Pasztet 212dużej ilości składników, a potem zamrażam. Słyszałam, że niektórzy zamrażają pasztet surowy, ja jednak mrożę go zawsze po upieczeniu. P { margin-bottom: 0.21cm; } Składniki: 1,2 kg wieprzowiny (karkówka), 1,2 kg wołowiny (pręga), 0,65 kg boczku, 0,2 kg podgardla lub słoniny, 0,25 wątróbki wieprzowej, 4 marchewki, 1 pietruszka, ½ selera, 3 cebule średnie, 5 jajek, sól
Państwo Wojtczuk gotują
Pasztet z zająca 182Wątróbkę podsmażyć na różowo w środku. Zemleć mięso razem z wątróbką i odciśniętą bułką. Masę mięsną dokładnie wymieszać doprawiając do smaku świeżo tartą gałką muszkatołową, solą i pieprzem. Następnie dodać jajka i dokładnie wymieszać. Formy do pieczenia (keksówki) wyłożyć papierem do pieczenia. Na dnie ułożyć plasterki boczku. Ułożyć pasztet, zwilżonymi dłońmi wyrównać wierzch. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni
królestwo garów
Pasztet domowy pieczony w boczku 281wieprzowiny 1 kg wołowiny 1/2 kg surowego boczku lub podgardla 3 średnie cebule, obrane i pokrojone w grube plastry 1/2 podłużnej bułki np. paryskiej pokrojonej w plastry 5 dkg wątróbki 4 - 5 jajek 2 łyżeczki soli, świeżo zmielony pieprz 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej smalec do wysmarowania formy boczek parzony, pokrojony w cienkie plasterki bułka tarta Przyprawy do zagotowania(...)ziarenek ziela angielskiego 10 ziarenek czarnego pieprzu Nie ma nic lepszego niż własny, upieczony paszet - w którym wiemy dokładnie co jest w środku. Delikatny, mięciutki i aromatyczny pasztet - tym razem pieczony w bardzo cieniutkich plasterkach boczku parzonego. W orginalnym przepisie autorka użyła słoniny - ja jednak postawiłam na coś bardzej aromatycznego i wybrałam boczek. Najbardziej do pasztetu polecam łopatkę, karczek, szynkę
Świat Domowej Kuchni
delikatny pasztet z czarnej fasoli i drobiowych wątróbek 235pasztet z czarnej fasoli Drobna czarna fasola z wyglądu prezentuje się o wiele gorzej niż jej białe odmiany ( choćby piękny biały Jaś) lecz jej smak całkowicie rekompensuje te drobne estetyczne braki. Zresztą w zmielonej pasztetowej masie wygląd ziaren nie ma większego znaczenia. Za to wyborny smak wyrobu zachwyci chyba wszystkich. składniki na dwie niewielkie pasztetowe foremki(...)czarnej fasoli 3 niewielkie cebule 2-3 ząbki czosnku 500 g drobiowej wątróbki 3 łyżki masła 4-6 łyżek oliwy 2 łyżki bułki tartej ( oraz bułka do posypania foremek) 4 jajka sól, pieprz ziołowy szczypta gałki muszkatołowej 2 łyżki domowej maggi sposób przygotowania Fasolę moczymy przez noc, a następnie płuczemy na sicie zalewamy
Miód i pieprz
Domowy pasztet pieczony drobiowo-cielęcy 391minut), co jakiś czas mieszając. Gotową wątróbkę przełóż do dużej miski. Wrzuć tam też ugotowane mięso i warzywa. Pozostaw do ostudzenia. Przyprawy z rosołu wyrzuć. Zimne mięso, wątróbkę i warzywa zmiel w malakserze na gładką masę. Możesz też zmielić minimum dwukrotnie w maszynce do mielenia mięsa z drobnym sitem. Do zmielonej masy dodaj majeranek, pieprz mielony i sól. Spróbuj masę(...)ręcznie wymieszaj. Foremki posmaruj lekko masłem i posyp bułką tartą. Nałóż masę pasztetową, wyrównaj. Możesz całość wyłożyć do jednej większej formy. Ja robiłam pierwszy raz i nie wiedziałam, jak pasztet zachowa się w trakcie pieczenia, stąd rozdzieliłam go na dwie formy. Nie dostałam w sklepie podłużnych foremek, które byłyby lepsze. Pasztet posyp niewielką ilością bułki tartej i polej
Anioszek w kuchni
Krokiety z wątróbką drobiową w cieście filo 221Od dawna szukałam inspiracji do wykorzystania ciasta filo. Wreszcie trafiła się smaczna okazja :) Podstawą tej potrawy stała się wątróbka z kurczaka . Składniki : 450 g wątróbki
Proste Potrawy
Pasztet 212Mój pierwszy pasztet w życiu. Musiałam go dziś zamrozić, bo zjedlibyśmy go jeszcze przed świętami. Genialny, no sorry. Od początku wiedziałam czym go przyprawię, skonsultowałam tylko parę detali z moim tatą i tak oto jest. Róbcie. Składniki: 1 kg karkówki 300 g wątróbki wieprzowej 300 g podgardla lub surowego boczku 1 marchewka 1 korzeń pietruszki mały kawałek selera
Kardamonovy
Pasztet świąteczny 319pierwszą pozycję w kategorii Przekąski zimne. Przepis na ten pasztet opracowany jest metodą prób i błędów. Piekłam go ostatnio czwarty raz i tym razem w 100% trafił w gust moich domowników, a także zaproszonych gości.SKŁADNIKI:1 kg szynki0,5 kg boczku surowego (waga po odkrojeniu skóry)30 dag wątróbki wieprzowej3 cebule2 marchewki2-3 ząbki czosnku2-3 liście laurowe4
Kto ugości moich gości?
pyszny ,rozplywający się w ustach pasztet 194Składniki 170 gr. łopatki wieprzowej ugotowana 330 gr piersi kurczaka ugotowane 250 gr. boczku wędzonego 250gr. Warzyw z rosołu 80gr cebuli 1 sztuka 300gr. wątróbka drobiowa
w mojej kuchni
Pasztet z żurawiną 231Pyszny pasztecik, idealny na świąteczny stół.Składniki:kurczak cały (podzielony)300 g boczku100 g wątróbkiwłoszczyzna: (jedna pietruszka. 3 marchewki, 1/2 pora)por3 kulki jałowca3 kulki ziela
Moje pyszne gotowanie
Pasztet wieprzowo-drobiowy 223Smaczny domowy pasztet z mięsa wieprzowego i drobiowego bardzo dobrze się kroi nawet w cienkie plastry. Idealny na święta, a także na co dzień na kanapki. Składniki: (2 średnie keksówki lub duża i mała) 800-900 g mięsa wieprzowego (dałam łopatkę) 400 g wątróbki drobiowej 2 udka z kurczaka 300 g słoniny 2 duże cebule 2 marchewki 2 pietruszki kawałek
talerz przyjemności
Pasztet z suszonymi pomidorami i grzybami 236pasztet :), tym razem z pomidorami suszonymi na słońcu, świeżymi ziołami i suszonymi grzybami. Znakomita przystawka lub dodatek do kanapek. Czas przygotowania: 3 godziny 30 minut / 3 godziny w thermomixie Porcje: forma 30x12x10 Składniki: 300 g filetów z piersi indyka 300 g wątróbki drobiowej, pokrojonej na większe kawałki 200 g wołowiny pokrojonej na kawałki 200 g karkówki, pokrojonej na kawałki
SzczyptaSmaQ
Pasztet smarowny 210pasztet przecież też każdy lubi! Zwłaszcza taki pasztet. Samodzielni zrobiony, gdy się wie co właściwie w nim jest. A warto zrobić, bo nie dość, że naprawdę jest smaczny, to jeszcze całkiem prosty w zrobieniu. Składniki na 2 średniej wielkości słoiki 400 g szynki 100 g podgardla 85 g wątróbki drobiowej 375 ml wody 40 g kaszy manny 1 jajko
Marder&Marder Manufacture
Pasztet domowy 445Zapraszam Was na pyszny domowy pasztet.Zrobiony z kilku gatunków mięsa i podany z chrzanem i żurawiną.Można go zrobić nie tylko w okresie świątecznym.Po prostu
Ala piecze i gotuje