mgnieniu wyczarowaliśmy przepyszną świąteczną zupę - krem z grzybów jesienny krem z dyni, nieco podobny do mojej zupy krem z dyni z mlekiem kokosowym sos żurawinowy - idealny dodatek do pasztetów, mięs i serów wigilijne ś ledzie marynowane z imbirem i śliwki w czekoladzie Mały, ale wielki - chciałoby się powiedzieć o robocie Kohersen Mycook po stworzeniu tych wszystkich smakołyków. Niewielkie gabaryty
Kulinaria - potrawy z różnych stron świataosady Ispal, na miejscu której powstała Sewilla. Na początek otrzymaliśmy sewilską sałatkę z tuńczyka, według przepisu z XIX wieku. Sałatka jest bardzo zbliżona do naszej sałatki warzywnej. Następnie pyszny pasztet ze szczęśliwego kurczaka z galaretką z jerez – hiszpańskie/andaluzyjskie wino wzmacniane. Kolejnym tapas była figa zamknięta w kozim serze, z jabłkowym musem. Szpinak z ciecierzycą, tym razem formie krokietów. Danie
królestwo garówMój ulubiony warzywny pasztet. duży seler korzeniowy - 1 szt. suszone grzyby 40 gram - 1 opakowanie ( u mnie prawdziwki) liść laurowy - 1 szt. ziele angielskie - 3 szt. jaja - 3 szt. mąka z lnu - 1 szklanka pestki słonecznika - 1 garść cebula biała - 1 szt. olej - 2 łyżki pieprz - 1 szczypta Selera ugotuj do miękkości w osolonej wodzie z liściem laurowym
AZgotuj!lodówce. Można ją jeść na ciepło – od razu po zrobieniu , ale i na zimno – w obu wypadkach smakuje równie dobrze. Podajcie ją do wędlin, zimnych i ciepłych mięs, pasztetu. Konfitura z cebuli lubi się też z twardymi żółtymi serami i miękkim serem kozim. Konfitury z cebuli nie konserwuję – zawsze robię taką porcję, jaką zdążymy zjeść w tydzień (a czasami
Karo in the KitchenWegetariańskie pasztety można przygotować na bazie kasz, strączków i warzyw. Ważne aby były dobrze doprawione, u mnie najczęściej kuminem, wędzoną papryką, kurkumą, mieszankami przypraw curry i garam masala. Ten w wersji z dynią, czerwoną soczewicą, komosą i kaszą jaglaną jest bardzo aromatyczny, lekko pikantny i przyjemnie rozgrzewający, w sam raz na jesienne śniadanie. Jem go najczęściej na kromce razowego chleba
Smakowity Blog Kulinarnyżeby wykorzystać potem w tygodniu do innej zupy, curry czy innego dania. Z mięsa ( jak jest) robię zawsze pastę do kanapek a warzywa przerabiam albo na kotlety , albo na pasztet ( z przepisu jadłonomi) albo na sałatkę dodając to co zalega w lodówce. Jeden gar zupy a jedzenia na pół tygodnia:) W poprzedni weekend ugotowałam wywar na udkach z kurczaka, który
Cooking for Emilyrozpoczynać owocową jaglanką przygotowaną na płatkach jaglanych lub dorzucić nieco kaszy do koktajlu. W porze obiadowej kaszę dodajemy do zupy lub przygotowujemy z niej kotlety. Na kolację proponuję wegetariański pasztet z kaszą jaglaną (przepis podam wam wkrótce), a na deser kremowy budyń jaglany, który poza tym że zdrowy, ma jeszcze kilka zalet. Przede wszystkim jest bardzo prosty w przygotowaniu
Smakowity Blog KulinarnyWpis pochodzi z www.mgotuje.pl Taka drobiowa wędlina to świetna alternatywa dla kupnej wędliny lub pasztetu ze sklepu. Smakuje wyśmienicie na kromce świeżego pieczywa. Jej przygotowanie jest banalnie proste, wystarczy zmielić drobiowe mięso, wymieszać z dodatkiem żurawiny, serka twarogowego i przypraw. Później pozostaje tylko uformowanie mięsa w folii i pieczenie Domowa wędlina drobiowa
Marta Gotujehistoryczny – dlaczego Polacy jedzą jak jedzą. Przeglądając ją przeżyłam podróż do smaków dzieciństwa – znajdziecie tam mnóstwo klasyków jakie jadało się pewnie w każdym domu – placki ziemniaczane, pasztety, zupy (grzybowa, żurek, krupnik, barszcz, szczawiowa) pierogi ( oczywiście też), gulasz, wątróbka, zrazy, kopytka, leniwe, buraczki, marchewka z groszkiem czy ciasta – makowiec, sernik, mazurek. Szczególnie bliski mi był rozdział
Cooking for Emilypasta z soczewicy może być smaczna? Oczywiście, że tak! Wystarczy trochę podkręcić jej smak, a uzyskamy zdrowe i pyszne smarowidło na kanapki , coś w rodzaju pasztetu. Nie ważne czy użyjemy czerwonej czy zielonej soczewicy. Dzięki suszonym pomidorom pasta jest bardziej wyrazista w smaku. Pycha! Jeśli chcecie, dodajcie drobinę chili. Polecam Składniki: 1 szklanka czerwonej soczewicy około 7-8 suszonych pomidorów
Oryginalny smakstrach, tak jak u mnie, to możecie znaleźć tu ciszę i spokój oraz ukojenie w dobrej kuchni. Zapowiedź jesiennego menu. Przekąski: ser łomnicki / konfitury z rokitnika i dereni / pasztet z wątróbki drobiowej z czarnym bzem / pieczywo: gryczane, kukurydziane, foccacia, brioszka. Amuse-bouche: jabłko / słonina / skóra wieprzowa. Przystawka: śledź / ziemniak / koper / chrzan / olej lniany. Przystawka: jeleń / kurki / borowik / pietruszka / nasturcja
Food Squarepierogi pojawiły się pierogi ruskie, knedle ze śliwkami i paszteciki z mięsem i orzechami piniowymi. Do Zakąsek trafiły śledzie z oliwą i cynamonem, gryczane bliny z kawiorem z bakłażana, pasztet ze śliwkami i liście pokrzywy w cieście piwnym. Spośród Ciast i deserów nie sposób nie wymienić szarlotki z bezą czy mazurka z solonym karmelem i pekanami. Za to highlightem Koktajli
GRUBY WAŁEKmnie w domu co niedzielę musi być rosół-i co tydzień próbuję jakoś wykorzystać mięsko ,czasem robię potrawkę ,innym razem galaretkę czy pastę na chlebek-tym razem zrobiłam pasztet-znalazłam go w grupie kulinarnej i oczywiście troszkę zmieniłam i wyszedł pyszny...wilgotny,delikatnie kremowy,ale za razem bardzo dobrze się kroi Polecam gorąco mniam... Składniki: ok 1 kg mięsa
Swojskie jedzonkoklasykami. Jeśli robicie sobie listę potraw, które koniecznie trzeba zjeść w czasie podróży do Kalabrii to nie może na niej zabraknąć: ‘Nduja To coś pomiędzy pikantną kiełbasą a pasztetem. W Kalabrii jest mnóstwo dobrych wędlin i kiełbas na czele ze słynną sorpressatą, ale nie da się wyjechać z Kalabrii bez spróbowania ‘ndui, bo jest to częsty dodatek do pizzy
Ugotowane pozamiatane