżach Ilość porcji: 25-27 rogalików Przygotowanie: 2 h Składniki: – 375 g mąki pszennej
nietylkopasta.plpowinien nastąpić. Ja uwielbiam aromat czosnku, według mnie sprawia, że dania nie są mdłe i mają głębszy smak. Oto kilka przykładowych przepisów, w których wykorzystałam czosnek: domowe pesto bazyliowe dressingi do sałatek na bazie oliwy rozgniecionym ząbkiem czosnku możecie natrzeć grzanki i przygotować np. bruschettę al pomodoro czosnek to świetny dodatek do wszelkich włoskich makaronów, np. spaghetti
Chilli Czosnek i Oliwa