łatwego przepisu na domowy pasztet,na wyjątkowe okazję takie jak Święta,Sylwestra czy inne-dobrze trafiliście. Przepis ten pochodzi od mojej babci i ma bardzo długa tradycję w naszej rodzinie a do tego jest dziecinnie łatwy. Składniki: 700 g łopatki wieprzowej 500 g mięsa wołowego 500 g piersi z kurczaka 500 g boczku 100 g wątróbek drobiowych 3 czerstwe bułki
Wielki apetytkurczak nadziewany wątróbką (albo kaszą z grzybami bądź cielęciną) stwarza jeszcze więcej możliwości. Farsz świetnie wzbogaca smak kury, a do tego podczas jednego pieczenia uzyskujemy więcej jedzenia – czyli działamy ekonomicznie, bo lepiej wykorzystujemy raz nagrzany piekarnik. My zazwyczaj robimy więcej farszu niż potrzeba, żeby to co zostanie przełożyć do naczynia żaroodpornego i upiec prosty, ale smakowity pasztet. Nadzienie, które zostanie
Niedzielny kucharzkurczak nadziewany wątróbką (albo kaszą z grzybami bądź cielęciną) stwarza jeszcze więcej możliwości. Farsz świetnie wzbogaca smak kury, a do tego podczas jednego pieczenia uzyskujemy więcej jedzenia – czyli działamy ekonomicznie, bo lepiej wykorzystujemy raz nagrzany piekarnik. My zazwyczaj robimy więcej farszu niż potrzeba, żeby to co zostanie przełożyć do naczynia żaroodpornego i upiec prosty, ale smakowity pasztet. Nadzienie, które zostanie
Niedzielny kucharzPasztet pewnie robimy z różnego mięsa, jednak mięso z królika chyba najbardziej pasuje do tego typu potrawy. Doskonale smakuje z dodatkiem żurawiny, sosu tatarskiego, czy też ćwikły. Jeśli ktoś jeszcze nie próbował to z przyjemnością zapraszam do obejrzenia przepisu. SKŁADNIKI: mięso z królika ok. 1,5 kg 1/2 kg. surowego boczku lub podgarla(...)wątróbki drobiowej 2 udka z kurczaka włoszczyzna na rosół 1 cebula ziele angielskie, liście laurowe sól, pieprz gałka muszkatołowa majeranek suszony 2 ząbki czosnku 3 jajka 1 łyżka tartej bułki WYKONANIE: Mięso z królika i udka zalewamy niewielką ilością wody i po zagotowaniu, i wypłynięciu szumów, wodę wylewamy, płuczemy mięso i zalewamy czystą wodą i zagotowujemy
W kuchennym oknie EwyW tym tygodniu wiele dziwności pojawia się na blogu. Dzisiaj nie oderwę się wciąż od "Tygodnia z podrobami", niemniej obcować będzie z mniej odstręczającymi produktami. Z
Życie zamknięte w smakugęsi pasztet. Wiem, że mięso jest delikatne o przyjemnym aromacie. To również jedno z najzdrowszych mięsiw. Mięso zawiera sporą ilość tłuszczu. Gęsi tłuszcz ponoć jest najlepszy na przeziębienie. Zdecydowanie gęś wygrywa z kurczakiem i kaczką, a nawet z indykiem. Sezonowe dania z gęsiny są oczywiście najlepsze. Gęś z jabłkami, czerwoną kapustą czy z grzybami przyciąga smakoszy. Gęsia wątróbka i klasyczna
codojedzeniadomowy pasztet. Zainspirowała mnie książka, która kończę czytać, recenzję przedstawię Wam niedługo. Zrobiłam go bardziej po swojemu, ale z dodatkiem czarnuszki i suszonych pomidorów wyszedł po prostu pyszny. Ostatnimi czasy ograniczyliśmy kupowanie wędlin w sklepie i tworzymy coś swojego, żeby choć troszkę było zdrowiej :-). Życzę Wam udanego weekendu :-). Składniki: 2 większe golonki z indyka ok 400 g wątróbki z indyka
kruche babeczkiprzeczytałam skład pasztetów w sklepie-to się przeraziłam i na pewno już nie kupię-choć uwielbiam. postanowiłam więc odświeżyć dawny przepis i tak jak kiedyś robili nasi rodzice i dziadkowie zrobić swój własny-i wyszedł naprawdę przepyszny,z porcji wyszło mi 4 słoiczki 0,5 l SKŁADNIKI: 1,5 KG PODGARDLA WIEPRZOWEGO 0,5 KG WĄTRÓBKI DROBIOWEJ 3-4 MARCHEWKI
Swojskie jedzonkozrobiłam pasztet-znalazłam go w grupie kulinarnej i oczywiście troszkę zmieniłam i wyszedł pyszny...wilgotny,delikatnie kremowy,ale za razem bardzo dobrze się kroi Polecam gorąco mniam... Składniki: ok 1 kg mięsa i warzyw z rosołu(może być drobiowe ,wieprzowe,wołowe,obrane z kości,do tego marchewka,cebula,seler,pietruszka-co macie w rosole) 3 jajka 25 dag wątróbki drobiowej
Swojskie jedzonkoząbek czosnku, całość wpierw smażymy na niewielkim ogniu, a później nakrywamy patelnię i dusimy mięso prze 30 minut. Do podduszonego boczku dodajemy umyte i oczyszczone z błon drobiowe wątróbki, całość doprawiamy, gałką muszkatołową, lubczykiem, solą, oraz pieprzem, a następnie dusimy przez dziesięć minut. Patelnię zdejmujemy z palnika, lekko studzimy, po czym mięso mielimy blenderem, dodając jedno żółtko, oraz(...)tartą bułkę. Porcję ciasta francuskiego rozkawałkowujemy na cienki okrągły płat ( około 30 cm średnicy), który następnie dzielimy na sześc części. Teraz na środku każdego kawałka ciasta rozkładamy porcję pasztetu, po czym ciasto rolujemy nadając mu kształt rogalika i układamy na blasze wyłożonej pergaminem. Następnie blachę z pasztecikami wstawiamy do piekarnika nagrzanego
Miód i pieprzwątróbką Marchewkę obieramy, myjemy i kroimy w grube kawałki Wszystkie powyższe składniki układamy w garnku do gotowania na parze i gotujemy 30 minut od czasu do czasu mieszając W tym samym czasie kroimy dymkę Ugotowane na parze składniki przekładamy do malaksera, solimy i dodajemy pieprz oraz przyprawę do kurczaka. Wsypujemy też pokrojoną dymkę. Wszystko dokładnie mieszamy Tak przygotowany pasztet wkładamy
Szczęśliwa kuchniakieszeń Wszystkie przepisy z książki zostały stworzone i przetestowane przez czytelników miesięcznika „Prześlij przepis”. Zaciekawił mnie np. przepis na placek ziemniaczano – selerowy z wątróbką. Niebawem postaram się wypróbować przepis. Tutaj widzimy przepis na bezglutenowe kopytka z dynią. Bardzo lubię kopytka, ale z dynią jeszcze nie miałam okazji spróbować. Tutaj widzimy(...)ciekawie Koszt potrawy bardzo niewielki, a porcja duża wystarczy dla całej rodziny. Omlet gryczany z brokułem – zdrowy i bardzo smaczny przepis na lekki obiad. Pasztet z cukinii i chleba – ten przepis wypróbuję jako pierwszy. Już tyle razy zbierałam się do zrobienia takiego pasztetu, ale jakoś nie było
Marta Gotujewątróbką Marchewkę obieramy, myjemy i kroimy w grube kawałki Wszystkie powyższe składniki układamy w garnku do gotowania na parze i gotujemy 30 minut od czasu do czasu mieszając W tym samym czasie kroimy dymkę Ugotowane na parze składniki przekładamy do malaksera, solimy i dodajemy pieprz oraz przyprawę do kurczaka. Wsypujemy też pokrojoną dymkę. Wszystko dokładnie mieszamy Tak przygotowany pasztet wkładamy
www.szczesliwakuchnia.blogspot.comgrzybowy, kremowy pasztet. Dzięki sporej ilości warzyw i grzybów, wilgotny, nie przesuszony. Niestety jak zaczniemy pasztety robić w domu, nie powrócimy już do sklepowych. Piekłam w jednorazowych aluminiowych foremkach. Pasztet, jeżeli jest go za dużo, można zamrozić albo już upieczony, podzielony na mniejsze porcje, albo zamrażamy nie upieczoną jeszcze masę włożoną do foremki. Obydwie metody przetestowałam, i jedna(...)posiekanej natki pietruszki sól, pieprz czosnek granulowany mielone ziele angielskie mielony imbir + wywar z gotowania mięsa do rozrzedzenia masy parę plastrów słoniny lub boczku do foremek przygotowanie Mięsa oprócz wątróbki, pokrojone w dużą kostkę, włożyć do garnka, dodać warzywa, parę ziarenek pieprzu, listek laurowy, ziele angielskie, trochę posolić, zalać niedużą ilością wody - tak aby tylko mięso zakryć, gotować do miękkości
Stare Gary